Lekari upozoravaju na opasnosti od dočeka

BM

(ponedeljak, 28.12.2020 - pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 27.12.2020 - atmosfera u Beogradu tokom ograničenja zbog korona virusa: Trg Republike

Lekari ponovo upozoravaju: Doček može skupo da košta. Srbija na pola puta do imuniteta. Preporod sela kroz status opštine i besplatnu zemlju i kuće mladima. Zbog prvog snega u mraku 20.000 domaćinstava zapadne Srbije. Počela vakcinacija građana EU. Drumski razbojnici - lažni policajci u vozilima sa blinkerima napadaju strance po auto-putu.

eu-milano-vakcina

Milano, 27.12.2020 - vakcinacija protiv kovid-19 u Italiji

Opasan doček?

“Lekari ponovo upozoravaju: Doček može skupo da košta” piše u Novostima, a tabloid Alo citira dr Predraga Kona: “Pobunićemo se ako mere budu ublažene”.

“Na pola puta do imuniteta” piše u Blicu pod naslovom “Koronu imala jedna trećina Srbije”.

Tabloid Alo objavljuje “veliko istraživanje pred nastavak imunizacije” pod naslovom “Srpski političari: Vakcinu ne biramo samo glavu da sačuvamo!”

“Prvi pacijent bolnice u Batajnici, deda Vidan (82), pobedio koronu” javlja Informer. “Vidan Cvijović iz Beograda: Bio sam teško oboleo, zamalo da završim na respiratoru, da nije bilo lekara ne bih dočekao Novu godinu i Božić”.

eu-becc-vakcina-

Beč, 27.12.2020 - vakcinacija protiv kovid-19 u Austriji

Seoske opštine?

“Šta donose izmene zakona o teritorijalnoj organizaciji: Preporod sela kroz status opštine” objavljuju  Novosti. “Mladima besplatno državno zemljište i napuštene kuće”.

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić kaže da Srbija ima 145 opština, a susedne Hrvatska i Slovenija, koje su teritorijalno manje od Srbije, imaju čak 429 opština, odnosno više od 210 opština. Cilj je, kako kaže, da se vrate selu nadležnosti koje mu pripadaju. Treba precizno definisati koje će biti nadležnosti novoformiranih seoskih opština, piše u Novostima.

Zbog snega bez struje

“Prve pahulje ostavile u mraku 20.000 domaćinstava” javljaju Novosti o “mukama žitelja zapadne Srbije”.

Odlazi uz pretnje

“Bahatost Valentina Incka: Ide ljut što nije ukinuo Srpsku. U 12 godina mandata radio za interese Bošnjka” objavljuju Novosti. “Preti naslednikom iz Nemačke i Bajdenovom administracijom. Cvijanovićeva: Za nas je najbolje da se stranci ovde uopšte ne pitaju”.

Evrovakcinacija

“Počela vakcinacija građana EU” javlja Politika uz napomenu da su “evropsko zajedništvo prve pokvarile Nemačka I Mađarska, koje su još u subotu počele da vakcinišu stanovništvo, ne sačekavši formalni start”.

List navodi da su se “veteranka iz Drugog svetskog rata, češki premijer, slovačka premijerka, predsednica i premijer Grčke, lekari i stariji građani našli među prvima koji su juče primili vakcinu  u okviru koordinisanog i zavničnog početka imunizacije u Evropskoj uniji. Prednost u populaciji od skoro 450 miliona ljudi u 27 zemalja imaju najranjivije grupe.To su zdravstveni radnici, starije osobe i pojedini politički lideri koji primaju cepivo da bi uverili javnost da su vaccine bezbedne”. Politika podseća da je reč o vakcini “Fajzer-Biontek” koje su u petak iz Belgije očele da pristižu i to u istim količinama - po 9.750 doza za svaku zemlju.

eu-atina-vakcina-mitropolit

Atina, 27.12.2020 - vakcinacija protiv kovid-19 grčkog mitropolita Hieroteosa u Atini

Zloupotreba zakona u Prištini

“Ubistvo Olivera Ivanovića Priština i dalje koristi za obračun sa Srbima” piše u Politici pod naslovom “Tri optužnice bez dokaza i dve godine pritvora”.

