Da li se nazire usporavanje epidemije?

BM

(utorak, 21.07.2020 - pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Peking, 20.07.2020 - testiranje na korona virus u kineskom glavnom gradu

Epidemiolog dr Predrag Kon: “Mere deluju, broj obolelih pašće sledeće nedelje”. Korona se prenosi i preko vazduha, moguće zaražavanje bez kontakta s ljudima. Stručnjaci preporučuju da i deca nose maske. Za radnike ´Fijata´ neće biti posla celog leta. Kako će se odvijati nastava u novoj školskoj godini – moguće je da u učionice dolaze samo deca koju nema ko da čuva kod kuće. Samit EU o sanaciji posledica korone bez dogovora ni uz pretnje i cenjkanje.

vucic_kvinta-ponedeljak

Beograd, 20.07.2020 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima Kvinte - ambasadorom SAD Entonijem Godfrijem, ambasadorom Francuske Žan Luj Falkonijem, ambasadorom Italije Karlom Lo Kašom, ambasadorom Nemačke Tomasom Šibom, zamenicom ambasadorke Velike Britanije Rebekom Fabrici i šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem: Aleksandar Vučić, Entoni Godfri, Žan Luj Falkoni, Karlo Lo Kašo, Tomas Šib, Rebeka Fabrici, Sem Fabrici

Najava pada broja obolelih

Blic objavljuje da je “epidemiolog dr Predrag Kon optimista: Mere deluju, broj obolelih pašće sledeće nedelje”. List citira da se “epidemiološka kriva u Srbiji zaravnjuje, ali ne smemo da napravimo grešku I da se opustimo kao u maju”.

“Stagnacija korone za sada nije na vidiku” objavljuje Danas. “Nama u Srbiji nedostaju podaci. Kod nas ništa nije transparentno, sve se radi iza zatvorenih vrata. A ti podaci moraju da budu vidljivi građanima da bi oni sami mogli da donesu zaključak zašto u ovoj konkretnoj sistuaciji moraju da se ponašaju odgovorno i pridržavaju mera” citira list dr Tatjanu Kecojević.

krizni-stab-ponedeljak-

Beograd, 20.07.2020 - konferencija za novinare Kriznog štaba za suzbijanje pandemije kovida-19: Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihajlo Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar

Virus u vazduhu?

Informer objavljuje “zastrašujuće otkriće, dr Branislav Tiodorović upozorio: Korona se prenosi i preko vazduha, možete da se zarazite bez kontakta s ljudima”.

“Alarm, korona ostaje u vazduhu čak 36 sati” piše u Kuriru a u Politici, “Bez maske više ni do ćoška”.

I deca sa maskama

“Stručnjaci preporučuju da i deca nose maske” piše u Novostima a u Blicu da “najmlađi pacijent na respiratoru ima 19 godina”.

indonez-deca-maske-

Džakarta, 20.07.2020 - poštovanje mera preventivne zaštite u borbi protiv korona virusa

Umrla beba zaražene porodilje

“Tužna vest iz Niša, umrla beba trudnice na respiratoru” javlja Informer. “Lekari obavili porođaj ženi zaraženoj koronom sli nisu uspeli da spasu novorođenče”.

“Tuga u Nišu” piše u Blicu. “Porodila se trudnica koja je bila na respiratoru, beba preminula”.

Konsultacije o novoj vladi

Tabloid Alo javlja o “konsultacijama kod Vučića o formiranju vlade” pod naslovom “Dačić neće u opoziciju”.

“Nismo razgovarali o imenima ministara, resorima, razgovarali smo o suštinskim pitanjima, kazao lider SPS posle sastanka s predsednikom Srbije”, navodi ovaj list.

dacic-izkava-vlada-

Beograd, 20.07.2020 - izjave predsednika Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića i predsednika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme posle konsultacija kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom formiranje Vlade Srbije

Traže poništenje izbora

“Samo mu je vlast birna, Boško traži da Srbija bude okupirana” piše u Informeru. “Lider Dveri podneo zahtev za poništenje izbora, u suprotnom najavljuje nasilne demonstracije i traži posmatračku misiju”.

prot-bgd-ponedeljak

Beograd, 20.07.2020 - protest ispred Skupštine Srbije

Leto bez posla u “Fijatu”

