Zaraženo 6.318 ljudi, ukupno 122 žrtve

(Ponedeljak 20.04. 2020 – zbog epidemije korona virusa u Srbiji ne izlaze dnevne novine do utorka 21. aprila)
Beograd, 19.04.2020 - proslava Uskrsa u Crkvi Svetog Save na Vračaru, tokom vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa

Na snazi je, već treći dan, najduži policijski čas do sada u epidemiji korona virusa Srbiji, koji traje od petka uveče i trajaće do utorka u pet sati ujutro. Pravoslavni vernici pozvani su, zbog epidemije, da na Uskrs ne dolaze u crkve. U Srbiji je u poslednja 24 časa od korona virusa umrlo pet osoba, što je dosad ukupno 122 žrtve. Ukupno zaraženo 6.318 ljudi, a od početka epidemije testirano je njih 38.701. Borba protiv korona virusa se "bliži kraju", od utorka postupna normalizacija života. Sa stručnog aspekta i sledeći vikend je  ključan, ali još nema odgovora na pitanje da li će i za sledeći vikend važiti produženi policijski čas. Klinički centar (KC) Niš je duže od 10 dana ignorisao pozive Specijalne psihijatrijske bolnice u Gornjoj Toponici da obezbedi testiranje i hospitalizuje njihove pacijente sa simptomima.

uskrs-patrijarh-irinej

Beograd, 19.04.2020 - poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej služio je na Uskrs arhijerejsku liturgiju u kripti Hrama Svetog Save, bez prisustva vernika, zbog pandemije korona virusa

Još pet umrlih, ukupno 122

BEOGRAD, 19. april 2020. (FoNet) - U Srbiji je u poslednja 24 časa od korona virusa umrlo pet osoba, što je dosad ukupno 122 žrtve, a prisustvo zaraze je potvrđeno kod još 324 osobe, objavio je danas državni Krizni štab na sajtu covid19.rs.

Od subote u 15:00 časova testirane su 2.673 osobe, do nedelje u 15 časova je ukupno zaraženo 6.318 ljudi, a od početka epidemije testirano je njih 38.701.

U bolnicama je 3.900 zaraženih, od kojih je na respiratorima 120 pacijenata, a od početka epidedmije izlečene su 753 osobe. Procenat smrtnosti u odnosu na ukupan broj zaraženih je 1,93 odsto.

Krizni štab u subotu, kako je najavljeno, nije održao redovnu konferenciju za medije, zbog Uskrsa, a u ponedeljak će nastaviti i dalje bez prisustva novinara kojima je ostavljena jedina mogućnost da pitanja postavljaju unapred, elektronskom poštom.

uskrs-patrijarh-kiril

Moscow, 19.04.2020 - patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril služio je Uskršnju liturgiju u Crkvi Hrista Spasitelja u Moskvi, bez prisustva vernika, zbog pandemije korona virusa

Bliži se kraj borbe protiv korone

BEOGRAD, 19. april 2020. (FoNet) - Članica zdravstvenog Kriznog štaba dr Daria Kisić Tepavčević izjavila je večeras da će, sa stanovišta struke, ključan biti i sledeći vikend, ali da se borba protiv korona virusa "bliži kraju" i da će se uskoro "brojati danima".

Sa stručnog aspekta i sledeći vikend nam je ključan, ali vidimo kraj, treba samo da budemo strpljivi. Broji se u danima, rekla je Kisić Tepavčević u Dnevniku Radio-televizije Srbije (RTS), ne odgovorivši direktno na pitanje da li će i za sledeći vikend važiti produženi policijski čas.

Ona je potvrdila da će, uprkos i dalje visokom broju registrovanih slučajeva zaraze, od utorka početi postepeno prilagođavanje mera i postupna normalizacija života.

