Turski tok iz Bugarske spojen sa srpskim delom gasovoda

BM

(utorak, 10.11.2020 - pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Bugarsko - srpska granica, 09.11.2020: Bugarska je završila izgradnju gasovoda Balkanski tok, koji je deo Turskog toka. Izvor TASS kaže da neće biti zvanične ceremonije pokretanja gasovoda zbog koronavirusa, ali će se to možda dogoditi kasnije - runews24.ru

Povezan gasovod kojim se iz Turske preko Bugarske do Srbije i dalje do Mađarske transportuje ruski gas. Svet je na korak do vakcine, američki Fajzer i nemački Bajintek testirali cepivo na 43.000 ljudi, pokazalo se da deluje u više od 90 odsto slučajeva. Počelo suđenje u Hagu za zločine OVK, Tači i Krasnići poriču krivicu, žale se na pritvor i lisice. Amerika neće menjati politiku prema Srbiji. Izvršitelji dobijaju od sudova milion predmeta za prinudnu naplatu. Dogovorena zajednička borba protiv virusa korona i slobodno kretanje građana, između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

dacic-svajc-

Beograd, 09.11.2020 - izjave za novinare posle sastanka predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i predsednice Nacionalnog veća Švajcarske Konfederacije Izabel More

Zastrašivanje virusom

 “Na vidiku spas u borbi protiv korone” objavljuje Blic. “Svet je na korak do vakcine. Američki Fajzer i nemački Bajintek testirali cepivo na 43.000 ljudi, pokazalo se da deluje u više od 90 odsto slučajeva. Vakcina nema ozbiljnih neželjenih efekata”.

“Stižu američke vakcine protiv koronavirusa za vojsku, policiju i lekare”, objavljuje Informer i dodaje izjavu dr Predraga Kona: “Beograd bukti od korone, dnevno se zarazi oko 20.000 ljudi”.

“Bolnice u Beogradu gotovo popunjene” objavljuje Politika.

“Pred Narodnom skupštinom novi zakon”, javljaju Novosti pod naslovom “Posle sumnjivog kontakta – karantin”.

“Jeziva prognoza, stručnjaci izneli šokantne podatke o smrtnosti od virusa” objavljuje Srpski telegraf pod naslovom “U Srbiji će od korone umreti 4.000 ljudi!”

“Invazija korone”, piše u Kuriru. “Za ukupno sedam meseci u prvom i drugom talasu zaraženo 32.403, za samo 57 dana u trećem talasu već obolelo 31.657 ljudi”.

“Kako epidemiolozi, ugostitelji i ekonomisti vide mogućnost novog ograničenja zbog virusa” piše u Danasu. “Stopa obolevanja u Srbiji veća nego u Nemačkoj, Irskoj i Grčkoj koje su stavile rampu ugostiteljstvu” tvrdi ovaj list pod naslovom “Zatvaranje ugostiteljstva samo uz mere pomoći”.

Nijedan dnevnik ne objavljuje danas na naslovnoj strani epidemiološke podatke: U Srbiji je u poslednja 24 sata, na testiranih 8.397, potvrđeno 1.318 novih slučajeva korona virusa, a preminulo je 11 osoba.

frankfurt-korona-

Frankfurt, 09.11.2020 - prizor iz centra Frankfurta tokom vanrednog stanja uvedenog zbog pandemije korona virusa (COVID-19)

Povezan gasovod između Bugarske i Srbije

“Završena gradnja ´Balkanskog toka´”, objavljuje Politika koja javlja da je “juče Turski tok iz Bugarske spojen sa srpskim delom gasovoda”. List citira Dušana Bajatovića, generalnog direktora Srbijagasa: “Da, spojili smo se. Bićemo spremni za 31. decembar 2020. godine”. Politika navodi da je “reč o gasovodu kojim se iz Turske preko Bugarske do Srbije i dalje do Mađarske transportuje ruski gas”.

gasovod-srb-bug-

Turski tok iz Bugarske spojen sa srpskim delom gasovoda (foto, Politika)

Suđenje u Hagu za zločine OVK

“Počelo suđenje u Hagu” piše u Informeru. “Tači se ponosi klanjem Srba”. List navodi da se “bivši lider OVK izjasnio na sudu da nije kriv za zločine na Kosovu. U pismu ostavke na mesto predsednika rekao da se ponosi svime što je učinio. Informer dodaje izjave Krasnićija: “Pravili smo državu uz pomoć SAD i EU” i Bajdena: “Tači je kosovski Džordž Vašington”.

