TEŠKE REČI ZA NEPRAVDU

S. Kačarević

(pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama srpske štampe)

Dan posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosmeta oči srpske javnosti okrenute su svetu – ko će priznati ovaj čin – i ulicama velikih gradova u Srbiji kojima se razlivaju protestna okupljanja, gnev, zabrinutost.

 

protest 

Beograd, Trg republike, juče  (foto: Blic)

 

Jake emocije

Mada političari iz svih stranaka pozivaju na mir i strpljenje, novinski naslovi povodom Kosmeta obiluju jakim emocijama koje očito izražavaju, ne samo maštovitost urednika već i raspoloženje publike. "Odbrana Srbije" (Politika), "Pečat na nasilje" (Novosti), "Gnevni protesti širom Srbije" (Blic), "Protesti širom Srbije" (Glas javnosti), "Gnev naroda" (Kurir), "Ne da Srbija" (Pres), "Srbija na nogama: ne damo!" (Alo), "Nasilje nad Srbijom" (Pravda).

 

Sve novine kao glavnu temu donose priče o Kosmetu a kao glavne fotografije - prizore sa uličnih protesta u Srbiji. U svetu su centri pažnje Savet ministara EU u Briselu i Savet bezbednosti UN u Njujorku gde su se zemlje članice izjašnjavale o stavu prema proglasu iz Prištine.

 

politika. 

Prizor sa mirnog protesta studenata juče na beogradskim ulicama   (foto: Politka)

 

"Gradjani protestuju huligani ruše", ukazuje Danas na razliku izmedju većine onih koji su mirno demonstrirali i malobrojnih koji su u Beogradu demolirali "Mekdonalds" na Zelenom vencu i nasrtali na ambasadu Turske ili u Nišu demolirali prostorije LDP-a.

 

Uvrtanje ruku u Briselu

Politika javlja iz Brisela da je zajednička izjava Saveta ministara ocenjena kao kontroverzna pošto je "odluka iz Prištine primljena k znanju" a naglašeno da je EU posvećena poštovanju Povelje UN i Helsinškog sporazuma koji garantuju teritorijalni integritet zemalja članica. Konačno, saopšteno je da će svaka država članica EU sama odlučivati o regulisanju odnosa sa Kosovom.

 

"Uvrtali ruke Španiji i Kipru" naslov je izveštaja iz Brisela u Glasu javnosti gde se citira Migel Anhel Moratinos, španski ministar spoljnih poslova koji je rekao: "Nećemo priznati jednostrani akt Skupštine Kosova jer ne poštuje principe medjunarodnog prava".

 

Nagradjivanje zločina u Njujorku

Politika najavljuje govor Borisa Tadića u Savetu bezbednosti UN, pod naslovom "Odbrana Srbije na javnoj sceni" a Glas javnosti – apelom Tadića, "Potvrdite granice Srbije". Pres citira ove reči predsednika Srbije: "Zašto nagradjujete strašne zločine nad Srbima?"

 

Danas najavljuje kako "Beograd zahteva da UN ponište odluku Prištine".

 

Krivične prijave protiv kosovskih lidera

Novosti najavljuju sednicu Skupštine Srbije (koja je počela oko 20 časova, kasno za prva izdanja novina) koja će odlučiti o poništavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

 

Novosti, Blic, Pres, Kurir, Alo i Pravda objavljuju zbirne tekstove o protestima u Srbiji i priznavanju nezavisnosti Kosova od strane SAD, Albanije i Turske kao i najavama Francuske, Italije, Velike Britanije i drugih da će odmah učiniti isto ali i o odbijanju Rusije, Španije, Rumunije, Kipra i drugih da to učine.

 

mitrovica

Kosovska MItrovica, protest  (foto: Novosti)

 

Glas javnosti donosi naslov "Nato država priznala Nato državu" povodom saopštenja Avganistana da (prvi) priznaje nezavisno Kosovo. Isti list donosi i vest da je MUP Srbije podneo krivične prijave protiv Tačija, Sejdiua i Krasnićija za "teško krivično delo protiv ustavnog uredjenja i bezbednosti Srbije" zato što su "organizovali u Prištini proglašenje lažne države na tlu Srbije".

 

Šta dalje

Biznis, pod naslovom "Ceh plaćaju Mek i Merkator", izveštava kako su u gradovima Srbije demonstranti na razne načine ugrožavali prodavnice koje simbolizuju američki i slovenački biznis.

 

"Nema ekonomske blokade", prenosi Glas javnosti izjavu Predraga Bubala, ministra trgovine koji kaže da bi bilo kakav embargo bio protivan očuvanju Kosova u granicama Srbije. List objavljuje i izjavu predsednika slovenačke komore koji smatra da su dogadjaji od prethodnih dana "samo trenutni izliv emocija" a ne kao atak na slovenačke investicije.

 

Na pitanje "šta dalje" isti list donosi odgovor Čedomira Antića, istoričara: "Podela uz 'istorijski spor azum' sa kosmetskim Albancima". Antić smatra da treba otvoreno postaviti pitanje granica na Balkanu inače severnom Kosovu preti da se ponovi sudbina Srba iz Krajine.

