Ako se epidemija vrati – odlažu se izbori

BM

(utorak, 19.05.2020 - pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Athens, 18.05.2020 - posetioci peru ruke ispred drevnog hrama Partenon na brdu Akropolj u Atini, dok je Grčka u ponedeljak ponovo otvorila Akropolj i druga drevna mesta, zajedno sa srednjim školama, tržnim centrima i putovanjem kopnom kao poslednji krug ublažavanja pandemijskih ograničenja uvedenih krajem marta

Porast broja zaraženih može da odloži izbore, rekao Aleksandar Vučić. Novi skok broja zaraženih, Vranje je opomena za sve nas. Crnogorski predsednik još jače udario na srpske svetinje i zapretio da će osnovati „pravoslavnu crkvu nacionalnih Crnogoraca“ kao pandan SPC. Novi film Dušana Kovačevića „Nije loše biti čovek“.

Crnogorski režim i Srpska crkva

„Crnogorski predsednik još jače udario na srpske svetinje“ piše u Blicu pod naslovom „Đukanović tvrdi da manastiri ne pripadaju SPC?!“ List navodi: „Nijednoj verskoj zajednici pa ni SPC, ne pripada pravo da prisvaja tuđu imovinu, rekao Milo Đukanović. On je zapretio i da će osnovati ´pravoslavnu crkvu nacionalnih Crnogoraca´ kao pandan SPC. Dva dana nakon što je pušten vladika Joanikije, juče u Crnoj Gori privedeno još pet sveštenika iz Berana“.

„Predsednik Crne Gore najavio“ objavljuju Novosti pod naslovom „Milo pravi novu crkvu za Crnogorce“. List navodi da je „optužiio SPC da želi da upravlja državom i potčini je ideji ´velike Srbije´. Obelodanio osnivanje nove verske zajednica - ´Crkve pravoslavnih Crnogoraca´. U Beranama saslušana petorica sveštenika, ispred tužilaštva više stotina građana“.

„Milo kao Pavelić“ piše u Informeru. „U Crnoj Gori mogu postojati samo crnogorski pravoslavci“, objavljuje ovaj tabloid, dok je u tabloidu Alo naslov „Đukanović ko Pavelić“. Ovaj list objavljuje: „Kao što je poglavnik NDH ubijao srpske vladike i sveštenike i pravio ´Hrvazsku pravoslavnu crkvu´, tako je njegov sledbenik sa Cetinja najavio da će uništiti SPC u Crnoj Gori i stvoriti ´crkvu nacionalnih Crnogoraca´“.

Izbori i virusi

“Porast broja zaraženih može da odloži izbore” objavljuje Politika reči Aleksandra Vućića predsednika Srbije, dodajući kako on “ne misli da će se takav scenario desiti”.

“Odlaganja neće biti ako stvari budemo kontrolisali ali ako budemo imali problema sa rastom broja zaraženih, akko stvari ne budemo mogli da kontrolišemo, nema sumnje da ćemo u tom slučaju doneti drugačiju odluku, jer je za nas zdravlje ljudi mnogo važnije od bilo kakvih političkih pobeda I od bilo čega drugog”.

“Vučić zapušio usta opoziciji” tvrdi Srpski telegraf pod naslovom “Nema izbora kad se nekom prohte”.

“Vučić odgovorio Bošku Obradoviću” piše u Kuriru pod naslovom “Izbori mogu da se odlože zbog korone a ne zbog zahteva opozicije”.

“Vuk Jeremić optužuje” objavljuje Informer pod naslovom “Boško ruši bojkot”.

Blic citira Aleksandru Jerkov: “Ne shvatam zašto Lutovac misli da sam kriminalac. Zar je trebalo da klimam glavom i gledam kako Demokratska stranka nestaje”.

Danas objavljuje izjave “osnivača Demokratske stranke” o borbi unutar partije pod naslovom “Stranka ne može biti verska sekta” gde Vida Ognjenović kaže da “nikome ne treba da pada kruna sag lave” a Dragan Domazet: “Za proteklih 30 godina promenio sam šest predsednika”.

“Mnogo smo se opustili”

“Preko 2% zaraženih” piše u Novostima pod naslovom “Alarm zbog juga Srbije”. List odaje da su “centri epidemije fabrike ´Dodić´ i ´Jura´”.

