Sevanje navijačkih noževa u Solunu

Danijela Ćirović

(pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama srpske štampe)

Gotovo sve novine se bave teškim incidentom između grčkih navijača Paoka, poznatijih kao "tifozi", i domaćih "delija" u sred Soluna, i to jedan dan pred utakmicu Crvene Zvezde i solunskog Arisa u Kupu UEFA. Naime, "tifozi" su noževima napali Zvezdine navijače dok su sedeli u kafiću srpskog košarkaša Predraga Stojakovića u centru grada.

 

navijac

 

Od novine do novine, unekoliko se razlikuju podaci o broju povređenih i prethodnom napadu "delija". Tako, Večernje novosti pišu da je jučerašnjem incidentu u kojem su povređena sedmorica navijača (dok u Blicu piše da je u pitanju 13 "delija", u Glasu 14, u Pressu da se radi o petoro teško povređenih, a u Kuriru da ih je "desetak"), prethodio veče ranije napad grčkih huligana na još jednu grupu Zvezdinih navijača na solunskim ulicama.

 

"Na izlasku iz restorana, posle večere, napali su nas huligani vičući 'cigani'", rekao je za ovaj list Milan Selak, zadužen za novinare i Zvezdine goste.

 

Blic, međutim, piše da su posle jučerašnjeg napada noževima na grupu gostiju srpskog kluba, još dve grupe neidentifikovanih osoba do 15 sati izbole ukupno 13 "delija". Povod je bio kačket sa grbom "crveno-belih" koji je nosio desetogodišnjak i koji je bio jedini prepoznatljiv znak kod srpskih navijača, piše ovaj list, dok Novosti izveštavaju da "delije" nisu imale nikakvo obeležje, te da je napad verovatno izveden posle "dojave". U izjavi za Blic jedan od Zvezdinih navijača je istakao da će "delije" znati da se "revanširaju za sve doživljeno u Solunu".

 

Šta se zapravo dogodilo? Grčki mladići s kacigama nasrnuli su noževima na navijače "crveno-belih" dok su sedeli u kafiću. Iako je bilo krvi na sve strane, "niko nije reagovao", piše Press i dodaje da je policija posumnjala da su među napadačima bili i Albanci "koji su iskoristili navijački sukob da vode svoj rat".

 

Press i Alo! pišu da je i desetak autobusa s "prvom ekipom" beogradskih "delija", radi predostrožnosti, držano 12 sati na makedonsko-grčkoj granici, "uz pretresanje do gole kože".

 

Šešelj osuo po Hagu

Detalje iz jučerašnje četvoročasovne uvodne reči Vojislava Šešelja na suđenju u Haškom tribunalu prenose gotovo sve novine. Tako Politika piše da je lider Srpske radikalne stranke pozvao sudije ili da ga osude na najstrožu kaznu ili da zbog dosadašnjih teških povreda njegovih procesnih prava odbiju da mu sude. "Izražavam žaljenje što oni koji su pisali Statu nisu predvideli smrtnu kaznu, pa da ponosno, uspravno, kao moj prijatelj Sadam Husein takvom smrću zapečatim sopstvenu ideologiju. Pošto nemam tu mogućnost ostaje da na vas apelujem da gledate da vaša presuda sadrži najstrožu moguću kaznu. Što vaša kazna bude veća, to će moja ideologija biti snažnija. Ja sam se naživeo, ali hoću ideologiju da učinim besmrtnom", prenosi Politika Šešeljeve reči u tekstu pod naslovom "Osudite me i moja ideologija biće besmrtna".

 

Sličan naslov ima i Press na prvoj strani - "Osudite me na smrt k'o Sadama".

 

seselj

Poslanički klub SRS (foto: Beta)

 

Kurir se odlučio da za prvu stranu izdvoji deo iz uvodnog izlaganja u kojem lider SRS kaže da je sve istočno od linije Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica srpsko i da "tu žive Srbi pravoslavci, Srbi katolici, Srbi muslimani, Srbi protestanti i Srbi ateisti".

 

Glas javnosti piše da je Šešelj rekao da su smešne i optužnica i Amerika. "Mogu da umrem samo od smeha", prenosi Glas Šešeljeve reči.

 

Pravda je malo "bombastičnija", pa izveštaj sa suđenja u Hagu naslovljava sa "Haške laži i falsifikati".

