Smirivanje epidemije počeće za deset dana

BM

(petak, 27.11.2020 - pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 26.11.2020 - gusta magla pokrila je jutros Beograd

Ako svi zajedno budemo sprovodili mere zaštite do 3. ili 4. decembra moći ćemo da stvorimo situaciju da se kriva zaravni, imaćemo znatno manje obolelih do Nove godine, tvrdi dr Branimir Tiodorović, epidemiolog. Šta je skuplje – trošak gubitka radnih mesta zbog zatvaranja privrede ili trošak lečenja obolelih i rasta broja umrlih zbog širenja zaraze. Neće biti pomeranja roka za početak rada Turskog toka u Srbiji. Srbija poklonila 41 milion evra japanskoj fabrici guma.

zvezda-gent-2-0

Gent, 26.11.2020 - utakmica Gent - Crvena zvezda u 4. kolu grupne faze Lige Evropa, 0:2

Borba sa virusom korona

„Na 100.000 stanovnika 1.000 zaraženih“ objavljuju Novosti pod naslovom „Blizu smo crnog kruga epidemije“. List dodaje da „skoro svi koji završe u bolnici moraju na kiseonik“.

„Imaćemo znatno manje obolelih do Nove godine“ kaže epidemiolog prof. Dr Branislav Tiodorović za koga Blic piše da je „optimista“. „Još ova i sledeća nedelja biće teške a početkom decembra očekujem da se zaustavi rast broja zaraženih, pa da u 2021. uđemo mirnije“ dok u tabloidu Alo isti sagovornik kaže: „Ako svi zajedno budemo sprovodili mere zaštite do 3. ili 4. decembra moći ćemo da stvorimo situaciju da se kriva zaravni“.

„Beograd ima najviše zaraženih u Evropi“ piše u Srpskom telegrafu. „Glavni grad Srbije ima neverovatnih 1.489 zaraženih na 100.000 stanovnika“.

„Za jedan dan korona odnela još 51 život“ piše u Politici. „Vučić: Užasno je teška situacija u bolnicama“.List navodi kako je „ovo najteži dan za Srbiju i svaki sledeći će u narednom periodu biti najteži, rekao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić, istakavši da je situacija u bolnicama užasno teška“.

„Nikad teža situacija, sledi nam 10 najgorih dana“ objavljuje Kurir.

„Sve više zahteva da i učenici nižih razreda osnovne škole pređu na onlajn rad“ piše u Danasu pod naslovom „Učitelji: ´Žrtvovani´ smo, nismo dadilje“.

marsej-prot-mere-

Marsej, 26.11.2020 - demonstracije vlasnika restorana i barova u Marseju protiv restriktivnih mera koje su na snazi u Francuskoj zbog pandemije korona virusa (COVID-19)

Život između dva troška

„Zašto je politički deo Kriznog štaba za suzbijanje kovida odbio jedinstveni stav medicinskog dela o zatvaranju uslužnih delatnosti početkom novembra“ pita Danas.

„Sagovornici Danasa nemaju odgovor na pitanje: Šta je skuplje – trošak gubitka radnih mesta zbog zatvaranja privrede ili trošak lečenja obolelih i rasta broja umrlih zbog širenja zaraze“ piše u ovom listu pod naslovom „Najveći broj zaraženih - cena najboljeg BDP-a“. Ovaj list tvrdi da „vlast se hvali najboljim ekonomskim rezultatom u Evropi, dok je juče bilo 7.606 novozaraženih, što nas, ako ne računamo San Marino, svrstava na prvo mesto po broju zaraženih na milion stanovnika u celom svetu“.

torino-studenti-ulic

Turin, 26.11.2020 - studenti u Torinu na ulici pohađaju onlajn nastavu

Turski tok neće kasniti kroz Srbiju

„Neće biti pomeranja roka za početak rada Turskog toka“ piše u Politici.List se poziva na izjave Dušana Bajatovića, generalnog direktora Srbijagasa i iz ruskog Gasproma, kojima se demantuje pisanje ruskog lista Komersant, da će „biti pomeranje roka za početak rada srpskog dela Turskog toka“, jer srpska strana nije izgradila kompresorsku stanicu na svojoj ruti. „Završetak kompresorske stanice je predviđen za proleće 2021. godine planom gradnje srpskog dela gasovoda, tako da ni na koji način ne može biti razlog odlaganja početka rada Turskog toka“, kaže Bajatović. Iz Gasproma kažu da srpska strana nije ni planirala da pusti u rad kompresorske stanice za Turski tok 2020. godine.Zato je pogrešno govoriti o bilo kakvom kašnjenju.

