ŠOK TERAPIJA ZA JAVNOST

S. Kačarević

(pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama srpske štampe)

Pet listova donose na naslovnim stranama šokantne naslove i fotografije o položaju osoba ometenih u razvoju – uglavnom dece - u srpskim bolnicama. "Srbija optužena za mučenje bolesnika" (Politika), "Horor: Decu vezuju i muče kao u logoru" (Blic), "Mučenje kao lečenje" (Danas), "Ceo život vezani za krevet" (Alo), "Potresni dokazi o mučenju kao lečenju" (Glas javnosti).

 

Reč je o izveštaju medjunarodne Oganizacije za zaštitu prava osoba ometenih u razvoju, sačinjenom na osnovu četvorogodišnjeg istraživanja u 78 ustanova a navedeno je da su fotografije snimane od decembra prošle do avgusta ove godine, prenosi Glas javnosti. "Slike po brutalnosti konkurišu onima koje su iz Srbije slali u svet tokom devedesetih godina", piše u Politici.

 

Tragedija "miriše na politiku"

Izveštaj je juče predstavljen u Beogradu ali je prethodno objavljen u Njujork tajmsu i Internešenel herald tribjunu, navodi Politika. Erih Rozental, direktor ove Organizacije pozvao je "Vladu Srbije da odmah nešto promeni" i "izrazio nadu da će ovaj izveštaj omogućiti pritisak Evropske unije na Srbiju" da poboljša uslove u pominjanim zdravstvenim ustanovama.

 

Optužbama su se pridružili i predstavnici domaćih nevladinih organizacija, da je "Vlada nemarna" (Helsinški odbor za ljudska prava) i da "u našoj zemlji postoje logori" ("Veliki i mali"), piše u Blicu.

 

Mada "autori projekta "Mučenje kao lečenje" ne bi želeli da se njihova aktivnost shvati kao zla namera" (Glas), Tomica Milosavljević, ministar zdravlja "izrazio je sumnju u autentičnost nalaza ovih istraživača" i rekao, u izjavi za Tanjug, "da nikada nije imao kontakt sa Medjunarodnom organizacijom za zaštitu prava osoba ometenih u razvoju". Milosavljević je za Politiku izjavio da je "izveštaj destruktivna i zlonamerna kritika a ne dobronamerna želja da se pomogne ljudima" i da "miriše na politiku a ne na istinsku brigu za nemoćne". On je dodao "da bi jedina analogija bila kada bismo mi na nekoj konferenciji za novinare komentarisali stanje zdravstva u Americi i podatak da 40 miliona ljudi nema zdravstveno osiguranje".

 

Rasim Ljajić, ministar rada i socijalne politike, smatra da naslov izveštaja "Mučenje kao lečenje" ne odražava stvarno stanje i ocenio kao "sporne preporuke da se uslovi put Srbije ka EU time što će rešiti ovaj problem".

 

Rozental je na konferenciji za novinare podsetio da je Organizacija "uradila sličan izveštaj 1972. godine u kome je meta kritike bila ustanova Vilibruk u SAD i dodao da je država reagovala tek na glas javnosti, odnosno posle objavljivanja video-snimka na kome su se videli ponižavajući uslovi u kojima žive osobe ometene u razvoju", izveštava Politika.

 

"Neutralnost neće proći"

Pod gornjim naslovom Novosti donose izjavu Slobodana Samardžića, ministra za Kosovo i Metohiju, povodom najave da će "trojka" predložiti "neutralni status" Kosmeta. Isti list prenosi i izjavu Volfganga Išingera, evropskog posrednika u pregovorima o statusu srpske pokrajine, kako je tražio "da Rusija izvrši pritisak na Srbiju".

 

Politika izveštava iz Vašingtona da je napravljen nacrt sporazuma "koji ne pominje status pokrajine, dok bi Beograd i Prištinu obavezao na raznovrsnu saradnju". Detalji se ne objavljuju dok traje "usaglašavanje u vrhovima Vašingtona, Brisela i Moskve",  ali se najavljuje da je reč o "sporazumu neutralnom u pogledu statusa".

 

 

pol.status

(foto: Politika) 

 

Pomalo veselim naslovom "U čemu je draž Hongkonga" Politika otvara pitanje zašto je "hongkoški model privlačan za Srbiju" i objašnjava da je to zato "što isključuje mogućnost refernduma za samoopredeljenje koje bi vodilo otcepljenju".

 

Glas javnosti nastavlja da piše kako su teroristi ANA "Skovali plan napada na severni Kosmet" a Alo tvrdi da "Teroristi ANA spremaju napad bez obzira na ishod pregovora".

 

Hleb (opet) poskupljuje

Novosti najavljuju da će od sutra hleb ponovo poskupeti, za oko 10 procenata, a da se sprema i poskupljenje struje. Danas javlja da Upravni odbor EPS- traži poskupljenje od 5,8 odsto, počevši od početka sledećeg meseca ili godine, a Alo piše da i Srbijagas priprema povećanje cena mada će o cenama energenata odlučivati Vlada Srbije.

