Zabranjeno u Crnu Goru

BM

(sreda, 27.05.2020 - pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Leskovac, 26.05.2020 - polaganje venaca kod Spomen-česme stradalima u ratovima 1990. do 1999. godine, povodom obeležavanja 21. godišnjice bitke na Paštriku: Božidar Delić

Potez crnogorskog režima, da u svoju zemlju zabrani ulazak srpskim državljanima naišao na opštu osudu u Srbiji, korona nije pravi razlog zabrane, krajnji cilj je da sledeće godine na popisu broj Crnogoraca bude veći od 50 odsto. Za novu generaciju talentovanih učenika prvog razreda u 149 srednjih škola predviđeno je 4.680 mesta u odeljenjima u kojima se obrazovanje stiče po specijalizovanim programima. Nabavka medicinske opreme ostaje tajna. Kosovo kamen razdora Brisela i Vašingtona.

crkva-brvnara-osvećenje

Vranje, 26.05.2020 - osvećenjenje crkve-brvnare kod isposnice Prepodobnog Prohora Pčinjskog

Kako do jeftinije struje?

„Kako da ostvarite popust na kilovate“ piše u Novostima. „Novi pravilnik za energetski ugrožene kupce“.

Ne može se u Crnu Goru?

„Korona samo izgovor da ne otvore granice“ piše u Novostima pod naslovom „Epidemija Milovih obračuna sa Srbima“. List dodaje da su „posetioci iz naše zemlje najbrojniji u Crnoj Gori, jedan gost u proseku troši 55 evra na dan“.

„Đukanović pojačava tenzije, korona nije pravi razlog zabrane“ objavljuje Blic. „Građani Srbije razočarani što i dalje ne mogu u Crnu Goru“, tvrdi ovaj list.

„Krajnji cilj je da sledeće godine na popisu broj Crnogoraca bude veći od 50 odsto a da Srba bude manje od 20 odsto“ prenosi Politika izjavu Miodraga Linte predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu.

„Hoće li sve da nas zarazi mržnjom“ pita se Kurir pod naslovom „Pečat Milovog ludila“. Ovaj list navodi da je „potez crnogorskog režima, da u svoju zemlju zabrani ulazak srpskim državljanima naišao na opštu osudu u Srbiji, a posebno su kivne javne ličnosti koje potiču iz Crne Gore“.

„Milogorci gori od ustaša“ objavljuje Informer pod naslovom „Fašizam, Đukanović zabranio Srbima ulazak u Crnu Goru“. List dodaje kako „antisrpski režim u Podgorici koristi koronu kao izgovor da svoje granice zatvori za građane Srbije i Srpske“.

„Pažnja, ne igrajte se zdravljem“ upozorava Srpski telegraf pod naslovom „Ne letujte u Crnoj Gori, lagali su o koroni“.

„Milo poludeo od mržnje, spreman da žrtvuje turističku sezonu“, objavljuje tabloid Alo.

vojska-sombor-obuka

Sombor, 26.05.2020 - obuka u gađanju iz pešadijskog naoružanja vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije "Mart 2020" u kasarni "Aerodrom" u Somboru

Odeljenja za darovite srednjoškolce

„Za novu generaciju talentovanih učenika prvog razreda u 149 (srednjih) škola predviđeno je 4.680 mesta u odeljenjima u kojima se obrazovanje stiče po specijalizovanim programima za koje je položen prijemni uslov za upis“ objavljuje Politika i dodaje da su to „uglavnom gimnazijski smerovi za obdarene za matematiku, računarstvvo i informatiku, fiziku, biologiju i hemiju, filološki i dvojezični, a od ove godine su u ponudi i dva nova: za istoriju i geografiju i za audio vizuelne i scenske umetnosti. Istoj grupi pripadaju i muzičke, baletske i škole u kojima stasavaju srednjoškolci naklonjeni likovnim i primenjenim umetnostima“.

zavod-spomenici

Beograd, 26.05.2020 - Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda obeležava 60 godina postojanja - osnovan 27.maja 1960. godine

Tajna nabavka

„Savet za borbu protiv korupcije nije dobio od Vlade Srbije tražene podatke“, objavljuje Danas pod naslovom „Nabavka medicinske opreme ostaje tajna“. List navodi da „republički fond za zdravstveno osiguranje nije od 8. maja odgovorio Savetu za borbu protiv korupcije  koje usluge je tokom vanrednog stanja Srbija platila iz budžeta a koje je dobila po osnovu donacija. Takođe je tražen naziv donatora koji su te usluge platili. Danas citira Jelicu Vasilić: „U medijima su se pojavile indicije da je bilo zloupotreba prilikom nabavke opreme“. Takođe list navodi i Nemanju Nenadića: „Sakrivanjem podataka samo se podgreva sumnja da nešto u tim poslovima nije urađeno kako treba“.

