TERORISTI BEŽALI U ŠALVARAMA

Danijela Ćirović

(pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama srpske štampe)

Iz dana u dan štampa objavljuje nove detalje vezane za operaciju makedonskih specijalaca na Šar planini u sredu, kada su ubijena šestorica Albanaca. Mediji i zvaničnici u Makedoniji oprezno nazivaju grupe koje su bile meta policije - kriminalcima, a ne teroristima. Ipak, arsenal oružja i predmeti koji su prilikom policijske akcije pronađeni, ukazuju upravo na postojanje organizovane grupe koja je imala "više", političke ciljeve.

 

Tako Politika piše da novi detalji iz operacije na Šar planini "negiraju tvrdnje da je samo reč o grupi odmetnutih albanskih kriminalaca". Utvrđeno je, na primer, da su neki od uhvaćenih bandita nosili uniformu jedne zapadnoevropske zemlje, što ukazuje na to da su srpsko-makedonsku granicu prelazili legalno. "Medijima i laicima ostaje samo da nagađaju... nisu li pripadnici raspuštenih paravojnih ANA i ONA imali logističku podršku međunarodnih snaga stacioniranih na Kosmetu. Takvu sumnju povećava i činjenica da su makedonski specijalci u akciji u tetovskom selu Brodec zaplenili, između ostalog naoružanja, i 'stringere', sofisticirano oružje namenjeno za obaranje helikoptera. Prema mišljenju makedonskih policijskih eksperata za oružje, za rukovanje 'stringerom' neophodna je duža obuka, što posredno ukazuje da su bandite obučavali strani vojni instruktori", piše Politika.

 

mak.oružje

Zaplenjeni arsenal (foto: Politika)

 

Makedonski specijalci su otkrili rovove i bunkere opremljene za dugotrajan boravak onih koji su ih koristili. U dobro obezbeđenim podzemnim skloništima bilo je vreća za spavanje i velike količine namirnica: vreće sa krompirima, lukom, dvopekom, konzerve sa voćem i povrćem, sanitetski materijal i municija različitog kalibra. U borbenoj strategiji "branioca ugnjetenog albanskog stanovništva", kako prenosi Politika, u pošarskim selima su imali i zalihe ženske odeće u koju su se mnogi preodenuli, ne bi li tako utekli policijskoj poteri. "Takvi 'borci u šalvarama' su uhvaćeni u podrumima kuća u Brodecu i Vejcu", piše ovaj list.

 

Baveći se istom temom, Glas javnosti saznaje da svim terorističkim aktivnostima u zapadnoj Makedoniji rukovodi brat od strica Hašima Tačija. "Sledeća faza je pokušaj pravljenja nove albanske pokrajine na jugu naše države. U ovom mesecu će biti sve manje nasilja na Kosmetu, a sve više u pomenutim regionima", procene su Glasovih sagovornika.

 

Presuda za ubistvo Đinđića

Gotovo sve novine donose informaciju da je napisana presuda za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Naime, Nata Mesarović, sudija Specijalnog suda juče je završila pisanje presude, a odluka tročlanog veća obrazložena je na 446 strana i jedna je od najobimnijih koje su ikada napisane u srpskom pravosuđu. Presuda sadrži sve činjenice u vezi sa atentatom na premijera koje je sud utvrdio, kao i detaljno opisane uloge svih optuženih, na osnovu iskaza svedoka i drugih dokaza izvedenih tokom tri i po godine trajanja suđenja. Ona će biti uručena Specijalnom tužilaštvu, piše Politika i podseća da je 23. maja izrečena prvostepena presuda kojom su Milorad Ulemek Legija, bivši komandant JSO i Zvezdan Jovanović, pomoćnik komandanta jedinice, osuđeni na po 40 godina zatvora zbog ubistva Điniđića i teškog ranjavanja negovog telohranitelja Milana Veruovića.

 

Danas piše da u presudi ima mnogih događaja koji su vezani za atentat, a nisu atentat. "Primera radi, o svedočenjima pojedinih zaposlenih u MUP koji su davali alibi optuženima, a koje sud nije prihvatio jer je ocenio da su neistinite. Jedan od takvih svedoka zaposlen je u Jedinici za zaštitu svedoka saradnika, što znači da čuva Dejana Milenkovića Bagzija, a dao je alibi optuženom Ulemeku, pri tom je nekada radio u Jedinici za specijalne operacije. Pitanja bez odgovora jesu otkud on u jedinici za zaštitu i da li je to jedinica koja je trebalo da čuva Zorana Vukojevića Vuka, svedoka sradnika koji je ubijen", zaključuje Danas.