 

Ne odustaju ni Lajčak ni Dodik

U rubrici "Sučeljavanja" Večernje novosti donose izjave visokog međunarodnog predstavnika u Bosni i Hercegovini Miroslava Lajčaka i premijera Republike Srpske Milorada Dodika. "Nema pregovora o mojim merama... Svi ključni partneri, sve relevantne institucije, potvrdile su da su moje mere fer, izbalansirane, dobre za BiH, pozitivne za funkcionisanje državnih institucija", ističe Lajčak, dok Dodik insistira na tome da se i Srbi pitaju. "RS nije protiv BiH, ali je protiv one BiH u kojoj nema Republike Srpske... RS neće odustati od borbe protiv preglasavanja Srba u institucijama BiH", rekao je, s druge strane, premijer RS.

 

Beograd kriv i za Makedoniju

Jedino Glas javnosti nastavlja na prvoj strani da se bavi prekjučerašnjom operacijom makedonskog MUP na zapadu zemlje kada je ubijeno šest albanskih kriminalaca. Naime, odgovornost za sukob specijalnih jedinica i naoružane ekstremističke grupe u šarplaninskim selima u okolini Tetova, preuzela je organizacija koja sebe naziva Političko-vojni savet oslobodilačkih vojski Kosova (OVK). "U prvom saopštenju te organizacije, čije je sedište u Tetovu, navodi se da su njeni članovi bivši borci 'oslobodilačke vojske albanskih prostora', prisiljeni da organizuju regularne vojne jedinice kako bi 'zaštitili ugroženi albanski narod i svaki pedalj albanske teritorije'", piše Glas.

Ovaj dnevnik prenosi i izjavu Gafura Adiljija, portparola ANA (organizacije koju je UNMIK okarakterisao kao terorističku), koji je za sukob optužio zvanični Beograd, rekavši da je cilj Srbije da se pažnja međunarodne zajednice s Kosova prenese na Makedoniju.

 

mak.fonet

Makedonski policajac na straži (foto: Fonet)

 

I Milošević predlagao Hongkong

U intervjuu za Kurir bivši srpski šef diplomatije i lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković otkriva da mu je Slobodan Milošević još 1999. godine rekao da Kosovo treba dati Amerikancima pod koncesiju na 50 godina, po uzoru na Hongkong.

 

Sporazum sa EU već u januaru

Dnevnik Danas je ovoga puta potpuno drugačiji od ostale dnevne štampe, pa se na prvoj strani uopšte ne pominju događaji koji su obeležili sve druge naslovne stranice. Tako, ovde nema ni detalja sa suđenja Vojislavu Šešelju, kao ni priče o sukobu navijača u Solunu. Danas se odlučio da za glavnu priču uzme očekivanja potpredsednika Vlade Božidara Đelića, koji je u sredu u ime Srbije parafirao Sporazum o pridruživanju Evropskoj uniji, o tome kada će Sporazum biti i potpisan. "Najvažniji politički korak je dalja saradnja s Haškim tribunalom. U planu je još jedna poseta glavne tužiteljke Karle del Ponte Srbiji i na bazi njenog izveštaja Evropska komisija će odlučivati da li će potpisati sporazum sa Srbijom. Kao član Vlade znam da naša zemlja čini sve što je u njenoj moći da okonča na zadovoljavajući način tu saradnju i moja očekivanja su da ćemo do kraja januara 2008. uspeti da potpišemo taj Sporazum", rekao je Đelić novinarima u Hajatu, a prenosi Danas.

 

rezervisti

 

Ovaj list se osvrnuo i na jučerašnji protest bivših vojnih rezervista ispred zgrade Vlade. Naime, više stotina rezervista s juga Srbije ponovo je protestovalo zahtevajući isplatu ratnih dnevnica. Oko 15.30 rezervisti su radikalizovali protest, probili kordon policije i blokirali saobraćaj na raskrsnici Kneza Miloša i Nemanjine. Tom prilikom, piše Danas, došlo je do guranja rezervista i pripadnika Žandarmerije, a povređen je Predrag Nikolić koji je smešten u Urgentni centar. "Nakon dva i po sata blokade pripadnici Žandarmerije počeli su da potiskuju rezerviste s raskrsnice, koji su zatim polegali, a policija počela da ih nosi", piše Danas, izveštavajući da je ovaj protest izazvao potpuni saobraćajni haos u prestonici.

 

Na platnom spisku tajkuna

Blic u temi o finansiranju stranaka donosi zaključak da su stranke osnovni izvor korupcije u društvu, jer postoje na račun tajkuna i državnih preduzeća. "Brzo postizanje dogovora oko gazdovanja javnim preduzećima, kao suštinski glamurozne predizborne kampanje pokazuju da novca ima, ali da se ne pirjavljuje, zbog čega je država u ogromnom gubitku", ističu sagovornici Blica.

