VATRA NA SEVERU KOSOVA

Milan Djukić

(pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama srpske štampe)

Naslovnim stranama dominiraju dešavanja povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Na severu pokrajine zapaljeni su i minirani kontrolni punktovi Unmika, a u srpskim enklavama zabeleženi prvi incidenti. Srpska Vlada naložila ambasadorima u zemljama koje su prve priznale samoproklamovano Kosovo da se hitno vrate u zemlju, a za ambasadore stranih država u Beogradu uveden poseban tretman. U većini gradova Srbije nastavljeni protesti građana, srednjoškolaca i studenata.

 

brnjak 

Brnjak (foto: Politika)

 

Srušena "granica"

"Politika" u tekstu "Srbi zapalili kontrolne punktove u Jarinju i Brnjaku" piše da su Srbi juče pre podne zapalili kontrolni punkt i nekoliko vozila Unmik policije i Kosovske policijske službe (KPS) na administrativnoj liniji Srbije sa Kosovom u mestu Jarinje nadomak Raške, a u Brnjaku kod Zubinog Potoka minirali i digli u vazduh kontrolni punkt. "Više hiljada Srba izrazilo je na taj način revolt protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, a prema izveštajima agencija, povređenih u tim incidentima nije bilo. KFOR i Unmik odlučili su da na 24 časa zatvore ove administrativne prelaze".

 

brnjak.danas 

Vojnici Kfora u blizini sela Brnjak   (foto: Danas)

 

"Zapaljeni i minirani carinski punktovi Unmika" naslov je u listu "Danas". U tekstu se navodi da pripadnici KPS i radnici carine nisu povređeni u tom incidentu i bezbedno su napustili svoje radno mesto. Na administrativnom prelazu postavljena je zastava Srbije. Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je da je do protesta došlo pošto su Srbi iz Zubinog Potoka čuli da su na prelaz sa Srbijom došli albanski carinici, što je izazvalo revolt lokalnog stanovništva. "Mi ne možemo da dozvolimo da nam se nameću institucije nepostojeće države i da plaćamo harač nekakvom nezavisnom Kosovu. To je nedopustivo. KFOR ima pravo da bude tu po Rezoluciji 1244 i mi nemamo ništa protiv KFOR-a. Ali, ako ponovo bude pokušaja nametanja nekakvih institucija lažne države, građani će sigurno ponovo reagovati", rekao je Ristić.

 

"Glas javnosti" pod naslovom "KFOR napred, ostali stoj" piše da su, pred masom koja je nadirala i bacala kamenje, službenici carine i policije, prisutni na prelazima Jarinje i Tebalija, bežali - neki put Srbije, drugi uz brdo prema vozilima KFOR-a, a treći su skakali niz strminu ka reci.

 

ranica 

Jarinje  (foto: Novosti)

 

"Večernje novosti" o novonastaloj situaciji pišu na stranama od 2 do 13, a na prvoj strani je naslov "Gorela i granica". Više stotina mladih ljudi sa severa KiM demoliralo je a potom i zapalilo Unmikov kontrolni punkt u Jarinju, na putu Raška-Leposavić. U požaru je izgorelo sve što je bilo na punktu: prostorije policije, ispostava kosovske carine, banka, brojna vozila, nameštaj, dokumentacija... Neki kontejneri odgurani su u Ibar. "Sve se dogodilo tako brzo da prisutni policajci Unmika i drugo osoblje nisu uspeli da izvuku ni svoju odeću, mnogi su jedva spasli živu glavu, bežeći prema Raški, prugom Raška-Lešak i okolnim njivama i livadama... Osam pripadnika Unmik policije zatražilo je zaštitu od pripadnika MUP Srbije. Krenuli su ka srpskim snagama bezbednosti udaljenim dva kilometra. Pripadnici Unmika, među kojima je bila i jedna žena, Filipinka, ušli su u kopnenu zonu bezbednosti. Srpske snage su ih zbrinule i obavestile KFOR i Unmik. Posle izvesnog vremena po njih je poslat helikopter", pišu "Večernje novosti".

