Probe matura

BM

(nedelja, 31.05.2020 - pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
New York, 30.05.2020 - sukobi policije i demonstranata širom Amerike zbog ubistva nenaoružanog Afroamerikanaca Džordža Flojda u Mineapolisu. Derek Čovin, bivši policajac, uhapšen je i optužen za ubistvo iz nehata

Učenici će sutra, po rasporedu koji će im proslediti odeljenjske starešine, u manjim grupama doći da donesu đačke knjižice i preuzmu testove za probni završni ispit. Srbija ide dobrim putem, ponosan sam na rezultate koje smo postigli u ove tri godine, poručio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je obišao radove na izgradnji brze pruge Beograd – Budimpešta. Srpske interese u Crnoj Gori moramo da čuvamo, Srpskoj pravoslavnoj crkvi moramo da pomognemo, naša je dužnost i ustavna obaveza da se bavimo statusom Srba i nemamo za šta da se izvinjavamo, kaže predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Sukobi policije I demonstranata širom SAD.

zvezda-prvenstvo

Beograd, 30.05.2020 - Crvena zvezda je pobedom nad Radom na Banjici 5:0 (3:0) u okviru 27. kola, tri runde pre kraja Superlige osvojila šampionsku titulu, na isti dan kad je pre 29 godina osvojila Kup šampiona u Bariju

Mala i velika matura

“Počinju probe završnih ispita” najavljuju Novosti pod naslovom “ “Sve o maloj I velikoj maturi. Završni ispit i velika matura ove godine se polažu u posebnim okolnostima. Klupe na dva metra, u svakoj sedi jedan učenik u sredini. Škole obezbeđuju po dve plave hemijske i grafitnu olovku”. Pored ostalog list objavljuje da đaci “ulaze jedan po jedan, u dvorištu iscrtano gde ko treba da stoji”.

Stečeno znanje učenici završnih razreda srednjih stručnih škola i gimnazija, imaće priliku da pokažu na teorijskom i praktičnom delu maturskog ispita, koji će se održati od 3. do 12. juna.

Učenici će sutra, po rasporedu koji će im proslediti odeljenjske starešine, u manjim grupama doći da donesu đačke knjižice i preuzmu testove za probni završni ispit iz srpskog (maternjeg) jezika i kombinovani test, koje će uraditi kod kuće i vratiti razrednom starešini 2. Juna.

Učenici osmog razreda polažu završni ispit u matičnoj osnovnoj školi, rešavanjem tri testa - iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovani test. Polaganje testova održaće se tri dana zaredom u istom terminu, od 9 do 11 sati. Test iz srpskog/maternjeg jezika polaže se 17. juna, iz matematike 18. juna, a kombinovani test 19. Juna, objavljuju Novosti.

Izgradnja pruge prema Novom Sadu

“Vučić sa neimarima u sremu” javljaju Novosti pod naslovom “Iza nas su pruge, a ne prazne reči”.

“Srbija ide dobrim putem, ponosan sam na rezultate koje smo postigli u ove tri godine, poručio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je obišao radove na izgradnji brze pruge Beograd - Budimpešta, deonicu kod Stare Pazove” piše u Novostima.

Kurir objavljuje “Vučić o prve tri godine mandata” pod naslovom “Grešio sam ali sam grebao svom snagom za bolju budućnost Srbije”.

vucic-pruga-kinezi-

Beograd, 30.05.2020 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović posetili su gradilište brze pruge Beograd - Budimpešta, na deonici Beograd - Stara Pazova: Aleksandar Vučić, Zorana Mihajlović, Čen Bo - ambasadorka Kine

Brzina rasta

Blic najavljuje istraživanje pod naslovom “Srbija ekonomski raste duplo brže od Hrvatske”.

Demokratski, nekad I sad

Politika objavljuje “razgovor nedelje” sa Anom Brnabić, predsednicom Vlade Srbije pod naslovom “Srbija je prestala da kuka i počela da radi”. List prenosi kako “srpske interese u Crnoj Gori moramo da čuvamo, Srpskoj pravoslavnoj crkvi moramo da pomognemo, naša je dužnost i ustavna obaveza da se bavimo statusom Srba i nemamo za šta da se izvinjavamo”. Politika ističe i izjavu premijerke: “Ljudi koji se danas žale na izborne uslove I zakone jesu isti oni koji su ih donosili. To se nije menjalo od 2012. I tada je bilo odlično I nikome nije smetalo ali je danas nedovoljno demokratski”

Sukobi u SAD

“Haos na ulicama Amerike: Gorela policijska vozila i polupana stakla tužilaštva u Klivlendu, žena bacila molotov-koktel u Njujorku” javljaju Novosti. “Protest zbog ubistva Džordža Flojda u Los Anđelesu počeo je mirno, a tridesetak minuta kasnije, jedno policijsko vozilo je gorelo i još osam je uništeno u Ferfaks aveniji” piše u Novostima pod naslovom “Ulični rat u Americi”.

“Sukobi policije I demonstranata širom SAD” javlja Politika. “Bela kuća nakratko blokirana, u Detroitu ubijen mladić, gorela policijska vozila I pljačkane radnje, u Atlanti razbijeni prozori zgrade Si-En-Ena.”

oregon-prot-

Oregon, 30.05.2020 - sukobi policije i demonstranata širom Amerike zbog ubistva nenaoružanog Afroamerikanaca Džordža Flojda u Mineapolisu. Derek Čovin, bivši policajac, uhapšen je i optužen za ubistvo iz nehata

Spor oko spota

“Nova hajka na Vučića” objavljuje tabloid Alo. “Licemeri iz opozicije traže zabranu predizbornog spota SNS-a zbog navodne zloupotrebe dece iako su imali slične spotove u svojim kampanjama”.

Politika i hirurgija

Blic objavljuje razgovor sa gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojičićem, pod naslovom “Nisam se pokajao što sam hirurgiju zamenio politikom”.

Sudbina ćirilice

Politika u temi nedelje bavi se “svojatanjem ćirilice” pod naslovom “Od paljenje knjiga do prisvajanja spomenika”. List navodi da “U Crnoj Gori ćirilice praktično nema ni u službenoj ni u javnoj upotrebi”.

Prostitucija i politika

“Frapantno otkriće policijskih inspektora” objavljuje Kurir pod naslovom “VIP prostitutka godišnje zaradi 120.000 evra”. Ovaj tabloid citira Božu Spasića, bivšeg policijskoj inspektora: “U Srbiji se u ovom trenutku prostituiše između 40.000 I 50.000 osoba. Osim zarade, jedan od najvećih ciljeva takozvanih starleta jeste da uđu u političke krugove – tako onda mogu da ucenjuju ljude na važnim pozicijama”.

Ubio roditelje

“Tragedija u Sremskim Karlovcima nakon porodične svađe” objavljuje tabloid Alo pod naslovom “Sin jedinac roditelje ubio lovačkom puškom”. List navodi da je “lekar Zoran Kamatović (48) ubio oca Ljubodraga(77) I majku Gordanu (66) nakon svađe zbog porodične vikendice koju je želeo da proda kako bi kupio stan”.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...