NOVINSKA ŠARENICA

Milan Djukić

(pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama srpske štampe)

U Srbiji trenutno izlazi 11 dnevnih novina. Svaka ima svoju dužu ili kraću istoriju, uređivačku politiku i koncepciju, određeni krug čitalaca, tiraž... U zavisnosti od dnevnih događanja, na osnovu naslovnih strana može se napraviti sažet prikaz prethodnog dana u zemlji ili svetu ili (eventualno) predvideti šta nas tek čeka u narednom periodu.

 

No, ima i dana kada naslovne strane, pa i sadržaj, dnevne štampe izgledaju kao pirotski ćilim. Raznolik izbor naslova na osnovu kojeg se teško može izvući jedan ili više zajedničkih sadržalaca (čitaj tema) za predstavljanje i analizu. Tako i izdanja za subotu 3. novembar 2007. godine ostavljaju malo prostora za neko ozbiljnije promišljanje i prikaz važnih tema. Zato ćemo u ovom pregledu naslovnih strana srpske štampe, posle mesec dana od prvog "broja" magazina Balkan, odstupiti od pravila. Biće to klasično nabrajanje onoga što su urednici dnevnih novina u Srbiji izabrali za svoje subotnje izdanje (listovi "Biznis" i "Alo!" ne izlaze u dane vikenda, a dnevni list "Gazeta" ćemo verovatno uskoro početi da pratimo).

 

Berza ili kockarnica

"Politika", najstariji dnevni list na Balkanu koji izlazi već 104 godine, na prvoj strani donosi naslove o "igračima" na berzi, mestu Srbije na listi najkonkurentnijih zemalja, prisluškivanju, sprečenom lažiranju upada Vojske Srbije na Kosmet...

 

Sve do pre godinu-dve dana o otvorenom trgovanju hartijama od vrednosti, ponašanju na berzi, finansijskim usponima ili bankrotima zbog pogrešnih poteza ulagača mogli smo da saznamo nešto više samo iz novina ili filmova sa Zapada. Beogradska berza je, međutim, postalo mesto na kojem se po svim važećim pravilima može trgovati akcijama srpskih preduzeća. "Berza nije kockarnica" naslov je teksta posvećenog upravo Beogradskoj berzi, njenim indeksima Belex15 i Belexline, "igračima" na njoj. "Kratkih rukava ostali su samo oni koji su kupovali akcije kad su bile nasjkuplje, a prodali ih ispod te cene", piše "Politika".

 

Svake godine Svetski ekonomski forum objavljuje listu konkurentnosti zemalja. Po prvi put ove godine naša zemlja se samostalno našla na listi, te "Politika" objavljuje tekst "Po konkurentnosti Srbija na 91. mestu". Na čelu liste su SAD i Švajcarska, dok su naši susedi Crna Gora, Rumunija i Bugarska na 82, 74. odnosno 79. mestu. "Politika" ističe da su, među nekoliko desetina parametara koji se uzimaju u obzir prilikom pravljenja liste, veliki plus za Srbiju nivo zdravstvene i osnovne obrazovanosti (31. pozicija u svetu) dok su svi ostali parametri znatno lošiji.

 

"BIA više nema monopol" naslov je teksta u kojem se kaže da u Srbiji političari i biznismeni još strahuju kada pričaju preko telefona, jer ne znaju ko ih prisluškuje - domaće ili strane službe ili konkurencija. "Ministri u Vladi Srbije zato o poverljivim stvarima skoro bez izuzetka pričaju samo u 'četiri oka'" dok srpski biznismeni imaju drugi pristup (koliko je delotvoran to samo oni znaju) - na pitanja odgovaraju tek pošto sagovornika pozovu "sa onog drugog, bezbednog" telefona.

 

KFOR je po dojavi Vojske Srbije zaplenio njene uniforme koje je planirala da upotrebi jedna paravojna grupa piše "Politika" u tekstu "Sprečeno lažiranje upada Vojske Srbije na Kosmet". Iz makedonskog MUP-a stiže tvrdnja da su autori reportaže, emitovane na HTV-u, krivotvorili izjave pripadnika ANA umetnuvši "Gardu cara Lazara" i Srbiju.

