Besplatnu vakcinu protiv gripa ne mogu svi da dobiju

BM

(petak, 09.10.2020 - pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Oslo, 08.10.2020 - utakmica Norveška – Srbija, 1:2 u polufinalu plej-ofa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo: Sergej Milinković-Savić, dvostruki strelac za srpski tim

Ako poraste broj obolelih na 5%, uvešće se stroge vanredne mere. Rekordan broj zaraženih svuda oko Srbije. Naše službe upozorile državni i vojni vrh, Priština želji da pojača napade na Srbe, prekine dijalog i kompromituje Hag. Zdravko Krivokapić dobija mandat za sastavljanje nove vlade Crne Gore, predlog kabineta očekuje se do 8. novembra. Besplatnu vakcinu protiv sezonskog gripa ipak ne mogu svi da dobiju.

tajland-similator-leta

Bangkok, 08.10.2020 - tajlnadska kompanija Thai Airways prodaje građanima vreme za korišćenje njihovih simulatora leta

Prete stroge vanredne mere

„Ljudi, čuvajte se, korona se otima kontroli“ piše u Informeru. „Za 24 časa 151 zaražen, samo u Beogradu 78. Obolelih je sada 2,5%, a ako ih bude 5%, uvešće se stroge vanredne mere. Rekordan broj zaraženih svuda oko Srbije, u Rumuniji, Mađarskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori...“ List dodaje da je „Evropa opet u karantinu, restorani, kafići, tržni centri zaključani, čitavi kvartovi zatvoreni u Nemačkoj, Francuskoj, Engleskoj, Češkoj, Španiji...“

„Nemar u gradu koji je velika žrtva korone“ piše u Novostima pod naslovom „U Pazaru niko ne nosi maske“.

„Bahate kafedžije krše mere i doprinose širenju smrtonosnog virusa“ objavljuje Kurir. „Beogradski klubovi ponašaju se kao da korona ne postoji – krcati gostima i uopšte se ne poštuju epidemiološke mere“.

nem-frankf-maske-

Frankfurt, 08.10.2020 - železnička stanica u Frankfurtu u vreme korone

Žele da spreče podizanje optužnica protiv Tačija i Veseljija

„Naše službe upozorile državni i vojni vrh, Priština želji da pojača napade na Srbe, prekine dijalog i kompromituje Hag. Vlast želi da spreči podizanje optužnica protiv Tačija i Veseljija“ objavljuju Novosti pod naslovom „Četiri cilja za haos na Kosovu“.

„Koliko su srpska deca bezbedna na Kosovu?“ pita Blic „posle tri napada na mališane u enklavama“.

Hapšenja Srba u Vukovaru

„Ustaški teror nad Srbima, Hrvati prete masovnim hapšenjima Srba, Boris Milošević to podržava!?“ objavljuje Informer. „U Vukovaru hapse Srbe zbog ´zločina´ iz 1991.!? Potpredsednik hrvatske vlade, Srbin Boris Milošević pozdravio tu akciju“.

Crna Gora dobija vladu do 8. novembra

„Milo predao mandat, vlada na Mitrovdan“ objavljuju Novosti posle posete „pobedničke koalicije kod predsednika Crne Gore“. List navodi da će mandatar nove vlade biti Zdravko Krivokapić i da će nova vlada biti predložena do 8. novenbra.

Pad dolara – pad cena goriva?

„Pad američke valute raduje vozače“ objavljujuNovosti. „Slab dolar smanjiće i cenu goriva“, očekuje list.

Čekajući novu vladu

„Ko su moguća nova lica u vladi“ pita se Blic pod naslovom „Janković, Čomić i Macura u igri za nova ministarstva“.

Danas objavljuje mišljenja „sagovornika o reizboru premijerke“ pod naslovom „Brnabić je izabrana zbog podaništva Vučiću“.

Evropska ocena o pravosuđu

Poslednji izveštaj Evropske komisije izričit je u tome da Srbija u poslednjem periodu nije zabeležila napredak u oblasti vladavine prava, iako postoji „određeni stepen pripreme“, piše u Politici pod naslovom „Kako popraviti ocenu EK o srpskom pravosuđu“. List navodi mišljenja srpskih sudija koji se slažu sa „evropskom ocenom“ pravosuđa u Srbiji.

varhelji-beograd-

Beograd, 08.10.2020 - evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji predstavio je ekonomski plan EU za zapadni Balkan

Kako do vakcine protiv sezonskog gripa

„Besplatnu vakcinu protiv gripa ipak ne mogu svi da dobiju“ objavljuje Politika. „Pravilnik o obaveznoj imunizaciji kaže da se vakcinacija o trošku RFZO-a odnosi samo na osobe u posebnom riziku“. List navodi primer građanina kome je izabrani lekar rekao da ne može da ga vakciniše pošto nije penzioner, niti spada u neku drugu rizičnu grupu ali i da _ vakcina nige ne može da se kupi...

Posledice epidemije

„SZO: Korona nije jedini uzrok veće smrtnosti u Stbiji“ objavljuje Blic „reakciju iz Ženeve na temu koja je uznemirila javnost“. List navodi da „privremeni izveštaji Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da se tokom pandemijepovećao broj preminulih od kardiovaskularnih bolesti jer mnogi srčani bolesnici iz straha od zaraze ili zbog prezauzetosti lekara nisu na vreme dobili medicinsku pomoć, kaže Marjan Ivanuša, direktor kancelarije SZO za Srbiju“. Blic dodaje da će biti „potrebno mnogo vremena da shvatimo zašto postoje razlike u smrtnosti“.

Sigurne zemlje u vreme pandemije

„Deep knowledge group (DKG) objavio listu najsigurnijih zemalja u vreme pandemije“ prenosi Danas. „Srbija u sredini po bezbednosti od korone. Gledajući parametar spremnosti zdravstvenog sistema za pandemiju, Srbija dobila najmanje poena. Nemačka najbezbednija“.

Raste državni dug

„Srbija hoće razvojni budžet, uprkos visokom dugu“ objavljuje Danas pod naslovom „Manjak u državnoj kasi dostigao 2,9 milijardi evra“. List objavljuje i fotografiju na kojoj piše „Ko će vraćati dugove: Državni vrh u Beogradu na vodi“.

Nobelova nagrada američkoj pesnikinji

„Luiz Glik dobitnica Nobelove nagrade za književnost“  objavljuje Politika. Američka pesnikinja nagrađena je „zbog njenog nepogrešivog poetskog glasa čija britka lepota čini pojedinačno postojanje univerzalnim“ kako se navodi u obrazloženju Nobelovog komiteta. Autorka je 12 knjiga poezije i dve knjige eseja, rođena je 22. aprila 1943. godine.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...