Ubrzaće se testiranje, zaražavanje se ne smanjuje

BM

(ponedeljak, 20.07.2020 - pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Kragujevac, 19.07.2020 - privremenu Kovid bolnicu u prostoru Šumadija sajma, koju je opremila Vojska Srbije, posetio je ministar odbrane Aleksandar Vulin

Odgovor da li je neko pozitivan, od danas za 24 do 48 sati. Novozaraženih 396, na respiratorima 187, preminulo 11 osoba. Plan za drugi talas - izgradnja dve kovid bolnice, montiranje 10 mobilnih, opremanje privremenih i masovna vakcinacija protiv gripa. Glavobolja i gubitak čula mirisa simptomi svih šest tipova kovida 19. Zbog korone 6.500 građana tražilo pomoć psihijatra. Od 169 opština, samo sedam tokom protekle godine imalo pozitivan prirodni priraštaj. Dolar bi mogao da krahira sutra.

kometa-kalifornija

Geyserville, 19.07.2020 - novootkrivena retrogradna kometa Neovise (Neowise C2020 F3) iznad Kalifornije

Brže testiranje

Novosti pišu o „borbi protiv kovida 19“ pod naslovom „Rezultati testa i na mobilnom“. List najavljuje da će biti „odgovor da li je neko pozitivan, od danas za 24 do 48 sati“ i podseća da je „novozaraženih 396, na respiratorima 187, preminulo 11 osoba“. Uz to, list objavljuje i „upozorenje - sada nam umiru i 30-godišnjaci“, „studenti – neće biti ispita ako nema uslova“, „preporuka – i deca da nose zaštitne maske“.

Plan za jesen

Kurir objavljuje „strategiju struke i države za jesen“ pod naslovom „Plan za drugi talas“. List nabraja: „Izgradnja dve kovid bolnice, montiranje 10 mobilnih, opremanje privremenih, masovna vakcinacija protiv gripa“. Pored toga, „umesto strogih restrtiktivnih mera, insistiraće se na preventivi i zaštiti svakog pojedinca od korona virusa“.

Britansko istraživanje epidemije i kineska vakcina

„Veliko istraživanje britanskih naučnika“, objavljuje Blic. „Otkriveno šest tipova zaraze koronom“. Pored ostalog, list navodi da su „glavobolja i gubitak čula mirisa simptomi svih šest tipova kovida 19“.

Srpski telegraf objavljuje „sve o vakcini protiv korone koja stiže u Srbiju u decembru“.

Dva leka i vakcina

„Srpski naučnici u Vašingtonu otkrivaju: Koja dva leka jedino pomažu protiv virusa?“, piše u Blicu.

„Potraga“ objavljuje Kurir. „Vakcinu protiv korone ispituju 23 kompanije“.

Pomoć psihijatra

„Zbog korone 6.500 građana tražilo pomoć psihijatra“ objavljuje Blic iz razgovora sa dr Ivanom Stašević Karličić, direktorkom „Laze Lazarevića“.

Privremene vlasti Kosmeta zabranjuju kritiku OVK

„Verbalni delikt umesto dijaloga“ obajvljuje Politika. „Prete zatvorom ako ospore delovanje OVK. Za sedmicu ili dve biće moguće da Srbin sa KiM krivično odgovara zbog doslovnog citiranja neke rečenice iz izveštaja Dika Martija, sačinjenog pod okriljem Saveta Evrope“.

Bez dogovora u EU o fondu spasa

„Kovid budžet podelio EU“ javlja Politika. „Evropske ´štediše´ ruše dogovor o fondu spasa. List javlja o produžavanju skupa lidera EU u Briselu, sa dva na četiri dana jer ne uspevaju da se dogovore o fondu za oporavak od posledica pandemije, koji je predložen u vrednosti od 750 milijardi evra.

eu-lideri-treci-dan-

Brisel, 19.07.2020 - sastanak lidera EU uoči trećeg dana samita Evropske unije (EU) u Briselu:Charles Michel, Angela Merkel, Emmanuel Macron, Ursula von derLeyen

Dijalog u Crnoj Gori

„Licemerno ponašanje premijera Crne Gore“ objavljuju Novosti pod naslovom „Posle uvreda moli SPC za dijalog“. Lisz dodaje kako je „dan ranije Marković poistovetio svetosavlje sa fašizmom“

Zaduženost Amerike – krah dolara?