“Za radnike ´Fijata´ neće biti posla celog leta” objavljuje Politika. “Prepolovljena tražnja na tržištima Italije I Španije na kojima se najviše prodaje mode 500-L. Zaposleni trenutno na plaćenom odmoru a u avgustu će koristiti kolektivni godišnji  odmor”. List dodaje da “zavisi isključivo od tržišta automobilske industrije kojoj ne s+cvetaju ruže, da li će se radnici odmarati I posle toga, još mesec dana,budući da menadžment ima saglasnost vlade za plaćeno oddsustvo do kraja septembra.

japan-raketa-arapska

Kagoshima, 20.07.2020 - lansiranje rakete H-IIA Ujedinjenih Arapskih Emirata iz Svemirskog centra na jugu Japana

Kakva škola na jesen?

Alo objavljuje “kako će se odvijati nastava u novoj školskoj godini” pod naslovom “Deco, nema povratka u školu na jesen?” Ovaj tabloid navodi da se “Razmatra više oopcija – od onih da u učionice dolaze samo deca koju nema ko da čuva kod kuće, do podele odeljenja u dve grupe, koje bi se smenjivale u školi na nedelju dana”.

Svađa umesto dogovora lidera EU

“Samit EU o sanaciji posledica korone bez dogovora ni uz pretnje i cenjkanje” objavljuje Politika. “U svađi oko podele novca Orban optužio holandskog premijera da mrzi Mađarsku, a Merkelova I Makron ljutiti izašli sa sastanka”.

merkel-eu-ponedeljak-

Brisel, 20.07.2020 - izjava nemačke kancelarke Angele Merkel uoči nastavka samita EU u Briselu

HRT, četnici i “velikosrpstvo”

“Sramna zamena teza na hrvatskom javnom servisu” objavljuje Politika pod naslovom “Zagrebu se priviđa ´srpski neofašizam´”.

Srbija živi u prošlosti a “velikosrpstva” kao ni četnika neće se odreći ni u narednih od 50 do 100 godina, čulo se u najnovijem izdanju emisije “Peti dan” koja je emitovana na hrvatskom javnom servisu u udarnom terminu, u petak u 21 čas, piše u Politici. List dodaje kako “Srbija mora da reaguje na sramne uvrede i poruke koje su otišle u etar za vreme emisije “Peti dan” na HRT 3, smatra Miodrag Linta”.

Vinča i Evropa

“Šta se krije iza ideje o podunavskoj civilizaciji” pitaju Novosti i nude odgovor: “Globalisti otimaju Vinču od Srbije”.

Figurina stara oko 7.000 godina, koju su arheolozi Zavičajnog muzeja Župe u Aleksandrovcu pronašli pre nekoliko dana u Vitkovcu, pripada vinčanskoj kulturi, najblistavijoj civilizaciji neolita. Iako je reč o oblasti reke Rasine ili, šire posmatrano, Zapadnog Pomoravlja, ona bi uskoro mogla da postane Podunavlje.

Ako kulturni globalisti proguraju svoj projekat takozvane dunavske kulture, i Župa Aleksandrovačka zajedno sa svojim vinčanskim boginjama otići će u "Praevropsku podunavsku uniju". Kao i Pločnik kraj Prokuplja sa najstarijim topionicama Evrope i Rudnik u Šumadiji, sa rudnicima vinčanske kulture, među najstarijim očuvanim na svetu.

Arheolozi se u šali pitaju da li će i švarcvald torta, nazvana po planini na kojoj izvire Dunav biti nazvana podunavska torta, jer se jede u celom Podunavlju. Ako to zvuči kao glupost, zašto se onda smatra pametnim i opravdanim da se vinčanska civilizacija, za koju postoje dokazi da je postojala, utopi u neku izmišljenu podunavsku.

Iako priča o globalizaciji kamenog doba u Evropi zvuči kao bizarna šala iz Letećeg cirkusa Montija Pajtona, reč je o vrlo ozbiljnom, bogato finansiranom i medijski promovisanom projektu po kom kulturna baština Srbije može u Evropsku uniju, gde Srbija nije baš dobrodošla, piše u Novostima.

U svetskoj nauci je opšteprihvaćeno da se vinčanska kultura razvila na prostoru Srbije od sredine šestog do sredine četvrtog milenijuma pre nove ere, a da su njeni ogranci dopirali do današnje Istočne Bosne, Istočne Slavonije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bugarske i rumunskog Banata.

