Epidemija u prelomnoj tački

BM

(utorak, 28.07.2020 - pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Sankt Petersburg, 27.07.2020 - vojni brodovi na paradi povodom Dana ruske mornarice u Kronštatu, nadomak Sankt Petersburga

Već pet dana epidemijska kriva nikao da počne da pada. Imamo ljude koji su u kućnoj izolaciji ali je ne poštuju, kaže dr Predrag Kon. Epidemija u prelomnoj tački, disciplina je presudna, upozorava dr Darija Kisić Tepavčević. U svetu dnevno više od 200.000 novozaraženih i oko 5.000 mrtvih. Srbija u ovom trenutku ima najave najmanje tri države koje su spremne da preispitaju svoje odluke o priznavanju lažne države Kosovo. Banke daju novi moratorijum od dva meseca na otplatu kredita.

darija-kzs-ks

Beograd, 27.07.2020 - konferencija za novinare Kriznog štaba za suzbijanje pandemije kovida-19: naučni savetnik iz Instituta Vinča Sanja Glišić (levo), zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević

Prelomna tačka epidemije

Novosti citiraju dr Dariju Kisić Tepavčević: “Epidemija u prelomnoj tački, disciplina je presudna”.

“Brojke ne padaju jer mnogi oboleli nisu u izolaciji” objavljuje Blic i citira dr Predraga Kona: “Već pet dana epidemijska kriva nikao da počne da pada. Imamo ljude koji su u kućnoj izolaciji ali je ne poštuju i to se ne kontroliše”.

“Počinje kažnjavanje” piše u Srpskom telegrafu. “Ko prekrši samoizolaciju platiće 150.000”.

Pandemija bukti

“Zaraza sve opasnija. Korona hara po planeti. Dnevno više od 200.000 novozaraženih i oko 5.000 mrtvih. Najgore u SAD, Brazilu, Indiji, Južnoj Africi…” javlja Informer.

skoreja-un-cvece-

Pjongjang, 27.07.2020 - severnokorejski lider Kim Džong Un sa vojnim zvaničnicima položio je venac na Spomenik žrtvama otadžbinskog oslobodilačkog rata u Pjongjangu povodom 67. godišnjice kraja Korejskog rata

Znaci oboljenja od korona virusa

Blic objavljuje “novu američku studiju o koroni” pod naslovom “Otkriveno 17 simptoma, zaraženi ih u proseku osete sedam”. List navodi da se “umor, kašalj, glavobolja i malaksalost najčešće javljaju. Najduže traje kašalj, a najkraće temperatura. Dve trećine obolelih se izleči do 12. dana”.

Neodgovorno pričanje

“Mnogi sebi daju za pravo da pričaju o stvarima za koje nisu stručni, poručila je Darija Kisić Tepavčebić povodom izjave lidera SDA da je smrtnost u Novom Pazaru povećana otkad su počele da se nose maske”, objavljuje Politika pod naslovom “Ko je ´zarazio´ masku Sulejmanu Ugljaninu”.

Danas objavljuje reagovanja “nevladinih aktivista o izjavi lidera SDA da maske ubijaju”, pod naslovom “Zastrašujuće skupljanje političkih poena Sulejmana Ugljanina”.

Tri zemlje spremne da povuku priznavanje kosovske državnosti

“Beograd ima odgovor na ucene iz Prištine” piše u Novostima pod naslovom “Tri zemlje spremne da ´pocepaju´ priznavanje”.

Srbija u ovom trenutku ima najave najmanje tri države koje su spremne da preispitaju svoje odluke o priznavanju lažne države Kosovo i Beograd će prema njima usmeriti diplomatske aktivnosti ukoliko Albanci nastave sa lobiranjem za nova priznavanja, kao i za prijem u međunarodne organizacije, što predstavlja direktno rušenje tek obnovljenog dijaloga - saznaju nezvanično Novosti.

vucic-cen-bo-

Beograd, 27.07.2020 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorkom Kine Čen Bo

Iz Prištine nastavljaju borbu za priznavanje

“Kosovo je deo Srbije, konstatovala je nedavno američka kompanija Epl na svojoj aplikaciji ´epl maps´, što je izazvalo pravi mali srpsko – albanski rat na društvenim mrežama. Ali ne samo to. U Prištini su ovo shvatili kao ozbiljan atak na njihovu ´državnost´ pa zvanično traže od Epla da prizna ´granice´ KiM” objavljuje Politika pod naslovom “Kad ne može Unesko I Interpol Priština bi na ´Eplovu´ mapu”.

Ništa od Grčke?

