SRBIJA PONOVO NA POPRAVNOM

Milan Djukić

(pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama dnevne štampe)

Iako su dani već primetno hladniji, Srbiju očekuje još jedna vruća politička jesen. Posle nekoliko dana intenzivnih aktivnosti u vezi pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije, na red je stiglo pitanje naše evropske budućnosti. Karla del Ponte, glavna tužiteljka Haškog tribunala, podnela je još jedan izveštaj Savetu ministara Evropske unije u Luksemburgu. Njena ocena je da Srbija još nije postigla zadovoljavajući stepen saradnje s Haškim tribunalom, te je evropski komesar za proširenje Oli Ren odložio odluku o parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za kraj oktobra.

 

Tom temom se na naslovnim stranama bave "Politika", "Danas" i "Blic". "Crnoj Gori zeleno, Srbiji žuto svetlo", piše "Politika" u svom tekstu i ističe da je Oli Ren, pored odlaganje odluke o parafiranju Sporazuma o stabilizaciji, istakao da od Beograda "očekuje jačanje operacija pretrage za optuženicima i lakši pristup arhivama u Srbiji". Da bi možda našim političarima ulio tračak optimizma, Oli Ren saradnju Beograda s Haškim tribunalom karakteriše "kao polupunu, pre nego kao polupraznu čašu."

 

Oli Ren

 

"Bez hapšenja Mladića nema povoljne ocene", prenosi "Danas" reči Karle del Ponte. U pisanoj izjavi dostavljenoj ministrima spoljnih poslova EU Del Ponteova je navela: "Potvrđujem da je situacija danas bolja nego pre godinu dana. Međutim, saradnja je još suviše spora i nedovoljna". Renu i Del Ponteovoj se u novoj političkoj osudi Beograda pridružio i predsednik Haškog tribunala Fausto Pokar koji je pred Genaralnom skupštinom UN izjavio da su vlasti u Beogradu u proteklih godinu dana propustile da pronađu i uhapse generala Ratka Mladića. "Vlasti Srbije ponovo su zakazale u pronalaženju i hapšenju Mladića... Što se tiče Radovana Karadžića, izgleda da niko ne preuzima odgovornost za njegov nestanak s radarskih ekrana nadležnih službi", prenosi Pokarove reči "Danas".

 

"Blic" na naslovnoj strani piše da nije samo Mladić razlog što Srbija još uvek čeka na semaforu EU: "Mladić i korupcija koče Srbiju na putu u Evropu".

 

Da li korupcije i drugih krupnih problema u Crnoj Gori nema ili su fino zakamuflirani - tek, i "Politika" i "Danas" izveštavaju o tome da je Crna Gora potpisala sa EU Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

 

Pozovite 92

Da ima onih kojima se itekako žuri u Evropu, kojima izgleda nedostaje najmanje milion evra ili imaju malo uvrnut smisao za šalu, dokaz je tekst na naslovnoj strani "Politike". "Prijavi Ratka Mladića na 9191" u kojem se kaže da građani Srbije svaku korisnu informaciju koja bi dovela do hapšenja generala Mladića mogu da dostave preko telefona 92 ili posebnog broja Bezbednosno-informativne agencije 9191. Na taj broj javljalo se više građana koji su se interesovali kako mogu da prijave optuženike (Mladić, Hadžić, Župljanin), kako bi im bila isplaćena nagrada i da li bi - kao bonus - dobili i pet miliona dolara koje daju SAD.

 

"Već počeli da cinkare Mladića", piše "Press". Taj list prenosi izjavu datu u BIA da je broj telefona 9191 "aktivan sve vreme, ima dosta poziva, a neki od njih su vrlo interesantni". Međutim, na adresu i telefone državnih institucija pored korisnih informacija stižu i pretnje, tako da je nedavno ministru odbrane Draganu Šutanovcu stigla pretnja "da će mu zapaliti dedinu kuću u selu", piše "Press".

 

Četvrti jahač apokalipse

Da li kao društvo u celini bolujemo od posttraumatskog sindroma i da li je ljudski život izgubio svaku vrednost pitanje je na koje bi teško dali pravi odgovor i najumniji ljudi u nas. Činjenica je da svakodnevno na naslovnim stranama dnevnih novina čitamo tekstove o surovim, hladnokrvnim ubistvima.

