Beograd se ne odriče prijateljstva sa Moskvom

BM

(petak, 11.09.2020 - pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 10.09.2020 - u sredu, 9. septembra 2020. godine, Beogradski sajam je izveo celonoćni simbolični performans pod nazivom "Crveni alarm za sajamsku industriju" u okviru svetske kampanje #RedAlertRestart, pokrenute sa namerom da se na globalnom planu ukaže javnosti problem nemogućnosti rada industrije događaja

Ruski lider založio se za kompromisno rešenje na Kosovu, uz potvrdu u SB UN. Šef naše države naveo da ćemo štititi princip neutralnosti i ostati korektan partner RF. Zar je bilo realno očekivati da će, posle smene vlasti, Crna Gora izaći iz NATO, odustati od EU, povući priznanje Kosova, promeniti zastavu i himnu...?

fest-bajina-basta

Bajina Bašta, 10.09.2020 - otvoren 7. Bašta Fest, internacionalni festival kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti

Putin i Vučić

„Razgovor Putina i Vučića“ objavljuju Novosti pod naslovom „Pola sata istine o poziciji Beograda“. List dodaje kako se „ruski lider založio za kompromisno rešenje na Kosovu, uz potvrdu u SB UN. Šef države naveo da ćemo štititi princip neutralnosti i ostati korektan partner RF. Putin visoko ocenio lični doprinos Vučića strateškom partnerstvu dve zemlje“.

O telefonskom razgovoru predsednika Srbije i Rusije Politika objavljuje naslov „Vučić: Štitićemo princime vojne neutralnosti“. O „geopolitičkoj poziciji naše zemlje“ list citira predsednika Srbije: „Neću dozvoliti da Srbija bude saterana u ćošak“.

„Istok i Zapad kreću u napad“ piše u Srpskom telegrafu. „Otimačina Putina i Trampa za Srbiju. Predsednik Srbije posle sastanka u Beloj kući imao je i telefonski razgovor sa predsednikom Rusije“. Ovaj tabloid citira „Vučić: Srbija će štititi principe vojne neutralnosti i ostaće istinski partner Ruske Federacije“.

„Rusija ostaje uz Srbiju“ objavljuje Kurir. „Čvrste veze, Purin: Vučić je lično doprineo razvoju rusko-srpskih odnosa“. Ovaj tabloid navodi da su „predsednici dve države razgovarali juče telefonom. Šef Kremlja informisan o razgovorima o Kosovu u Vašingtonu i Briselu, potvrdio je ´nepromenljivost  principijelnog stava u vezi sa pronalaskom kompromisnog i izbalansiranog rešenja prihvatljivog za Beograd´“.

„Da se zna ko je najzaslužniji za dobre odnose“ objavljuje tabloid Alo. „Putin: Hvala Vučiću!“

rus-ordeenje-bgd-

Beograd, 10.09.2020 - ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko uručio je visoka odlikovanja ministru odbrane Srbije, predstavnicima MO i VS povodom 75. godišnjice pobede nad fašizmom: Aleksandar Bocan-Harčenko, Aleksandar Vulin, Duško Žarković

Beograd i Moskva

„Beograd se ne odriče prijateljstva sa Moskvom“ tvrdi Politika. Autor smatra da su „pojedini krugovi na Zapadu sve nervozniji“ zbog „debakla projekta nezavisno Kosovo i što Srbija vodi nezavisnu spoljnu i unutrašnju politiku“. List podseća da je Srbija,“zbog pretnji iz Brisela i Berlina“ otkazala učešće na međunarodnim vojnim vežbama.

„Režimski mediji ublažili negativne posledice ´Vašingtona´“ citira Danas Bojana Klačara, izvršnog direktora CESID-a.

Crna Gora posle izbora

„Veliki lom u DPS-u“ javlja Politika. „Milica Pejanović-Đurišić cepa stranku koja je i dalje vladajuća i pravi novu: Demokratsku partiju Crne Gore“.

„Krivokapić kao da je Milo, napao Rusiju i Putina, šlihta se Nemcima“ objavljuje Informer.

„Sklapa se vlada u Crnoj Gori, ali bez Đukanovićeve DPS, Krivokapić premijer, resor i Albancima“, objavljuju Novosti.