 

"Kurir" preko cele prve strane ima fotografiju mladića sa "fantomkom" na glavi i letvom u ruci, uz naslov "Na ivici". Kako piše ovaj list, velike grupe Srba sa severa Kosmeta počele su da se okupljaju oko kontrolnog punkta Jarinje. Plan je bio da se na punktu održi miting i snagama međunarodne zajednice da određeni rok da se povuku sa punkta. Već posle desetak minuta organizatori skupa su izgubili kontrolu nad događajima. Masa od nekoliko hiljada ljudi, sa zastavama u rukama, krenula je frontalno prema objektima na prelazu. Koji sekund kasnije nastao je opšti lom. "Iz mase se izdvojila manja grupa mlađih ljudi, od kojih je većina bila pod maskama i s metalnim i drvenim štanglama u rukama, i oni su za tili čas najpre polupali prozore i demolirali, prosto pregazili objekte na punktu. Jedan mladić se popeo na krov i s jarbola skinuo zastavu UN, a umesto nje stavio srpsku trobojku. Koji sekund kasnije, s punkta je počeo da se vije crni oblak dima. Zapaljene su prostorije Unmika, pogranične policije, carine..." piše "Kurir".

 

Ustanak

Pod tim naslovom o jučerašnjim događanjima na severu Kosoba izveštava "Press". List piše da su vojnici NATO-a tek posle podne preuzeli kontrolu nad kontrolnim punktovima i prenosi reči jednog od učesnika protesta: "Ovi sa Zapada moraju da vide da mi Srbi nećemo doveka ćutati i trpeti njihovo nasilje i bezakonje! Ne može više ovako! Ako Šiptari imaju pravo na nezavisnost i samoopredeljenje, pa i mi Srbi valjda imamo pravo da i dalje živimo u zemlji Srbiji. Zato smo danas uklonili ovu njihovu granicu i opet ćemo to uraditi, nikada nećemo plaćati carinu lažnoj državi Kosovo".

 

"Alo!" donosi naslov "Sever gori, enklave u strahu". Jake snage KFOR-a blokirale su juče srpske sredine na severu Kosova. Američki, francuski, grčki i poljski vojnici u tenkovima, oklopnim transporterima i helikopterima kružili su naseljima severno od Mitrovice pokušavajući da zaustave bunt koji je počeo oko podneva kada su "u potpunosti i temeljno uništeni punktovi Unmika i KPS na prelazima Jarinje i Brnjak, na administrativnoj liniji između Srbije i Kosova". Inače, ovaj listi piše i da je došlo do "revolucije u kosovskoj policiji, jer su se Srbi povukli i stavili na raspolaganje MUP-u."

 

"Kosovo gori" je naslov u listu "Gazeta". Posle incidenata na kontrolnim puktovima komanda KFOR-a uputila je pojačanja na sever Kosova. "Pojačavamo snage na severu Kosova", rekao je kratko Betran Bono, portparol KFOR-a.

 

Strah u enklavama

Juče nije bilo mirno ni u srpskim enklavama na KiM. Pod naslovom "Bombe na srpsku decu" list "Pravda" piše da je škola u Lapljem selu bila pod opsadom KFOR-a. Laplje selo, mali zaseok koji jedva broji 400 kuća, zanemelo je posle vesti da je u jedinoj školi postavljena bomba dok su deca bila u učionicama. Brzom akcijom policije i KFOR-a deca su mirno evakuisana i poslata kućama, a organi reda su ostali da kontrolišu školske prostorije. Na svu sreću, u pitanju je bila lažna dojava. Međutim, strah i izbezumljenost dece i roditelja ništa nije moglo da izbriše.

 

"Pravda" izveštava i o napadu na Jelicu Arsić (86) iz okoline Gnjilana. Starica iz sela Gornji Livoč, za koju meštani tvrde da je juče ujutru napadnuta u svojoj kući, zadobila je potres mozga. U trenutku kada je stigla do lekara u zdravstvenom centru Gnjilane bila je dezorijentisana, zbog čega je upućena u Vranje. KPS je saopštila da je u kući Jelice Arsić izvršena krađa i da ju je kradljivac dok je bežao kući odgurnuo. Međutim, meštanin Zoran Maksimović rekao je da su Jelicu Arsić pretukla trojica nepoznatih napadača i da je zadobila povrede glave i leđa.

 

"Večernje novosti" detaljno o ovim dešavanjima pišu na unutrašnjim stranama, dok na prvoj navode: "Počeli napadi, tuče, uzbune lažnim bombama i prepadi Albanaca na žitelje srpskih sela".

