PRED MITING U BEOGRADU

Milan Djukić

(pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama srpske štampe)

Danas će u Beogradu, pred Domom narodne skupštine, biti održan veliki narodni skup - protest protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Kontrolni punktovi Jarinje i Brnjak na administrativnoj granici Srbije i Kosova deblokirani juče, 24 sata nakon što su ih tokom protesta zapalili i uništili Srbi sa severa KiM. Ministri u Vladi Srbije obišli više mesta u južnoj srpskoj pokrajini. Zvezdan Terzić, predsednik Fudbalskog saveza Srbije, najavio da će svoja ovlašćenja preneti na jednog od četvorice potpredsednika a sve se glasnije čuje da se 27. februara neće vratiti iz SAD. U Novom Sadu sahranjeni nastradali u velikom požaru u kafeu "Loundž", a u Kruševcu uhapšen pedofil. To su najprisutnije teme na naslovnim stranama današnjih novina.

 

Svi na miting

"Politika" u tekstu "Nejedinstveno do mitinga jedistva" piše da koliko god da je svima u nedelju uveče izgledalo da su se najjače političke figure u zemlji (Tadić, Koštunica, Nikolić) brzo i lako dogovorile o organizaciji današnjeg protestnog mitinga u Beogradu, jučerašnji dan je još jednom pokazao da stranke u Srbiji vrlo teško nalaze zajednički jezik, pa čak i kada je reč o Kosovu. Naime, tek kasno po podne saopšteno je ko će se obratiti skupu, ali ni tada nije razjašnjeno ko zapravo organizuje ovo okupljanje kojim se protestvuje zbog nelegalnog proglašenja nezavisnosti Kosova. Iako se smatralo da su organizatori Vlada i parlamentarne stranke, što je potvrđivao i novinski oglas koji su "potpisale" Vlada i Skupština Srbije, ispostavilo se da su čak i dve stranke vladajuće koalicije, DS i G17 plus, "oprale ruke" od organizacije mitinga. Pre toga su i LDP i Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštile da one nisu u grupi parlamentarnih stranaka koje organizuju miting. Javnost je stekla utisak da sve ostale stranke jesu, naročito posle nezvanične informacije da će se građanima danas obratiti Tadić, Koštunica i Nikolić.

 

Bina

Postavljanje bine za današnji miting

ispred Doma Narodne Skuštine (foto: Politika)

 

"Državni protest bez predsednika Tadića" naslov je u listu "Danas". Predsednik Srbije Boris Tadić će danas biti u zvaničnoj poseti Rumuniji, tako da neće prisustvovati protestnom mitingu "Kosovo je Srbija" na koji pozivaju Narodna skupština i Vlada. U ime državnih institucija građanima će se obratiti premijer Koštunica, a kao predstavnik stranaka Tomislav Nikolić, Predsednik Tadić je u utorak uveče saopštio da se ne slaže s time da Vlada s političkim partijama organizuje mitinge, jer Kosovo nije partijsko pitanje "već je iznad svega nacionalno i državno" kao i da govornici "nikako ne treba da budu stranački prvaci, već istaknute javne ličnosti",

 

Povodom današnjeg mitinga intervju za "Glas javnosti" je dao Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS. U tekstu "Da se čuje glas cele Srbije" Nikolić, pored ostalog kaže: "Vašington i Brisel neka vide kako srpski narod reaguje na pokušaj otimanja teritorije! Kakvu god to imalo spoljnu formu, nama Kosmet otima EU koja, kao organizacija, šalje nelegitimnu misiju u pokrajinu nakon 17. februara. Time se Evropska unija kao celina direktno umešala u unutrašnje stvari zemlje koja nije njen član".

 

"Gazeta" miting najavljuje naslovom "Ako političari ne znaju Srbija zna - Svi, svi!" uz napomenu da je organizator nepoznat, Tadić u Rumuniji a u Vladi neobavešteni.

 

"Pravda" je celu naslovnu stranu posvetila najavi današnjeg mitinga, a "Alo!" piše u prošlom vremenu i kaže "Cela Srbija stala zbog mitinga". Naslov u "Pressu" je "Svi Srbi na miting" uz najavu da će "u centru Beograda milioni građana poručiti celom svetu da se Srbija nikad neće odreći Kosova i Metohije".

 

Zanimljivo da "Kurir" i "Blic", iako na prvoj strani imaju naslove u vezi sa Kosovom, ne pišu odnosno ne najavljuju skup koji će biti održan isped Doma narodne skupštine s početkom u 17 sati.

