Virus će se vratiti, trka za imunizaciju

Anđelka Nikolić

(petak, 24.04.2020 - pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 23.04.2020 - otvaranje nove bolnice u Vojnomedicinskom centru "Karaburma", koja je namenjena lečenju obolelih od korona virusa

I ovog vikenda u Srbiji je na snazi policijski čas od petka u 18 časova do ponedeljka u 05 sati. Epidemiolog Predrag Kon smatra da je logično da zabrana kretanja bude doneta i za prvomajske praznike. U Srbiji je juče registrovano još 162 slučaja korona virusa, ukupno 7.276. Stručnjaci ukazuju da izlazimo iz epidemije ali da je izvesno da će se virus vratiti na jesen. Smatraju, možemo da očekujemo i druge podtipove ovog virusa koji “mogu da budu i opasniji i manje opasni" od sadašnjeg. U ovom trenutku naučnici širom sveta rade na razvoju čak 70 vakcina protiv korone. Očekuje se da će se ona na tržištima u svetu pojaviti tokom 2021.godine. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavljuje da ćemo “izbore imati u najskorijem roku”. Amerika mora da se izvuče iz kosovskog haosa, dokle ćemo biti glupi da plaćamo mikrodržavu koja izvozi teroriate, piše jedan od najuticajnijih listova u SAD.

ramazan-reis-23.4.-bg

Beograd, 23.04.2020 - Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović objavio je danas ramazansku poslanicu na konferenciji za novinare koja je održana u dvorištu Bajrakli džamije u Beogradu

Policijski čas i ovog vikenda a i za 1.maj

Policijski čas u Srbiji i za 1.maj, naslov je u Novostima.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da još nije doneta zvanična odluka o zabrani kretanja tokom prvomajskih praznika ali “da je logično da zabrana kretanja bude na snazi, jer je to poslednji trenutak kad može da se ozbiljno pokvari sve što smo do sada postigli”.

Što se Đurđevdana tiče Kon misli da ne treba ništa pooštravati, jer policijski čas tog dana počinje od 18 časova.

Policijski čas biće na snazi i ovog vikenda od petka u 18 časova i trajaće do ponedeljka u 05 sati, a sve sa ciljem da bi se suzbilo širenje virusa korona.

Novosti napominju da su podržale ovu meru Vlade Srbije i da tim povodom štampaju trobroj na povećanom broju strana.

krizni-stab-23.4.

Beograd, 23.04.2020 - konferencija za novinare lekara specijalista, članova Kriznog štaba Vlade Srbije povodom situacije u vezi sa pandemijom korona virusa: Predrag Kon, Zoran Gojković, Srđa Janković

Još dve nedelje policijski čas, još se ne zna kada će izbori?

„Predsednik Vučić o merama“ objavljuje Kurir pod naslovom „Još dva vikenda policijski čas, a od 4. maja otvaramo sve“. List objašnjava da će biti „zemlja u karantinu najverovatnije i za 1. maj“.

„Korona sve više pod kontrolom“ tvrdi Informer pod naslovom „Još dve nedelje do pobede“. List dodaje kako je 2broj zaraženih na dnevnom nivou, prvi put posle tri nedelje, manji od 200 (162), dok je broj pacijenata na respiratoru pao ispod 100“.

„Juče zaraženo 162, preminulo petoro“ piše u Blicu pod naslovom „U Srbiji već nedelju dana pada broj obolelih i umrlih“.

Tabloid Alo javlja da je „predsednik Vučić obišao privremenu bolnicu na Karaburmi“ uz upozorenje da „u borbi protiv korone nema opuštanja“.

„Srbija spremna za udar na jesen“ piše u ovom tabloidu. „Policijski čas od danas u 18 do ponedeljka u 05. Odluka o datumu izbora još uvek nije doneta. Od 1. maja kreće obnova saobraćaja. Nismo dobili pomoć već pozajmicu Evropske unije“.

vucic-vmc-karaburma-

Beograd, 23.04.2020 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju nove bolnice u Vojnomedicinskom centru "Karaburma", koja je namenjena lečenju obolelih od korona virusa

Struka: "Virus polako odlazi, ali će se vratiti na jesen – i neće biti isti"

U Srbiji je juče registrovano još 162 slučaja korona virusa, ukupno 7.276. Podaci su ohrabrujući, ali ni građani ni sistem ne smeju da se opuste. Stručnjaci ukazuju da se o virusu ne zna mnogo, ali da je izvesno da sada odlazi na južnu hemisferu i da će se vratiti na jesen, objavljuju Novosti.

