Danas je Uskrs, u karantinu

BM

(Nedelja 19.04. 2020 – zbog epidemije korona virusa u Srbiji ne izlaze dnevne novine do utorka 21. aprila)
Atina, 18.04.2020 - grčki pravoslavni arhimandrit Damianos stiže u crkvu Agioi Anargiroi u Atini, sa Svetom vatrom donetom iz Jerusalima, dok stroge karantinske mere protiv korona virusa znače da će crkve ostati prazne

Pravoslavni vernici ne mogu da se okupljaju u crkvama povodom Uskršnjeg praznika pošto je na snazi najduži policijski čas do sada u epidemiji korona virusa Srbiji, koji traje od petka uveče i trajaće do utorka u pet sati ujutro. Još 304 obolela i sedam umrlih. Od utorka kraći policijski čas. Vreme utiče na širenje korone. Socijalna distanca do kraja godine.

bg-vrcin-rampa-

Beograd, 18.04.2020 - prizor iz okoline Beograda, naplatna rampa na autoputu kod Vrčina prema Nišu, u vreme vanrednog stanja i zabrane izlaska od tri dana zbog sprečavanja širenja zaraze od korona virusa

Još 304 obolela i sedam umrlih

BEOGRAD, 18. april 2020. (FoNet) - U poslednja 24 sata u Srbiji su registrovane još 304 osobe zaražene korona virusom, pa ih je ukupno 5.994, a umrlo je sedam osoba, čime se broj preminulih popeo na 117, izjavio je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Broj testiranih osoba u poslednja 24 sata je 3.462, a do sada je ukupno testirano 36.028 osoba, hospitalizovano je 3.853, a na respiratorima je 126 pacijenata, rekao je Gojković na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

Procenat smrtnosti je 1,95 odsto, a izlečeno je 637 pacijenata.

Među zaraženima su i 642 zdravstvena radnika, a ukupno ih je testirano 6.795.

Epidemiolog Predrag Kon je najavio da će posle uskršnjih praznika sigurno doći do ublažavanja mera, pošto se „situacija poboljšava iz dan u dan", ali nije mogao da precizira šta će to biti i kada. Popuštaće se mere, jer podaci pokazuju da se ovaj virus gasi u većem delu Srbije, objasnio je Kon i dodao da je prerano reći da li će policijski čas biti ukinut posle sledećeg vikenda, jer je stav struke da se mere moraju ukidati postepeno.

Konferencija za medije Kriznog štaba neće biti održana na Uskrs, a podaci sa presekom stanja biće objavljeni u 15:00 časova na sajtu covid.rs.

kriz-stab-kzs-18.4.

Beograd, 18.04.2020 - konferencija za novinare Kriznog štaba Vlade Srbije povodom situacije u vezi pandemije korona virusa: epidemiolog Predrag Kon, pokrajinski sekretar za zdravstvo AP Vojvodine Zoran Gojković, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut" Darija Kisić Tepavčević

Od utorka kraći policijski čas

BEOGRAD, 18. april 2020. (FoNet) - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će od utorka zabrana kretanja biti skraćena za jedan sat i važiće od 18:00, umesto od 17:00 časova. Gostujući na televiziji Pink, Vučić je rekao da će to biti prva mera, a da će istovremeno i starijima od 65 godina biti omogućeno kretanje po 30 minuta u periodu od 18:00 do 01:00 čas utorkom, petkom i nedeljom. On je dodao da će, ako se situacija dodatno poboljša, starijim građanima od 27. aprila biti omogućena šetnja pola sata svakog dana od 18:00 do 01:00.

Vučić je najavio da će već od utorka biti otvorene sve zanatske radnje i prodavnice automobila i tehničke robe, a od 27. aprila i svih drugih prodavnica do 300 kvadratnih metara površine. Od 27. aprila biće otvorene i druge radnje, osim onih u velikim tržnim centrima, kao i frizerski i saloni lepote i teretane, za šta će morati da se dobiju posebne dozvole, rekao je Vučić.

On je precizirao da će tržni centri, restorani, kafići, hoteli i banje biti kontrolisano otvarani između 4. i 11. maja ako se nastavi poboljšanje epidemiološke situacije, a uslediće i delimično otvaranje međugradskog saobraćaja i aerodroma.

Prema najavi Vučića, fabrike bi mogle da počnu da rade od 4. ili 11. maja, a one koje imaju obezbeđenu socijalnu distancu već 27. aprila, ali to će da odredi Privredna komora.

Vučić je nagovestio i mogućnost da se, ukoliko se u narednih sedam do 10 dana obezbedi dovoljan broj vizira i druge zaštitne opreme, zakaže sednica Skupštine Srbije, dodavši da je to važno.

bg-skupstina-18.4.

