"NOVI DEJTON" ZA KOSMET

Danijela Ćirović

(pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama srpske štampe)

Za razliku od ostalih novina, koje su mahom «zauzete» političkim zbivanjima i teškim temama iz crne hronike, Politika je danas odlučila da čak četiri strane (i pola naslovne) posveti lepotama Srbije. Povod je Đavolja varoš kod Kuršumlije, koja je dospela na listu za izglasavanje novih sedam svetskih čuda, i to iz oblasti prirode. Glasanje se očekuje sledećeg leta u Lisabonu.

«Gotovo kolonijalno se divimo tuđem, olako potcenjujući sopstveno», piše Politika, podsećajući da «sanjamo o Akropolju, a nismo otišli do Studenice». Iako su na pomenute četiri strane predstavljena «čuda Srbije», poput Nacionalnog parka Tara, Ajfelove prevodnice na kanalu Dunav-Tisa-Dunav, Gradske kuće u Subotici, Petrovaradinske tvrđave, tek je u Večernjim novostima navedeno da se niko, osim Ministarstva za dijasporu, nije ozbiljno zainteresovao da predlog iz naše zemlje za listu novih sedam čuda bude ozbiljno promovisan. To je, uostalom, jedini način da se za Varoš kod Kuršumlije, prikupe glasovi sledeće godine. Ali, možda ova nezainteresovanost i ne treba da zbunjuje, ako smo, kako piše Politika, «često skloni obezvređivanju onoga što imamo».

 

Politička lutrija

Lideri vladajuće koalicije Boris Tadić, Vojislav Koštunica i Mlađan Dinkić, postigli su u petak uveče dogovor o podeli javnih preduzeća, saznaju Press i Novosti. Razmirice među strankama pomenutih lidera oko fotelja u velikim domaćim preduzećima pretile su čak da ugroze opstanak Vlade. Ali, Srbija konačno može da odahne, jer se Demokratska stranka «zadovoljila» Naftnom industrijom Srbije i Lutrijom, Demokratska stranka Srbije Elektroprivredom (s tim da u rukama koalicionog partnera - Nove Srbije, ostane rukovodstvo u Železnicama i Putevima), dok je G17 plus «uzela» Aerodrom Beograd, Komercijalnu banku... Jedino sporno preduzeće, piše Press, bilo je Telekom, koji DSS nije mogao da bira zbog «usluge» Novoj Srbiji, dok su demokrate bile spremne da ga «trampe» za, recimo, EPS. DS bi pristala i na neko manje preduzeće, «ali da DSS izađe u susret Tadićevoj stranci u nekom političkom dogovoru», navodi Press. Novosti, međutim, pišu da je i nedoumica oko Telekoma već završena, te da je firma već pripala DS-u.

 

Leševi u kanalu

Crna hronika je zauzela najviše prostora na naslovnim stranicama Pressa i Kurira. U pitanju je tragičan događaj dvojice muškaraca koji su pronađeni mrtvi u slupanom autu, najverovatnije mesec i po dana posle nesreće. Press piše da se verovatno radi o mladiću čiji je nestanak prijavila njegova majka 23. avgusta, dok drugoj žrtvi još nije utvrđen identitet. Kurir za drugog muškarca tvrdi da je prijatelj nestalog mladića. «Automobil je pronašla grupa ribolovaca dok su tražili mesto za pecanje», piše Press.

 

Manipulacija i psovke

O poznatoj nam činjenica da iza lidera uvek stoji (javnosti, manje ili više, «omiljena») žena, govori i izjava predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića u intervjuu Pressu: «Danica na mene utiče u svemu, mnogo više nego što se priča i mnogo manje nego što je normalno.» Iako je bivši ministar spoljnih poslova, od kada je SPO izašao iz svake vlasti ove zemlje, vaskrsao u medijima isključivo zbog svoje nove knjige «Meta», Drašković je dao i analizu sadašnje političke situacije u Srbiji. «Manipulacija narodom je veća nego u vreme kada smo se mi borili za rušenje onog režima», ističe Drašković, objasnivši da «nijedna poluga manipulacije, od tajne policije do medijske kontrole, nije uklonjena, samo su u međuvremenu narasli čitavi redovi novih manipulatora». To su, tvrdi lider SPO, «agencije za istraživanje političke volje naroda i takozvani slobodni analitičari».

 

Kurir nastavlja da se bavi verbalnim napadom ministra za infrastrukturu Velimira Ilića na sekretaricu Dragana Đilasa. Nakon što je pre dva dana osvanulo u štampi da je Ilić rekao sekretarici da je kurva, oglasio se i sam ministar «demantujući» ove napise. «Nije tačno da sam to rekao. Tražio sam ga (Đilasa) i nisam ga našao, a njegovoj sekretarici rekao sam samo jedno: 'Vi, žuta govna, otkako ste došli sve ste ukočili!'», rekao je Ilić. Izvinjavamo se čitaocima zbog rečnika, ali to je ipak izjavio jedan ministar.

