Prvi pacijenti primili terapiju krvnom plazmom

Danijela Ćirović

(sreda, 06.05.2020 - pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 05.05.2020 - sezona panoramskog razgledanja Beograda iz otvorenog autobusa počeće 8. maja, saopšteno je iz Turističke organizacije Beograd

Vlast je kaznila učesnike protesta podrške Draganu Đilasu, a palioce baklji "preskočila". Na delu je "najprljavija kampanja, zlo". I posle ukidanja vanrednog stanja, biće zabranjeno masovno okupljanje. Poslodavci će biti obavezni da obezbede zaštitna sredstva za radnike. Prvi pacijenti su primili terapije krvnom plazmom. Na pomoć države od 100 evra pravo ima 5,5 miliona građana. Grčka otvara granice 1. jula. Bujoševiću je istekao mandat. Braća su poginula nadomak Beograda u saobraćajnoj nesreći. Uelbek kaže da će sve biti isto, "samo malo gore".

lond-maske-

London, 05.05.2020 - obaveza nošenja zaštitnih maski zbog pandemije korona virusa inicirala je inventivna individualna rešenja i kombinacije

Zaštita za jedne, prijave za druge

Zašto je vlast kaznila učesnike protesta podrške Draganu Đilasu zbog kršenja policijskog časa, pita Danas uz naslov "Držači baklji zaštićeni, opozicionari na sudu". Televizije bliske vlasti najavljuju prijave na kućne adrese svim protestantima ispred Đilasove zgrade na Vračaru u Beogradu. "Dokle god se privode građani na preki sud, poput četvoro onih koji su u ponedeljak uveče osuđeni na 50.000 dinara, a ne huligani koji po stranačkom nalogu izazivaju opasnost paleći baklje po vrhovima tuđih zgrada, ne mogu da prihvatim kao ozbiljne bilo kakve prijave", kaže Dragan Đilas.

Naslov na prvoj strani Blica je "Đilas, Sergej i Tadić tajno pregovarali o izlasku na izbore".

pruga-kinezi-mihailovic

Beograd, 05.05.2020 - potpredsendica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, obišla je danas zajedno sa generalnim direktorom Kineskih železnica za Srbiju Hu Sjaojungom, laboratoriju sistema za kontrolu brze pruge Beograd-Budimpešta

"Najprljavija kampanja, zlo"

"Najprljavija kampanja, zlo", glavni je naslov na prvoj strani Informera: "Đilas naredio opšti napad na Vučićevu decu".

"Samo dan nakon što je javno cmizdrio i lagao da mu je neko napao decu, lider SZS svojim medijima je naredio da iz sve snage udare po Vučićevoj porodici. Đilasov portal 'Krik' napao je juče Danila Vučića i bez ikakvih dokaza ga označio za kriminalca", stoji u tekstu.

"Danila proglasili narko-bosom", piše Srpski telegraf. Portal je objavio tekst u kome pokušava da kriminalizuje sina predsednika Srbije, stoji u tekstu. Goran Vesić kaže da je "Đilas svojim medijima izdao nalog da se napadaju Vučićeva deca po svaku cenu".

"Hoće preko virusa da profitiraju, za šaku glasova spremni su na sve", objavljuje Kurir.

bg-gsp-pripreme-

Beograd, 05.05.2020 - konferencija za novinare Sekretarijata za javni prevoz Grada Beograda povodom pokretanja javnog prevoza u Beogradu 

I dalje bez masovnih okupljanja

Krizni štab će preporučiti Vadi Srbije da se i nakon ukidanja vanrednog stanja zabrane masovna okupljanja, uključujući i posete bioskopima i pozorištima, kao i sportske manifestacije sa publikom, objavljuju Novosti. Kako list saznaje od izvora upoznatog sa predlozima Štaba, osim zabrane masovnog okupljanja, struka se slaže i da se ukine zabrana kretanja za starije od 65 godina.

"To bi trebalo da se dogodi istovremeno kada i ukidanje policijskog časa, dakle od četvrtka", kaže izvor lista. Istovremeno, Krizni štab insistira da na snazi ostanu preporuke za ponašanje za starije od 65 godina - socijalna distanca i restriktivno kretanje.