 

I tokom jučerašnjeg dana smrt je uzela svoj danak. "Život odužio smrću", tim naslovom "Večernje novosti" izveštavaju o ubistvu Dragoslava Tešića iz sela Bređak pokraj Loznice. Možda bi to bila samo još jedna vest u crnim hronikama da žrtva nije pre godinu dana darovala bubreg kćerki Milenka Burmazovića, ubice. Dragoslav Tešić se, kako pišu "Novosti", ni jednog trenutka nije dvoumio kada mu se pružila prilika da bude donator bubrega devojčici Verici Burmazović. Za svoj humani čin Tešić je 2006. godine u akciji "Najplemenitiji podvig" proglašen za najplemenitijeg. Izgleda da ga su ga plemenitost i dobrota koštali i života, jer je Burmazoviću branio da maltretira suprugu - posebno dok su bili kod Tešića u gostima.

 

I "Politika" ovoj tragediji daje posebno mesto na naslovnoj strani. "Ubio čoveka koji je dao bubreg njegovoj ćerki" piše "Politika" i izveštaj dopunjuje slikom na kojoj se zagrljeni vide ubica Burmazović i žrtva Tešić.

 

Ubica i zrtva

 

"Svaki dan pokolj u porodici - Nožem isekao oca" naslov je teksta o krvavoj porodičnoj drami u Novom Beogradu o kojoj piše "Blic". Posle dva porodična ubistva u nedelju, juče je, nakon još jedne svađe oko novca, Marko Knežević napao oca Zorana i zadao mu više od dvadeset uboda. Tim povodom Zlatko Nikolić, viši naučni saradnik Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, kaže za "Blic" da su u najvećem broju slučajeva porodična ubistva počinjena na mah i u stanju afekta, osim kada su u pitanju ubistva cele porodice. "Druga strana porodične ljubavi je porodična mržnja", kaže Nikolić.

 

"Pravda" takođe izveštava o pokušaju ubistva u Novom Beogradu pod naslovom "Sin ubio oca nožem". Navodeći da otac Zoran Knežević ima ubode po celom telu i da se lekari bore za njegov život, "Pravda" piše i da je sin Marko Knežević dugogodišnji narkoman i da je uspeo da pobegne pre dolaska policijske patrole.

 

Živeti se mora

Obične građane svakako interesuje kada će Srbija u Evropu i pogađaju porodične drame i ubistva oko njih, ali živeti se mora. Zato "Večernje novosti" objavljuju razgovor sa Gordanom Matković, savetnikom predsednika Srbije koja kaže "Bedu moramo da zaustavimo". O borbi za spas socijalno najugroženijih ona kaže: "Najgore je stanovnicima jugoistočne i zapadne Srbije, neobrazovanima, iz ruralnih krajeva... Visoka nezaposlenost jedan je od najvažnijih uzroka siromaštva."

 

"Press" piše o "Velikoj krizi evra" i navodi da su menjačnice juče plaćale evro samo 76,7 dinara. "Ekonomisti najavljuju dalji pad vrednosti evropske valute". Tako je evro dostigao vrednost koju je poslednji put imao u novembru 2004. godine. Ekonomista Jurij Bajec objašnjava da će zbog nepovoljne situacije na tržištu evro još oslabiti ali da taj pad ne može biti preveliki i da će NBS morati da reaguje ako želi da održi jednocifrenu inflaciju.

 

Evro pada

 

I novi dnevni list "Alo!" izveštava o padu evropske valute, ali u naslovu ističe "Jak dinar je dobar za nas". Mada nije jasno čemu takav naslov jer u tekstu piše: "Vrednost evropske valute nastaviće da pada do kraja godine, a verovatno i u sledećoj, što najviše šteti domaćim izvoznicima, dalje pogoršava spoljnotrgovinski deficit i preti da Srbija uđe u dužničku krizu. S druge strane, pad evra trenutno odgovara građanima ali i uvozničkom lobiju". Ko smo tu mi, a ko su oni - zaključite sami.

 

"Glas javnosti" skoro polovinu svoje naslovne strane posvetio je izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije o "C marketu". "Ko su politički ortaci Delte", pita se novinar "Glasa" i navodi samo osnovne stavove iz izveštaja: Miškovićeva kompanija uveliko premašila zakonskih 40 odsto prisustva na srpskom tržištu; Vlada treba da utvrdi političku odgovornost svih upletenih u ovu aferu; javnost uskraćena za odgovor čiji je interes proglašen za nacioonalni".