Epidemiolog Predrag Kon je, gostujući u emisiji Oko, ukazao da je svet na početku pandemije, ali je istakao da Srbija izlazi iz epidemije.

"Vratiće se virus opet. Kraj je sedme nedelje, izazimo iz najtežeg dela, još tri nedelje treba da pratimo situaciju, pa će posle još dve biti sporadičnih slučajeva. Moguće je da ćemo ga otkrivati tokom leta, a sasvim je sigurno da će se vratiti na jesen ili zimu", napominje Kon. Ipak, kako kaže, ovo što na jesen dolazi nema veze sa ovom situacijom jer se sada izlazi iz epidemije.

Imunolog Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj Srđa Janković ukazuje da je Srbija izuzetno povoljno stoji ali da još ne treba da se proglasi pobeda jer "ako to uradimo prerano, sve može da se rasplamsa”.

On ukazuje da RNK virusi, poput korona virusa, mutiraju više od DNK virusa.  “Možemo da očekujemo i druge podtipove što virus duže postoji, a oni mogu da budu i opasniji i manje opasni", napominje Janković.

Pulmolog Branimir Nestorović kaže da je Srbija, po svim pokazateljima, prošla fantastično kroz borbu sa korona virusom.

"Verovatno će se vratiti na jesen, ali će biti problematično za rizične grupe, na jesen mogu da budu pod rizikom. Ne znamo kako će izgledati ako se javi na jesen ili zimu. Preko leta verovatno neće biti problematično", navodi Nestorović.

I Darija Kisić Tepavčević smatra da bi drugi talas epidemije mogao da pogodi Srbiju tokom jeseni.

Blic donosi intervju sa epidemiologom dr Predragom Konom pod naslovom „Epidemija se neće vratiti dok god poštujemo mere“.

gracanica-pomoc-staro-gracko

Gračanica, 23.04.2020 - volonteri iz opštine Gračanica i Crvenog krsta, u saradnji sa Kriznim štabom, uručili su pakete osnovnih životnih namirnica, sredstava za higijenu i brašno ugroženim porodicama u selu Staro Gacko

Iskustvo iz kovid bolnica

Kurir objavljuje „iskustvo  iz prve ruke – kako izgleda borba sa opakim virusom“, pod naslovom „Mislili smo da je korona konačna presuda“. List citira dr Nebojšu Mitrovića, koordinatora i glavnog dežurnog u KBC Zemun: „Na početku epidemije i pacijenti i medicinski radnici bili su uplašeni, prvi su mislili da korona virus znači i kraj, a drugi da će se zaraziti, sada je sve došlo na svoje“. Tu piše i da su „medicinske sestre naše najveće heroine, one i spavaju u bolnici“.

Blic piše o Poliklinici KC Srbije pod naslovom „Kako je od čekaonice napravljena bolnica“

Pod naslovom “ Noće u bolnici i veruju u pobedu”, Novosti donose reportažu o lekarima u KBC Zemun.

Za više od mesec, koliko je kovid-centar, Kliničko-bolnički centar Zemun zbrinuo je 850 zaraženih. Trenutno je u posteljama 300 obolelih a na respiratoru je trenutno 20 pacijenata.  Od ukupnog broja, kući je otpušteno 100 pacijenata, a na Beogradski sajam i u druge ustanove, kao lakši slučajevi, upućeno je njih 400. Izlečili su i starca od 87 godina.

U smeni je svakodnevno 100 lekara i tehničara.

bor-kina-pomoc

BOR, 23.04.2020 - Kompanija Zijin Srbija koper Bor i Okrug Shanghang u kineskoj provinciji Fuijan poklonili su Boru i Majdanpeku 100.000 maski, 1.000 zaštitnih naočara, uniformi i rukavica

U izradi čak 70 vakcina protiv kovida 19

U ovom trenutku naučnici širom sveta rade na razvoju čak 70 vakcina za koje smatraju da mogu da pomognu u sprečavanju širenja virusa korona, piše u Politici. Od tog broja minimum pet je već u fazi kliničkog ispitivanja, a nije neočekivano da se već za tri do šest meseci pojave prvi rezultati njihovog dejstva.

To neće značiti da će vakcina biti spremna za šru primenu, jer je potrebno da prođe određeno vreme da se rezultati njenog dejstva dobro analiziraju, kako bi bila efikasna i bezbedna. Zato je realnije očekivati da će se ona na tržištima u svetu pojaviti tokom 2021.godine, procenjuje Bojan Trkulja, direktor Udruženja inovativnih proizvođača lekova INOVIA.

Inovativne kompanije su se dogovorile da vakcine budu neprofitabilne. To znači da će biti dostupne svim zemljama.

