Nikad gora ponuda Srbiji

BM

(petak, 04.09.2020 - pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
(Vašington, 03.09.2020. - izjava predsednika Srbije posle prve runde razgovora u Beloj kući: Siniša Mali, Aleksandar Vučić, Marko Đurić)

Na početku sastanka sa predstavnicima Prištine u Beloj kući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću uručen je papir po kojem Srbija danas treba da prizna nezavisno Kosovo. Trampov savetnik Ričard Grenel demantovao je ovu informaciju, kratko navodeći da nije istinita. Draitan Abazović odbio ponudu da sa Milom Đukanovićem formira novu vladu Crne Gore. Neodgovornost roditelja ne može da prođe bez sankcija, kaže ministar prosvete.

Amerika traži „međusobno priznanje“

„Nepristojna ponuda Srbiji“ objavljuje Blic pod naslovom „Tramp zatražio da potpišemo priznanje Kosova“. List navodi da je „na početku sastanka sa predstavnicima Prištine u Beloj kući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću uručen je papir po kojem Srbija danas treba da prizna nezavisno Kosovo. Sve je pripremljeno unapred, Albanci su sve znali, kaže izvor Blica iz diplomatskih krugova u Vašingtonu“.

„Vučić u SAD stavljen pred svršen čin“ javlja Informer pod naslovom „Amerika traži da priznamo lažnu državu“. List navodi da je „odmah na početku razgovora na sto stavljen sporazum u kome se traži ´međusobno priznanje´“. Ovaj tabloid dodaje da „predaja nije opcija, ne pristajemo na ucene, kaže predsednik“.

„Ultimatum u Beloj kući, kobna tačka 10: Srbija mora da prizna Kosovo!“ objavljuju Novosti. „Šta traže: Obe strane se obavezuju na međusobno priznavanje i zaštitu etničkih manjina, restituciju imovine, rešavanje statusa raseljenih,i saglasne su da se otvore kancelarije za zaštitu i godišnje izveštaje o pravima manjina“. List dodaje da je „pred Vučića iznet papir sa opasnim zahtevom Amerike. Mali: Ogroman pritisak, agresivno reaguju na svaku našu reč“.

„Šok u Beloj kući za Srbiju“ javlja Srpski telegraf. „Vučiću uručili papir. Srbija odmah da prizna nezavisno Kosovo“.

„Podvala, Vučiću u Beloj kući na sto stavljen papir za priznanje Kosova“ objavljuje Kurir. „Siniša Mali iz Vašingtona: Dobili smo dosad najgori papir, 10. tačka predviđa međusobno priznanje.“

U tabloidu Alo piše da je „Vučiću uručen papir sa priznanjem Kosova“.

„Traže da priznamo Kosovo“ objavljuje Politika. „Trampov savetnik Ričard Grenel demantovao je ovu informaciju, kratko navodeći da nije istinita. Mediji su ipak došli do dokumenta u kojem se u tački 10 kaže: Obe strane se obavezuju na međusobno priznanje i zaštitu etničkih manjina, restituciju imovine, rešavanje statusa državljanstva...“

„Počeli razgovori Srba i Albanaca u Vađšingtonu“ objavljuje Danas pod naslovom „Mali: Nikad gora ponuda na stolu“.

Crna Gora čeka vladu

„Dritan odbio sve ucene“ piše u Informeru. „Milo ti si gotov, podnesi ostavku“.  List navodi kako je „lider koalicije ´Crno na bijelo´ javno dao reč da nikada i nipošto neće u vlast sa DPS i poručio da bi Milo Đukanović trebalo da podnese ostavku“.

„Režim u Podgorici hoće na silu da zadrži vlast“ objavljuju Novosti. „Milo ´uvozi´ huligane iz Hrvatske da izazove haos“.

U Blicu piše da „Milo Vrbuje Dritana, poziva ga da sastave vladu“. List dodaje „Abazović: Nećemo se prikloniti ni Milu ni prosrpskoj opciji, želimo ekspertsku vladu“.

„Kraj priče u Crnoj Gori, Đukanovićev DPS i zvanično u opoziciji“ piše u tabloidu Alo pod naslovom „Dritan odbio Milove milione“.

„Policija i tužioci okrenuli leđa DPS, počelo hapšenje Milovih ljudi, na red dolaze najveći krimosi i svi koji su pljačkali Crnu Goru“ objavljuje Srpski telegraf.

„Tužilaštvo će imati pune ruke posla“ naslov je u Politici za razgovor sa Aleksom Bečićem, liderom liste „mir je naša nacija“.

Kazna zbog izlaganja opasnosti od zaraze

Novosti pišu o „slučaju đaka iz Železnika koji je zaražen išao u školu“ pod naslovom „Roditeljima kazna od 150.000 dinara?“.

Ministar prosvete kaže za Politiku o koroni u školskom sistemu: „Neodgovornost roditelja ne može da prođe bez sankcija“.

„Sumnjiv slučaj u Kragujevcu“ javlja Blic pod naslovom „Učenica zbog korone uizolaciji“. Listo objavljuje da su joj „roditelji zaraženi, ona čeka rezultate testa. U školi sprovode nadzor“.

Milova pobeda bila bi mirna predaja vlasti

„Milo Đukanović i Vučić su politički blzanci i partneri“ kaće Boris Tadić, bivši presednik Srbije za Danas. „Duga je istorija Đukanovićevih mešanja u izbore u Srbiji. Podsećam da je njegov režim bio logistički centar za podršku Vučiću i Nikoliću na izborima još 2012. godine, između ostalog preko Bebe Popovića i Stanka Subotića Caneta koji je bio nosilac mreže finansijera njihove kampanje. Najveća Milova pobeda bila bi mirna predaja vlasti“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...