 

Bahatost uzrok požara

Politika javlja o osmoj žrtvi požara u kafiću u Novom Sadu i o nagadjanjima da je jedan od dvojice uhapšenih mladića, "u alkoholisanom stanju upaljačem zapalio deo enterijera prilikom izlaska iz objekta".

 

pol.hapsenje

Hapšenje osumnjičenog (foto: Politika)

 

"Iz osvete ubio osmoro mladih" objavljuje Blic da je saslušan osumnjičeni za podmetanje požara u nedelju u dva posle ponoći u kafiću "Laundž", ali da nije bio u stanju da iznese odbranu pred istražnim sudijom.

 

Kurir i Alo takodje donose mnoge detalje nesreće i fotografije nastradalih u požaru, uglavnom novosadskih studenata.

 

Narodna banka i dinar

Novosti najavljuju da "Banka čuva dinar", povodom odluke guvernera NBS da proda 10 miliona evra kako se ne bi dozvolilo preveliko kolebanje deviznog kursa. Isti list navodi da je evro juče vredeo 83,5 dinar.

 

Biznis povodom te teme objavljuje da je NBS prodala 10 miliona evra prvenstveno da oživi trgovinu medju bankama pošto je "obim prometa na medjubankarskom tržištu deviza osetnije smanjen zbog povećane političke neizvesnosti". List tvrdi da se "mrtvilo devizne trgovine prenelo i na ulice" gde su gradjani više kupovali nego što su prodavali evro ali "u znatno manjem obimu nego inače".

 

Skuplji benzin

Politika i Alo najavljuju poskupljenje benzina za šest dinara (i ostalih goriva za nešto manji iznos), zbog povećanja akciza i redovne korekcije usled promene deviznog kursa.

 

benzin 

(ilustracija: Politika)

 

Politika, medjutim, navodi da poskupljenje možda neće biti toliko ako Ministarstvo finansija ne prihvati poskupljenje po osnovu povećanja akciza. O tome se očekuje odluka danas a nove cene važiće od srede.

 

"Beovizija" i gradjanski red

"Nema pesme za Evropu", javljaju Novosti o odlaganju festivala "Beovizija" na kome je danas i sutra trebalo da se izabere srpski predstavnik na takmičenju "Pesma Evrovizije 2008". Urednik zabavnog programa RTS, Sandra Šuša, kaže da ovo odlaganje "u ovim danima" smatra "pitanjem nacionalne odgovornosti i gradjanskog reda".

 

Blic ovim povodom objavljuje da će se "Beovizija" održati za dve–tri nedelje a da će "Evrovizija" sigurno biti od 20. do 24. maja, pošto Beograd treba da bude ove godine domaćin tog spektakla za muzičare iz čitave Evrope.

 

susa 

Sandra Šuša  (foto: Politika)

 

U Politici piše da je ovakva "odluka doneta posle konsultacija sa Kolegijumom i Aleksandrom Tijanićem, generalnim direktorom RTS-a." Isti list izveštava da će umesto "Beovizije" RTS emitovati seriju "Gordost" a posle toga snimak sa sudjenja Vojislavu Šešelju u Hagu.

 

I pored sve složenosti današnjice u Srbiji, mora se primetiti da ovo izgleda kao da Kolegijum, direktor i urednik javnog servisa RTS uvode neku vrstu delimičnog dana žalosti na "svom" programu. Da li će time popraviti (ne)raspoloženje Srba i ostalih gradjana Srbije? I da li su nacionalno neodgovorni oni koji "u ovim danima" slušaju muziku? Da ne pominjemo i gradjanski red...

 

Opet Velikić

Pisac Dragan Velikić, objavljuju Novosti, dobio je ovogodišnju književnu nagradu "Meša Selimović" koju dodeljuje Kompanija Novosti. List podseća da je Velikić za isti roman, "Ruski prozor" već nedavno dobio takodje uglednu nagradu nedeljnika NIN.

 

Misterija iz Dejtona

Pošto je nedavno u BiH objavljeno da su izgubili primerak Dejtonskog sporazuma po kome je ova država ustanovljena, Politika danas objavljuje da ni u Srbiji, koja je jedan od garanta njegovog sprovodjenja, nema primerka tog dokumenta. Ne zna se ni kako je nestao a otvorene su i sumnje da ga je Karl Bilt svojevremeno prepravljao – samo zbog štamparskih grešaka ili nečeg drugog, tek teba da se istraži.

 

Sve više istoga

Biznis izveštava o novitetima sa prošlonedeljnog svetskog skupa o telekomunkacijama u Barseloni i predstavlja nove modele Nokijinih mobilnih telefona, Samsungov nastup, i ostale velike proizvodjače ovakvih uredjaja. Izgleda, medjutim, da i pored basnoslovno skupih ulaznica  (2 - 4.000 evra), osim mnogo glamura i gomilanja mobilnih funkcija u jednom uredjaju, nije moglo da se vidi nešto naročito novo.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...