"U intreresu je svake države da se normalizuje život i sa ekonomskih aspekata, ali - da ne bude zabune i komentara - najnoviji podaci se ne mogu gledati samo kroz apsolutne brojeve. Povećavanjem broja testiranih povećava se i broj inficiranih, ali je za nas značajan pokazatelj visok procenat osoba koje imaju asimptomamtsku ili vrlo blagu kliničku sliku", rekla je ona.

uskrs-rum-svece-volonteri

Bucharest, 19.04.2020 - volonteri u zaštitnim odelima dele sveće vernicima na Uskrs u Bukureštu, pošto je u Rumuniji zabranjeno svako javno okupljanje zbog pandemije korona virusa

Ignorsani pozivi za testiranje

BEOGRAD, 19. april 2020. (FoNet) - Klinički centar (KC) Niš je duže od 10 dana ignorisao pozive Specijalne psihijatrijske bolnice u Gornjoj Toponici da obezbedi testiranje i hospitalizuje njihove pacijente sa simptomima koji odgovaraju korona virusu, objavio je list Danas na svom portalu.

Sagovornici lista iz bolnice u Toponici rekli su da su se prvi respiratorni simptomi koji odgovaraju infekciji pojavili kod pacijenta još 17. marta, a da su nakon toga i drugi pacijenti dobili visoku temperaturu.

Oni tvrde da su zaposleni u bolnici "više puta i iznova zvali" KC kako bi obezbedio da neko dođe i testira te pacijente, kao i da ih smesti u neku od kovid bolnica KC, ali da ta ustanova nije reagovala.

Prema njihovim rečima, KC je obezbedio testiranje prvog pacijenta kod koga se pojavila respiratorna infekcija tek kada je on dobio obostranu upalu pluća, deset dana nakon što je imao prve simptome, o kojima je KC obavešten. Odmah potom su u Specijalnoj bolnici uzeli briseve i zaposlenima, a prvi rezultati su pokazali da su taj pacijent i dva zaposlena pozitivna na korona virus.

Uprkos tome što je tada bilo još pacijenata sa visokom temperaturom i respiratornim tegobama, nisu više nikoga testirali, tvrde izvori lista Danas.

Isti izvori navode da su "imali veliki problem i sa smeštajem" njihovih pacijenata koji su pozitivni ili sumnjivi na virus u neki od korona centara u KC, a prvog pacijenta su vozili nekoliko puta u Niš, a potom vraćali.

Uprava KC Niš i direktor Zoran Radovanović nisu odgovorili na pitanja lista Danas da li je tačno da ta zdravstvena ustanova od 17. marta nije htela da organizuje testiranje i da hospitalizuje pacijente Specijalne bolnice. Izostao je i odgovor na pitanje da li je tačno da su u toj bolnici testirani samo zaposleni i prvi pozitivni pacijent, a da je odbijen zahtev bolnice da se testiraju i ostali pacijenti sa respiratornim simptomima.

 uskrs-tbilisi-dvoriste

Tbilisi, 19.04.2020 - vernici drže socijalnu distancu tokom Uskršnje liturgije u dvorištu crkve Svetog trojstva u prestonici Gruzije, tokom vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa

 

uskrs-sofija-maske

Sofia, 19.04.2020 - vernici sa zaštitnim maskama na Uskršnjoj liturgiji ispred Crkve Aleksandra Nevskog u Sofiji, tokom vanrednog stanja u Bugarskoj zbog pandemije korona virusa

 

bg-autoput-prazno-19.4.

Beograd, 19.04.2020 - prazan autoput kroz Beograd tokom vanrednog stanja u Srbiji zbog pandemije korona virusa

 

ameri-indijanopolis-prot-

Indianapolis, 19.04.2020 - demonstracije u Indijanapolisu sa zahtevom za ukidanje policijskog časa koji je uveden zbog pandemije korona virusa

 

ameri-test-tenesi-frenklin-

Franklin, 19.04.2020 - testiranje vozača na korona virus u drajv-in ambulanti u Frenklinu, Tenesi

 

spa-pamplona-izlog

Pamplona, 19.04.2020 - prizor iz Pamplone tokom vanrednog stanja u Španiji zbog pandemije korona virusa

 

kabul-maske

Kabul, 19.04.2020 - prodavac zaštitnih maski na ulici u Kabulu, tokom vanrednog stanja u Avganistanu zbog pandemije korona virusa

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...