SRBIJA UZVRAĆA UDARAC

S. Kačarević

(pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama srpske štampe)

Izveštaj o stanju u srpskim ustanovama za ometene u razvoju, ipak je izazvao reagovanja javnosti, što su autori i izjavili da žele, pošto šokiranjem – rekli su prekjuče na preskonferenciji - uspevaju da pokrenu rešavanje problema. Tako se na sedam naslovnih strana dnevne štampe našla ova tema kojoj se posvećuju još po jedna do dve unutrašnje strane. Reagovanja se, medjutim, kreću od totalnog osporavanja do podrške izveštaju američke NVO koja je, rečju, ocrnila stanje u Srbiji.

 

Novosti i Poltika citiraju premijera Koštunicu i ministre za zdravlje i socijalnu politiku Milosavljevića i Ljajića. Oni obaveštavaju da je Vlada Srbije obrazovala komisiju koja će proveriti stanje u ustanovama za ometene i mentalno obolele i tvrde da je izveštaj u najvećoj meri netačan, zlonameran i neargumentovan. Doduše, i sama medjunarodna Organizacija za zaštitu prava osoba ometenih u razvoju (MDRI), saopštila je juče da njen izveštaj o stanju u Srbiji "nije precizno prenet u većini medija".

 

Politika citira premijera Koštunicu koji je izjavio da će "Vlada pokrenuti i pitanje odgovornosti za iskonstruisane optužbe iznete na račun Srbije", kao i da će se "tako mračnoj propagandi suprotstaviti svim dozvoljenim demokratskim i pravnim sredstvima".

 

kuline.pol

Dom u Kulinama (foto: Politika)

 

Dokazivanje tek sledi

"Ne radi se o tome da se nekome ne svidja izveštaj, nego on jednostavno nije tačan", prenose Novosti izjavu ministra Milosavljevića, kao i Ljajića koji je rekao:"Pozvaću sve medjunarodne organizacije, nevladin sektor i ambasadore da mi se pridruže i uvere se kakvo je stanje u ovim institucijama".

 

"Srbiji podmeću kazamate", naslov je u Glasu javnosti koji prenosi izjavu direktora ustanove u Čurugu, da su predstavnici NVO tamo bili u decembru prošle godine ali tada nisu imali zamerke, osim "da bi sobe trebalo da budu trokrevetne ili četvorokrevetne". Isti list objavljuje da su se "u fokusu ove medjunarodne organizacije do sada našle uglavnom zemlje Latinske Amerike, Bliskog istoka i članice bivšeg istočnog bloka".

 

Danas pod naslovom "Srbiji potrebna pomoć", pored ostalog, donosi saopštenje Centra za zaštitu bolesnika koji poziva predstavnike države "da najozbiljnije prouče izveštaj i primene odgovarajuće mere za rešavanje problema". U saopštenju se kaže da "takvi izveštaji ruše ugled Srbije u svetu". Ovaj list prenosi i stavove predstavnice Helsinškog odbora čiji su aktivisti učestvovali u pripremi provokativnog izveštaja, koja kaže da su izjave srpskih političara "ishitrene i nervozne". Ona smatra da izveštaj nije dobro shvaćen i da je reč o stanju u kome su mučenju izloženi i zaposleni i pacijenti. "Ona je dodala da je izveštaj pisan u SAD i da ne zna zašto je objavljen u vodećim svetskim medijima a zatim prezentovan u Srbiji", piše u Danasu.

 

Rozental se ipak oglasio

Blic izveštava o posetama nekim od ustanova svojih reportera koji pokušavaju da dokažu kako stanje tamo ipak uopšte ne valja. Samo u ovom listu postoji nova izjava Eriha Rozentala, direktora MDRI-a, mada ministar Milosavljević i neki novinari tvrde da juče nisu uspeli da ga nadju ni na jednom od brojeva telefona objavljenih na sajtu organizacije. "On ističe da stoji iza izveštaja i tvrdi da je mučenje prisutno", prenosi Blic reči Rozentala.

 

Nekoliko listova (Politika, Glas, Novosti) donose biografske podatke o Rozentalu i MDRI, odakle se vidi da je organizacija osnovana 1993. a da je Rozental tada imao 29 godina. Nijedne novine, medjutim, ne komentarišu to što je Rozental dan ranije na preskonferenciji govorio o svom i iskustvu njegove organizacije na slučaju iz Amerike 1972. godine.

 

Alo, koji ima istog izdavača kao Blic, tvrdi da je "Političarima rejting preči od bolesne dece". List komentariše razvoj dogadjaja sledećim rečima: "Umesto da političari i zvaničnici odmah počnu da traže rešenje za ovaj problem, oni su osuli paljbu po izveštačima".