 

Na Kosovu i o Kosovu

"Politika" u tekstu "Bitka Srba za slobodu kretanja" piše da su kontrolni punktovi na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak juče popodne ponovo otvoreni po odluci Joahima Rikera i prolaz je slobodan kako za civilni tako i za komercijalni saobraćaj. Iako je za ovaj list Besim Hoti, regionalni portparol Kosovske policije službe (KPS), rekao da su punktovi otvoreni u 15 sati, ispostavilo se da je slobodan prolaz bio moguć tek dva i po sata kasnije. Srbi tvrde da će ubuduće na prelazima Jarinje i Brnjak biti snage KFOR-a, Unmik policije i predstavnici KPS, ali isključivo iz redova srpske zajednice.

 

Kosovo 21 02

Srbi na kontrolnom punktu Jarinje (foto: Politika)

 

Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić govorio je juče pred spoljnopolitičkim komitetom Evropskog parlamenta. U obraćanju evropskim parlamentarcima šef srpske diplomatije je, između ostalog, rekao da stoji pred njima kao "jedan ponosan Evropljanin i jedan postiđeni Evropljanin", što je "Politika" iskoristila i za naslov svog teksta. "Kako da ne budem ponosan. Kako sam mogao, sve do pre nekoliko dana, da bez i najmanje sumnje, ne podržavam aspiracije moje zemlje da se priključi Evropskoj uniji i da, shodno tome, ne pozdravim obavezivanje EU da pod svoje okrilje prihvati Srbiju i celokupan zapadni Balkan primi s dobrodošlicom unutar svojih međa? Isto tako sam duboko postiđeni Evropljanin. Tacit je napisao 'Stvaraju pustoš i nazivaju je mirom'".

 

"Danas" u tekstu "Vladin plan stiže u srpska mesta" piše o poseti ministra Dinkića, Đilasa, Milosavljevića i Ljajića Kosovu i Metohiji. Mlađan Dinkić, ministar za ekonomiju i regionalni razvoj, izjavio je juče u Zvečanu pred predsednicima opština, načelnikom kosovskomitrovačkog okruga i koordinatorima s celog KiM da akcioni plan tog ministarstva podrazumeva preuzimanje društvenih preduzeća s punom ingerencijom, punu subvenciju od ovog meseca i pripremu za privatizaciju koju će obavljati Agencija za privatizaciju Srbije. Posebna pažnja biće posvećena privatnom preduzetništvu. većem zapošljavanju i razvoju turizma tamo gde je to moguće. O diplomatskim aktivnostima naše zemlje "Danas" još prenosi stavove Dušana Lazića, člana Foruma za međunarodne odnose u tekstu "Dve oštrice diplomatskih aktivnosti", a prenosi i izjavu Nataše Kandić "Traže žrtvu za svoju politiku", povodom akcije Omladine SPS koja prikuplja potpise građana za krivičnu prijavu protiv nje. I juče su u više gradova Srbije odražni protesti protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova o čemu ovaj list izveštava u tekstu "Demonstrirali uglavnom studenti i srednjoškolci".

 

Španci, Rusi i Grci

U razgovoru za "Glas javnosti" zvaničnici Ministarstva spoljnih poslova Španije poručuju "Srbi, pola sveta je uz vas". Oni su rekli da Albanci nemaju nijedan legalni argument na kome bi zasnivali državnost, kao i da njihov principijelni stav nije iz straha od secesionizma na unutrašnjem planu, već zbog brige da se poštuje međunarodno pravo. "Srbijo, nije Španija usamljeni branilac međunarodnog pravnog poretka pred Evropskom unijom, a nije ni Unija najveći deo međunarodne zajednice. Nismo izdali Brisel, jer nas ima još koji tvrdimo da je secesija kosmetskih Albanaca protivpravni čin i nije nas malo - naprotiv."

U tekstu "Otimači priznaju oteto" ovaj list piše o državama koje su već priznale jednostrano proglašenu nezavisnost. Juče su to učinile i Nemačka i Austrija, sutra će im se pridružiti Italija a vrlo brzo i Norveška. Zvanični London je već imenovao svog ambasadora, Dejvida Blanta, koji je od 2006. godine bio šef britanske kancelarije u Prištini. "Glas javnosti" piše i o srpskoj imovini na Kosovu pod naslovom "Naših 220 milijardi dolara", a na pitanje "Kosmet-šta dalje?" odgovara Dragan Nedeljković, akademik, koji kaže "Otadžbina je iznad partija".

