TAKO JE GOVORILA KARLA

S. Kačarević

(pregled glavnih tema na naslovnim stranama srpskih dnevnih listova)

Politika i Kurir na naslovnim stranama najavljuju stenogram razgovora u Banjaluci, obavljenog pre više od tri godine, izmedju Karle del Ponte, glavne tužiteljke haškog tribunala i Dragana Kalinića, tadašnjeg predsednika Skupštine Republike Srpske.

 

Iz stenograma se može saznati da je Del Ponte objašnjavala kako treba preneti poruku Karadžiću da se preda Tribunalu ili će ga SFOR i NATO ubiti, ako ga oni uhvate. Ubistvo bi, po rečima tužiteljke, poslužilo za trajno sakrivanje sporazuma sa SAD (potpisao Ričard Holbruk) da se Karadžić  neće hapsiti ako se dobrovoljno povuče iz politike i javnosti.

 

Kalinić se neuverljivo opirao ulozi kurira, pa mu je Del Ponte objašnjavala da je još 1999. godine Karadžić pregovarao sa Tribunalom o mogućnosti da ode u Hag, ali je onda promenio mišljenje…

 

O sličnoj temi, Pravda najavljuje početak feljtona – intervjua sa još jednim beguncem, Ratkom Mladićem, snimljenog pre čak 12 godina, za koji list tvrdi da nikada do sada nije objavljen.

 

Rasplet (?) ruskog rebusa

"Putin se sprema za premijera" najavljuje Politika, a Glas javnosti je direktniji – "Vladimir Putin premijer Rusije" piše na naslovnoj strani ovoga lista. Politika citira izjavu Putina da je to "potpuno realističan predlog", da posle predstojećih izbora u Rusiji preuzeme vodjenje vlade. Putin je, doduše, rekao i da je "o tome još rano razmišljati". Glas javnosti podseća da je Putin definitivno odbio bilo kakvu mogućnost da se po treći put kandiduje za predsednika Rusije.

 

O početku jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije izveštavaju na naslovnim stranama Danas i Politika. Prvi list ističe da na dnevnom redu nema nijednog zakona čije usvajanje nalaže Zakon o sprovodjenju Ustava, dok drugi najavljuje da će narodni poslanici okončati nedoumice oko zvanja "diplomirani" i "master" tako što će ih izjednačiti.

 

Glas javnost i Kurir produžavaju da najavljuju na naslovnim stranama nastavak feljtona – intervjua Milorada Ulemeka Legije, osudjenog na 137 godina zatvora, ovoga puta o nestanku izvesnih količina zlata i heroina iz policijskog magacina. Istoj temi pridružuje se i Pravda objavljivanjem izjave "Hoću da vidim Legiju" koju je dao Ljubiša Buha Čume, nekadašnji pripadnik i vodja organizovanih kriminalnih grupa a sada zaštićeni svedok optužbe protiv Ulemeka.

 

Članarina u komori-za plate službenika

"Troje mrtvih u saobraćajnim nesrećama u Beogradu" najavljuje Blic svoju glavnu temu. Pored toga isti list na naslovnoj strani objavljuje "Hoće da nas prisluškuju i u stanovima" povodom rasprave o povećanim ovlašćenjima policije i tajnih službi da prate i prisluškuju gradjane.

 

Politika piše o novim strankama – koje su propale već na početku ali i onima koje istrajavaju sa velikim ambicijama. Pod naslovom "I Srbija ranjiva" list prenosi prognozu Fajnenšel tajmsa da će i Srbija, pored drugih istočnoevropskih zemalja, osetiti u jednom trenutku krizu koja sada potresa svetska finansijska tržišta.

 

"Zarade pojele polovinu budžeta" piše Danas o Privrednoj komori Srbije koja prikupi oko 800 miliona dinara godišnje od članarine koju su preduzeća obavezna da uplaćaju i od izdavanja viška poslovnog prostora. Blizu 400 miliona dinara potroši se godišnje na plate oko 350 zaposlenih u PKS. Pored toga Komora ima i sedam predstavništava u inostranstvu čije održavanje košta godišnje oko 72 miliona dinara. List donosi i tvrdnju da bi "Privatizacija zdravstvenog osiguranja bila štetna" koju u intervjuju iznosi direktorka Republičkog zdravstvenog osiguranja.

 

"Trošimo neumereno", glavni je naslov u Novostima koje tvrde da plate rastu brže od produktivnosti – na osnovu nalaza Instituta za tržišna istraživanja. Isti list donosi naslov "Izbori nas neće podeliti", iz intervjua Dragana Djilasa, ministra bez portfelja koji smatra da će predsednik i premijer naći rešenje povodom različitih stavova o terminu za predsedničke izbore.

 

Ubrzano trošenje "prljavog novca"

O vojnim manevrima NATO u Hrvatskoj piše Glas javnosti, kao i o užurbanim kupovinama pre izmena zakona kojima će biti zabranjeno osudjivanim licima i onima koji su pod istragom da "sumnjivim novcem" učestvuju u privatizaciji srpskih preduzeća.

 

Pres piše da "Radikale plaše ratni zločini", na osnovu intervjua sa Vladimirom Vukčevićem, tužiocem za ratne zločine koji odgovara na optužbe da "nagovara i podmićuje ljude" kako bi svedočili u Hagu protiv Vojislava Šešelja, predsednika Radikalne stranke.

 

Pravda javlja da "Jakšić neće da se izvini Batiću" povodom uvreda koje su ovi poslanici razmenjivali u Narodnoj skupštini Srbije a Kurir izveštava da su "Karići lumpovali po Azurnoj obali" i to tako što su mladji članovi familije iznajmili avion do Monte Karla za dvadesetak zvanica a veselje završili na luksuznoj jahti.

 

O povratku u Beograd odbojkašica koje su osvojile srebrnu medalju na evropskom prvenstvu izveštavaju Danas i Blic na naslovnim stranama.

 

Pres i Pravda najavljuju priče povodom najnovijeg skandala sa privatnim porno filmom jedne estradne zvezde i njenog verenika, koji se pojavio na Internetu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...