SVI PROTIV BLERA

prevela: Valentina Jokić

(pregled naslovnih strana u stranoj štampi)

„Dawn“ , Pakistan

Pakistanska opozicija, korak do pobede

 

Na izborima, 18. februara u Pakistanu, predsednik Mušaraf doživeo je „poniženje“ i „pobedu žrtava“, analizira dnevni list iz Karačija na engleskom jeziku. Sudeći po, još uvek nezvaničnim rezultatima izbora, Pakistanska narodna partija (Pakistan People’s Party –PPP) i Pakistanska muslimanska liga (Pakistan Muslim League-N –PML-N), u kombinaciji, činiće većinu u Narodnoj skupštini, što će omogućiti formiranje vladajuće koalicije.

 

 

„El Nuevo Herald“ , Sjedinjene američke države

Tiranin se povukao

 

Dnevni, tradicionalno antikastrovski, list na španskom jeziku iz Majamija, piše vrlo otvoreno: „Zemlja kojom je vladao Fidel Kastro punih 49 godina i 49 dana, pretvorila se u oronuli spomenik podignut njegovim prezirom prema slobodi i prevelikom željom da sebi obezbedi mesto na svetskoj političkoj sceni po cenu života i imovine svojih sunarodnika.“ Ipak, dolazi „novo doba za Kubu“, smatra ovaj dnevnik, zahvaljujući Raulu Kastru „čoveku koji je spreman na kompromise“.

 

 

„Die Welt“, Nemačka

Lihtenštajn optužuje Nemačku za kršenje bankarske tajne

 

Lihtenštajn, prozvan zbog ogromnog poreskog skandala koji je uzdrmao Nemačku, odgovara kontranapadom. Princ naslednik, Alojz Lihtenštajn, održao je 19. februara, konferenciju za štampu na kojoj pominje „snagu kriminala“ nemačkog poreskog sistema i „napade“ Berlina, čija je žrtva njegovo kraljevstvo. Lihtenštajn, mali „poreski raj“, otvorio je anketu kojom će  pokušati da utvrdi da li je Nemačka prekršila bankarsku tajnu da bi dobila informacije o svojim bogatim poreskim obveznicima.

 

 

La Vanguardia“, Španija

Konačno brzi voz na liniji Madrid - Barselona

 

Nakon višenedeljnih rasprava i zakašnjenja, brzi voz AVE ( Alta Velocidad Española), od 20 februara kada je zvanično otvorena linija, povezuje dve španske metropole, Madrid i Barselonu. Voz čiji je konstruktor Simens, čak je, nekoliko minuta ranije ušao u madridsku železničku stanicu Atoša. To će biti direktna linija na kojoj će putovanje trajati 2 sata i 43 minute, duplo kraće nego do sada. Na ovoj destinaciji, svakodnevno će biti na raspolaganju 17 AVE vozova.

 

 

„La Voix du Luxembourg“, Luksemburg

Luksemburg ne kažnjava eutanaziju

 

Parlament u Luksemburgu, 19 februara, usvojio je nacrt zakona o „pravu na dostojnu smrt“. Sa 30 prema 26 glasova u Parlamentu, utvrđeno je nekažnjavanje za eutanaziju. U buduće, kao u Belgiji i Holandiji, lekar koji izvršava eutanaziju ili predlaže pratnju u činu samoubistva, neće počiniti krivično delo. Deputati su jednoglasno usvojili i zakon u prilog razvoju palijativne medicine.

 

 

„The Guardian “, Velika Britanija

Toni Bler, prvi predsednik Evropske Unije?

 

„Svi protiv Blera“, naslov je u Gardijanu. Želja bivšeg britanskog premijera da se nađe na čelu Evropske Unije, naišla je na „žestok otpor“. Internetom kruži peticija protiv Blera. U Briselu, političari se mršte pri pomisli da Britanac bude predsedavajući. U ministarstvima Evrope, posebno u Berlinu, čuju se strogi komentari. Oni koji pričaju o Bleru, kritikuju njegovo učešće u Iraku i njegove skromne mogućnosti u Evropskoj uniji koja mora da nađe predsednika za 2009. godinu.

 

 

„The Monitor“ , Uganda

Pobunjenici prihvataju suđenje u Ugandi

 

Vlada ugande objavila je dogovor sa pobunjenicima „Odbrambene vojske Gospodnje“ (LRA), potpisan 19. februara, u Jubi, na jugu Sudana. Pregovori sa LRA koja je dvadeset godina terorisala sever Ugande, traju od avgusta 2006. godine. Prema ovom dogovoru, predsednik LRA, Džozef Koni i još tri odgovorne ličnosti, prihvatili su da im se sudi u Ugandi. To im omogućava da izbegnu međunarodni sud.

 

 

„Mail & Guardian “, Južna Afrika

Južnoafrička ekonomija u krizi

 

Početkom februara, južnoafrička moneta, rand, pala je za 12 odsto u odnosu na dolar. To se dešava u trenutku kada su rudnici bili prinuđeni da smanje aktivnost usled nedostatka struje. Inflacija raste i visoke kamatne stope vezane za nestabilnu političku situaciju ne ulivaju nadu ekonomskim analitičarima. Pored svega ovoga, Južna Afrika leži na rudama zlata, platine i drugih metala koji se prodaju po visokim cenama na svetskom tržištu, naglašava list iz Johanesburga.

 

 

„China Daily“, Kina

U Kini, skaču cene zbog snega

 

U januaru, u Kini je indeks potrošačkih cena skočio za 7,1 odsto. To je najjači rast cena u poslednjih jedanaest godina, pre svega, zahvaljujući rastu cena prehrambenih proizvoda (+18,2 odsto). Loše vremenske prilike koje su, ove zime, zadesile Kinu, uništile su prinos ili otežale isporuku. Prema ovom dnevnom listu, na engleskom jeziku, očekuje se dalji rast kamatnih stopa kako bi se zaustavila inflacija.

 

 

„The Washington Post“, Sjedinjene Američke Države

Njujorški istraživači otkrivaju crnje od najcrnjeg

 

Njujorški naučnici objavili su pronalazak materije koja upija 99,955 odsto svetlosti. Prema postojećim normama, to je „najtamnija materija ikada sačinjena“, trideset puta tamnija i od najcrnjeg. Istraživači su sve uspešniji u savladavanju svetlosti. Jednoga dana, zahvaljujući njihovim dostignućima, ljudi i stvari, moći će da budu nevidljivi.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...