 

Kurir na naslovnoj strani objavljuje, kao svoje "otkriće", da je "Biserko napakovala priču o mučenju dece u bolnicama" ali u tekstu na unutrašnjoj strani nema ni reči u prilog takvom naslovu, osim izjave predsednice Helsinškog odbora Sonje Biserko koja negira da je zajedno sa MDRI tražila dozvolu da obilazi dečije ustanove. Ona dodaje da je Helsinški odbor tražio dozvolu samo za obilazak psihijatrijskih ustanova.

 

Pljačkaši uhvaćeni zbog gužve

Po zastupljenosti na naslovnim stranama, jednako je plasirana - u sedam novina - i tema o hvatanju pljačkaša banke u Beogradu. Svi listovi se slažu da su razbojnici posle pljačke Sosijete ženeral banke u Novom Beogradu, krenuli da beže u pogrešnom pravcu-preko Brankovog mosta. Tu su, naravno, zaglavili u saobraćaju pa ih je policija pohvatala na mostu sa opljačkanih tri miliona dinara i 45.000 evra. Kako piše u Presu, razbojnici su upali u banku na Starom sajmištu oko 9 sati juče ujutro, pokupili novac i – uhapšeni posle samo nekoliko minuta.

 

hapsenje.pres

(foto: Pres)

 

Nije pomogla samo saobraćajna gužva nego je navodno beogradska policija već neko vreme pratila ovu bandu pa je brzo napravljena blokada a pljačkaši su se tada - zaključali u svom automobilu.

 

Srpska i Kosmet

Politika na naslovnoj strani donosi dva napisa o dogadjajima iz Republike Srpske. U prvom, Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije ocenjuje da su najnovije mere visokog predstavnika medjunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Miroslava Lajčaka "neoprezne i nepromišljene" i da su "stvorile krizu".

 

U drugom napisu izveštava se kako je predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić, poslavši krišom pismo u Njujork, pokušao da spreči predsedavajućeg Saveta ministara, u ostavci, Nikolu Špirića da govori u Savetu bezbednosti UN.

 

Novosti takodje imaju dva teksta o jednoj temi na naslovnoj strani ali je ovde reč o nastavku pregovora o statusu Kosmeta 20. novembra u Briselu. Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Srbije kaže: "O neutralnosti kao temi, tek kada je čujemo od pregovaračke "trojke". Aleksandar Bocan-Harčenko, ruski predstavnik u "trojci" izjavljuje da pregovaračka "trojka" još nema zvaničan predlog a on će pokušati da ostala dva pregovarača ubedi da to ne bude neutralnost, već model Hongkonga.

 

Intervju sa Harčenkom objavljuje i Blic a on tu kaže da je "neutralnost samo jedan od predloga, na stolu je više varijanti, nijedna od opcija nije usaglašena".

 

harčenko.blic

Harčenko (foto: Blic)

 

Danas objavljuje da je od ponoći na Kosovu počela izborna ćutnja pre glasanja na parlamentarnim, lokalnim i izborima za predsednike opština koje će biti u subotu 17. novembra.

 

Slobodan Samardžić, ministar za Kosovo i Metohiju u Pravdi, pod naslovom "Pretnje nas ne plaše", objašnjava kako su pretnje terorističke organizacije Albanska nacionalna armija već vidjena stvar: njima se vrši pritisak na Beograd i Srbe sa Kosmeta da odu iz pokrajine.

 

Otkriće od milijardu evra

Politika saznaje da će Srbija do kraja ovog meseca potpisati sa Evropskom komisijom sporazum "koji će našoj zemlji omogućiti da u naredne tri godine bespovratno dobije gotovo milijardu evra iz evropske kase". List citira i pomoćnicu ministra za finansije koja kaže da bi ta bespovratna pomoć mogla da bude i trostruko veća ako Srbija sledeće godine stekne status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Uspešan je naslov za ovu priču, "A od EU-milijarda", koji asocira na šaljivu tv reklamu gde se umesto EU pominje – kum, kao oličenje srpskog razmetljivca rasipničkog mentaliteta.

 

"Ruke u vis, ovo je marža" naslov je teksta u Poltici u kome se objašnjava da su kod nas trgovačke zarade veće od 25 procenata a u EU, za iste proizvode, pet do deset odsto.

 

 

marže.pol.

