Sve više umrlih, teško obolelih i zaraženih

BM

(sreda, 15.07.2020 - pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Balaton, 13.07.2020 - kometa Neovise ili C/2020 F3 viđena je pre izlaska sunca nad Balatonom, a prošla je najbliže Suncu 3. jula, dok će najbliže Zemlji prići 23. jula

Popunjenost kovid-bolnica u Beogradu iznad 90 odsto. Spremne oštrije mere, s maskom na ulicu i zabrana okupljanja. Nema dokaza da je srpski virus jači od italijanskog. Građanima Srbije zabranjen ulazak u EU. Država se priprema za otkaze i pad plata. Pobuna na lokalu protiv Dačića. Priveden 71 demonstrant, izrečeno 11 zatvorskih kazni. Do kraja leta bez velikih vrućina.

moda-video-milano

Milano, 14.07.2020 - prenos digitalne Nedelje mode u Milanu (Milan Digital Fashion Week), koja nije bila otvorena za javnost zbog opasnosti od korona virusa

Širenje epidemije se nastavlja

„Spremne oštrije mere, s maskom na ulicu i zabrana okupljanja“ objavljuju Novosti i prenose izjavu ministra Lončara: „Popunjenost kovid-bolnica u Beogradu iznad 90 odsto“. List dodaje da je „Šabac novo žarište sa 900 zaraženih, alarmantno u Užicu“.

„Oprez, zaraza sve opasnija, za 24 sata 13 umrlih, 344 zaražena, 170 na respiratoru“ objavljuje Informer. „Virus je mutirao, jači je nego ikada ranije, sve više mladih oboleva i umire“. Ovaj tabloid citira i dr Žarka Rankovića: „Preti ratno stanje, ako se nastavi ovako naglo povećanje broja obolelih, lekari će morati da biraju koga će da leče, a koga da ostave da umre“.

kriz-stab-utorak

Beograd, 14.07.2020 - konferencija za novinare Kriznog štaba Vlade Srbije povodom epidemije korona virusa: Goran Stevanović, Zlatibor Lončar, Darija Kisić Tepavčević

Blic javlja iz kovid bolnice Instituta „Banjica“: „Sedam dana nemamo slobodnog kreveta za nove pacijente. Sve kapacitete popunili smo za samo 48 sati. Borimo se, pitanje je dokle ćemo izdržati“. List prenosi i „nemačko istraživanje: Deca minimalno prenose koronu, škole i vrtići najbezbedniji“.

Srpski telegraf objavljuje „strašno otkriće dr Stevanovića, u bolnici pacijenti po drugi put zaraženi koronom“. List navodi da je „direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti upozorio da se jednom oboleli ponovo hospitalizuju. Time potvrđeno otkriće britanskih naučnika da imunitet nestaje posle tri meseca od infekcije“.

„Najgore nam tek predstoji“ piše u tabloidu Alo koji citira dr Dragoša Stojanovića, direktora KBC Zemun: „Virus je jači nego ranije a bolest brže napreduje. Znatno više je mlađih pacijenata s teškom kliničkom slikom. Ranije smo 10 rona kiseonika trošili za sedam dana, dok nam sada ta količina traje samo tri dana. Ako se ovim intenzitetom nastavi priliv pacijenata, bolnica neće moći da ih prihvati“.

Politika tvrdi kako „nema dokaza da je srpski virus jači od italijanskog. Naši nadležni tražiće od odgovornih u pokrajini Veneto podatke o navodnom mutiranju virusa u Srbiji“. List dodaje da je „potrebno još mnogo istraživanja da bi se otkrile tajne kovida 19“ i najavljuje da „privatnici počinju testiranje na kovid 19“.

vojska-bolnica-batajnica

Beograd, 13.07.2020 - radove na pripremi za izgradnju objekta za smeštaj i lečenje lica obolelih od infekcije Kovid-19 u Vojnom kompleksu "Zemun ekonomija" na Batajničkom drumu, obišao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin

Gojazni ugroženiji, komarci još opasniji

U Kuriru piše da su „Ugrožena kategorija, rizični“ oni koji su „gojazni i krupni“ List tvrdi da „debljina povećava rizik od umiranja za 37 odsto“.

„Epidemiološka situacija će za koji dan biti još gora“ piše u tabloidu Alo. „Smrtonosna kombinacija: Komarci i korona!“

niss-prot-utorak

Niš, 14.07.2020 - protest u Nišu u znak podrške demonstracijama u Beogradu

Zabrana ulaska u EU

„Rampa iz Brisela“ objavljuje Kurir pod naslovom „Građanima Srbije zabranjen ulazak u EU“.

Priprema za otkaze i pad plata?

Danas tumači pozadinu odluke NBS da omogući dužu otplatu keš kredita kao „odbrambeni mehanizam pred očekivani udar na tržište rada“. Pod naslovom „Država se priprema za otkaze i pad plata“ list citira Duđana uzelca: „Produženje roka otplate predstavlja odbrambeni mehanizam. Pitanje je koliko ljudi nije zaposleno, koliko ih neće imati plate koje su očekivali“.

vucic-albanci-pregovori-vlada-s.jpg

Beograd, 13.07.2020 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas, povodom konsultacija za formiranje nove Vlade, sa predstavnicima izborne liste Albanska demokratska alternativa-Ujedinjena dolina

Napadi na socijaliste

„Predsedništvo Socijalističke partije Srbije 21. juna“ najavljuju Novosti pod naslovom „Dačić prvo kod Vučića pa kažnjava ´pučiste´“.

„Dačićevac divlja u Surdulici“ piše u Informeru. „Novica Tončev na stratištu Srba gradi tržni centar, U Dubokoj dolini gde su Bugari u Prvom svetskom ratu zverski pobili više hiljada Srba, planira se gradnja poslovnog objekta“.