“Ljudi, ne planirajte letovanje” objavljuje Informer. “Grci ne otvaraju granice. Zabrana ulaska za Srbe trajaće bar do 15. avgusta, a verovatno i do septembra, potvrđeno iz grčke vlade”.

Politika objavljuje da “Grčka razmatra delimično otvaranje granice za goste iz Srbije”.

Kurir objavljuje, “možete na letovanje” pod naslovom “Nema karantina nakon povratka u Srbiju”.

Ruski lovci – želja srpske vojske

“Dugoročni plan jačanja oružanih snaga” objavljuju Novosti pod naslovom “Lovci ´mig-35´ I ´Su-30´ želja Vojske Srbije”.

vojska-snajperi-pripreme-

Vršac, 27.07.2020 - ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji komandanta 72. brigade za specijalne operacije brigadnog generala Miroslava Talijana, obišao je danas ekipu Vojske Srbije koja se u rejonu Vojnog kompleksa „Orešac“ priprema za učešće na predstojećim Međunarodnim vojnim igrama i takmičenje u disciplini „Snajperska granica“, koje će biti održano u Republici Belorusiji, na poligonu za obuku u Brestu

Odlaganje otplate kredita

Povodom odluke o novom moratorijumu na otplatu kredita Novosti objavljuju “Ko neće pauzu, da se javi u svoju banku”. Reč je o tome da će banke svim dužnicima odložiti naplatu rate kredita – automatski, osim onima koji se jave banci i kažu da ne žele odlaganje u otplati.

“Ukoliko dužnik u roku od deset dana od dana objavljivanja obaveštenja o ponudi, tu ponudu ne odbije, smatraće se da je ponudu prihvatio. Po rečima guvernerke Jorgovanke Tabaković O značaju i pravovremenosti ovakve odluke, govori činjenica da je preko 90% dužnika koristilo ovu mogućnost prvi put” piše u Novostima.

“Još dva meseca bez rata” objavljuje Blic pod naslovom “Detalji novog moratorijuma na kredite”.

“Oprez” objavljuje Kurir povodom odluke Narodne banke. “BAnke zamrzavaju otplatu kredita na dva meseca, plaćaćemo veće rate”.  Ovaj tabloid objašnjava da je “novi moratorijum od 1. avgusta a kamate do 1. oktobra biće ravnomerno raspoređene na preostale rate”. List dodaje da se “moratorijum odnosi na kredite, minus i kreditne kartice”.

“Još jedan moratorijum na kredite. Banke su dužne da do 31. jula ponude dvomesečnu pauzu, a ako dužnik u roku od deset dana ponudu ne odbije, smatraće se da je prihvatio”, piše u Politici.

”Banke daju novi moratorijum od dva meseca” objavljuje Alo “dobru vest za sve zadužene”.

Zaduživanje Srbije

“Srbiju do kraja godine čeka zaduživanje do tri milijarde” piše u Danasu.

Pravi podaci o gubicima NATO 1999.

“Izveštaj ruske obaveštajne službe GRU iz 1999.” Objavljuje Srpski telegraf pod naslovom “Istina o ubijenim NATO vojnicima i oborenim avionima”. List navodi da su “obelodanjeni pravi podaci o gubicima agresora posle 21 godine” I dodaje citat generala Vladimira Lazarevića: “Klark se izvinjavao Atlantskoj brigade jer se manje od polovine šiptarskih dobrovoljaca iz SAD vratilo živo”.

Tajna dokumenta o ratu protiv Srba

Blic objavljuje “tajna američka dokumenta” pod naslovom “Širak tražio napad na Pale, Klinton bio rezervisan”.

“Klinton bio spreman da podrži samostalnost RS” objavljuje Politika.

Provokacija iz Zagreba

Kurir objavljuje “besramne poruke iz Zagreba” pod naslovom “Strašna provokacija, Hrvatska zove Srbe na proslavu godišnjice ´Oluje´”.

Đilas i “srpski dušmani”

“Đilas postaje žena u crnom” objavljuje Informer. “Umiljava se najccrnjim srpskim dušmanima. Moli Hrvate za pomirenje, tvrdi da je u vreme rata nosio crni flor u znak žalosti za Sarajevom”.

Osuda atentatora na Pavelića?

“Dubravka brani Antu Pavelića. Šefica katedre za istoriju na Filozofskom fakultetu Dubravka Stojanović osudila odluku Beograda da jednoj ulici da ime Blagoja Jovanovića, heroja koji je izveo atentat na Antu Pavelića. Ona za Jovovića kaže da je ubica i nasilnik!?!” piše u Informeru.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...