(foto: Politika)

 

Danas objavljuje računicu po kojoj traženo poskupljenje struje od 5,8 odsto podiže inflaciju za 0,4 procenta što "ne bi ugrozilo cenovnu stabilnost". Isti list prenosi i pomirljivu izjavu ministra finansija povodom višemesečnog natezanja oko viška para koje su stranke dobile iz državnog budžeta: "Partije mogu da vrate novac ako žele". On objašnjava kako ne postoji pravni osnov da Ministarstvo finansija obezbedi povraćaj viška novca koji su stranke dobile iz budžeta za 2006. godinu.

 

Pošto su razne novine već posvećivale prostor prethodnih dana na naslovnim stranama toj temi, Pravda donosi tek danas ali alarmantan naslov: "Haos, uskoro opet poskupljuju hleb i struja".

 

Lica i "budža" sa naslovnih strana

Novosti javljaju o promenama na čelu Narodnog pozorišta u Beogradu pod naslovom "Ejdus upravnik". List dodaje i da će Svetlana Bojković biti predsednica Upravnog odbora.

 

Za Glas javnosti govore guverner NBS i kandidat za predsednika Zvezde. Jelašić kaže, "Bolje biti nepopularan nego neuspešan" a Spasojević, "Ne dolazim da privatizujem Crvenu zvezdu".

 

Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine, objavljuje Danas, "pokušava  da utvrdi istinu o navodnom dogovoru Holbruka i Karadžića". Zbog toga je Vukčević, uz saglasnost sa Karlom del Ponte, putovao u Holandiju ove nedelje na razgovore sa nekoliko haških optuženika.

 

Alo piše kako je tv voditelj Zeka založio svoj i stanove prijatelja da bi dobio kredit radi kupovine licence za kviz "Milioner". Isti list objavljuje razgovor sa poznatim košarkaškim trenerom Svetislavom Pešićem koji sada trenira moskovski Dinamo: "Ne znam gde mi je žena. Imamo kuće u Moskvi, Berlinu, Barseloni, tako da nisam siguran gde mi se supruga trenutno nalazi".

 

Pravda citira Milu Djindjić koja kaže da se kaje:" Da sam znala da će mog Zorana opet blatiti zbog ove garaže, nikada ne bih prihvatila ničiju pomoć". Reč je o trojici radnika prokupačkog turističkog centra koji su odbili da poprave krov na garaži majke pokojnog premijera, pa ih je rukovodilac zbog toga suspendovao, o čemu je Pravda pisala juče.

 

"Šutanovac se preselio na Dedinje", objavljuje Pres uz objašnjenje ministra odbrane Dragana Šutanovca da je to učinio iz bezbednosnih razloga. Isti list, pod naslovom "Zeka šef u Gazpromu", piše da je Žarko Zečević, bivši generalni sekretar FK Partizan, postao direktor ruskog energetskog giganta za Srbiju.

 

Pod naslovom "Budža!", Kurir piše da je Aleksandar Tijanić, direktor RTS za dve godine dobio povišicu od 400 odsto, sa 57.525 na 220.000 hiljada dinara.

 

Četiri lista – Novosti, Blic, Alo i Kurir donose na naslovnim stranama fotografije teniserke Ane Ivanović i najave za tekstove u kojima ona priča o svojim rezultatima i planovima.

 

ana.blic

(foto: Blic)

 

"Žutica na lažnoj adresi"

Politika objavljuje da, na osnovu iskustva iz niške epidemije, više od 40 odsto pacijenata lekari ne mogu da pronadju jer oboleli daju netačne ili tudje podatke. To stvara probleme epidemiolozima koji ne mogu da nadju pacijente kod kojih je utvrdjeno da su zaraženi žuticom. Pokazuje se da većina želi da sakrije pojavu ove bolesti u kući, pa se kriju i od lekara.

 

Blic se bavi procedurom za izbor patrijarha i donosi svoje prognoze gde su glavni kandidati mitropolit Amfilohije i vladika Lavrentije.

 

Iako slep od rodjenja, Miroslav Kovačević dobio je zaposlenje u opštinskom sudu u Gornjem Milanovcu, piše u Glasu javnosti. Mladić izjavljuje kako mu je želja da položi pravosudni ispit i postane sudija.

 

Danas izveštava sa skupa o promenama klime da treba očekivati sve manje snega zimi i smanjenje padavina u toploj polovini godine.

 

"Ministarski hotlajn" naslov je u listu Alo koji se bavi telefonskim sednicama Vlade Srbije i raspreda o tome može li se ovo prisluškivati.

 

Kurir je pronašao Srbina koji je savetnik predsednika SAD. Pod naslovom, "Buš: Živko, pomagaj, brate!", list objavljuje da Živko Lazić iz Čikaga, rodom iz Velike Plane upravo putuje u Vašington da se sretne sa Bušom i preuzme materijale za sledećeg republikanskog kandidata na predsedničkim izborima.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...