"Bez bioskopa, pozorišta i utakmica sa publikom do kraja maja", naslov je u Blicu.

vojska-leskovac-obuka

Leskovac, 05.05.2020 - Vojnike na dobrovoljnom služenju vojnog roka u kasarni "Vojvoda Petar Bojović" u Leskovcu, posetili su ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović

Vodič za "život posle"

Informer objavljuje "detaljan vodič za život posle vanrednog stanja". Kako list najavljuje na prvoj strani, u tekstu su informacije o tome kako će funkcionisati javni prevoz i vrtići, kad ćemo i kako moći u tržne centre, hotele, na bazene, kao i kako će se polagati prijemni ispiti za srednje škole i fakultete.

I kada bude ukinuto vanredno stanje, piše Politika, u Srbiji će na snazi ostati vanredne mere u okviru proglašenja epidemije od posebnog značaja, koje će morati da se sprovode preventivno da bi se sprečilo dalje širenje virusa korona. To faktički znači da će poslodavci, kada radnici u većem broju počnu da se vraćaju na posao, morati kao i dosad da im obezbede svu neophodnu zaštitnu opremu dok se nalaze na svom radnom mestu. Na to ih, bez obzira na to da li je na snazi vanredno stanje ili ne, obavezuje Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu. U pripremi je i vladina posebna uredba o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje širenja zarazne bolesti kovid 19, koja će takođe biti obavezujuća za poslodavce, ali i za radnike.

kina-raketa-

Wenchang, 05.05.2020 - lansiranje rakete-nosača (Long March-5B) test verzije kosmičkog broda nove generacije

Date prve terapije krvnom plazmom

Blic objavljuje "dobru vest za obolele od korona virusa u Srbiji". Naslov teksta je "Prvi pacijenti primili terapiju krvnom plazmom". Više od 300 donora prijavilo se da pomogne obolelima, prve jedinice krvi sa antitelima već su date pacijentima.

"Nijednom se nisam dvoumio da li da dam krvnu plazmu jer sam i sam osetio kako izgleda biti bolestan od korone", kaže Slavko Torodović, jedan od donora.

tur-maske-ublazavanje

Ankara, 05.05.2020 - prolazak pored zatvorene prodavnice u Ankari, a predsednik Redžep Taip Erdogan je najavio u ponedeljak "plan normalizacije da bi se postepeno ublažila ograničenja izazvana pandemijom korona virusa

Pravo na 100 evra ima 5,5 miliona

Pravo na 100 evra pomoći iz paketa mera ima oko 5,5 miliona punoletnih građana Srbije, a isplata će početi 1. juna, objavilo je juče Ministarstvo finansija, a prenosi Politika. Ministarstvo će omogućiti svim građanima koji imaju pravo na ovaj iznos i žele da novac dobiju, da se za njega prijave elektronskim putem preko portala Uprave za trezor ili telefonom. Broj telefona biće objavljen pred 15. maj, kada počinje da radi kontakt centar. Prijavljivanje će trajati do 5. juna.

Grčka otvara granice od 1. jula

Grčka će, u najboljem slučaju, od 1. jula biti spremna za turiste - to je prva poruka koju je premijer Kirijakos Micotakis uputio posle ukidanja vanrednog stanja.

"Pred nama je jedno sasvim drugačije leto. Već činimo sve što možemo da pokrenemo turističku sezonu i da prvih dana jula budemo spremni", rekao je on za Si-En-En, kako prenosi Politika, naglasivši da je najvažnije da se što pre na evropskom nivou utvrde uslovi za avio-prevoz i uopšte putovanja. Zato, kako je rekao, Grčka ne očekuje da će problem biti rešen već u prvom delu sezone, ali će zato ona biti produžena do kraja oktobra. Prognoze za ovu sezonu ipak ostaju sumorne, jer se računa da će jedva deset odsto od prošlogodišnjeg broja turista, kojih je bilo 33 miliona, ove godine stići do Grčke.

