Sahranjen patrijarh Irinej

BM

(ponedeljak, 23.11.2020 - pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 22.11.2020 - liturgija povodm smrti patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save

U našoj zemlji rekordan dnevni broj preminulih od kovida 19. Vlada Srbije od utorka pooštrava mere za suzbijanje kovid epidemije. Patrijarh Irinej sahranjen juče u kripti Hrama Svetog Save. U Leliću danas sahrana bivšeg episkopa raško-prizrenskog Artemija.

korintski-kanal-brod-

Korint, Atina, 22.11.2020 - teretni brod Seven Star nasukao se u Korintskom kanalu, odakle je bezbedno i bez posledica po posadu usidren u luku

Juče rekordan broj umrlih od kovida 19

“U našoj zemlji rekordan dnevni broj preminulih od kovida 19” objavljuje Politika. “U Srbiji je u poslednja 24 časa od virusa korona preminuo još 31 pacijent, što je najviše umrlih u jednom danu od početka pandemije”. Politika dodaje da “iako je broj novoobolelih i juče, drugi dan zaredom, bio u padu (otkriveno 4.995 slučajeva na osnovu 13.420 testova), zabrinjava povećan broj hospitalizovanih osoba (6.214 nasuprot prekjučerašnjih 6.071), kao i pacijenata na respiratorima (juče ih je bilo 212 a prekjuče 209). Nove mere Vlade Srbije u borbi protiv virusa korona stupiće sutra na snagu”.

“Korona u našoj zemlji ne posustaje, rekordan broj umrlih, crveni alarm u Beogradu” piše u Novostima. “Rešena dilema: Prodavnice rade do 21 čas”.

“Istraživanje o koroni: Ko izgubi čulo mirisa - taj ima antitela!” piše u Kuriru.

“Vlada Srbije od utorka pooštrava mere za suzbijanje kovid epidemije” objavljuje Danas pod naslovom “Fajront u 18 sati, maske obavezne”.

moskva-bolnica-ledena-dvorana-

Moskva, 22.11.2020 - privremena kovid bilnica u Ledenoj dvorani u Moskvi

Sahranjen patrijarh Irinej

“Patrijarh Irinej sahranjen juče u kripti Hrama Svetog Save, više desetina hiljada ljudi oprostilo se od njega. Vučić: Imaće sa čim pred Savu i Lazara, izgradio je Hram gradeći sve nas. Dodik: Brisao je sve granicew između Srba” objavljuje Informer. “On nije umro, on spava. Da se probudimo svi, duša ne umire ni posle smrti, poručuio episkop bački Irinej na sahrani patrijarha”.

“Patrijarhov amanet: Ne rušite hram mira i srpskog jedinstva” objavljuju Novosti. “Patrijarh sahranjen u zavetnoj ccrkvi na Vračaru. Ispratili ga državni vrh, vrh SPC i hiljade vernika”.

“Hram Svetog Save postao večna kuća patrijarha Irinej” objavljuje Politika.

“Suze za patrijarhom pomiriteljem” objavljuje Blic. “Njegova svetos patrijarh Irinej  je prvi poglavar koji će biti sahranjen u kripti Hrama na Vračaru”.

“Čuvajte mi Kosovo i Srpsku. Ovo su bile poslednje reči koje je počivši poglavar Srpske pravoslavne crkve uputio predsedniku Srbije, a koje je Vučić podelio pred vernicima u besedi u Hramu Svetog Save”, objavljuje Srpski telegraf”.

“Čudo u Hramu, sveti duh ispratio patrijarha” objavljuje tabloid Alo. “Golub uleteo u Hram tokom liturgije i raširenih krila lebdeo ispred freske Isusovog raspeća, što je sve prisutne ostavilo bez daha”.