 

Alo! izveštava da je Milka Forcan zbog pritiska medija napustila Savet za promociju Srbije, u kojem je trebalo da bude predsednik tima. Ranije je utvrđeno da bi Forcan zbog zvanja i zaduženja u kompaniji "Delta" bila u sukobu interesa ako bi obavljala i funkciju u vladinom Savetu. "Da bi predsednik kompanije 'Delta' ostala na čelu Saveta, ministar Predrag Bubalo je čak hteo da promeni nadležnosti tog tela", piše Alo! pod naslovom "Milka, izvini".

 

Ministra Bubala pominje i Biznis na naslovnoj strani, tvrdeći da je zbog kursa "zaratio" sa guvernerom Narodne banke Srbije Radovanom Jelašićem. "Monetarna politika i nerealni kurs dinara koji sprovodi Jelašić, uništili su srpski izvoz, saglasni su ministar trgovine i 300 najvećih srpskih preduzeća", piše ovaj list.

 

Povlastice za prvu damu

 

pred.pol

(foto: Politika)

 

Prema Vladinom Predlogu zakona o izboru predsednika Srbije, građani će birati šefa države po istim pravilima kao i do sada, ali će postupak za njegovo razrešenje biti drugačiji. "I ovlašćenja predsednika ostaju gotovo identična... dok surazlike u odnosu na postojeća zakonska rešenja uglavnom u delu kojim se regulišu prava supružnika predsednika, kao i bivših šefova države", piše Politika. Prema ovom Predlogu, predsednik se bira na neposrednim izborima za mandat od pet godina, jedino što je kampanja ovoga puta nešto kraća i ne može da traje više od 60 dana (dok je do sada ograničenje bilo od 30 do 90 dana). Zakon kaže i da niko ne može više od dva puta da bude izabran za predsednika, ali se to neće odnositi na aktuelnog šefa države Borisa Tadića ako bude ponovo izabran za ovo mesto, jer se "predstojeći izbori tretiraju kao prvi izbori", piše Politika.  Što se tiče supružnika predsenika, koji je u stalnom radnom odnosu, on/a će imati pravo na odsustvo s posla dok obavlja protokolarne i druge društvene obaveze i za to vreme na naknadu plate u punom iznosu. Supružnik ima pravo, izveštava ovaj list, i da mu radni odnos miruje dok njegovom bračnom drugu traje mandat, a vreme će mu se računati u radni staž. U vreme mirovanja staža, supružnik će primati platu u iznosu od 20 odsto plate predsednika republike.

 

Ko zarađuje od poskupljenja hleba

Novosti se u svom maniru bave cenama i ovoga puta donose tekst o tome ko zarađuje od poskupljenja hleba, kao i koliko je najavljena cena realna. Naime, prekari su za kraj sledeće nedelje najavili novo, drugo po redu ovojesenje poskupljenje hleba i to za oko 10 odsto, pa će vekna belog, od pola kilograma, umesto 29,5 koštati 33 dinara. Trgovinski rabat je od 30 odsto pa naviše, objašnjavaju sagovornici Novosti, odnosno oko 10 dinara po vekni, a uz to ide i marža od 20 odsto, pa ovaj list zaključuje da "trgovcu ide pola vekne"

 

Najčešće se krade "Zastava"

U Beogradu je u prvih sedam meseci ove godine, kako pokazuje policijska statistika koju prenosi Politika, ukradeno 1.440 automobila. Iako u javnosti vlada potpuno suprotno mišljenje da su u najmanjoj opasnosti od krađa vlasnici "Zastavinih" kola, ova statistika pokazuje da je upravo iz ovog programa najviše ukradenih vozila.

 

pol.kradje

Kradja snimljena u beogradskom naselju Banovo brdo (foto: Politika)

 

Vanredno stanje u Gruziji

 

gruzija2

 

Politika se odlučila da za glavnu najavu na prvoj strani plasira tekst o nemirima na gruzijskim ulicama. Naime, gruzijski predsednik Mihail Sakašvili proglasio je petnaestodnevno vanredno stanje u celoj zemlji posle sukoba policije i demonstranata koji više od dva dana zahtevaju njegovu ostavku. Ministar privrede Georgi Arveladze rekao je i da će televizijski programi svih nezavisnih televizija biti zaustavljeni dok traje vanredno stanje.

Sakašvili, koji se suočava sa najgorom krizom od kada je došao na vlast uz ulične proteste 2003. godine, optužio je Rusiju da raspiruje nemire u njegovoj zemlji koja je sklpila bliske veze sa Vašingtonom od kada je on na vlasti. U Tbilisiju je u sredu došlo do žestokih sukoba policije i demonstranata.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...