“Citirali Bajdena da brane Tačija” piše u Novostima, pošto je branilac Tačija citirao Bajdenovo poređenje Tačija sa Vašingtonom.

“Tačiju sude za ubistvo i mučenje bar 416 ljudi”, objavljuje Blic.

“Krvnik Tači se u Hagu žalio što mora da nosi lisice”, objavljuje Kurir.

“Lideri OVK u HAgu se ne kaju zbog zločina” objavljuje tabloid Alo pod naslovom “Klali smo iz zadovoljstva”. List navodi Jakupa Krasnićija: “Ne osećam se krivim niti odgovornim za bilo koju od optužbi. Sve što sam radio, bilo je sa zadovoljstvom, kao i Hašima Tačija: “Optužnica protiv mene je potpuno neosnovana i ja se zbog toga izjašnjavam da nisam kriv”.

“Tači i Krasnići poriču krivicu, žale se na pritvor i lisice” objavljuje Politika. “Gde su optužbe za trgovinu ljudskim organima, pitao Tačijev branilac”.

becc-misel-kurc-cvece-

Vienna, 09.11.2020 - predsednika Evropskog saveta Šarl Mišel i kancelar Sebastijan Kurc odali su poštu žrtvama terorističkog napada u Beču

Amerika posle izbora

“Pojačana važnost Srbije počeće da igra značajnu ulogu i kod Džozefa Bajdena jer ne sme zbog manjeg da izgubi veće, a mi postajemo veći ulog nego Kosovo u geopolitici SAD”, citira Politika Vladislava Jovanovića pod naslovom “Amerika neće menjati politiku prema Srbiji”.

“Bajden ucenio još uvek aktuelnog predsednika SAD” objavljuje Srpski telegraf. “Hapse Trampa ako odmah ne preda vlast”.

“Haos u Beloj kući, svađa, Melanija tera Trampa da prizna poraz”, piše u Kuriru.

bajden-vilmington-9.11.

Wilmington, 09.11.2020 - izabrani predsednik SAD Džo Bajden govori u Vilmingtonu

Masovna naplata dugova

“Sudovi prebacuju milion predmeta izvršiteljima” objavljuju Novosti pod naslovom “Naplaćivaće i dugove stare dve decenije”. List navodi da su “na udaru oni koji duguju za ´Infostan´, vodu, grejanje, parkiranje, tv pretplatu. Na teret neplatiša idu i kamate, uz koje je zaduženje I do 20 puta veće. Poverioci svake godine podnosili novi predlog za izvršenje I sprečili zastaru”.

Zajednička borba protiv virusa korona i slobodno kretanje građana

“Memorandum o razumevanju i saradnji između Srbije, Severne Makedonije i Albanije u borbi protiv kovida i međudržavni sporazum između Srbije i Albanije o slobodnom kretanju građana s ličnim kartama potpisani sujuče na onlajnskupu zemalja članica ´malog šengena´” objavljuje Politka pod naslovom “Članice ´malog šengena´ zajednički protiv korone”. List navodi kako je “tim povodom Vučić izjavio da je veoma srećan što je dogovorena zajednička borba protiv virusa korona i slobodno kretanje građana”.

vucic-sporazum-korona-

Beograd, 09.11.2020 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom učestvovao je putem video-linka na konferenciji Mali Šengen, sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom i premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim

Tužba

“Podneta tužba protiv ´Junajted grupe´”, javljaju Novosti pod naslovom “Telekom traži 80 miliona evra odštete od Šolaka”.

Lažne vesti

“Lažne vesti ruše društvo” citiraju Novosti svog sagovornika nobelovca Maria Vargasa Ljosu.

Presuda Šariću za šverc kokaina

Kurir objavljuje “odluku Apelacionog suda” pod naslovom “Potvrđeno, Šariću 15 godina za šverc kokaina”, što potvrđuje i tabloid Alo.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...