 

legija

Legija (foto: Blic)

 

O presudi na prvoj strani pišu i Blic, Večernje novosti, Alo! i Kurir, pa u Novostima može da se pročita da je predsednica veća kazala da je utvrđeno da je premijera ubio Jovanović, iz Ulice Admirala Geprata 14, i to iz kancelarije broj 55 na drugom spratu. Ona je podsetila da je okrivljeni priznao zločin u policiji, citirajući ga: "Lično sam likvidirao Zorana Đinđića." Motiv da to uradi stvorio mu je Ulemek, rekla je Mesarovićeva, "lažući ga da je cela komanda JSO na spisku za izručenje Hagu".

 

EU se nada dogovoru

U prvom intervjuu srpskim medijima, novi nemački ambasador Volfram Mas govori za Novosti o traženju rešenja za Kosovo i Metohiju. U Evropskoj uniji, kaže on, trenutno ne postoji rešenje niti predlog za status Kosova za koji se kaže da tako mora da bude. "Svi se nadamo dogovoru, a težnja Nemačke je da sve učini da do takvog rešenja dođe", kaže Mas za Novosti.

 

Revizori dokoni, od izbora ništa

Nastavivši da se bavi državnim budžetom, Blic ovoga puta pokreće temu zvaničnog izdvajanja sredstava za državne revizore koji, kako piše ovaj dnevnik, "primaju po 83.000, a ništa ne rade". Strankama koje su izabrale članove ove važne kontrolne institucije odgovra da revizori ne obavljaju svoj posao, a "postoji mogućnost da revizori ne počnu sa radom još godinu dana". Ovo telo bi, između ostalog, trebao da odluči i da li će parlamentarne stranke vratiti višak od 750.000 evra, podseća Blic koji ne odustaje od pisanja o ovom dugu.

 

Glas ocenjuje da "natezanje oko datuma izbora ne jenjava, uprkos dogovoru". "Mada se očekivalo da će se na birališta izaći početkom godine, u DSS-u tvrde da nijedan od datuma kojima se licitiralo prethodnih dana više nije u igri. Vlasti u Prištini, ne čekajući rasplet o sudbini Kosmeta (što je navedeno kao razlog za odlaganje izbora u Srbiji), odlučile su da raspišu izbore", podseća Glas.

 

"Pobesneli Maks" u RTB Bor

Politika donosi priču o Rudarsko-topioničarskom basenu Bor i piše da radnici borskih rudnika čekaju novog gazdu – moćnog ruskog oligarha ili zapadni kapital, jer bi do krja meseca trebalo da bude obelodanjeno ko je na tenderu ponudio više, Oleg Deripaska ili austrijski konzorcijum, grupacija "A-TEK".

 

bor.pol

(foto: Politika)

 

Budući kupac platiće najmanje 340 miliona dolara i obećati još 180 za investicije. Pregovaraće se i za veća ulaganja jer se mora graditi nova topionica i fabrika sumporne kiseline. U borskom rudniku koji duguje 500 milina dolara državi i poveriocima, ima još najmanje 650 miliona tona rude bakra, podseća Politika, što je dovoljno za više od 20 godina eksploatacije. Zaposleno je oko 4.900 radnika, a jedan od njih o pogonima Topionice danas, kaže za ovaj list: "To što vidite nije otpad, to je postrojenje. Kao da statiram u 'Pobesnelom Maksu'. "

 

Srpske štediše

Građani su za nepunih osam dana, u nedelji štednje koja je trajala od 31. oktobra do 7. novembra, položili na štednju u banke čak 310 miliona evra. Prema novodima iz Narodne banke Srbije, koje prenose Novosti, ovo je nivo cele godišnje štednje iz 2001. godine, kada je na štednim računima bilo ukupno 350 miliona evra. Ono što je nedelju štednje razlikovalo od drugih dana u godini, a što je privuklo srpske štediše, bile su veće kamatne stope. Novosti donose i podatak da se inače, u svim bankama u Srbiji na ime devizne štednje, trenutno nalazi više od 4,7 milijardi evra.