 

Politika tek danas ima na naslovnoj strani priču o besplatnim akcijama za gradjane Srbije i obaveštenje da godine radnog staža neće biti uzimane u obzir prilikom raspodele.

 

Pod naslovom "Teniski milioneri" Blic objavljuje  računicu o ovogodišnjim zaradama srpskih tenisera i teniserki Novaka Djokovića (3,3 miliona dolara), Jelene Janković (1,8) i Ane Ivanović (1,9).

 

Porodična firma iz Italije spremna je da plati više od pola milijarde evra za kupovinu DDOR iz Novog Sada, javlja Biznis uz atraktivnu fotografiju predsednice kompanije Jonele Ligresti u džokejskom odelu, na konju. List podseća da je porodica Ligresti imala problema sa zakonom zbog saradnje sa mafijom a da je osnivač firme Salvatore, najveći zemljoposednik u Italiji.

    

Pod tipičnim naslovom "'Požar' i dalje hapsi", Novosti objavljuju detalje iz policijske istrage koja je dovela do hapšenja grupe od 32 člana. List izveštava da su osumnjičeni bili pod prismotrom više od godinu dana a da su njihovom stručnošću policajci bili iznenadjeni.

 

O istoj temi Blic piše pod naslovom "Sefovi direktora 'Čistoće' puni deviza" a u njegovom stanu pronadjeno je 20.000 evra.

 

Predsednik UO Hipo banke objašnjava u Danasu kako je prodato dugovanje kompanije Si & Si zbog čega je ova promenila većinskog vlasnika. Novac je stigao iz inostranstva i sa stanovišta banke čitav posao je obavljen regularno.

 

"Milovom ortaku posao od 13 miliona evra" piše Biznis o tome kako je kompanija "Čelebić" dobila izgradnju nove zgrade policije u Podgorici – bez tendera. U istom listu piše da sindikati EPS-a, Telekoma i NIS-a prete štrajkom ako ministar Mladjan Dinkić ne povuče nacrt zakona o besplatnoj podeli akcija.

 

Pravda, pod naslovom "Skandal u Prokuplju: Otkaz zbog Djindjića", tvrdi da su trojica radnika Turističko sportskog centra dobila otkaz jer nisu hteli da besplatno poprave krov na garaži Mile Djindjić. Rukovodilac tehničke službe koji je pomenutim radnicima uručio rešenja o suspendovanju, objašnjava za Pravdu kako je "tražio da urade taj posao iz humanih razloga, jer sam uvek bio za to da se pomogne starijim osobama".

 

"Dosta mi je "Puteva Srbije", izjavljuje za Alo direktor ove državne firme i objašnjava kako je "ovde nemoguće raditi, država nam ne daje ni dinara, to nije normalno".

 

Patrijarh prehladjen

Glas javnosti objašnjava kako je izbor mitropolita Amfilohija za pomoćnika patrijarha zasnovan na Ustavu SPC, da je patrijarh Pavle zbog prehlade na VMA i da se dobro oseća. List opisuje proceduru za izbor patrijarha i podseća da je i istoriji SPC "samo jedan patrijarh izabran za života drugog – upravo patrijarh Pavle".

 

Pod naslovom "Briga za zdravlje patrijarha" Politika piše o brizi vernika za najstarijeg medju poglavarima pravoslavnih crkava i o istorijatu njegovog lečenja poslednjih godina. List podseća na prošlogodišnju pojavu špekulacija o povlačenju patrijarha Pavla sa tog položaja, kao i na činjenicu da je Sveti sinod još 25. maja doneo odluku po kojoj je mitropolit Amfilohije imenovan da pomaže patrijarhu Pavlu, kao najstariji član.

 

"Ne pretendujem na patrijarhovo mesto", prenosi Blic izjavu mitropolita Amfilohija.

 

Amfilohije

(foto: Blic)

 

Kurir objavljuje da patrijarh ima upalu pluća a da lečenje otežavaju njegove 93 godine i činjenica da se hrani isposnički.

 

Pres danas nema naslovnu stranu, odnosno sva je u oglasima a na unutrašnjim stranama u prvom tekstu posle informacije o rejtingu Borisa Tadića u Vojvodini, list objavljuje analizu pod naslovom "Izbor novog patrijarha" sa nagadjanjima o kandidatima i opisom procedura.

 

Štrajk paralisao Francusku

Politika piše kako su u Francuskoj štrajk počeli železničari pa im se priključili sindikati javnog saobraćaja, energetskih kompanija pa i tehničko osoblje Pariske opere tako da je čitava zemlja paralisana. Razlog protesta je protivljenje reformi penzijskog sistema koje želi da sprovede Nikola Sarkozi, novi predsednik Francuske.

 

Nica.protest

Protest u Nici (foto: AFP)

 

Štrajkuju železničari i u Nemačkoj, javlja Danas, i to će biti najduži i najopsežniji štrajk u istoriji nemačke železnice. Mašinovodje traže da im se povećaju plate i skrati radno vreme.