 

Legija (i dalje) govori

"Glas javnosti" i "Kurir" nastavljaju sa objavljivanjem "eksluzivnog megaintervjua" Milorada Ulemeka Legije. Tako "Kurir" današnji nastavak najavljuje naslovom "I meni je spreman Meljak", gde Ulemek tvrdi da je, dok je bio u bekstvu, i za njega spremljen sličan scenario za ubistvo kao i u slučaju Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića. Naslov u "Glasu javnosti" je "Zvezdan namamljen kod Sretena Lukića" a Legija u tekstu navodi da Zvezdan Jovanović nikada nije dao nikakav iskaz o ubistvu u pravom smislu reči, već je samo potpisao ono na šta su ga primorali.

 

Marko Nicović, advokat i policijski ekspert, za "Pravdu" kaže: "Legija ne laže" i dodaje "Đinđić nije ubijen iz Gepratove 14. Nije bio leđima okrenut zgradi Vlade u trenutku ubistva."

 

Hleba i igara

Već je dobro poznata izreka da se u Srbiji svi razumeju u politiku i fudbal, najvažniju sporednu stvar na svetu. I dok već tri dana ti fudbalski "stručnjaci" analiziraju zašto su naše "orlove" srčani jermenski fudbaleri natrčali i nadigrali, izgleda da se nešto veliko kuva i sprema u taboru naše reprezentacije.

 

"Kurir" uz veliku sliku Dejana Stankovića, kapitena reprezentacije, donosi naslov "Deki napušta 'orlove'. Dig'o ruke". Prema navodima "Kurira" Stanković je odlučio da u 29. godini završi reprezentativnu karijeru razočaran dosadašnjim rezultatima u kvalifikacijama. "Ne mogu više da izdržim pritisak. Neka igraju mlađi", izjavio je Stanković.

 

Dejan Stankovic napusta reprezentaciju

 

"Alo!", pod naslovom "Šokantno", piše da selektor Skolari psuje naše zvezde (na srpskom ili španskom jeziku?) kao i da "Deki ćuti i razmišlja o oproštaju od reprezentacije". "Opšta apatija u taboru naše reprezentacije u Azerbejdžanu" - da li će se naši igrači probuditi, videćemo u sredu.

 

I "Blic" jedan deo svoje naslovne strane posvećuje novim problemima u našem fudbalu. "Napuštam 'orlove' ne mogu više", rekao je Stanković koji je, prema pisanju "Blica" iz autobusa pozvao suprugu i rekao joj da je završio sa igrama za reprezentaciju.

 

A da li naši reprezentativci na pripremama i za vreme utakmice misle na loptu i protivnički gol ili na "sweet years", možda nenamerno otkriva "Pravda". Taj list na naslovnoj strani citira reči Duška Tošića, inače jednog od najslabijih na meču protiv Jermenije, koji kaže: "Moja JK biće brineta". Naime, Jelena Karleuša je rešila da napravi drastičnu promenu imidža  i postane brineta, na šta je Duško Tošić ostao ravnodušan "jer mu je njegova draga uvek lepa."

 

Ko su sve voajeri među nama?

Samo što se slegao prvi nalet medijske prašine povodom pojavljivanja "slobodnog" kućnog video-snimka Suzane Mančić i grčkog biznismena Simeona Comokosa, usledio je novi nalet. "Skandalozno - Porno Sima sa Dinkićem i Parivodićem", piše "Press". Simeon Comokos je organizator Ekonomskog samita koji je juče počeo u Beogradu, a kome prisustvuju ministri u Vladi Srbije, istaknuti biznismeni i ugledni gosti. Izgleda da se, po pisanju "Pressa", "Sima" Comokos još nije oporavio od skandala tako da je otvaranje Samita proveo sakriven iza reklamnog paravana u delu zabranjenom za slikanje. "Jako mi je neprijatno zbog pojavljivanja tog filma... Ipak to je privatna stvar i mislim da će moji poslovni partneri u Srbiji pokazati razumevanje..." izjavio je Comokos za "Press".

 

A šta je to u našem biću što nas tera ka porniću, pokušava u "Pravdi" da objasni Alekandra Janković. "Srbi su voajeri" kaže ona i dodaje da pornografija podriva srpske vrednosti. "Deo naše populacije ima poremećene kriterijume kako promovisati sebe i svoj posao. Da li je moguće da Srbiju najbolje izražavaju 'Veliki brat' i "48 sati svadba'". Gledati ili ne gledati, pitanje je sad.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...