grk-micotakis-turizam-

Atina, 05.05.2020 - premijer Kirjakos Micotakis na sednici parlamenta Grčke

Bujoševiću istekao mandat

Upravni odbor Radio televizije Srbije doneo je juče odluku o raspisivanju javnog konkursa za imenovanje generalnog direktora RTS nakon što je Draganu Bujoševiću istekao petogodišnji mandat. Do imenovanja novog generalnog direktora funkciju vršioca dužnosti će obavljati dosadašnji direktor, piše Danas. Podsetimo, iako je Bujošević još prošle godine ispunio uslove za penziju, on je tražio da mu se produži mandat. On nije želeo da odgovori na pitanje da li će ponovo konkurisati za čelno mesto RTS-a, s obzirom da ne postoje zakonske prepreke da to učini. Bujošević je za generalnog direktora RTS-a izabran 5. maja 2015. Tadašnji predsednik UO RTS-a Zoran Popović rekao je posle sednice na kojoj je on izabran „da je bilo više dobrih kandidata, ali da je Bujošević dobio šest glasova članova Upravnog odbora, što je dvotrećinska većina ukupnog broja njegovih članova“.

indonez-dzakarta-test-

Jakarta/Bekasi, 05.05.2020 - testiranje stanovnštva na korona virus u predgrađu Džakarte

Uelbek: Isto, samo malo gore

Nećemo se posle izolacije probuditi u nekom novom svetu. Biće isti, samo malo gori. To, u pismu upućenom radiju Frans enter ističe Mišel Uelbek, najprevođeniji živi francuski pisac, koji se prvi put oglasio posle pojave epidemije virusa korona i čije reči se u svetu uvek prate s velikom pažnjom, prenose Novosti.

"Moramo da priznamo: većina mejlova razmenjenih prethodnih nedelja imala je glavni cilj da proveri da sagovornik nije mrtav ili da nije na putu da to bude. Ali, kad se ta provera izvrši, pokušavali bismo ipak da kažemo zanimljive stvari, što nije lako, jer je ova epidemija ostvarila podvig da istovremeno bude i zastrašujuća i dosadna. Banalni virus, srodan na ne mnogo prestižan način opskurnom virusu gripa, sa slabo poznatim uslovima preživljavanja i nejasnim karakteristikama, čas benigni, čas smrtonosan, koji čak nije ni seksualno prenosiv: ukratko, virus bez kvaliteta. Iako je ova epidemija svakodnevno odnosila čak hiljade života širom sveta, ipak je, ni manje ni više, stvorila intrigantni utisak da nije događaj", ističe Uelbek.

makron-skola-ublazavanje

Poissy, 05.05.2020 - francuski predsednik Emanuel Makron sa zaštitnom maskom u poseti osnovnoj školi "Pierre Ronsard" nadomak Pariza. U Francuskoj su ponovo otvorene škole pošto su ublažene restriktivne mere uvedene zbog pandemije korona virusa

Karantin po sopstvenom izboru

"Spadam u odgovorne i disciplinovane osobe, što ponekad i nekome može biti dosadno, ali u ovim nesrećnim okolnostima koje od svakoga od nas zahtevaju samodisciplinu, razumno ponašanje i odgovornost, ove moje osobine čine da lako podnosim sve propisane mere", kaže u intervjuu za Politiku Ljiljana Habjanović Đurović. Kako dodaje, ona se povukla u kućni karantin još pre nego što je pandemija zvanično proglašena.

argent-buenosa-vizir-

Buenos Aires, 05.05.2020 - žena sa zaštitnim vizirom u Buenos Ajresu, tokom vanrednog stanja u Argentini zbog pandemije korona virusa

Braća poginula u nesreći

Neverica, tuga, jad i suze u porodici i familiji Petrović, odnosno Penezić, čiji su najbliži, rođena braća po majci, Aleksandar i Miloš, poginuli u ponedeljak u teškoj saobraćajnoj nesreći u naselju Rucka kod Umke, nadomak Beograda, pišu Novosti. "Šta da kažemo? I dalje ne možemo sebi da dođemo od šoka. Pustite nas da tugujemo. Majci Zorici je najteže, izgubila je dvoje dece. Ona nije tu, otišla je u Beograd da identifikuje tela", kazala je jedna od rođaka. Dvorište domaćinstva u selu Veliki Borak, kod Barajeva, odakle su braća Aleksandar Penezić (32) i Miloš Petrović (22), je bilo puno rodbine, prijatelja i komšija, koji su došli da izjave saučešće. Svi još u neverici zbog nesreće, a o stradalima imaju samo reči hvale.

Albanci planirali otmicu Novaka

Radmilo Armenulić otkriva za Kurir: "Albanci planirali otmicu Đokovića, Novak izgubio od Safina i pobegao iz Londona".

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...