Međutim, neki zapadni stručnjaci poslednjih dvadestak godina guraju u svetsku, pa i srpsku javnost ideju da su znakovi pronađeni na predmetima vinčanske kulture u stvari praevropsko dunavsko pismo, iako nisu nađeni ni u većem delu Podunavlja, a kamoli na celom Starom kontinetu, objavljuje ovaj list.

Nestao spomenik iz Vinče

“Potraga za rimskim spomenikom iz Vinče” objavljuje Politika. “Veoma važan rimski kameni epigrafski spomenik na latinskom jeziku, koji je jedinstveni istorijski izvor, dobro koje uživa prethodnu zaštitu i vlasništvo je Republike Srbije, pronađen je u petak 10. jula 2020. prilikom zemljanih radova uz put koji vodi ka deponiji „Vinča”, ali je u noći između subote na nedelju nestao sa mesta nalaza, saopšteno je iz Narodnog muzeja u Beogradu. 

Reč je o rimskom mermernom spomeniku iz 2. veka na kome se sa jedne strane nalaze dva stopala u sandalama koja su bila deo skulpture natprirodne veličine, dok se na drugoj strani nalazi natpis na latinskom u 15 redova, na kojem je čitav životopis jednog visokog rimskog zvaničnika” piše u Politici.

Ratni dnevnik dr Miše Lazića

“Kako vreme prolazi tuga je sve veća ali raste  ponos na heroja I patriot dr Mišu Lazića, koji je iza sebe, osim nebrojeno spasenih života, ostavio ratni dnevnik čije delove objavljujemo od sutra” najavljuje Politika novi feljton pod naslovom “Šta je bolje – sveća ili uzvišena borba”.

Lider LDP tukao i advokata

“Opet pravio incidente, Čeda divlja” objavljuje Informer. “Posle lekara tukao i advokata, izazvao saobraćajnu nezgodu u kojoj je povređena devojka. Jovanović tvrdi da su mu oteli poslovni prostor i da je branio svoju suprugu”.

“Lider LPD opet pravio haos na Novom Beogradu, posle vlasnika ambulante, Čeda tukao i advokata”, piše u Novostima. “Mi smo jedini korisnici prostora, tvrdi Jovanovićeva supruga”.

“Jovanović se I juče sukobio sa poslovnim partnerom, Čeda opet napravio skandal” javlja Blic dok Kurir objavljuje: “Divljaci, Čeda izudarao i pravnika, žena Jelena upala u kliniku kroz prozor”.

“Lider LDP posle napada na fizioterapeuta napao I njegovog advokata”, objavljuje Alo.

“Čedomir Jovanović bije ´zbog porodice´” objavljuje Danas. List citira Janka Veselinovića: “Pre više godina Čeda je I meni pretio, pretnje su prijavljene policiji I do danas se ništa nije desilo”.

ubistvo-u-vranjskoj-banji

Vranje, 20.07.2020 - u naselju Ćosiki u Vranjskoj Banji jutros, ispred kuće u kojoj su živeli, pronađena su dva beživotna tela nevenčanog bračnog para, za koje se sumnja da su ubijeni

Dvostruko ubistvo u Vranjskoj Banji

“Stravičan zločin zapanjio meštane Vranjske Banje, ubijeni I ostavljeni krvavi u dvorištu” javljaju Novosti.

Supružnici Slavoljub Mladenović (47) i Brankica Anđelković (41) pronađeni su u ponedeljak ujutru mrtvi u lokvi krvi, ispred kuće u kojoj žive već skoro desetak godina, u naselju Ćosiki u Vranjskoj Banji.

Tela je pronašao Brankičin otac Staniša, koji je bio zabrinut jer njegova ćerka nije otišla na posao, a nije mu se javljala ni na telefon.

Iako se u početku mislilo da je reč o ubistvu i samoubistvu, istraga na licu mesta pokazala je da su supružnici ubijeni.

Prema prvim podacima sa uviđaja, proizlaze osnovi sumnje da je u pitanju dvostruko ubistvo, jer su na telima nastradalih konstatovane rane nanete vatrenim oružjem, tačnije lovačkom puškom - kaže Danijela Trajković, viši javni tužilac.

“Horor, muž I žena upucanio u donjem vešu” objavljuje Kurir.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...