„Osilio se“ objavljuje Srpski telegraf. “Tončev: Neću da se izvinjavam Vučiću“.

Kurir donosi intervju sa Ivicom Dačićem pod naslovom „Pobuna. Ako me zbog mojih bundžija Vučić ne primi u vladu, nek SPS traži novog predsednika“ a tabloid Alo objavljuje „kako će se razrešiti sukob socijalista i naprednjaka pod naslovom „Dačić čisti SPS i ulazi u Vladu!“

Politika objavljuje: „Pobuna na lokalu protiv Dačića“.

prot-skupstina-filfak-

Beograd, 14.07.2020 - konferencija za novinare grupa građana koja je danas na platou ispred Filozofskog fakulteta predstavila ideju Skupštine slobodne Srbije, "kao odgovor na lažne izbore i lažnu skupštinu koja oslikava samovolju jednog čoveka, a ne potrebe društva": Čedomir Čupić, Savo Manojlović, Biljana Stojković, Dušan Teodorović, Dušan Petričić

Tužilac Srba – branilac Šiptara

„Britanski advokat u sukobu interesa“ piše u Novostima. „Najs pomaže Tačiju preko tajne arhive“.

U arhivi Džefrija Najsa, nekadašnjeg tužioca Haškog tribunala, u slučaju protiv bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, najverovatnije se nalaze kopije dokumenata i dokaza sa suđenja o događanjima na KiM, pa i ona sa oznakom tajnosti.

Njih će Najs, ali sada u ulozi advokata lidera lažne države Hašima Tačija, kojeg optužnica tereti da je kriv za ubistvo skoro stotinu Srba, Roma, kao i nelojalnih Albanaca, iskoristiti da, na drugoj strani sudnice, odbrani bivšeg komandanta terorističke OVK, koji je i u utorak saslušavan u Hagu, a na pitanja tužilaca odgovaraće i u sredu.

Ovakva zamena uloga i očigledan sukob interesa bili bi dovoljni za većinu svetskih pravosudnih organa da Britanac ne dobije dozvolu da bude advokat Tačija. Ali ne i po "kosovskim" pravilima, po čijim je zakonima Specijalni sud formiran, piše u Novostima.

Prekršaji i kazne posle protesta

 Politika objavljuje izveštaj „tužilaštva i prekršajnog suda o broju uhapšenih tokom protesta“ pod naslovom „Priveden 71 demonstrant, izrečeno 11 zatvorskih kazni“.

prot-zatvor-kzs-utorak-

Beograd, 14.07.2020 - demonstracije ispred zgrade Centralnog zatvora (CZ) u Beogradu, u znak podrške građanima koji su nezakonito uhapšeni tokom protesta prethodnih dana ispred Skupštine Srbije: Zoran Lutovac, predsednik DS

„Od počeetka protesta u Beogradu bilo je podneto 50 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka  za 71 lice. Od tog broja 26 lica je otišlo u redovan postupak, 12 je oslobođeno, 11 je kažnjeno zatvorom od kojih sedam na 30 dana  i četiri lica na 60 dana, a 22 je osušeno na novčane kazne koje se kreću od 20.000 do 100.000 dinara – kaže Olivera Ristanović, predsednica Prekršajnog suda u Beogradu“. List dodaje i da su „dvojica Izraelaca od 18 i 21 godinu,koji su privedeni tokomprotesta u sredu i osuđeni u Prekršajnom sudu u Beogradu na po 80.000 dinara, ali nisu imali novca pa su im kazne zamenjene sa 60 dana zatvora – juče pušteni iz zatvora u Padinskoj Skeli jer je ambasada Izraela platila novčane kazne. Osuđeni su tokomprvog dana protesta zatečeni kako izvlače kontejnere na ulicu koje su prevrnuli i pokušali da zapale“.

prot-bg-utorak 14.7.

Beograd, 14.07.2020 - osmi dan protesta ispred Skupštine Srbije

SAD i Južno kinesko more

„SAD optužuju Kinu za ´okupaciju´Južnog kineskog mora“ objavljuje Politika. „Svet neće dopustiti Kini da tretira Južno kinesko more kao svoju pomorsku imperiju, poručio je američki državni sekretar Majk Pompeo, rekavši da su kineske pretenzije u toj oblasti ´potpuno nezakonite´“ Politika podseća da kroz ove vode godišnje prolazi roba vredna 5.000 milijardi dolara i potencijalno su bogate naftom i gasom“.

Spomenik Nemanji

Novosti javljaju da od 4. avgusta počinje postavljanje spomenika Nemanji na Savskom trgu u Beogradu. Delovi spomenika biće dopremani tokom septembra i oktobra iz Moskve iz ateljea Aleksandra Rukavišnjikova.

Preuzimanje rukopisa

„Komisija o knjizi prof. Danice Popović“ javljaju Novosti pod naslovom „Prisvojila 150 strana prevoda od pokojnika“. List dodaje da je „stručna komisija Ekonomskog fakulteta u Beogradu potvrdila je da je prof. dr Danica Popović u svom prevodu udžbenika iz međunarodne ekonomije doslovno preuzela čak 150 strana čiji je prevodilac pokojni profesor Ekonomskog fakulteta Stojan Babić i time zloupotrebila njegovo delo“.

Bez velikih vrućina

Blic javlja „Do kraja leta bez velikih vrućina“.

Noletov deda

Kurir objavljuje „ispovest dede najboljeg tenisera sveta, Zdenka Žagara, oca Dijane Đoković“ koji pored ostalog kaže: „Nole nema vremena da me obiđe, pa ja odem do terena kad trenira. Kad je u inostranstvu, komuniciramo porukama“.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...