Novosti donose izjavu dr Frank Ulrih Montgomerija, čelnika svetske lekarske asocijacije: “I da imamo vakcinu potrebne su godine za cepljenje svih”.

folksvagen-elektroaUTO-SKLAPANJE

Zwickau, 23.04.2020 - radnici u nemačkom proizvođaču automobila Folcvagen Sachsen, sklapanju električni model ID.3 u fabrici vozila u Cvikauu, a proizvodnja kreće sa smanjenim kapacitetom i ovo je prva fabrika VV vozila u Nemačkoj koja je nastavila sa radom

U Nišu dobijena prva bitka protiv virusa

Na jugu u jugoistoku Srbije došlo je do pune stablizacije iz koje se nazire kraj epidemije, objavljuje Politika pod naslovom:”U Nišu dobijena prva bitka protiv virusa”.

“U četvrtak po podne počeli smo sa stavljanjem u postupak mirovanja privremene bolnice u hali “Čair””, kaže u intrevjuu za list predsednik Kriznog štaba za Nišavski i Toplički okrug Branislav Nedimović.

Preostalih  tridesetak pacijenata, koji su posle otpusta velikog broja, više od 200 u prethodna tri dana, biće prebačeni u Studentski dom pored Medicinskog fakulteta, objašnjava Nedimović.

vojska-dan-venac-

Beograd, 23.04.2020 - Povodom Dana Vojske Srbije – 23. aprila, uz vojne počasti, na Spomenik neznanom junaku na Avali položio je danas venac izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-majora Duška Žarkovića

Amerika da se povuče sa Kosmeta?

Informer prenosi Vašington post, pod naslovom „Tramp da povuče sve sa Kosova“. List navodi da „Amerika mora da se izvuče iz kosovskog haosa, dokle ćemo biti glupi da plaćamo mikrodržavu koja izvozi teroriate, piše jedan od najuticajnijih listova u SAD“.

tramp-23.4.

Washington, 23.04.2020 - američki predsednik Donald Tramp na brifingu za novinare u Beloj kući povodom situacije u vezi pandemije korona virusa

Po 100 evra od države

„Morate pročitati kada će i kako tačno biti podeljene pare svim punoletnim građanima“ objavljuje Informer pod naslovom „Za 100 evra treba samo da se javiš i izabereš banku“. List tvrdi kako će „penzioneri, po automatizmu, novac dobiti na one račune na koje primaju penzije“.

putin-banke-

Moskva, 23.04.2020 - ruski predsednik Vladimir Putin u razgovoru sa rukovodiocima banaka putem video konferencije, u rezidenciji Novo-Ogariovo van Moskve, a Putin je rekao da bi banke trebalo da igraju ključnu ulogu u pomoći biznisu koji je stao zbog pandemije korona virusa

Dačić: Izbori u najskorijem roku

“Sigurno ćemo izbore imati u najskorijem roku koji dopuštaju Ustav i zakoni”, kaže u razgovoru za Politiku ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

“Ne mogu da pominjem konkretne datume jer o tome će se tek voditi razgovori”, kaže Dačić, odgovarajući na pitanje da li će građani Srbije ići na birališta krajem juna kao što se u javnosti spekulisalo proteklih dana.

Pojašnjava da, pošto je epidemija prekinula započete izborne radnje, ustavna obaveza je da se čim se za to budu stekli uslovi, nastavi izborni proces u rokovima predviđenim Ustavom i zakonom.

List u naslovu citira Dačića: “Naklonost Srbije žele i na Istoku i na Zapadu”.

dacici-sijarto-horgos-

Horgoš, 23.04.2020 - sastanak prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića i mađarskog šefa diplomatije Petera Sijarta na graničnom prelazu Horgoš

Dogovor Srbije i Mađarske o prelasku granice

Građanima Srbije i Mađarske koji žive u pograničnom pojasu od 50 kilometara, a obrađuju zemlju u susednoj državi, od juče je omogućeno da nesmetano prelaze granicu, potvrđeno je na sastanku ministara spoljnih poslova Srbije i Mađarske Ivice Dačića i Petera Sijarta, prenosi Politika.

Na sastanku održanom na graničnom prelazu Horgoš, Dačić je istakao da se dve zemlje spremaju se „za dan posle, mesece posle ili godine posle“ pandemije i u oblasti ekonomije.

“Doktor Nestorović šteti lekarskoj profesiji”

Grupa profesora medicine zatražila je od Lekarske komore da reaguje na izjave člana krinog štaba, objavljuje Danas citirajući njihovo pismo u naslovu: “Doktor Nestorović šteti lekarskoj profesiji”.