“Novi skok broja zaraženih” objavljuje Kurir. “Preti li nam ponovo izloacija?” List dodaje, “Dr Kisić: Vranje je opomena za sve nas”.

Informer citira dr Branimira Nestorovića: “Ako broj zaraženih skoči na preko 5% zatvaramo kafiće i tržne centre. Mnogo smo se opustili, ako se ne uozbiljimo, moraćemo da uvodimo oštre kazne za nenošenje maski I da vraćamo druge restriktivne mere”.

Dr Branislav Tiodorović za Blic kaže: “Epidemiju držimo pod kontrolom” a Politika navodi saopštenje Svetske zdravstvene organizacije: “Drugi talas korone mogao bi da bude još smrtonosniji”.

Šveđani stradali najviše od korona virusa

“Švedski model borbe protiv kovida 19 pao na ispitu”, naslov je u Politici. “Strategija izbegavanja uvođenja karantina dovela je do toga da ova nordijska zemlja ima 358 smrtnih slučajeva na million stanovnika, a Danska 93, Finska 53 i Norveška 44”.

Mafijaška tvorevina

Novosti objavljuju razgovor sa dr Antonom Frizenom pod naslovom “Kosovo je mafijaška tvorevina”.

Zlatiborski razvoj

Danas objavljuje “sudbinu objekta pod zaštitom države na Zlatiboru” pod naslovom “Oko Titove vile – apartmanski kompleks” uz skoro neverovatnu fotografiju na kojoj je vila pritešnjena sa svih strana novoizgrađenim soliterima.

Najava nevremena

“Nevreme u Srbiji” najavljuje Informer pod naslovom “Danas i sutra oluje i grad”.

Obećanja

“Plata od 900 evra – stara fantazija Malog” objavljujes  Danas na temu da “ni pandemija ni ekonomska kriza nisu sprečile člana Vlade da ponovi obećanja koja sup o jednoglasnoj oceni ekonomista – sasvim neostvariva”. List navodi profesore Ljubomira Madžara – “Program Srbija 2025. Nije bio ostvariv ni pre pandemije”, Mlađena Kovačevića – “Što je duži rok za ostvarenje političari lakše daju obećanja” I Danila Šukovića – “Kad nešto ne kontrolišete neozbiljno je davati prognoze”.

Novi film Dušana Kovačevića

Politika objavljuje razgovor sa Dušanom KOvačevićem pod naslovom “Pokazali smo da smo od čvrstog materijala” i najavljuje završetak njegovog novog filma “Nije lose biti čovek” koji se zasniva na njegovoj drami “Kumovi” koja govori o profesoru muzike koji ostaje bez posla.

Tragovi prljavog novca

Srpski telegraf najavljuje “čistku srbomrzaca” pod naslovom “Tramp istražuje orljave milione koji su završili u Srbiji”. List tvrdi kako “šef SAD ima nameru da uđe u trag novcu za mutne poslove, a prvi na tapetu biće predsednici Klinton, Obama ali i Soroš, koji decenijama plaća neke sttranke i pokrete u našoj zemlji”.

Hapšenje zbog usvajanja

Pravnica Centra za socijalni rad u Vranju D. M. i socijalni radnik iz Centra u Bujanovcu D. T. uhapšeni su i određeno im je policijsko zadržavanje do 48 sati, potvrdio je za Novosti Borislav Radonjić, portparol Višeg javnog tužilaštva u Nišu. Oni su zadržani zbog sumnje da su izvršili krivično delo primanje mita i zloupotreba službenog položaja.

“Sumnja se je D. M. primila poklon kako bi sačinila rešenje kojim se zasniva usvojenje maloletnog lica, iako za to nisu bili ispunjeni uslovi, čemu je prethodilo i sačinjavanje izveštaja neistinite sadržine od strane D. T.” piše u Novostima pod naslovom “Uhapšeni pravnica iz Vranja i socijalni radnik iz Bujanovca, primili mito da “poguraju” usvajanje: Budućnost deteta “prodavali” za mobilni”.

“Odobrili usvajanje deteta za mobilni od 1.000 evra” piše u Blicu.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...