Štrajkovi glađu poslanika vlasti i opozicije

BM

(ponedeljak, 11.05.2020 - pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 10.05.2020 - poslanici Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović i Sandra Božić nastavili su štrajk glađu ispred Skupštine Srbije, sa zahtevom tužilaštvu da reaguje na "fašizam Boška Obradovića", a poslanik Dveri Boško Obradović je takože nastavio štrajk glađu

Na stepeništu Narodne skupštine četvoro poslanika odbija da uzima hranu. Najava da će Krizni štab danas doneti odluku kada će biti zatvorena privremena bolnica na Beogradskkom sajmu, u kojoj je ostalosamo 19 pacijenata zaraženih virusom kovid 19. Još se ne zna da li će se u junu đaci vratiti u škole, obdaništa danas otvaraju vrata. Svi tabloidi savetuju kako da se dobije 100 evra. Zločin u Leskovcu, pobijena čitava porodica.

strajk-gladju-publika

Beograd, 10.05.2020 - dok policija štiti ulaz u Skupštinu Srbije za vreme štrajka glađu četvoro poslanika na ulaznom stepeništu, ispred  Skupštine su se okupljale tokom celog dana njihove pristalice i građani

Poslanici štrajkuju glađu-zbog vlasti i opozicije

„Na stepeništu Narodne skupštine četvoro poslanika odbija da uzima hranu“ objavljuje Danas pod naslovom „Kontraštrajkom glađu na opoziciono ´.gladovanje´“. List navodi kako su „brojni građani dolazili da pruže podršku, kako Miladinu Ševarliću i predsedniku Dveri, tako i Sandri Božić i šefu poslaničke grupe SNS“.

Štrajkovi glađu poslanika vlasti i opozicije zasenili zakone, objavljuje Politika. „Cela farsa u režiji lidera Dveri dešava se jer bi danas trebalo da se nastave izborne radnje, rekla je Maja Gojković, predsednica parlamenta, učestvujući u raspravi u sali“, piše u Politici.

Rasparava u pojedinostima o tehničkim izmenama zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima, poslanicima vlasti i opozicije u Skupštini Srbije poslužila je samo kao povod za priču o predstojećim izborima, bojkotu i u Sali za zasedanje i u skupštinkom holu. Ovi obračuni kulminirali su stupanjem u štrajk glađu Miladina Ševarlića kome se priključio lider Dveri Boško Obradović koji traži odlaganje izbora a u štrajk glađu stupili su i poslanici SNS-a Aleksandar Martinović i sandra Božić, zato što „tužilaštvo ne reaguje na nasilje koje se događalo i događa“, piše u Politici. „Zašto je Obradović imun na oduzimanje poslaničkog imuniteta“, ističe ovaj list.

„Ne mogu da budem u ´kilavom´SZS-u. Ceo Savez za Srbiju da se uključi u aktivnu bojkot kampanju, jer je pasivan bojkot – predaja“, kaže Boško Obradović lider Dveri za Danas.

„Lider Dveri štrajkuje glađu“ piše u tabloidu Srpski telegraf pod naslovom „Boško plagojator, prvo imitirao Šešelja, pa Tomu“.

„Prljava đilasovska kampanja, Boško linčuje poslanike pa sad glumi žrtvu“, objavljuje Informer. „Da bi zataškao svoje fašističke ispade, lider Dveri Boško Obradović juče pred Skupštinom započeo štrajk glađu, navodno zbog Kosova. U štrajk glađu potom stupili i poslanici SNS Aleksandar Martinović i Sandra Božić, traže da tužilaštvo reaguje na Obradovićevo nasilje“.

Informer objavljuje i da je „Boris Tadić priznao poraz opozicije“ pod naslovom „Bojkot propao, SZS ne postoji. Ne mogu da stanem iza akcija Boška Obradovića ispred Skupštine, on se obraća prilično ekstremnom biračkom telu“.