 

Pored najave mitinga u Beogradu, "Press" na prvoj strani ima još samo naslov "Rusi stigli na Kosovo". Kako tvrdi ovaj list, u tajnom izveštaju albanskih obaveštajaca stoji da su ruski agenti u civilu organizovali uklananje carinskih punktova i da ruska Federalna služba bezbednosti radi na podeli Kosova. Ove informacije izazvale su, kako saznaje "Press", strašnu paniku u vrhu nelegalne albanske vlasti u Prištini. "Hašim Tači je ubeđen da su svi navodi iz tog izveštaja tačni. On veruje da mu Rusi rade o glavi i već je od Amerikanaca zatražio da pošalju svoje specijalce da zaštite 'severnu granicu' Kosova, ali oni to zasad odbijaju", rekao je sagovornik "Pressa", visoko pozicionirani diplomata iz ambasade jedne od zemalja EU.

 

Sinoć je u Atini održana utakmica Lige šampiona u fudbalu između Olimpijakosa i Čelzija i na njoj su navijači domaćeg tima razvili transparent na kojem je - na engleskom jeziku i sa potpisima navijačkih grupa Olimpijakosa i naše Crvene zvezde - pisalo "Kosovo je Srbija". O tome "Gazeta" piše pod naslovom "Hvala, braćo!!!" Svojim gestom navijači grčkog šampiona su još jednom pokazali koliko vole Srbiju i potvrdili prijateljstvo, ili bolje rečeno, bratstvo koje vlada između njih i "Delija". "Njima je takođe teško palo otimanje Kosova, koje i oni smatraju svetom srpskom zemljom, jer poznato je da smo prijatelji i uvek jedni uz druge. Inače, utakmici protiv Čelzija prisustvovala je i grupa naših momaka", rekao je za "Gazetu" jedan od vođa "Delija".

Ova list pod naslovom "Srbin spasao petoro Unmik vojnika" izveštava i o jučerašnjoj situaciji na severu Kosmeta.

 

Dan četvrti

O četvrtom danu posle proglašenja jednostrane nezavisnosti Kosova pišu i "Večernje novosti". Pod jednim naslovom "Kolonija - ne država" najavljeni su tekstovi na unutrašnjim stranama i dat sažet prikaz dešavanja: danas veliki protestni miting u centru Beograda, ambasade poluzatvorene; mere misije kosovski Srbi nikada neće prihvatiti; kako srpski patrijarh i ministar policije provode dane u bolnici; ambasador SAD u Beogradu 'Osećam se izolovanim'; monaštvo SPC ostaje uz vernike.

 

Ekskluzivno preko "Večernjih novosti" nobelovac Aleksandar Solženjicin je uputio poruku Srbima na KiM, u kojoj kaže "Ostanite uz svoje grobove". Iako je slabog zdravlja, 90-godišnji velikan ruske i svetske književnosti pažljivo prati i duboko preživljava srpsku tragediju i saoseća s bliskim srpskim narodom. Solženjicin u poruci kaže: "Srbima koji ostaju da žive na nepravedno otcepljenoj istorijskoj zemlji, pokrajini Kosovo - U nedavnim teškim vremenima vi ste već pretpeli razaranje i uništavanje pravoslavnih hramova, paljenje srpskih škola i direktno nasilje i ubijanje. Neka vam Gospod sačuva hrabrost da ostanete i buduće blizu grobova svojih bližnjih".

 

"Blic" piše o merama Srbije prema svetu i Kosovu pod zajedničkim naslovom "Diplomatski rat sa Zapadom još pola godine". Veliki deo Akcionog plana sadrži mere čiji je cilj da formiranjem paralelne države na severu Kosova Srbija pokuša da zadži Srbe. Reporter "Blica" bio je među Srbija u okolini Kline, koji kažu: "Najlakše je otići, najteže je vratiti se". Oliver Ivanović, lider Srpske liste za Kosovo, zabrinut je jer "Sever može preseći vezu sa Beogradom".

 

I reporteri lista "Alo!" su među Srbima u enklavama na Kosovu. U tekstu "A šta će biti s nama?" kaže se da će, dok stotine hiljada građana iz cele Srbije danas budu mitingovale protiv otimanja KiM, naši sunarodnici u Starom Grackom, Orahovcu i ostalim enklavama provesti još jedan dan u strahu i zebnji. Oni na severu Kosova već su se, piše "Alo!", uz prećutnu saglasnost Albanaca, KFOR-a i Unmika otcepili od "novorođene države Kosovo". Jednostrana nezavisnost odnela je i svoju prvu žrtvu jer je Srbin D.A iz Vitine izvršio samoubistvo pošto nije mogao da podnese gubitak rodnog kraja.