“Ispraćaj patrijarha u krugu političara” objavljuje Danas. “Ulice su bile puste kada je lafet sa kobčegom prošao od Saborne crkve do Svetosavskog platoa, vernici nisu masovno pohrlili da ga isprate”.

patrijarh-sahrana-vucic-mitropolit

Beograd, 22.11.2020 - sahrana patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save: Aleksandar Vučić, mitropolit dabrobosanski Hrizostom (desno)

Sahrana bivšeg episkopa raško-prizrenskog Artemija

“U Leliću danas sahrana bivšeg episkopa raško-prizrenskog Artemija” javlja Danas pod naslovom “Odlazak ´nepodobnog´ vladike”.

Pre deset godina uklonjen je sa katedre Eparhje raško-prizrenske, uz zabranu da ostane na KiM, potom je raščinjen i nekoliko godina kasnije isključen iz SPC zbog nepoštovanja saborskih odluka koje smatrao nekanonskim.

U slučaju vladike Artemije spekulisalo da njegova “priča” ima političku i crkvenu pozadinu – bio je javni protivnik nezavisnosti i podele KiM, kao i jedan od najvećih antiekumenista u SPC, što njegovi advokati koriste kao argumente pred Višim sudom u Beogradu, gde je u toku sudski proces koji ERP vodi protiv direktora nekadašnjeg Eparhijskog centra „Rade Neimar“ Predraga Subotičkog, odgovornog arhitekte Jelene Šubarević, preminulog bivšeg vladike raško-prizrenskog i raščinjenog protosinđela Simeona (Dejana Vilovskog), piše u Danasu.

jermenija-sahrane-

Stepanakert, 22.11.2020 - posledica sukoba u Nagorno-Karabahu, komemoracije širom Jermenije

Pripreme za vakcinaciju u Britaniji

“London se sprema za masovnu imunizaciju” objavljuje Politika. “Za tu potrebu angažuju se penzionisani lekari i medicinske sestre, ali i fizioterapeuti, farmaceuti pa čak i geronto domaćice. Prema dokumentu do koga je došao Gardijan, neiskusno osoblje maučiće da daje vaccine u dvočasovnoj obuci preko internet. Pitanje je kako će građani prihvatiti tu informaciju, pored toga što je poverenje u samu vakcinu poljuljano delovanjem antivakcinaškog pokreta i lošim iskustvom sa cepivom protiv svinjskog gripa pre deset godina, od kojeg je stotinka Britanaca dobilo narkolepsiju”.

london-dekoe-parlament-

London, 21.11.2020 - postavljanje božićnog dekora ispred Doma parlamenta u Londonu

Najmoćniji u šou - biznisu

Blic nastavlja sa objavljivanjem svojih “tradicionalnih lista” ovoga puta – ko su “Najmoćniji u šou – biznisu”.

Mafija i država

“Mafijaški klan nabavio arsenal oružja u BiH” objavljuje Srpski telegraf pod naslovom “Kavčani se spremaju za rat sa državom”.

g20-brisel--online-

Brisel, 22.11.2020 - predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel tokom izlaganja kineskog predsednika na video konferenciji samita G20, čiji je domaćin Saudijska Arabija: Charles Michel, Xi Jinping

Potraga za ubicom iz Belvila

“Hapšenje” objavljuje Kurir. “Ubica iz Belvila biciklom bežao do jataka u Surčinu, pala dvojica saučesnika”. Reč je o ubistvu u novobeogradskom naselju Belvil kada je likvidiran, kako se pretpostavlja, “blizak škaljarskom klanu”.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, nakon intenzivnog rada, lišili su slobode I.N. (1981) rođenog u Nikšiću, R. Crna Gora, sa prijavljenim prebivalištem u Beogradu, kao i B.K. (1983) rođenog u Beogradu, sa prijavljenim prebivalištem u Beogradu, dok se za još jednim licem intenzivno traga, navodi se u saopštenju MUP-a.

Uhapšena lica se sumnjiče da su kao saizvršioci učestovali u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo koje se dogodilo dana 12.11.2020. godine u naselju „Belvil“, kada je ubijen Bojan Mirković (1986).

“Uhapšeni Nikšičanin I Beograđanin” objavljuje tabloid Alo. “Ubica iz Belvila krio se u Jakovu”


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...