 

Visoka diplomatija

Posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i prvih reakcija - priznavanja od strane drugih država - usledile su i protivmere Vlade Srbije.

 

"Prekid kontakata sa zemljama koje priznaju Kosovo" naslov je u "Blicu". Aktiviran je akcioni plan Ministarstva spoljnih poslova, koji za početak predviđa uručivanje protestnih nota i povlačenje ambasadora na konsultacije. Ministar Jeremić povukao je tako ambasadore iz SAD, Francuske, Australije i Turske. Pored toga, članovi Vlade Srbije spremni su da do daljeg obustave kontakte sa predstavnicima zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova. "To je standardna procedura koju su koristile i druge zemlje u sličnim situacijama. To praktično znači da bi svi ministri i državni sekretari imali obavezu da ne kontaktiraju sa predstavnicima zemalja koje priznaju Kosovo, ali se to ne bi odnosilo na pomoćnike ministara", kaže izvor "Blica" iz Vlade Srbije i navodi da će se to odnositi i na čelnike najvažnijih institucija koje postavlja ili imenuje Vlada Srbije.

 

"Politika" u tekstu "Poseban tretman za neke ambasadore u Beogradu" piše da diplomatskim predstavnicima zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova u narednom periodu neće biti dostupni najviši državni funkcioneri u Srbiji. "Politika" navodi i da povlačenje ambasadora iz neke zemlje na konsultacije predstavlja diplomatsku meru kojoj se zemlji domaćinu izražava protest zbog određenog postupka, ali ne podrazumeva snižavanje nivoa diplomatskih odnosa niti recipročne poteze. To, dakle, ne znači da će i ambasadori zemalja iz kojih je Srbija povukla svoje ambasadore biti pozvani u svoje zemlje, niti će im biti otkazano gostoprimstvo u Srbiji.

 

O diplomatskim merama Srbije pišu i "Večernje novosti". Prema navodima u ovom listu, a sudeći po najavama iz Nemačke i Italije, za povratak u Beograd bi već mogli da se spremaju i naši ambasadori u Bonu i Rimu. Nasuprot njima, naši najviši diplomatski predstavnici u Rusiji, Kini, Južnoafričkoj Republici, Kipru, Rumuniji i Španiji sigurno se ne vraćaju, pošto su se ove države jasno izjasnile da KiM za njih nije nezavisna država.

 

"Glas javnosti" donosi naslov "Srbija vraća ambasadore". Da Srbija ipak ne namerava da potpuno prekine diplomatske odnose sa zemljama koje su priznale ili će priznati nezavisnost Kosova tvrdi ambasador u Rusiji Stanimir Vukićević. "Ne nameravamo da se nađemo u samoizolaciji. Raskidanje diplomatskih odnosa bilo bi neprirodno. Ambasadori se pozivaju u Beograd na konsultacije, ali to ne znači njihovo povlačenje". Osim pozivanja ambasadora na konsultacije, Srbiji je na raspolaganju niz mera iz oblasti ekonomske i kulturno-prosvetne saradnje, kao i iz domena međudržavnih sporazuma, koje razmatraju nadležna ministarstva. Za sada je jedino izvesno da je vojne mere zvanični Beograd apsolutno isključio.

 

Iza kulisa

Novine danas na prvim stranama imaju i druge naslove u neposrednoj vezi sa Kosovom.

 

Tako "Danas" prenosi izjavu Miloša Aligrudića, šefa poslaničke grupe DSS-NS u Skupštini Srbije, koji kaže "Nova sednica o Kosovu verovatno do kraja nedelje". Pošto su poslanički klubovi SRS i SPS već tražili novo zasedanje Skupštine na kojoj bi bili razmatrani potezi države i Akcioni plan, Aligrudić ističe: "Takva sednica će biti održana, jer je sasvim normalno da o potezima Vlade i merama Akcionog plana raspravlja Skupština. Očekujem da do kraja nedelje održimo sednicu na predlog Vlade i razmotrimo šta je urađeno i šta će biti urađeno povodom protivpravnog proglašenja lažne države Kosovo i odluka pojedinih država da priznaju takvu tvorevinu".

