UKRAJINCI ZAVRĆU RUSKI GAS ZBOG „VIŠE SILE“

Britanski premijer „lišen ideje i svrhe“, piše Gardijan. Kongres odobrio još 40 milijardi dolara za Kijev, prenosi Ukrinform. Ukrajinci najavili da će prestati puštanje gasa kroz kompresnu stanicu u Lugansku, izveštava RT. Brisel nema saglasnost za sankcije na rusku naftu, piše u Politici
(ilustracija, Evropska komisija u ovom trenutku nije u stanju da obezbedi saglasnost članica EU za prvobitni predlog naftnih sankcija protiv Rusije)

Britanskog premijera su optužili da je „lišen svake ideje i svrhe“ nakon što se nije pozabavio rešavanjem naraslih troškova života. Američki Kongres odobrio je još 40 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu. Ukrajinci zatvaraju cevi sa ruskim gasom zbog „više sile“. Brisel nema punu saglasnost za sankcije Rusiji.

Guardian-11.5.

Britanski premijer „lišen ideja i svrhe“

Britanski premijer je optužen da je „lišen ideja i svrhe“, posle kraljičinog govora juče koji uključuje 38 novih zakona, ali nije ponudio posebne mere da se uhvati u koštac sa trenutnim troškovima života. Umesto toga, govor, koji je održao princ od Velsa usred pompe otvaranja parlamenta, uključivao je plan da se pocepa Zakon o ljudskim pravima, da se učini težim veća promene imena ulica i privatizuje Kanal 4. Lider Laburista Kir Starmer rekao je da je govor pokazao da vlada nema nikakvu vodilju, dok je Torsten Bel, direktor stručnog tela Rezolucijske fondacije, bio još porazniji. „Britanska politika je bez ideja. Obećane su dalje mere po pitanju troškova života, ali ih svakako nije bilo u kraljičinom govoru“, rekao je Bel.

„Putin će posegnuti za nuklearkama ’ako se uplaši poraza’“, drugi je naslov u vrhu strane. Vladimir Putin bi mogao da gleda na poraz u Ukrajini kao na egzistencijalnu pretnju po svoj režim, što bi ga potencijalno nateralo da posegne za nuklearnim oružjem, upozorio je visoki bezbednosni zvaničnik SAD. Upozorenje je došlo u okviru procene službe bezbednosti u izveštaju za američki Senat. Prognoza za Ukrajinu je dugačak, iscrpljujući rat što može dovesti do sve nestalnijih poteza Putina, uključujući punu mobilizaciju, nametanje vanrednog stanja i – ako ruski lider oseti da rat ide protiv njega, da mu ljulja fotelju u Moskvi – čak i korišćenje nuklearnog oružja, stoji u tekstu.

www.theguardian.com

 Ukrinform-11.5.

Kongres odobrio 40 milijardi pomoći

Donji dom američkog Kongresa usvojio je zakon kojim se odobrava odvajanje oko 40 milijardi dolara kao odgovor na rusku agresiju na Ukrajinu, piše ukrajinska novinska agencija Ukrinform. Kako je rekla Rosa DeLauro, članica Kongresa i autor zakona, Ukrajini je potrbna hitna pomoć dok su Sjedinjene Države moralno obavezne da joj to i pruže, da se zaustavi strašno gubljenje života, a Putin i njegovi saveznici privedu pravdi, te da se odbrani globalna demokratija.

Kao druga faza vežbe hitne reakcije Vojske Belorusije, specijalne trupe će biti raspoređene duž granice sa Ukrajinom, prenosi takođe Ukrinform. Šef Generalštaba Belorusije Viktor Gulevič rekao je da će specijalne jedinice biti poređane u tri taktične oblasti.

Agencija takođe objavljuje i da je kabinet ministara Ukrajine usvojio dokument prema kojem će ruska sredstva na teritoriji Ukrajine postati državna svojina i biće prebačena u državni Nacionalni investicioni fond. „Uzećemo sve što Rusija ima u Ukrajini i preusmeriti sredstva u jačanje vojske, pomoć ljudima i obnovu zemlje“, rekao je premijer Denis Šmihal.

www.ukrinform.net

 RT-11.5.-

Ukrajinci zavrću ruski gas zbog „više sile“

Kijev je do sada izgubio 30 dronova, 10 helikoptera, četiri aviona, tri broda, i imao neuspele akcije 50 trupa u propalim pokušajima da preuzmu Zmijsko ostrvo, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane a prenosi Raša tudej. Nakon što su ga posavetovali Britanci, predsednik Volodimir Zelenski je naredio napad i želeo da izvojuje pobedu do 9. maja.