 

"Kurir" pod naslovom "Podela plena" piše da su SAD, Velika Britanija, Nemačka, Italija i Francuska među prvima priznale Kosovo, dok su njihove trupe na terenu podelile teritoriju južne srpske pokrajine.

 

Cena nafte blizu rekorda

U Srbiji je gorivo poskupelo juče, a na svetskom tržištu cena nafte i dalje ne miruje. "Barel hrli ka stotki" naslov je u "Politici" uz vest da se cena barela sirove nafte približila istorijskom rekordu iz 1980. godine. S druge strane, "Večernje novosti" u tekstu "Točiće benzin skuplje" pišu da su i akcize krive za poskupljenje goriva, ali da država ima mehanizam da snizi cenu derivata.

 

Poslednjih desetak dana dinar je oslabio u odnosu na evro, u menjačnicama je promet manji, a i beogradska berza reaguje na neizvesna politička dešavanja. Zato guverner Narodne Banke Srbije Radovan Jelašić za "Blic" kaže "Kurs će se brzo normalizovati". Guverner Jelašić ističe da na srednji i dugi rok na stabilnost deviznog tržišta utiče više faktora, od priliva investicija, kapitala, doznaka do odnosa u trgovinskoj razmeni sa svetom.

 

Hoće li se Terzić vratiti u zemlju?

Zvezdan Terzić, predsednik Fudbalskog saveza Srbije, telefonom je najavio predsedniku Partizana Tomislavu Karadžiću da će svoja ovlašćenja preneti na jednog od četvorice potpredsednika FSS. Kako piše "Politika" u tekstu "Terzić iz Amerike prenosi predsednička ovlašćenja" još uvek se ne zna ko će preuzeti taj "vrući krompir" jer je čelnik "crno-belih" odbio da prihvati ponudu. "Sa predsednikom Terzićem sam razgovarao nedavno i on će u naredna dva dana da prenese ovlašćenja na nekog od potpredsednika. To je njegov predlog i potpuno novi momenat za sve nas. Ja, kao jedan od četvorice potpredsednika, ne mogu da prihvatim i te obaveze, jer sam prezauzet. Najverovatnije će to biti Dragan Đorđević. On bi po tom ovlašćenju imao pravo da sazove i Odbor za hitna pitanja", rekao je Tomislav Karadžić.

 

Dragan Djordjevic

Dragan Đorđević (foto: Politika)

 

"Većernje novosti" se u tekstu "Sigurnije u Americi" pitaju čega se to prvi čovek FSS plaši kad kaže da može biti uhapšen kao Dragan Džajić.

 

Bol zavladao Novim Sadom

Juče se u Novom Sadu više hiljada građana oprostilo od nastradalih u požaru u kafiću "Loundž". "Blic" pod naslovom "Novi Sad zanemeo od bola" piše da su sestra i brat Mirjana i Miloš Pekić sahranjeni u jednu grobnicu, a u drugu najbolje drugarice Milena Kolundžić i Branka Saković. Na groblju u Veterniku sahranjen je Boris Bjekić, dok su tela Dušice Kulaš i Marije Gavrančić prebačena u Valjevo i Kikindu. Maja Milikšić, koja je povređena u požaru, još ne zna da je u podmetnutom požaru izgubila osmoro prijatelja.

 

"Kurir" u tekstu "Novi Sad u crnom" piše da se na najtužnijem skupu koji pamti taj grad nekoliko hiljada ljudi sa suzama oprostilo od Branke, Dušice, Marije, Milene, Mirjane, Miloša i Borisa.

 

Ima li ljudska izopačenost granice?

"Kurir" i "Alo!" na naslovnim stranama pišu i o hapšenju "monstruma" iz Kruševca. Naime, kruševačka policija uhapsila je Milomira Vukadinovića (37) zbog silovanja četiri dečaka iz toga grada. Policija sumnjiči uhapšenog da je dečake pozivao u svoju kuću, zloupotrebljavao poverenje koje su imali u njega i davao im hranu i alkoholna pića. Silovao ih je opijene. Uhapšenom je određen pritvor, posle čega će biti priveden istražnom sudiji Opštinskog suda u Kruševcu na saslušanje.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...