Od petka bez testa na koronu prilikom ulaska u Srbiju

BM

(sreda, 20.05.2020 - pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 19.05.2020 - sednica Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv pandemije korona virusa: Ana Brnabić, Zoran Gojković

Preporuke kriznog štaba vladi - od sutra u Srbiju bez testa i izolacije prilikom ulaska u našu zemlju. Granica između Srbije, Grčke i Bugarske se otvaraju 1. juna. Ispituje se da li je korona povezana sa novim oboljenjem - Kavasaki sindromom kod dece. Opasan projekat režima u Crnoj Gori, Vučić danas odgovara na skandaloznu ideju lidera Crne Gore. Prvi put od globalne finansijske krize 2008. godine zvanični Berlin stao je iza predloga da se Evropska unija ozbiljno zaduži.

pikaso-slika-kristi

Paris, 19.05.2020 -  Pikasova slika "Mrtva priroda" ("Nature morte") visi na zidu u aukcijskoj kući Kristi, u Parizu, koja će od srede biti na aukciji, pošto Kristi otvara vrata nakon osmonedeljnog zatvaranja zbog pandemije korona virusa

Otvaranje granica

„Preporuke kriznog štaba vladi“ izveštavaju Novosti pod naslovom „Od sutra u Srbiju bez testa i izolacije“. List dodaje da „Grčka otvara granice za turiste od 15. juna“.

„Granica između Srbije, Grčke i Bugarske se otvaraju 1. juna“ objavljuje Politika. List najavljuje „od petka bez testa na koronu prilikom ulaska u našu zemlju a za one koji putuju u države gde je potrebna potvrda o negativnom nalazu, cena testiranja biće 6.000 dinara“.

„Nema rigoroznih procedura na putu do letovališta“ piše u Blicu pod naslovom „U Grčku na more od 15. juna bez testa i karantina“. List dodaje da je „od petka moguć i ulaz u Srbiju bez testiranja i samoizolacije“.

„Konačno možemo van zemlje a u Grčku od 15. juna“ objavljuje Srpski telegraf pod naslovom „Srbija otvara granice 22. maja, koronatest više nije potreban“.

„Od petka ulazak u Srbiju bez testirannja i karantina“, objavljuje Kurir.

„Zemlje i kojima naši građani ttradcionalno letuju počeke da se utrkuju za goste kako bi koliko toliko spasle sezonu“ piše u tabloidu Alo pod naslovom „Nude besplatne ležaljke i smeštaj“.

vucic-videokonf-grci-bugari-

Beograd, 19.05.2020 - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na video konferencijskom sastanku Visokog saveta za saradnju Republike Srbije, Republike Bugarske, Republike Grčke i Rumunije

Novi virus i najnovije oboljenje

„Ispituje se da li je korona povezana sa novim oboljenjem“ objavljuje Blic pod naslovom „Kavasaki sindrom kod dece zabrinuo roditelje“. List navodi da su „simptomi visoka temperatura, osip po koži, uvećanje limfnih čvorova na vratu...“ U Blicu piše da su „dečaci stari 15 i 16  godina, kod kojih je na Institutu za majku i dete registrovana Kavasakijeva bolest, imali su virus korona, pokazali su testovi. Utvrđuje se da li postoji veza između ta dva oboljenja“.

Tabloid Alo objavljuje kako je „iz Kine krenuo drugi talas korone“. List tvrdi da je „oko 108 miliona stanovnika severnih kineskih provincija ponovo u karantinu zbog straha od širenja koronavirusa“.

Kako je zaraza ušla u Juru

„Masovna zaraza virusom kovid 19 u kompaniji Jura posledica nepoštovanja mera“ objavljuje Danas pod naslovom „Radnicima jedan par rukavica i maska za mesec dana“. Listo dodaje da se „desilo da ljudi koji još čekaju rezultate testa dolaze da rade a potom im se naknadno javlja da su pozitivni“.

Švedski neuspeh u epidemiji

„Više od polovine starijih Šveđana obolelih od korone umrlo u staračkim domovima“ objavljuje Danas pod naslovom „Švedska nije uspela da sačuva najranjivije“.

Skandalozna ideja vlasti u Crnoj Gori

„Opasan projekat režima u Crnoj Gori“ piše u Novostima pod naslovom „Milova ´crkva´mina za srpstvo“. List objavljuje da je „Beograd odlučan da zaštiti interese našeg naroda, danas susret predsednika i patrijarha. Po istom modelu mogle bi da nastanu i pravoslavna crkva Kosova, Hrvatske, BiH.“ Na kraju Novosti najavljuju: „Vučić danas odgovara na skandaloznu ideju lidera Crne Gore“.

Blic prenosi izjavu vladike Joanikija: „Milo se bruka, nije posao vladara da osniva crkve“.

Politika objavljuje šta kaže „mitropolit Amfilohije o namerama predsednika Crne Gore: Milo propoveda satansku crkvu“.

„Milo hoće da pravi vojsku bez Srba“ objavljuje Kurir. „Posle hapšenja sveštenstva SPC crnogorska vlast odlučila da se obračuna i s pripadnicima vojske Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi. Vojsci podeljeni upitnici o nacionalnbosti pa se zato sumnja da je namera da se Srbi proteraju iz vojske“.

Tramp, Crba Gora i Srbi

„Milo u problemu“ javlja Informer pod naslovom „Tramp podržao Srbe i SPC“. Piše da je „predsednik SAD poručio da Podgorica nema pravo da otima imovinu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori“.

Državna pomoć

Informer  objavljuje da „Više od 500.000 gastosa uzima pomoć od 100 evra“. List tvrdi da se „do juče za 100 evra prijavilo čak 5,75 miliona ljudi, a procena je da u Srbiji živi 5,2 miliona punoletnih građana“.

“Milijarda za 4.500 firmi” objavljuju Novosti. “Državna pomoć preko banaka, ove sedmice pare za privrednike”, piše u ovom listu.

Složno u zaduživanje

“Prvi put od globalne finansijske krize 2008. godine zvanični Berlin stao je iza predloga da se Evropska unija ozbiljno zaduži kako bi svojim članicama u privrednoj krizi zbog virusa korona pomogla, i to ne kroz drakonski uslovljene kredite već dotacijama s dugoročnim rokom vraćanja pod još nepreciziranim uslovima”, objavljuje Politika pod naslovom “Nemački ustupak Briselu od pola milijarde evra”.

List objašnjava da su “nemačka kancelarka Angela Merkel I francuski predsednik Emanuel Makron zajednički predložili da se Evropska komisija u ime EU na berzama zaduži za 500 milijardi evra radi borbe protiv ´najvećeg izazova u istoriji Evropske unije´ odnosno najteže recesije u Evropi od tridesetih godina prošlog veka”.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...