 

Obrazlažući zašto su ambasade pet zapadnih zemalja uputile demarš Srbiji, ambasador Velike Britanije Stiven Vordstvort ponovio je ono što je rekao visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak. Međutim, "Politika" donosi naslov "Klimavi argumenti Lajčaka i Vordsvorta".

 

"Politika" na naslovnoj strani još piše o epidemiji žutice u Nišu (do juče u podne od hepatitisa A više od stotinu obolelih) i netrpeljivosti Italijana prema imigrantima. Žuč je prelila čašu posle brutalnog ubistva jedne Rimljanke za koje je okrivljen doseljenik iz Rumunije romske nacionalnosti izveštavaju agencije, a "Politika" prenosi u tekstu "Italijani gnevni na Rumune".

 

Kom otpad, a kome gorivo

"Večernje novosti", koje takođe imaju dugu tradiciju od 55 godina, za "udarni" naslov i tekst su izabrali o gradnji novog, izuzetno modernog skladišta u našem nuklearnom institutu "Vinča" - "Otpad Vinči, gorivo Rusiji". Naime, gradiće se hangar za nuklearni otpad, dok će se radioaktivno gorivo slati u Rusiju. Čuvanje otpada će biti potpuno bezbedno, a posao nadgleda i finansira država.

 

Za "Večernje novosti" govori Nikola Špirić koji je u četvrtak podneo ostavku na mesto predsedavajućeg Saveta ministara BiH. "Ima šanse za povratak" kaže Špirić i dodaje da mu predsedništvo BiH nije omogućilo da obrazloži razloge ostavke.

 

Pošto je potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio da će taksa za izdavanje novog pasoša Srbije od 1. marta 2008. godine biti 1000 dinara, otklonjene su i nedoumice oko izgleda nove putne isprave. "Grb čuva pasoš" prenose "Večernje novosti" i dodaju da će novi dokument biti plave boje sa zlatnim grbom dvoglavog orla. Na svakom listu biće granice države sa dve pokrajine a koristiće se i ćirilica.

 

Drugu godinu zaredom naši muzičari dobijaju nagradu TV mreže MTV. Prošle godine je priznanje dobila Aleksandra Kovač, a nagradu za 2007. godinu dobila je beogradska grupa "Van Gog". "Svet je naš" - pod tim naslovom "Večernje novosti" pišu o povratku grupe u zemlju i prenose reči njenih članova "Ponosni smo, i sinoć, i danas, i sutra na Srbiju".

 

Policija je u Vršcu i juče nastavila potragu za dvojicom begunaca u tekstu "Iz pritvora pravo u obruč". Vrščani Marjan Stojanov i Milan Todorović preksinoć su počinili još jednu pljačku. Oko 22 sata upali su u jednu radnju i oteli 3000 dinara, kartice za mobilni telefon i aparat za njihovu dopunu. Šestorica njihovih "kolega", koje su specijalci MUP Srbije uspeli da uhvate, prebačena su u zatvor u Pančevo.

 

Rusija, Srbi, Kosovo, Ustav...

"Danas" u svom vikend dodatku donosi "pogled iz Cavtata" bivšeg ambasadora SAD u našoj zemlji Vilijema Montgomerija "Rusija i Srbi su precenili svoje karte", kao i razgovor sa Božom Repeom, profesorom Ljubljanskog univerziteta, koji kaže "Kosovo je nerešiv problem".

 

Dogovora o predsedničkim i lokalnim izborima još nema. "Cenkanje iza sedam brava" piše "Danas", a za ovaj list su izvori iz vladajuće koalicije rekli da su "sve opcije i dalje otvorene, s obzirom na to da bi tokom vikenda lideri vladajuće koalicije mogli ponovo da pokušaju da dođu do zajedničkog rešenja". Upravo povodom problema održavanja izbora profesor Zagorka Golubović je u listu "Danas" uputila otvoreno pismo predsedniku Borisu Tadiću "Pogađanje oko Ustava".

 

Ni posle tri godine nije rešen slučaj gardista stradalih u vojnom objektu na Topčideru. Ministar Dušan Petrović razgovarao je juče s njihovim roditeljima i obećao "Ministarstvo pravde će preispitati rad sudova i Tužilaštva" i utvrditi da li su sudovi postupali ažurno u postupcima koji u direktnoj, ali i posrednoj vezi s ovim događajem. Sudovi u Srbiji imaju pune ruke posla, pa će tako i presuda za ubistvo Željka Ražnatovića biti razmatrana 12. i 13. novembra - "Vrhovni sud Srbije o žalbama tužilaštva i odbrane na presudu za ubistvo Ražnatovića".