Razlozi za optimizam u epidemiji

Najava da će Krizni štab danas doneti odluku kada će biti zatvorena privremena bolnica na Beogradskkom sajmu, u kojoj je ostalosamo 19 pacijenata zaraženih virusom kovid 19, kao i najnoviji podaci koji govore o smanjenoj stopi obolevanja i smrtnosti – dva su najjača razloga za optimizam ovih dana. To ne znači da treba da se opustimo, upozorava struka, jer je moguć novi talas, kao i ponovno otvaranje bolnica, piše u Politici pod naslovom „Na Beogradskom sajmu se od kovida 19 leči još samo 19 pacijenata“. List objavljuje da su „u Srbiji juče potvrđena 82 nova slučaja virusa korona, preminule su još dve osobe. Do sada je obolelo ukupno 10.114 ljudi, izlečeno je 3.006, dok je 215 pacijenata preminulo“.

Kad će deca u vrtiće i škole?

„Još razgovaramo da li decu u junu da vratimo u škole“ citira Blic Vladimira Petrovića, epidemiologa.

„Obdaništa otvaraju vrata“ objavljuju Novosti pod naslovom „Od danas opet u vrtiće, prijavljen dolazak 36.991 mališana, u školskom boravku 5.483 osnovaca“.

Previše opušteno?

„Previše smo se opustili, ne piše nam se dobro“ tvrdi tabloid Alo. „Hiljade građana na izletištima bez zaštite“ piše u ovom list koji citira i dr Branislava Tiodorovića:

„Sada lična neodgovornost preti da ugrozi kolektivnu odgovornost, a efekte nesavesnog ponašanja nakon zabvršetka vanrednog stanja imaćemo za sedam do deset dana“.

Solidarnost – koliko je dovoljno?

„U saradnji s Evropskom unijom i još nekoliko država, Ujedinjene nacije su dopremile veliki broj respiratora, kompleta za testiranje i kontejnera za trijažu i oragnizovale teretne letove iz Kine i Indije u vrednosti od 20 miliona dolara. Stalna koordinatorka tima UN u Srbiji Fransoaz Žakob kaže da mnogo šta što je rečeno o nedostatku solidarnosti nije tačno“, objavljuje Politika intervju pod naslovom „Nije tačno da solidarnosti nije bilo“. List navodi da je „zdravstvena kriza surov podsetnik da nismo na pravom putu kada je reč o održivom tazvoju. Najvidljiviji znaci su delimičan kolaps zdravstvenih sistema širom sveta, čak i u bogatim državama“.

Uputstvo za dobijanje pomoći

Tabloid Alo objavljuje „najjasniji i najdetaljniji vodič do pomoći“ pod naslovom „Evo kako da uzmete 100 evra“.

„Prve pare ležu u petak“ piše u Kuriru pod naslovom „Sve što treba da znate o isplati 100 evra“.

„Kako do 100 evra državne pomoći“ objavljuje Blic. „Odgovori na 17 pitanja“.

„100 evra – kako da se prijavite i najbrže dobijete svoje pare“, objavljuje Informer.

Popularnost posle epidemije

„Na listama kladionica za sastav sledeće vlade prvi put lekari iz Kriznog štaba“ objavljuje Danas pod naslovom „Kisić Tepavčević ´viđena´ za ministarku“.

Kako leče Mladića u Hagu

„Darko Mladić za Novosti otkriva“ piše u ovom listu pod naslovom „Mom ocu u Hagu ne daju ni transfuziju“. List objavljuje: „Zdravlje mu se drastično pogoršalo, operacije usred epidemije uz velike rizike, krvna slika mu nikad nije bila lošija“.

Zločin u Leskovcu

„Jeziv zločion u Leskovcu, iskasapio oca, trudnu sestru, maćehu i njenu ćerku“, javlja Srpski telegraf, dok je u tabloidu Alo naslov „Sekirom ubiio trudnu sestru, oca, maćehu...“

U Kuriru piše „Sekirom ubio oca, maćehu i dve sestre, jedna od njih bila trudna“.

„Sin ubio maćehu, oca i dve sestre“ piše u Blicu a u Novostima „Pobio celu porodicu i trudnu sestru“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...