Izjava o “najmešnijem virusu” je data u momentu kada je u stručnim krugovima već bilo uveliko poznato da se radi o ozbiljnoj bolesti, piše u pismu.

london-mural-sestra

London, 23.04.2020 - mural podrške medicinskim radnicima u Londonu za borbu protiv pandemije korona virusa

Harčenko: Laži o našoj pomoći neće poništiti rezultate

Potpuno je prirodno da su rizici bez presedana, vezani za izbijanje infekcije virusom korona, zahtevali donošenje odluka bez presedana, rekao je u intervjuu za Novosti ambassador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko.

“Mere srpskih vlasti su slične onima koje su na snazi u Rusiji. Na prvom mestu se našla briga o zdravlju državljana, neophodnost da se svede na minimum pretnja daljeg širenja opasne bolesti. Važne su i mere usmerene na podršku stanovništvu, očuvanje zaposlenosti, ublažavanje posledica krize za sve grane privrede”.

List u naslovu citira ruskog ambasadora: “Laži o našoj pomoći neće poništiti rezultate”.

bejrut-red-menjacnica-

Beirut, 23.04.2020 - građani Libana ispred Vestern Uniona u redu da promene svoju valutu u američki dolar, tokom poslednjeg dana kada im je to dozvoljeno u skladu sa novim pravilima Centralne banke, dok je libanonska valuta u četvrtak nastavila pad prema dolaru, usred finansijskog previranja i krize u kojoj se zemlje nalazi

Mitropolit Amfilohije: Neka me hapse, ionako su u ratu s Bogom

“Neka me hapse, ionako su u ratu s Bogom”, rekao je za Novosti mitropolit Amfilohije.

Zbog prisustva sahrani istaknutog istoričara Vlada Jovićevića, mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju i lideru Nove srpske demokratije Andriji Mandiću, crnogorska policija je uručila poziv da se, pod pretnjom hapšenja, jave Tužilaštvu u Podgorici. Oni se sumnjiče da su, navodno, prekršili mere koje je propisalo Nacionalno koordinaciono telo za borbu protiv zaraznih bolesti u vreme pandemije virusa korona.

pariz-metro-prazno-23.4.

Paris, 23.04.2020 - prizor na metro stanici Sen Lazar u Parizu, dok je Francuska pod produženim nalogom "ostani kod kuće" do 11. maja u pokušaj da uspori širenje pandemije COVID-19

Dana Budisavljević: Dobro je da mladi u Hrvatskoj saznaju šta se desilo u NDH

“Ugodno sam iznenađena pozitivnim reakcijama koje su nakon emitovanje filma o Diani Budisavljević usledile u Hrvatskoj”, kaže za Novosti rediteljka Dana Budisavljević.

“Dobro je da mladi u Hrvatskoj saznaju šta se desilo u NDH”, kaže rediteljka Dana Budisavljević, nakon što je istovremeno njen film "Dnevnik Diane Budisavljević" sinoć prikazan na HRT i RTS.

“Naša fejsbuk-stranica je puna pohvala, ali i poruka da jedan ogroman broj ljudi želi suživot, dobre odnose sa Srbijom. Da ne mrze i ne žele da mrze”, rekla je rediteljka ovog potresnog filma o stradanju dece u ustaškim logorima u NDH i doskora nepoznatoj heroini tog doba koja ih je spašavala od sigurne smrti.

njujork-bronks-maske

New York/Bronx, 23.04.2020 - ljudi sa zaštitnim maskama na ulicama Bronksa, u Njujorku, tokom vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa

“Kidnapovali su me, bagra upravlja Srbijom kao logorom”

Jovana Popović iz Kikinde, autorka antirežimske pesme “Bagra”, koja je nedavno puštena na slobodu, govori za Danas: “Kidnapovali su me, bagra upravlja Srbijom kao logorom”.

“Nije normalno provesti dvadeset dana u ‘Zabeli’ čak ni kada postoji učinjeno delo. Dobili su detaljno, pisano uputstvo svog ministarstva kako da sprovedu hapšenja, hajku i presude.”.

“Čak i da prihvatim tvrdnje da nisam bila dovoljno odgovorna ili oprezna, pa čak i sebična, što im je glavna primedba, neka mi bilo ko od njih saopšti koji to član zakona takve kao ja odvodi u pritvor i pokreće krivični proces kojim se zahteva tri godine robije”.

Jovana Popović kaže da je “najbolji primer za neodgovornost, neopreznost, sebičnost i nemoral upravo bagra koja upravlja Srbijom kao logorom”.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...