„Lice i naličje pandemije korone, SAD se u junu zadužile koliko za 192 godine“ piše u Novostima. List citira američke stručnjake koji smatraju da bi „dolar mogao da krahira sutra a verovatno do kraja godine“.

harare-kineska-pomoc

Harare, 19.07.2020 - kineska pomoć Zimbabveu u borbi protiv pandemije korona virusa

Tragična slika

Politika piše o demografskoj slici Srbije pod naslovom „Svakoga dana gubimo 107 stanovnika“. List navodi da je „od 169 opština samo sedam tokom protekle godine imalo pozitivan prirodni priraštaj“.

Pomoć privredi

„Privredi treba još jedan paket pomoći“ citira Danas Zorana Drakulića, predsednika kluba Privrednik. „Ako u Srbiji i 100.000 ljudi ostane bez posla, tomože izazvati socijalne nemire. Procene da neće biti pada ekonomske aktivnosti ne dolaze u obzir“.

izrael-prot-korupcija-

Tel Aviv, 19.07.2020 - protesti u Izraelu zbog ekomoske situacije i korupcije u društvu

Najava Sabora SPC

„Onlajn Sabor, planiraju udar na Irineja“ najavljuje tabloid Alo. „Neki episkopi će iz različitih interesa pokušati da smene patrijarha“.

Produbljjivanje podela

„Šešelj izneverio očekivanja naroda“ objavljuje Danas iz razgovora sa Nemanjom Šarovićem, bivšim funkcionerom Srpske radikalne stranke. „Vučić produbljuje postojeće i pravi nove podele u društvu“

Poslanički imunitet za tuču?

„Posle napada na vlasnika klinike, Čedu ne spasava imunitet“, objavljuju Novosti.

„Hoće li Čeda izbeći kaznu za prebijanje?“ pita Blic. „Tužilaštvo čeka izveštaj iz policije i lekarski nalaz o povredama čoveka koga je Jovanović pretukao“.

„Čeda tukao doktora zbog žene“ piše u Srpskom telegrafu.

„Doktorov advokat: Čeda je Ivkovića tukao do krvi“, piše u Kurirua u tabloidu Alo: „Lider LDP-a divljao tek što je izašao iz bolnice, gde se lečio od kovida-19“.

Predsednikov indeks

Danas se bavi pitanjem „Kako je Vučić došao do brucoškog indeksa“ povodom vesti da je „predsednik Srbije upisao visoku strukovnu školu za sportske trenere“. Pored ostalih komentara list citira bivšeg košarkaša Kapičića: „Malo je čudno da neko namerava da nakon važnih političkih funkcija postane trener“.

Uhapšen fudbaler

„Uhapšen bivši as Partizana“ javljaju Novosti pod naslovom „Malbaša nožen ranio dilera“. List  objavšnjava da je „posle svađe u Zemunu, potegao sečivo“.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su danas bivšeg fudbalera Partizana Nikolu Malbašu (43), zbog sumnje da je pre deset dana u Zemunu nožem više puta ranio Igora N. (47).

Njemu je zbog pokušaja ubistva određeno zadržavanje do 48 sati i on će uz krivičnu prijavu biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Kako navode u policiji, Malbaša je 8. jula u Bačkoj ulici u Zemunu ušao u automobil oštećenog i nakon kraće verbalne rasprave zadao mu više uboda nožem u stomak, a zatim istrčao iz vozila i pobegao. 

„Nikola Malbaša izbo nožem poznanika posle rasprave“ piše u Blicu.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...