 

Novi Dejton

U intervjuu za Novosti, evropski predstavnik u «trojci» Kontakt grupe Volfgang Išinger najavio je mogućnost održavanja završne pregovaračke konferencije, slične «Dejtonu», krajem novembra ili početkom decembra, «negde u Evropi». «U ovom momentu, mi pravimo listu tačaka, za koje verujemo da su strane već izrazile saglasnost ili verujemo da će je izraziti», otkrio je Išinger. Iako insistira na dogovoru srpske i albanske pregovaračke strane (a poznato je da je Beograd isključivo protiv nezavisnosti Kosova), Išinger kaže da je od izuzetnog značaja da «između Srbije i Kosova postoje vrlo bliske veze, dobar komšijski odnos». Rekli bi srpski stručnjaci, još jednom liči na prejudiciranje statusa južne srpske pokrajine.

 

Puč

Nekadašnji savezni sekretar za narodnu odbranu Veljko Kadijević tvrdi u svojoj knjizi, piše Politika, da su mu Slobodan Milošević i libijski lider Muamer el Gadafi predlagali da JNA preuzme vlast u zemlji.

 

Princip i poricanje

Glas javnosti danas piše da Vojislav Šešelj neće ni tražiti dozvolu da ga Haški tribunal pusti da doputuje u Beograd na sutrašnju sahranu svoje majke. «Pošto ne postoji ni najmanji nagoveštaj iz Haga da bi mu zahtev bio odobren, on ne želi da se ponizi i dozvoli čelnicima haškog suda da ga odbiju», izjavila je Šešeljeva supruga Jadranka. Glas javnosti povodom ovog slučaja otvara dve dileme – da li Tribunal treba da odobri odsustvo pre nego što optuženik to zatraži, i da li sud čeka na garancije Srbije da će se Šešelj vratiti u ćeliju Sheveningena, pa da odluči šta treba učiniti? Jer, u Tribunalu kažu da garancije nisu stigle, a iz Vlade kažu da će ih poslati ako bude potrebe.

 

Isti dnevnik, takođe, prenosi da je petoro osumnjičenih u aferi «Geneks» saslušavano u petak do kasno u noć, da im je određen jednomesečni pritvor, kao i da su svi listom poricali umešanost u krađu 20 miliona evra. Bivšem direktoru «Geneksa» Miodragu Savićeviću je pozlilo pred izlazak pred sudiju, piše Glas, jer boluje od angine pektoris. Za sada ga na VMA gde je prebačen čuvaju stražari Centralnog zatvora.

 

Brak i deca

Današnji Blic otvara temu nasilja u braku, prenoseći izjave stručnjaka i socijalnih radnika, koji tvrde da žene ponekad ćute i po 20 godina o torturi koju su preživele.

 

Kurir se osvrće na sve veće troškove koje trudnice imaju, kako bi obavile sva ispitivanja i održavale trudnoću.

 

Ličnosti

Jedino Glas javnosti ima danas na naslovnoj strani da je zbog bolesti preminuo muzičar Lazar Ristovski, dajući izjave njegovih kolega, kao i detalje iz biografije.

 

Kurir je među udarne naslove uvrstio i vest da je odbrambeni fudbaler Mančester Junajteda Nemanja Vidić pretrpeo potres mozga i povredio jagodičnu kost, nakon što se na utakmici u subotu sudario sa napadačem Markusom Bentom.

 

U rubrici Ispovest, Blic predstavlja sportskog komentatora Marka Markovića koji uskoro obeležava pola veka karijere.

 

Oružje i paparaco

Institu za međunarodne studije iz Ženeve stavio je Srbiju, u analizi naoružanosti nacija, na drugo mesto (čak ispred Iraka). Prema njihovim informacijama, koje prenose današnje Novosti, na sto Srba ide 38 komada oružja. Novosti skreću pažnju na činjenicu da pri podnošenju zahteva za nošenje oružja, osoba čak ne mora da dostavi bilo kakvo obrazloženje, kao i da nije u obavezi da priloži uverenje o psiho-fizičkom stanju.

 

Politika piše o tome da je fotoreporterima zabranjeno da bez dozvole slikaju kuću nekog političara, dok su široko dostupni satelitski snimci vojnih objekata u svetu.

 

Ženska trka

Blic i Glas javnosti objavljuju fotografije sa osme ženske trke, održane juče na Adi Ciganliji, u kojoj je učestvovalo 3.500 žena. Na ovoj međunarodnoj manifestaciji pobedila je atletičarka iz Srbije Olivera Jevtić (stazu od 7,7 kilometara je pretrčala za 24 minuta i 39 sekundi). Nastupilo je i 200 žena sa invaliditetom.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...