PROTIV KONAČNIH ROKOVA

Politika, Tanjug

Zalaganje za maksimalnu autonomiju Kosova bazira se na međunarodnom pravu

Predstavnici većine parlamentarnih stranaka istakli su juče u izjavama Tanjugu da su prvi direktni pregovori Beograda i Prištine o rešavanju statusa Kosova i Metohije pokazali da je dobro razgovarati i da se samo na taj način može doći do kompromisnog rešenja.
Šef poslaničke grupe Demokratske stranke u Skupštini Srbije Nada Kolundžija izrazila je nadu da će direktni pregovori Beograda i Prištine dovesti do kompromisnog rešenja. "Očekujem da će pregovaračka ’trojka’ uticati na albansku stranu da ne insistira na onome sa čime je došla”, rekla je ona i ponovila da pregovorima treba pristupiti sa namerom da se "traga za kompromisom”.

Član Predsedništva G17 plus Željko Ivanji ocenio je, takođe, da je za Srbiju najvažnije da su napokon počeli direktni pregovori. "Nedvosmisleno je da su vođeni u konstruktivnom duhu i da je kao ključna reč apostrofiran kompromis”, rekao je Ivanji.

On je izrazio uverenje da će srpskoj delegaciji u nastavku pregovora biti lakše u odnosu na albansku, jer se zalaganje za maksimalnu autonomiju Kosova bazira na međunarodnom pravu, dok se stavovi druge strane oslanjaju samo na izjave američkih i pojedinih evropskih zvaničnika. "Najvažnije je da naša delegacija ostane u ovom sastavu, da je predvode premijer i predsednik Republike, jer na taj način potvrđujemo koliko nam je stalo do kompromisnog rešenja i koliku ozbiljnost pridajemo ovim pregovorima”, kazao je Ivanji.

On je rekao da do narednog sastanka, 14. oktobra u Briselu, predstoje i druge diplomatske aktivnosti, a prva prilika za iskazivanje srpskih stavova biće već iduće nedelje na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Radikale interesuju pre svega rezultati, naveli su oni, dodajući da ne pridaju veliku važnost tome što su se direktno sreli Srbi i Albanci. Šef poslaničkog kluba Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić smatra da Albancima treba otvoreno i jasno reći: "Razgovaraćemo, ali možemo da vam damo nadgledanu autonomiju, a taj termin nisam čuo da je iko do sada koristio”. "Amerikanci neka kontrolišu da li su Albanci dobili sve što smo dogovorili i time bi pregovori bili završeni”, rekao je Nikolić. On je dodao da srpska delegacija, ako u bilo kom trenutku oseti da su pregovori "gluma i farsa”, treba da se vrati u zemlju i saopšti da stavovi Albanaca nisu promenjeni, posebno ne, kako je rekao, kod njihovim mentora – Amerike i Evropske unije.

Nikolić je ocenio da je u svakom slučaju dobro razgovarati, ali da ne treba gubiti vreme, jer smatra da "svakim danom u kojem status ostaje nerešen, Kosovo sve više pripada samo Albancima”. "Ja sam ubeđen da je svako odugovlačenje prilika da Albanci dobiju Kosmet, a da se naši političari iz toga izvuku”, zaključio je on.

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je kao pozitivnu činjenicu to što su prvi put održani direktni pregovori između predstavnika Srbije i albanske nacionalne manjine sa Kosova i Metohije i založio se za ukidanje svih rokova. "Naravno, veoma je opasno da se ti pregovori oročavaju i daju izjave kojima bi se prejudiciralo rešenje. Svaka izjava koja bi išla ka tome da se može desiti jednostrano priznanje nezavisnosti Kosova hrabrila bi Albance da ne postignu nikakav dogovor sa Srbijom, jer zašto bi oni dogovarali bilo šta kada im neko sa druge strane garantuje priznanje nezavisnosti”, kazao je Dačić. On je istakao da u ovom trenutku najveću opasnost za ishod pregovora predstavlja politika SAD koja ide ka jednostranom priznavanju nezavisnosti Kosova. Dačić smatra da zbog svega toga treba ukinuti konačne rokove za završetak pregovora, precizirajući da oni treba da traju sve dok se ne nađe rešenje prihvatljivo za obe strane.

Govoreći o pregovorima o statusu Kosova i Metohije, član Predsedništva Liberalno demokratske partije Zoran Ostojić ocenio je da je srpski tim otputovao u Njujork "bez nove ideje, nespreman i sa starom politikom”. Ostojić je rekao i da je za LDP "suština politike prema pokrajini opstanak Srba na Kosovu koji će im omogućiti upravljanje Kosmetom”.

Tanjug

-----------------------------------------------------------

Hrabro do rešenja

Srbi i kosovski Albanci su obećali da će se "ozbiljno” potruditi da traže kompromis o budućnosti Kosova – i to je jedini konkretan rezultat preksinoćne prve runde direktnih pregovora Beograda i Prištine u Njujorku, ocenila je juče, u prvom reagovanju, nemačka agencija DPA. Dve strane su, doduše, istakle u zajedničkoj izjavi da će u budućim direktnim razgovorima "kreativno, hrabro i u duhu kompromisa ”tragati za rešenjem budućeg statusa srpske pokrajine, ali – dodaje agencija – "suštinsko približavanje stavova nije sinoć, u Njujorku, ostvareno”.

Izvesna oprezna nota optimizma primećena je, međutim, u izjavi predstavnika Evropske unije u međunarodnoj posredničkoj "trojci”, Volfganga Išingera, koju prenose nemački listovi "Zidojče cajtung” i "Frankfurter rundšau”. "Činjenica da su se dve strane same dogovorile da i dalje razgovaraju, to je dobar znak”, prenose ta dva nemačka lista Išingerovu izjavu.

Agencije Rojters i Asošijeted pres, pak, ne dele kakav takav optimizam nemačkih medija i diplomate Išingera, ističući da preksinoć u Njujroku nije ostvaren nikakav napredak. "Nijedna strana se nije ni za pedalj pomerila sa svog ušančenog položaja”, ističe Rojters, dok AP konstatuje da je "jedini konkretan rezultat preksinoćnjeg susreta dogovor dveju strana da se ponovo vide 14. oktobra u Briselu”. Obe agencije citiraju optimističke izjave međunarodnih posrednika, poput ruskog diplomate Aleksandra Bocan-Harčenka ("obe strane zaista misle da mogu da uspostave poverenje i saradnju”), ali u sopstvenim komentarima ocenjuju da su sve to "prazne priče”. "Iako su, opisujući razgovore, zvaničnici upotrebili termine poput 'kooperativni' i 'konstruktivni', zajednička izjava dveju strana, koja je data na uvid novinarima posle razgovora, pokazala je koliko su stavovi dveju strana ostali različiti i udaljeni”, piše Rojters.

Agencija citira, kao potporu svojoj oceni, izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića da Srbija nudi kosovskim Albancima "suštinsku autonomiju i najbolje moguće uslove” za razvoj, kako Rojters navodi, "nacionalne albanske etničke grupe na Kosovu”, a potom i predsednika Kosova Fatmira Sejdijua da Priština nudi Beogradu "ugovor o prijateljstvu dveju suverenih i nezavisnih država”.

Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...