 

"Danas" u rubrici Lični stav a pod naslovom "Grubo kršenje vlasničkih prava" daje izjavu dr Ljubodraga Savića koji navodi da Srbija po osnovu imovine i ulaganja na Kosovu potražuje najmanje 12,5 milijardi dolara. S druge strane, isti list piše da je Srbija 2007. godine na Kosovo plasirala robu vrednu 385 miliona evra, ali i "Polovina prometa obavi se švercerskim kanalima". Legalnim kanalima na Kosovo je stizao građevinski materijal i prehrambeni artikli, dok su uglavnom cigarete i naftni derivati (vrednosti oko 100 miliona evra) "sivim kanalima" dolazili u južnu srpsku pokrajinu.

 

Aleksandar Bocan-Harčenko, član nekadašnje međunarodne pregovaračke trojke za Kosovo, je za "Blic" rekao "Na Kosovu će se dogoditi faktička podela, što znači da smo dobili još jedan zamrznuti sukob".

 

"Glas javnosti" prenosi u tekstu "Niko nema pravo da prizna Kosovo" zajedničku izjavu oba doma ruskog parlamenta o posledicama samoproglašene nezavisnosti, dok u tekstu "Dižu glavu Flamanci, Tatari..." piše da kosovski bauk separatizma kao bauk kruži planetom. Na pitanje Kosmet-šta da se radi, u okviru rubrike Glas istražuje, dramski pisac Siniša Kovačević pored ostalog kaže: "Što ga manje imamo, mi ga više volimo".

 

"Bruka, Branka" je naslov u listu "Gazeta". Poznata voditeljka je naime prekinula crnogorsku "Piramidu" zato što su gledaoci u studiju nosili majice sa natpisom "Kosovo je srpsko".

 

Iako zvanična Rusija ima oštar i dosledan stav po pitanju statusa Kosova, izgleda da u Olimpijskom komitetu te zemlje ne misle tako. U tekstu "Kosovu je mesto na Igrama u Kini" list "Alo!" prenosi reči Leonida Tjagačeva, predsednika OK Rusije "Čvrsto stojim iza stava da bi sportistima Kosova trebalo omogućiti da otputuju u Peking i da se politika ne meša u sport". Prva reakcija Ivana Ćurkovića, predsednika OK Srbije" bila je: "To je apsurd! Pa Rusi su naši prijatelji..."

 

Kraj Kastrove ere?

Dugogošnji kubanski lider Fidel Kastro neće prihvatiti mesto predsednika i vrhovnog komandanta na predstojećem zasedanju nove konstitutivne skupštine na Kubi piše "Politika" u tekstu "Fidel od sada samo drug". Oboleli Kastro, koji se na čelu države nalazi od svrgavanja diktatora Batiste 1959. godine, objavio je tu odluku u pismu upućenom "najdražim sunarodnicima" objavljenom na naslovnoj strani državnih dnevnika.

 

"Kastro dao ostavku" naslov je u "Glasu javnosti", dok "Večernje novosti" pišu "Odlazi Kastro".

 

Iz običnog, svakodnevnog života

"Politika" izveštava u tekstu "Plazma televizore za otpad prodavali kao nove" da je na tržištu Srbije inspekcija zaplenila kontigent skupih ali polovnih TV aparata. Etiketa firme "Koambra", koja je radila osvežavanje već korišćenih televizora, pokrivena je etiketom sa tehničkim karakteristikama. Izvesne količine ovih TV prijemnika su zaplenjene u Novom Sadu, Nišu i Pančevu, dok su ih u Beogradu prodavci na vreme sklonili.

 

Najsrećnijem trenutku u životu neke porodice, rođenju deteta, može da prisustvuje i otac uz "taksu" od 15.000 dinara. "Politika" navodi da porodilišta za te nezaboravne trenutke imaju različiti cenovnik, a budući očevi moraju da budu zdravi da bi bili uz porodilju.

 

Golim grudima na fotoreportere

"Blic" izveštava da je glumica Mirjana Karanović izbacila fotoreportere sa premijere u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. U tekstu "Karanovićeva: Branila sam dostojanstvo" piše da je sa scene, na kojoj je stajala obnaženih grudi, poznata glumica rekla fotoreporterima da napuste salu, inače će prekinuti predstavu.

 

mirjana

Mirjana Karanović  (foto: Blic)

 

Usledio je aplauz, a fotoreporteri (koji u prvi mah nisu shvatili da se glumica njima obraća) su mirno izašli.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...