 

Naša čuvena balerina Ašhen Ataljanc i "fabulozni violinista" Lajko Feliks promovisaće svoj zajednički projekat u zdanju beogradske muzičke škole "Stanković". Tim povodom Ašhen Ataljanc za "Danas" kaže "Ovaj život nije dovoljan da otkrijemo na kakvoj planeti zaista živimo".

 

Piksi  mora u školu

Juče smo u pregledu najvažnijih tema pisali o žalopojkama Dragana Stojkovića Piksija kojem FSS nije izdao licencu za trenera a bez koje japanska Nagoja ne želi da angažuje našeg proslavljenog fudbalera. Današnji "Blic" piše "Piksi mora u školu da bi dobio licencu" i prenosi reči Milovana Đorića, direktora trenerske škole, koji kaže da je bio izložen raznim pritiscima da se Stojkoviću izda licenca. "Dok sam ja direktor ove škole, radiće se samo po propisima UEFA", dodaje Đorić.

 

Već nekoliko dana dnevne novine pišu o ponovno aktuelnim slučajevima protiv vladike Pahomija i monaha Ilariona, optuženim za pedofiliju. "Blic" tekst o tome donosi pod naslovom "Javnost sve odlučnija u zahtevima - Kazniti sudije koje su štitile Pahomija i Ilariona". Profesor pravnog fakulteta Stevan Lilić očekuje da će postupajuće sudije u ovim predmetima biti razrešene, kao i sve druge sudije koje su postupale protivpravno. U Društvu sudija kažu da odluka Vrhovnog suda mora da bude opomena da se takve greške više ne ponove.

 

Pre skoro mesec dana nestali su majka i sin Branislava i Danijel Stojanović iz Negotina. Kako prenosi "Blic" policija je na putu da rasvetli njihov nestanak jer se pretpostavlja da su "Majku i sina oteli trgovci ljudima". Uhapšene su dve osobe za koje se pretpostavlja da su umešane u nestanak majke i sina.

 

Juda opozicije

"Glas javnosti" - list koji već devet godina "ne ulepšava stvarnost" - piše o osudama iz Srbije uloge koju je Nebojša Medojević imao u donošenju crnogorskog Ustava pod naslovom "Beograd kune 'Judu opozicije'". Opšti je utisak da je Medojević, iako žestoki protivnik crnogorske vlasti, "odigrao za Đukanovića i da se udružio s onima koje je do juče nazivao kriminalcima".

 

Pravni stručnjaci RS veruju da je moguć kompromis sa visokim predstavnikom u BiH. O tome "Glas javnosti" piše u tekstu "'Dopuna Lajčaka' za mirnu Bosnu". Pošto nije logično očekivati da posle svih dešavanja Lajčak povuče svoju odluku, pravni tim RS je predložio da ona bude dopunjena tako što bi pravno tumačenja mera visokog predstavnika postalo norma.

 

Pred Odborom za bezbednost Skupštine Srbije direktor BIA Rade Bulatović je upozorio "Postoje ilegalni prislušni centri". Bulatović je rekao da BIA ne prisluškuje poslanike a da prisluškivanja u Srbiji, što se tiče BIA, ima onoliko koliko je neophodno da se dođe do određenih informacija. Nažalost, po Bulatoviću, u Srbiji verovatno ima ilegalnih centara za prisluškivanje.

 

Privatni pekari su trgovce obavestili o korekciji cene hleba - "Vekna za dve nedelje od 35 do 40 dinara". "Glas javnosti" prenosi izjavu Zorana Pravice, predsednika Udruženja privatnih pekara Srbije, da je poskupljenje neizbežno zbog povećane cene brašna i pšenice na domaćem tržištu.

 

Milovan Đorić i u "Glasu javnosti" poručuje Piksiju kako da ode za trenera u Japan - "Piksi, moraš u školu". A pošto su šanse da se Srbija plasira na evropsko prvenstvo u fudbalu sledeće godine skoro u domenu teorije, u FSS su smislili opravdanje za neuspeh u kvalifikacijama. Naime, našu reprezentaciju će do medalje na OI u Kinu voditi sadašnji selektor - "Klemente sve do Pekinga".

