SVET PODELJEN OKO KOSOVA

prevela: Valentina Jokić

(pregled naslovnih strana u stranoj štampi)

„Granma“

Fidel Kastro se odriče moći

U „poruci vrhovnog komandanta“, objavljenoj 19. februara ujutru u dnevnom listu kubanske komunističke partije, Fidel Kastro obaveštava svoje „drage sunarodnike“ da „ne želi i ne prihvata predsedničke dužnosti u Državnom savetu, kao ni dužnosti glavnokomandujućeg“. Razlog za ovo povlačenje je kritično zdravstveno stanje koje je već bilo uzrok za „privremeno napuštanje predsedničke dužnosti 31. jula 2006 godine“. Danas se Fidel Kastro definitivno povlači sa političke scene.

 

„Dawn“

Mušaraf i bes pakistanskih birača

„Nakon osmogodišnjeg odbacivanja vojske, Narodna partija Pakistana (PPP - Pakistan Peoples Party) i Muslimanska liga koja podržava bivšeg predsednika vlade Navaza Šarifa (PML-N - Pakistan Muslim League Nawaz Sharif), mogli bi pompezno da se vrate na političku scenu“, upozorava ovaj dnevnik. Nezvanični rezultati jučerašnjih izbora pokazuju ubedljivu prednost ovih dveju vodećih opozicionih partija. Povući će se krilo Muslimanske lige koje podržava predsednika Mušarafa (PML-Q - Pakistan Muslim League Quaid-i-Azam).

 

„Interanational Herald Tribune“

Kosovo - Svet je podeljen

Proglašenje nezavisnosti Kosova, različito je prihvaćeno. Sjedinjene američke države, Australija i Tajvan objavile su spremnost za priznavanje nove države dok su Indonezija, Kina i Šri Lanka hladno dočekale samostalnost srpske provincije. I Evropska Unija je podeljena. Britanija, Francuska, Italija i Nemačka, spremne su da priznaju Kosovo. Španija je jedna od šest zemalja, članica Evropske Unije koja odbija nezavisnost ove provincije, piše ovaj dnevnik.

 

„The Daily Telegraph“

Britanski konzervativci protiv nacionalizacije Nordern Rok banke

„Ova afera bi mogla da košta po 3500 funti (4600 eura) svakog poreskog obveznika u Britaniji“, objavljuje konzervativni dnevni list. Odluka laburističke vlade da privremeno nacionalizuje Nordern Rok banku, oslabljenu američkom krizom stambenih kredita, izazvala je reakcije u Britaniji. „Hiljade radnih mesta“, biće dovedeno u pitanje, navodi list. Dejvid Kameron, predsednik konzervativne partije, zatražio je odlazak ministra za finansije, Alistara Darlinga.

 

„Die Welt“

Hajka na utajivače poreza u Nemačkoj

Nemačka policija i agenti poreske administracije, izvršili su juče seriju pretraga i tom prilikom uručili 900 naloga za premetačinu, a 125 anketa, otvoreno je u Hamburgu, Frankfurtu, Bohumu, Ulmu i Štutgartu. Ovakve procedure samo su nastavak afere Dojče post, ogromnog prošlonedeljnog skandala vezanog za poreski kriminal. U centru pažnje su značajnije ličnosti Nemačke, pod sumnjom da su utajili porez.

 

„L’ Express de Madagascar

Ciklon Ivan – ubica u Madagaskaru

Ciklon Ivan počeo je da hara Madagaskarom, u nedelju 17. februara, nanoseći ogromne štete. Prema nezvaničnom  službenom saopštenju, život su izgubile dve osobe, a na stotine ljudi je pretrpelo velike materijalne štete. Na istoku ostrva, predpostavlja se da je stradalo još devet osoba. Najavljuje se izlivanje nekoliko reka i poplave usled obilnih kiša poslednjih dana.

 

„Liberté“

Moskva osuđuje Pariz za razbijanje rusko-alžirskog dogovora

Alžirski predsednik je, 18. februara, bio u dvodnevnoj poseti u Moskvi. Danas će se sastati sa ruskim predsednikom zbog pregovora u vezi lovačkih aviona Mig 29, koje je Alžir kupio, piše alžirski dnevnik. Prvi avioni ovoga tipa, isporučeni su u periodu između 2006 i 2007 godine i postoje reklamacije u odnosu na njihov kvalitet. Narednih meseci, Alžir želi da ih vrati Rusiji. Moskva optužuje Pariz da vrši pritisak na Alžir da bi prodala svoje lovačke avione.

 

„An Nahar“

Saudijska Arabija savetuje svojim državljnima da izbegavaju Liban

Zbog nestabilne političke situacije i bezbednosti u zemlji, Rijad je, 18. februara, zatražio od svojih državljana da izbegavaju Liban. Pariz je odlučio da privremeno zatvori dva svoja kulturna centra, u Saidi, na jugu i u Tripoliju, na severu zemlje. Ovakvi potezi zabrinjavaju Libance, u trenutku kada vođa očuvanja iranske revolucije objavljuje iz Teherana da će „Hezbola uskoro uništiti Izrael“.

 

„Le Potentiel“

Angola ojačava program za čišćenje svoje teritorije od mina

Vlasti u Angoli najavile su intenzivnije akcije čišćenja svoje teritorijeod mina, duž pruga, na nacionalnim putevima, u poljima i moru i turističkim mestima, beleži list iu Kinšase. U toku dvadeset sedmogodišnjeg građanskog rata, koji je uništavao zemlju, do 2002 godine, rasuto je najmanje pet miliona mina.

 

„O Globo“

Brazil namerava da zabrani duvan na javnim mestima

Do kraja februara meseca, brazilskoj vladi biće predstavljen predlog novog zakona. Po ugledu na većinu evropskih zemalja, ali i sve veći broj zemalja u razvoju, Brazil bi uskoro mogao da zabrani pušenje u „svim zatvorenim mestima“. U ovom trenutku, vlada intenzivno razmatra uvođenje dodatne takse na cigarete. U Brazilu je duvan skoro najjeftiniji na svetu, gde, kutija cigareta košta 2 reala ili 0,75 eura.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...