 

Kadijević i Šešelj

Milorad Vučelić, nekadašnji direktor RTS i funkcioner SPS, izjavljuje za Pravdu da je "Kadijević kriv za gradjanski rat", povodom intervjua za RTS generala Veljka Kadijevića.

 

Pod naslovom "Kontraudar poslednjeg ministra odbrane SFRJ", Glas javnosti donosi razgovor sa voditeljkom tv intervjua i prenosi delove Kadijevićevih odgovora gde, pored ostalog, general kaže da je predlagao ulični obračun Miloševićevih i Draškovićevih pristalica 9. marta 1991. godine, umesto izvodjenja vojske i tenkova na ulice Beograda.

 

"Šešelj žali za Tošetom", piše Pravda kako se u Ševeningenu u knjigu žalosti upisalo više od 50 zatvorenika, pa i lider srpskih radikala.

 

U Kuriru, Aleksandar Vučić, sekretar SRS tvrdi da srpsko tužilaštvo za ratne zločine, po nalogu Haškog tribunala, zastrašuje svedoke Šešeljeve odbrane

 

"Istrule mu dunja u fioci"

Uz fotomontažu sa kokardom na glavi i pod gornjim naslovom, Kurir objavljuje kako je Veran Matić, direktor RTV B92 "bio četnički nastrojen ali se promenio čim se ispostavilo da komunisti ostaju na vlasti". Sve to priča Danica Drašković.

 

Miroslav Ivković, predsednik Udruženja poljoprivrednika Srbije, priča za Danas kako "Ministar neće ni da razgovara sa nama". On kaže da ministar ni posle više poslatih dopisa nije poslao nikakav znak da uopšte ima nameru da primi predstavnike poljoprivrednika i čuje njihove apele za pomoć.

 

U istom listu Saša Janković, zaštitnik prava gradjana kaže da je "Najviše žalbi na pravosudje". U prvih 100 dana rada republičkog ombudsmana, stiglo je 268 žalbi gradjana a više od polovine odnose se na pravosudje.

 

Zijah Sokolović igra ulogu "ujna Magdalene" u tv seriji, pa tim povodom kaže za Alo: "Dobro je biti žena samo brushalter malo steže".

 

"Crni Djole: Komšije mu otele stan" piše pravda na naslovnoj strani Pravde o još jednom učesniku serijala "Veliki brat" koji je "i pored stana koji mu je ostao od majke postao beskućnik".

 

Predsednik Venecuele Ugo Čaves, objavljuje Biznis, na predstojećem samitu zemalja izvoznica nafte predložiće da se siromašnim zemljama nafta prodaje po nižim cenama od onih koje plaćaju bogate države.

 

Blic donosi ispovest pop zvezde sa Barbadosa, koja će uskoro imati koncert u Beogradu, kako joj je "Otac uništio detinjstvo".

 

rijana

Pop pevačica Rijana (foto: Blic)

 

Budan pacijent na operaciji srca

 

srca.novosti

 

Sve novine imaju svoje ekskluzivne napise. "Oči u oči sa srcem" piše u Novostima povodom prve operacije srca u Kliničkom centru Srbije, pacijentu koji je sve vreme budan.

 

Politika piše o brojnim pokušajima na sudu da se izbegne krivična odgovornost za zločine, traženjem psihijatrijskog veštačenja. Pokazalo se da je u 162 slučaja, samo dva odsto ispitanih imalo mentalne poremećaje.

 

Danas javlja o "Dva predmeta za govor mržnje". List saznaje da su u Tužilaštvu za ratne zločine dva predmeta u pretkrivičnoj fazi pod oznakom "službena tajna". Reč je o eventualnom krivičnom gonjenju pojedinaca iz medija zbog verbalnog podstrekavanja na vršenje ratnog zločina početkom devedesetih godina.

 

"Zemunci ubili Buhu", saznaje Kurir da je glavni svedok optužbe za ubistvo generala Boška Buhe dostavio Specijalnom sudu izjavu da je za ovo ubistvo optužio "Makinu grupu" pod pritiskom "zemunskog klana".

 

"Gledali smo za vas: U kući "Velikog blata", piše Glas javnosti o novoj predstavi Indeksovog pozorišta. Iz teksta se saznaje da je reč o predstavi koja se, ustvari, zove "Dno brate" a izveštač tvrdi da se može gledati i više puta.

 

Biznis javlja da je kanadska kompanija spremna da uloži milijardu dolara u srpske rudnike u Surdulici i na Crnom vrhu. Po rečima Nikole Savića, direktora te firme za Srbiju, taj novac namenjen je za rudnike bakra, zlata i retkih metala.

 

"Plastične žene" naslov je teksta u kojem Alo utvrdjuje koje su zvezde "rekorderi po odlasku pod skalpel". U pitanju su Jelena Karleuša (usne i grudi – vrlo loše uradjene, tvrdi estetski hirurg), Stoja (grudi, kapci, zatezanje lica, liposukcija) i Sani Armani (kapci, usta, brada, nos i grudi).


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...