Agencija takođe prenosi da je pet ruskih guvernera podnelo ostavku u utorak. Svima mandat ističe kasnije ove godine pred regionalne izbore 11. septembra. Vladimir Putin je već potpisao dekret kojim se postavljaju vršioci dužnosti na njihova mesta. Iako je niz ostavki privukao medijsku pažnju u Rusiji, piše RT, ruski politički analitičari „ne vide u tome ništa naročito“.

Ruski gasni konglomerat Gasprom nije dobio nikakvu potvrdu o preprekama za dalji tranzit gasa kroz cevi u Luganskoj oblasti, navodi RT, nakon što je ukrajinski operator OGTSU najavio da će zausaviti dalju isporuku od 11. maja, „zbog prisustva ruskih okupatora“. OGTSU je u utorak saopštio da je „zbog više sile“ nemoguće nastaviti tranzit gasa kroz kompresivnu stanicu u Lugansku.

www.rt.com

 Politika-11.5.

Brisel bez saglasnosti za sankcije

„Brisel se povukao pred Viktorom Orbanom“, naslov je u Politici u centralnom delu prve strane. Evropska komisija u ovom trenutku nije u stanju da obezbedi saglasnost članica EU za prvobitni predlog naftnih sankcija protiv Rusije. S tom procenom, svetske naftne berze nastavile su juče, drugi dan zaredom, da obaraju cenu barela (brent je koštao oko 104,82 američka dolara, a laka teksaška nafta oko 102,13 dolara) iz uverenja da se globalne nestašice nafte i lančane posledice možda još i mogu izbeći. Odlučno protivljenje potpunom naftnom embargu Mađarske, ali i Slovačke, Češke, Bugarske i Hrvatske s jedne strane, i frenetično lobiranje Grčke, Kipra i Malte zbog interesa domaćih tankerskih megaprevoznika, uticali su na to da Ursula fon der Lajen najavi „nastavak pregovora“ za iduću nedelju.

„Izvoz jabuka u Rusiju manji za 48 odsto“, još jedan je naslov u vrhu strane. Srpski izvoz u Rusku Federaciju opao je za 26 odsto u martu, kada je zbog početka rata u Ukrajini neizvesnost bila na vrhuncu. međutim, srpske kompanije su, sa manje ili više teškoća, nastavile da prodaju robu na ovom tržištu, a glavne prepreke su im skup transport i otežana naplata.

www.politika.rs

Danas-11.5.

Cena pogona za vakcine vojna tajna

Pogon koji se podiže za proizvodnju Sinofarm vakcina u Zemunu nije jedini koji se vodi kao vojni objekat, piše Danas uz naslov „Kad Ministarstvo odbrane gradi bolnice – cena tajna“. Poslove izgradnje Ministarstvo odbrane od početka pandemije, uključujući i kovid bolnice u Kruševcu, Novom Sadu i Batajnici, dobila je ista firma – Termomont. „Vojska Srbije po Zakonu o vojsci ima ulogu da brani zemlju od napada spolja, a u to ne spada izgradnja fabrike i proizvodnja vakcina“, kaže Rodoljub Šabić. Marija Ignjatović dodaje da se stavljanjem svih objekata pod kapu Ministarstva odbrane, otvara prostor za netransparentnost pod izgovorom zaštite bezbednosnih i odbrambenih interesa države.

Koliko je realno da naša država postane većinski vlasnik Naftne industrije Srbije, još jedna je tema u vrhu strane lista. „Rusi cene NIS milijardu evra“, naslov je teksta u kojem se navodi da, iako je ministarka energetike najavila mogućnost da Srbija preuzme NIS kako bi se izbegle evropske sankcije, stručnjaci su uvereni da su šanse za to male.

www.danas.rs

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...