 

Batine za autistično dete

Nikolu Aleksića (16), učenika specijalnog odeljenja Tehničke škole koji boluje od autizma, profesori su prvo šikanirali, a zatim mu uručili ispisnicu, piše Alo!.

 

belimag

(foto: Pres)

 

Jedina najavljena tema na prvoj strani Pressa je priča o belom magu koji je silovao decu. Naime, Radoje P. (36) beli mag iz Beograda, više puta je silovao maloletne sestre T. S. (17) i I. S. (12) iz Ljiga, koje je kod njega na "lečenje" dovela njihova majka. Ona je u policiji rekla da je Radoju dozvolila da siluje devojčice, uverena da će ih to izlečiti od "ginekološke bolesti", piše Press.

 

Uhapšeni otmičari

 

otmicari

(foto: Politika)

 

MUP Srbije, u saradnji sa zaječarskom i borskom policijom, uhapsio je Klimenta I. (44) iz Zvezdana i Đorđa V. (43) iz Zaječara, zbog sumnje da su između 11. i 12. oktobra oteli Aleksandru Jovanović iz Bora, ćerku vlasnika firme "Albo", piše Politika na naslovnoj strani. Otmičari su, kako je navedeno u saopštenju MUP, uz upotrebu sile Jovanovićevu vezanu odveli i držali kako bi od njene porodice iznudili novac na ime otkupa. Osumnjičeni su je 13. oktobra, iz razloga koji se još utvrđuju, oslobodili.

 

Zvezdi nije pomogao ni beli mag

Crvena zvezda vodila je u Solun na utakmicu sa Arisom, od kojeg je izgubila sa 3:0, belog maga, otkriva Glas. "Tokom leta, ali i pasoške kontrole na aerodromu, beli mag je razgovarao sa nekoliko igrača iz startne postave kako bi 'pročitao' u kom stanju se nalaze i dodirivao ih po ruci da oseti da li je neko od njih pod uticajem loše karme. Tu nije kraj. Znatno pre utakmice, beli mag se prošetao terenom Arisovog stadiona 'Kleandis Vikendilis'. Tada je, navodno, osetio negativne vibracije i da će se veče veoma loše završiti po Zvezdu... Belom magu se dobro javilo, a Kosanović je juče i zvanično podneo ostavku na mesto šefa struke srpskog šampiona", piše Glas.

 

Alo! donosi i da su "solunski ratnici stigli u Beograd". Sve srpske "delije" koje su povređene u incidentima sa navijačima grčkog Paoka u Solunu pred utakmicu sa Arisom, su van životne opasnosti i danas izlaze iz bolnice.

 

Isti list je razgovarao i sa Dejanom Stankovićem. "Dve nedelje nisam obuo patike, ne oslanjam se uopšte na povređenu nogu, a priznajem da jedva čekam da ponovo navučem kopačke. Još kad bi to bilo za duel sa Poljskom u Beogradu... ", kaže kapiten reprezentacije Srbije.

 

I Kurir se nadalje bavi Zvezdom i otkriva da će, posle debakla u Solunu i odlaska Milorada Kosanovića, na vruću trenersku stolicu doći dosadašnji pomoćnik trenera Aleksandar Janković, "koga svi porede sa slavnim Portugalcem Murinjom".

 

Rušenje na Zlatiboru

Na Zlatiboru je juče ujutru počelo rušenje nelegalno izgrađenih objekata, pišu Danas i Glas. Građevinska inspekcija naložila je rušenja u septembru, ali su, kao objašnjavaju u opštinskoj administraciji, vlasnici nalazili načine da to odlože do juče.

 

Talasi od po šest metara

Glas se bavi i olujom koja je zapretila Holandiji i Velikoj Britaniji velikim poplavama. Evakuisano je hiljade ljudi, pomorski saobraćaj u Roterdamu je zaustavljen, dok su vlasti zatvorile džinovsku kapiju Maeslant, koja osigurava ulaz u najveću luku u Evropi, i to "prvi put otkako je izgrađena".

 

Ništa bez Proeskog

Najave na prvoj strani Pravde su ne samo iste, već postaju vrlo prepoznatljive: sa suđenja Vojislavu Šešelju u Hagu i nastavak priče sa roditeljima poginulog makedonskog muzičara Tošeta Prosekog. Slika sa sahrane od pre više od tri nedelje i dalje, i uporno, u ovom listu dominira naslovnom stranom.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...