Smirivanje epidemije u drugoj polovini septembra?

BM

(subota, 08.08.2020 - pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Planpincieux, Ferret, 07.08.2020 - Viseći lednjak, veličine fudbalskog terena sa 80-metarskom ledenom masom, smešten ispod masiva Mon Blan u Alpima, mogao bi se raspasti i srušiti u italijansku alpsku dolinu, zbog čega je nekoliko desetina meštana i turista evakuisano

Kraj drugog talasa korone 17. septembra prognoziraju stručnjaci ali i tada biti novozaraženih u Srbiji. Epidemiju koronavirusa bez vakcine nije moguće zaustaviti. Deca u Srbiji nisu obolevala od teških oblika korone, kaže gradonačelnik Beograda. Nećemo priznati ´Kosovo´, rekao Vučić.

beograd-bejrut-zastava

Beograd, 07.08.2020 - Beogradska Palata Albanija i Brankov most osvetljeni su bojama zastave Libana u znak žalosti za žrtve eksplozije u Bejrutu

Prognoza kraja epidemije

“Epidemiloška prognoza stručnjaka” objavljuje Informer pod naslovom “Kraj drugog talasa korone 17. septembra”. Ovaj tabloid navodi da će “i tada biti novozaraženih u Srbiji, ali će njihov broj pasti na 10-30 dnevno. Dugoročno, epidemiju koronavirusa bez vakcine nije moguće zaustaviti”. List dodaje “ništa od mora. Ni Bugarska ne otvara granice pre septembra”.

Vakcina i obolevanje najmlađih

“Srbija će imati pola miliona vakcina protiv gripa” piše u Politici. “Deca u Srbiji nisu obolevala od teških oblika korone” objavljuje ovaj list. “Deca upola manje rizikuju da obole od kovida 19 u odnosu na stariju populaciju. Statistika pokazuje da se teška forma virusa korona kod mališana, na sreću, ne ispoljava u visokom procentu pa je tako među osobama koje su zbog kovida morale na bolničko lečenje bilo svega dva odsto dece”, otkriva professor dr Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda I hirurg Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj. “On naglašava da posebno mališani ispod 10 godina nisu ranjivi kao odrasli ali da naučnici i lekari kliničari još nemaju odgovor na pitanje zbog čega se to dešava”.

Život u doba korone

Blic piše o “psihološkim problemima u doba epidemije korone” pod naslovom “Da li nam je život na pauzi?”

Kako su trošene državne pare tokom epidemije?

“Vlada krije podatke o trošenju javnih sredstava tokom epidemije” objavljuje Danas pod naslovom “Zašto je nabavka medicinske opreme ´strogo poverljiva´?”. Tu piše da su “dokumenti o trošenju javnih sredstava dvostriko sakriveni – Vlada ih je označila kao ´strogo poverljive´, ali je spoprno I sprovođenje nabavki bez primene Zakona o javnim nabavkama, navodi Transparentnost Srbija”.

Vučić o Kosovu, ´Oluji´, ulaganju u bolnice

“Vučićeva jasna poruka” objavljuje Informer, “Nećemo priznati ´Kosovo´. Srbija neće napuštati dijalog, ali ako je smisao svega toga samo da priznamo ´Kosovo´, onda nam recite da ni o čemu nećete da pregovarate, poručio šef države” navodi Informer i dodaje: “´Oluja´ jeste zločin to ću uvek da govorim”.

“Vučićev pan za 7. septembar”, objavljuju Novosti. “U Briselu ću tražiti da se konačno osnuje ZSO. Nećemo napustiti dijalog o KiM, ali razgovor mora biti suštinski”. List dodaje “o potezima Prištine, zakon o OVK da bi maltretirali Srbe”, i “porpuka Hrvatskoj, niko nas neće uvući u proslavu ´Oluje´”. Konačno, Novosti navode “Ulaganje u osam bolnica, za gražane I privredu 5,8 milijardi evra”.

“Formiranje ZSO uslov za nastavak dijaloga” objavljuje Politika. “Jasno je da SAD I Nemačka neće da povlače priznanje Kosova, već da će gledati kako I na koji način da Srbiju  uvedu u to, rekao je juče predsednik Aleksandar Vučić i najavio sledeći sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine za 7. Septembar na susretu dve delegacije. Predsdnik Srbije je istakao da će tražiti ispunjnenje ugovora iz 2013. O formiranju Zajednice srpskih opština koji je potpisan pod okriljem EU.”

I Vučić protiv seče šume

“Velika pobeda građana i Kurira, stop seči šume”, piše u ovom tabloidu. “Vučić: Protiv sam seče u Košutnjaku, ko normalan bi to podržao”. List objavljuje kako je “Kurir dugo upozoravao na opasnu nameru investitora ´Avala studios´ da uništi 30 hektara šume da bi izgradio poslovno stambeni kompleks. Državvni vrh, građani, stručna javnost I istaknuti pojedinci druđtva pridružili se borbi Kurira protiv uništavanja šume”.

Gde može na letovanje?

“Alo istražuje, gde sve možete da letujete bez testa na koronu i koliko će vas taj odmor koštati”.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...