„Nerealna očekivanja od buduće vlasti u Crnoj Gori“ piše u Blicu. „Bili su heroji, zašto ih sad svi napadaju?“ List pita „zar je bilo realno očekivati da će posle smene vlasti Crna Gora izaći iz NATO, odustati od EU, povući priznanje Kosova, promeniti zastavu i himnu...? To što se promena spornog Zakona o slobodi veroispovesti ne nalazi u sporazumu o novoj vladi, ne znači da on neće biti vrlo brzo ukinut ili promenjen“.

„Raspad saveza u CG“ tvrdi Srpski telegraf a tabloid Alo „Lideri crnogorske opozicije izdali narod koji je mesecima šetao na litijama“.

Srbija i Huavej

Povodom vašingtonskog sporazuma, gde se pominje da Srbija neće uzimati telekomunikacionu opremu o određenih proizvođača, Politika objavljuje naslov „Srbija između Huaveja i Trampa“. List navodi da se „nigde u sporazumu ne navodi ime kompanije ali je jasno da se cilja na Huavej kojem je Amerika uvela sankcije zbog bliskih veza sa kineskom vladom i optužbi za špijunažu“. List podseća kako je „cela Telekomova mreža na opremi ovog kineskog proizvođača, zbog čega se sumnja da će se ova tačka sporazuma sprovoditi“.

Univerzitetski  izbori u Beogradu

„Bura na Beogradskom univerzitetu“ javlja Danas pod naslovom „Profesor sa Megatrenda na Filološkom fakultetu“. List navodi da je „Vlada Srbije za svog predstavnika u Savetu Filološkog fakulteta imenovala profesora Megatrend univerziteta Mihajla Rabrenovića, što deo zaposlenih na ovom fakultetu smatra spornim“.

bogota-prot

Bogota, 10.09.2020 - sukobi demonstranata i policije na ulicama Bogote tokom nereda koji su izbili posle vesti o smrti 46-godišnjeg Havijera Umberto Ordoneza. Ordonez je preminuo u bolnici posle višestrukih elektrošokova koje je zadobio kada ga je policija uhapsila zbog kršenja pravila socijalnog distanciranja uvedenog zbog korona virusa

Letovanje i zaraza

„Dobra vest za 75.000 naših turista, sa plaže se ne mora u izolaciju“, piše u Novostima.

„Bolest nam stiže pravo sa plaža, ne idite u Crnu Goru, tamo je svako četvrti zaražen koronom!“ piše u Informeru. „Od 822 testirana u utorak njih 219 bilo pozitivno. U Crnoj Gori trenutno boravi oko 75.000 građana Srbije, kada se vrate oni će sigurno raširiti opaku zarazu po našoj zemlji“.

Srpski telegraf objavljuje naslov: „Karantin za Srbe koji letuju u Crnoj Gori?“, a Kurir „Loša situacija kod komšija, opasno, u Crnu Goru odeš zdrav, vratiš se s koronom“.‚

Trka za vakcinu

„Od rata protiv korone do rata za vakcinu“ objavljuje Danas. „Rusi najavili masovno testiranje svog cepiva za kovid 19 dan nakon što je oksfordsko istraživanje obustavljeno zbog negativnih posledica“. List navodi kako je „prema podacima SZO trenutno devet vakcina u trećoj fazi kliničkih ispitivanja“.

Ubistvo u Mirijevu

„Brutalna likvidacija u beogradskom naselju Kaluđerica, vlasnik ´Košute´ ubijen u mafijaškoj sačekuši“, javlja Informer. „Dragan Ristić Čađo (61), vlasnik poznatog beogradskog restorana i diskoteke ´Hram´, izrešetan ispred svoje kuće. Ubica ´pasatom´ udario u Čađov ´audi´, a kada je ovaj izašao, upucao ga u glavu i grudi. ´Pasat´ zapaljen u Mirijevu“.

„Mafijaški obračun, tri metka u glavu za Rutovićevog kuma Čađu“ piše u Srpskom telegrafu a u Kuriru „Ubijen Rutovićev kum, likvidacija“.

Svetski tenis

Informer objavljuje razgovor sa Srđanom Đokovićem pod naslovom „Hoće da unište Noleta“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...