japan-maske-mere-

Tokio, 26.05.2020 - u Japanu je 25. maja ukinuto vanredno stanje zbog korona virusa, uz obavezne mere zaštite

Doktorsko uverenje

„Šok tvrdnje stručnjaka“ piše u Informeru pod naslovom „Korona je biološko oružje“. Ovaj tabloid objavljuje da „virus koji je širom sveta ubio više od 350.000 ljudi, sasvim sigurno je veštački stvoren, kažu doktori Danica Grujičić i Branimir Nestorović“.

„SZO upozorava“ javlja Kurir, „spremite se za drugi talas kovida 19“.

Danas objavljuje kako je „Svetska zdravstvena organizacija obustavila upotrebu najpoznatijeg leka za koronu koji se koristi i u Srbiji“ pod naslovom „Moguće da je hlorokin opasan za kovid pacijente“.

rus-petrograd-pranje-maska

Sankt Peterburg, 26.05.2020 - radnik nosi zaštitnu masku zbog korona virusa dok pere spomenik ruskog cara Petra Velikog

Skupe preporuke epidemiologa

„Zaštitne maske i rukavice ne štite i novčanik“ piše u Politici. „Porodica u kojoj su dva člana zaposlena, ukoliko se pridržava preporuka, dnevno mora da izdvoji oko 1.000 dinara za zaštitu na radu“.

„Novčanu pomoć od 100 evra uložiću u kupovinu maski i rukavica“, citira politika Beograđanina na izlasku iz apoteke koji je za deset maski i 20 rukavica platio – 2.000 dinara.

Bojkot i DS

„Ljudi iz vrha Demokratske stranke optužuju tajkuna“ objavljuje Informer pod naslovom „Đilas bojkotom ubija DS“.

„Sednica Glavnog odbora Demokratske stranke zakazana je za 21. jun u Opštini Stari grad u Beogradu, piše u dopisu koji su juče dobili svi čalnovi ovog partijskog tela“, objavljuje Politika. „To je već peti put da predsednik DS-a Zoran Lutovac odlaže sednicu pa će se, verovatno prvi put u novijoj istoriji stranke, dogoditi da za čak sedam meseci nije održana nijedna sednica GO mada to po statutu mora svaka tri meseca“. List dodaje kako su „po završetku vanrednog stanja na površinu izbile ozbiljne ppodele oko načina rada Demokratske stranke. Dve struje ne biraju reči, na društvenim mrežama tvrde da ona druga strana radi za vlast a došlo je do toga da su u dve nedelje zakazane dve sednice GO da bi obe bile otkazane“.

Kako sa Kosovom?

„Rat velikih oko Kosova“ objavljuje Kurir. „Tramp hoće rešenje što pre, Merkelova, Putin i Makron su za zamrznuti konflikt“, piše u ovom tabloidu.

„Kosovo kamen razdora Brisela i Vašingtona“ objavljuje Politika.

avgan-talibani-oslobadjanje-

Bagram, 26.05.2020 - odlukom avganistanske vlade više stotina zarobljenih talibanskih boraca pušteno je iz zatvora u Bagramu u provinciji Parvan. Ovo je najmasovnije puštanje na slobodu ratnih zatvorenika u Avganistanu od kako je potpisan mirovni sporazum između Talibana i SAD

O zločinima Šiptara i Hrvata

„Otkrio istinu o zločinima Šiptara i Hrvata“ objavljuje Srpski telegraf pod naslovom „Izraelski špijun plakao zbog Srbije“. Ovaj tabloid na vodi kako je „u ispovesti, Kedmi ispričao detalje koje Zapad ne želi da čuje, poručio da je raspad Jugoslavije dugo planiran, ali je govorio i o zverstvima terorista na Kosovu“. List predstavlja da je sagovornik „šef službe Nativ Jakov Kedmi“ i objavljuje fotografiju čoveka sa grčem na licu.

Potraga u Srbiji za novim šampionom

„Italijanski trener Renco Furlan rekao da ga je Đoković zadužio da po Srbiji traži novog šampiona“ piše u Informeru pod naslovom „Nole traži novog Noleta“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...