Skupa nagrada za stranog investitora

„Srbija poklonila 41 milion evra japanskoj fabrici guma Tojo tajers“ objavljuje Danas. „Vlada dala subvenciju od 84.000 evra po radniku“.

Prinudna naplata tv pretplate

„Izvršitelji jure dužnike“ javljaju Novosti. „Naplaćuju 48.000.000 evra za tv pretplatu. Javni servis nije odustao od potraživanja od kojih su neka stara pet godina. Prosečno zaduženje po pretplatniku iznosi oko 25.000 dinara“.

Mađari i evropska pomoć

„Oprban poručio Merkelovoj: Od mene tražiš samoubistvo“, objavljuje Politika. „Angela to što tražiš da uradim jeste samoubistvo“, List navodi da „Budimpešta zahteva od Berlina da ne vezuje vladavinu prava sa zajedničkom kasom Evropske unije“. Mađarski premijer je ovo izjavio povodom predloga nemačke kancelarke da se distribucijanovca iz sledećeg srednjoročnog budžeta i korona fonda uslovi „evropskom procenom“ vladavine prava na terenu članica Unije.

„Ono što se sada dešava je nakazna promena (evropskog) ugovora, preinačenje za one kojih se tiče nisu ni pitani. Nemački voz juri ka nama i želi da nas izbaci iz koloseka, dodao je mađarski premijer“.

Metro i struja sa Francuzima

Politika javlja da je „potpisan sporazum o izgradnji metroa“ mada je tu reč i o „unapređenju energetske efikasnosti“. Reč je o sporazumu vrednom ukupno 581 milion evra.

Kuća na Dedinju (2)

„Tabloidi pišu da je afera Krušik ´izmišljena´ zbog brata opozicionog lidera“ objavljuje Danas pod naslovom „Đilas: Pokušavaju da izjednače Andreja Vučića i mog brata“. List navodi: „Sve je laž, sa direktorom Krušika ni ja ni brat nikada nismo imali nikakv kontakt, niti prodavali bilo kakav stan, kaže Đilas“.

„Đilasov brat ima čak 28 stanova, lokala i garaža u Beogradu“, objavljuje Informer

Podsećamo da su juče neki tabloidi objavili kako je Gojko Đilas prodao kuću bivšem direktoru Krušika, koji je „kadar SNS-a“, po ceni upola manjoj od tržišne, i to sve povezali sa kasnijom aferom Krušik u kojoj je opozicija optuživala pojedince iz vlasti za ilegalnu trgovinu oružjem i štetu nanetu ovoj vojnoj fabrici.

Predsednica vlade traži hitno reagovanje

„Osude pretnji Srđana Noga predsedniku i njegovoj porodici“ objavljuje Politika. „Predsednica vlade Ana Brnabić izjavila je juče da očekuje od nadležnih institucija, od tela za nadzornad medijskim sadržajem, preko tužilaštva i svih drugij institucija – da hitno reaguju u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima na pretnje koje je Srđan Nogo uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici, prenosi Tanjug“.

maradona-sahrana

Buenos Ajres, 26.11.2020 - navijači čekaju ispred Predsedničke palate u Buenos Ajresu kako bi odali poslednji pomen legendarnom argentinskom fudbaleru Dijegu Armandu Maradoni (Diego Armando Maradona), koji je preminuo u 60. godini

Sahranjen Maradona

Svi listovi javljaju na naslovnim stranama o sahrani čuvenog fudbalera Dijega Maradone.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...