 

Ko koga voli i obožava

Dnevne novine "Kurir", koje već pet godina na naslovnoj strani najviše pažnje posvećuju crnoj hronici, kriminalu, ljubavnim i seks aferama i skandalima, i u današnjem broju imaju takve naslove. "Policija pred otkrićem ubica porodice Obradović" -  inspektori sužavaju krug oko ubica porodice iz Žarkova, zahvaljujući svesci u koju su upisani dužnici. Istovremeno, nekoliko mogućih motiva za zločin već odbačeno.

 

"Kurir" piše i o novoj romansi. "Lepotica i profesor" naslov je teksta u kojem se kaže da je bivša devojka Marka Miškovića i nekadašnja misica Sanja Papić ušla u vezu sa vlasnikom univerziteta Megatrend Mićom Jovanovićem. S druge strane, trenutno najbolji fudbaler beogradskog Partizana, Stevan Jovetić koji puni 18 godina kaže u tekstu "Lud sam za Anom" da bi mu najlepši poklon bio dolazak na proslavu prelepe srpske teniserke Ane Ivanović.

 

Jedina "ozbiljna" tema na prvoj strani "Kurira" jeste izjava predsednika Hrvatske stranke prava Ante Đapića "Šešelj je Hrvat". Đapić povodom teze lidera radikala da je hrvatska nacija "veštačka" poručuje da Vojislav Šešelj to tvrdi "jer ga boli što je etnički Hrvat iz Hercegovine".

 

Bagzi, Miki, Crni

 

"Press" - srpske novine broj 1, kako piše u zaglavlju ovog dnevnog lista - na naslovnoj strani pišu "Bagzi preti!". Dejan Milenković Bagzi uplašen je da će zbog ubistva Željka Mihajlovića Crnogorca izgubiti status svedoka saradnika ali je poručio Tužilaštvu da će, ako ga vrate u zatvor, "srušiti Prijića".

 

Posle "velikog spremanja" ukućana u "Velikom bratu" sve ankete pokazuju da će pobednik ovog serijala biti ili Miki Đuričić ili Đorđe Stojanović pa "Press" donosi naslov "Ili Miki ili Crni".

 

Trka za predsednika Srbije

Kada izbori za predsednika Srbije budu (konačno) raspisani, započeće sigurno još jedna interesantna trka i velike kampanje kandidata. O toj temi piše "Pravda".

 

Ekskluzivno za ovaj list Milanka Karić kaže "Bogoljub opet kandidat za predsednika Srbije". Lider kampanje Pokreta "Snaga Srbije" na poslednjim izborima Milanka Karić ne odustaje od borbe za svoje i ideje svog supruga. Zato "iskreno govori" o Bogoljubu, izborima, statusu Kosova a malo i o svom Pokretu. "Srbija više ne sme da se bruka pred svetom, zato očekujemo da Bogoljubu bude dozvoljena kandidatura", kaže Milanka Karić.

 

Mada sumnjamo da mogu da imaju bilo kakav uticaj na ishod izbora, "Pravda" objavljuje horoskope predsedničkih kandidata. "Tadić hedonista i sportista, Nikolić energični borac". Prema pisanju "Pravde" decembarski izbori biće najneizvesniji dosad, pobedu će odneti političar koji je najspremniji na kompromise. A beskompromisni Dragan Marković Palma kaže za "Pravdu" - "Bojkotovaću Tadićeve izbore".

 

Juče su se u našoj dnevnoj štampi mogli pročitati napisi da su kandidati za trenera Crvene zvezde, na čijoj klupi još uvek sedi Milorad Kosanović, naš stručnjak Stepanović i španski trener Kike Sančez Flores. Ljupko Petrović, čovek koji je sa Zvezdinom zlatnom generacijom osvojio titulu prvaka Evrope, kaže "Prevarili su me najbliži saradnici" i u razgovoru za "Pravdu" ističe da ne želi da se nameće za trenera Crvene zvezde, da bi radije seo u fotelju predsednika kluba nego na vruću trenersku klupu i da je glupo da sam sebe kandiduje za selektora Srbije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...