“Ne znam šta više da kažem, osim da je ovo sramota kosovskog pravosudnog Sistema” kaže ovim povodom Mahmut Halimi, advokat iz Kosovske Mitrovice koji u sudskom procesu za ubistvo Olivera Ivanovića početkom 2018, zastupa jednog od čestoro Srba koji su, kao osumnjičenji koji su uhapšeni pre više od dve godine. Od tada je napisana već treća optužnica “koju bi bolje napisao pripravnik” kaže Halimi koji se duže od 43 godine bavi advokaturom. “Na ovakvu zloupotrebu zakona i ljudskih prava nisam naišao. Sudski postupak se namerno odugovlači”.

Dva gradonačelnika

“Jedna fotelja a dva gradonačlenika”, piše u Politici. Reč je o tome da u Istočnom Sarajevu postoji stari gradonačelnik, izabran od odbornika u Skupštini grada pre četiri godine, i novi, izabran posle promene zakona ne nesposrednim izborima. Da nevolja bude veća oni pripadaju različutim strankama, a nema nadležne institucije koja bi razređila ovo pitanje, pa će do marta iduće godine, kada “starom” ističe mandate, Istočno Sarajevo, verovatno, biti grad sa dva gradonačelnika.

“Lista najmoćnijih”

Blic zaključuje objavljivanje svojih “tradicionalnih lista” spiskom “300 najmoćnijih u Srbiji” gde je na prvom Mestu Aleksandar Vučić a slede Ana Brnabić, pa Jorgovanka Tabaković, Novak Đoković i Bratislav Gašić. Među prvih deset našla su se i dva stranca: Tomas Šib, nemački ambasadror u Beogradu i Kiril Tjurdenjev, direktor NIS-a.

Ministarkin nakit i garderoba

“Odakle tolike pare za odeću I nakit” pita Srpski telegraf, uz seriju fotografija ministarke Zorane Mihajlović, pod naslovom “Zoka tajkunka na sebi nosi dvosoban stan”. List dodaje da “Mihajlovićeva, uprkos palti koja ne može da isprati njen stil života, samo za stajling izdvaja čitavo bogatstvo – do 60.000 evra”. Uz fotografije detalja sa ministarskine garderobe list navodi: Ogrlica 14.000 evra, kaput 4.500 evra, sat 20.000 evra, torba 5.150 evra…

Vakcina i sredstvo za lep izgled

“Estrada i političari u panici” piše u Srpskom telegrafu. “Ne smeju da prime vakcinu zbog botoksa”.

Kvalitet vakcina

“Đilas širi opasne sumnje u vakcinu” piše u Informeru. “Tajkun Dragan Đilas u pismu Briselu traži da EU pošalje Srbiji ´iste vakcine´ kakve primaju I njihovi građani. Time širi jako opasnu sumnju da vaccine koje su stigle u Srbiju nisu dobre I ispravne!?”

eu-vakcina-famagusta-

Kipar, 27.12.2020 - početak vakcinacije protiv kovid-19 u bolnici u Famagusti

Noćni klub u doba korone

“Član veća beogradske opštine Stari grad otvorio noćni klub uz kršenje svih epidemioloških mera” objavljuje Danas pod naslovom “Žurka na ´Dorćoleti´ uprkos merama države”. List navodi sagovornike koji tvrde kako “Vesićev pajtos, državni funkcioner iz redova SNS i omiljeni kafedžija Aleksandra Vučića, radi nakon dozvoljenog radnog vremena”.

Na auto-putu drumski razbojnici

“Drumski razbojnici, pljačka, lažni policajci u vozilima sa blinkerima napadaju strance po auto-putu, poslednji prepad odigrao se juče kod Vranja” javlja Kurir. “Kriminalci u ´seatu´ presreli su ´audi´ nemačkih tablica, uperili automatsku pišku u dvojicu putnika I oteli im 10.000 evra, telephone i pasoše”.

Reprezentacija i dalje bez selektora

“Piksi ipak neće za selektora”, javlja Informer, “ništa od dogovora”. Reč je o Draganu Stojkoviću poznatom fudbaleru za koga je prethodno javljano da pregovara o dolasku na upražnjeno mesto selektora fudbalske reprezentacije Srbije.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...