Beograd, 18.04.2020 - pogled na Skupštinu Srbije u vreme vanrednog stanja i zabrane izlaska od tri dana zbog sprečavanja širenja zaraze od korona virusa

On je preneo da se epidemiološka situacija sa korona virusom u Vojvodini potpuno stabilizovala i da je broj zaraženih nizak, da je Beograd sve bolji, kao i Zapadna Srbija, da se Niš „umiruje u poslednja tri dana“, ali postoje problemi u okolini tog grada – u Aleksincu, Prokuplju i Blacu.

Ovo sve je rezultat veće discipline građana u prethodnih 10-15 dana, ocenio je Vučić i naglasio da smo napravili mnogo posla i da je samo važno da nam se korona ne vrati.

Vučić je najavio da će se u borbi protiv virusa sada ići na 6.000-7.000 testova dnevno i da će u ponedeljak premijerka Ana Brnabić i on otvoriti savremenu laboratoriju u Kliničkom centru Srbije.

Otvorena je prva fabrika hirurških maski u Rumi sa kineskim mašinama, proizvodiće 90.000 komada dnavno, a danas je u Galenici proizvedeno prvih 372.000 tableta hlorokina, naveo je on.

Vučić je pozvao sve građevinare da od utorka počnu da rade „punom parom“, jer treba početi podizati ekonomiju zemlje.

Vučić je saopštio i da će iznos za turističke vaučere za odmor u zemlji biti uvećan za dodatne dve milijarde dinara, kako bi „svi penzioneri, nezaposleni i oni malo siromašnji moglu da putuju po Srbiji“. On je poručio i da sa planiranjem godišnjih odmora ne treba žuriti, jer se mora videti kakva će biti situacija sa pandemijom, i zato ih je bolje provesti u Srbiji.

Najavio je i da će 11. ili 12. maja svim punoletnim građanima Srbije biti isplaćeno 100 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Čestitajući svim vernicima Uskrs, Vučić je zahvalio patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju, koga je nazvao „dobrim čovekom“, jer je razumeo koliko je svaki život važan i pronađen je najbolji način da se, bez teških reči, vernici pozovu da u nedelju ostanu kod kuća.

vucic-pink-18.4.

Beograd, 18.04.2020 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostuje u emisiji "Vreme korone" koja se emituje na TV Pink, u kojoj govori o najnovijim merama u borbi protiv pandemije koronavirusa

Vreme utiče na širenje korone

NJUJORK, 18. april 2020. (FoNet) - Jahu je došao u posed dokumenata o istraživanju svojstva korona virusa koje je američka vlada u tajnosti naručila od Nacionalnog centra za analize bioodbrane i za kontramere, laboratorije koja je osnovana nakon terorističkih napada 11. septembra.

Preliminarnim rezultatima u tom istraživanju otkriveno je da direktna sunčeva svetlost velikom brzinom ubija korona virus i da toplo i vlažno vreme drastično smanjuju mogućnost njegovog širenja.

U dopisu koji je dostavljen američkim obaveštajnim službama stoji da sunčeva svelost uništava virus u aerosolima i da je na testirenom uzorku za 60 minuta otkriven drastičan pad količine virusa.

Istraživanje je sprovedeno na sekretu iz nosa koji je sadržao virus u zatvorenim uslovima, koji su imitirali razne vremenske prilike.

U izveštaju se kaže da, iako su rezultati ohrabrujući, ni u kom slučaju nisu dovoljni da bi se izvodili konkretni zaključci.

To će biti moguće tek nakon što se testiranje ponovi nekoliko puta, a Jahu je za komentar kontaktirao američki savet za unutrašnju bezbednost koji je naručio istraživanje, ali direktan odgovor nije dobio, osim poruke da je prerano izvoditi zaključke iz bilo kakvih istraživanja vezana za korona virus.

Jahu je kontaktirao Kasima Bukharija, naučnika uglednog bostonskog univerziteta MIT, koji je učestvovao u izradi ranije objavljene studije koja je imala slične rezultate kao i ovo istraživanje.

"Ne tvrdimo da će korona virus samo tako nestati s lepim vremenom, ali vidimo da postoji veza između brzine njegovog širenja i vremenskih prilika, a najvažnije pitanje je da li je do sada zaraženo previše ljudi da bi toplije vreme moglo uticati na širenje virusa" rekao je Bukharija, prenose agencije.

Prema njegovim rečima, ako je na nekom području zaraženo 50 odsto populacije, dolazak toplijeg vremena verovatno neće biti dovoljno da se virus stavi pod kontrolu.

pariz-opera-18.4.

Paris, 18.04.2020 - prizor ispred zgrade Opere u Parizu, dok traju mere izolacije zbog sprečavanja širenja pandemije korona virusa

Socijalna distanca do kraja godine

NJUJORK, 18. april 2020. (FoNet) - Virusolog Florijan Kramer, koji sa svojim timom istražuje mogućnosti lečenja korona virusa na medicinskom fakultetu Ajkan u Njujorku, izjavio je da je vakcina u fazi kliničkog ispitivanja i da moramo očekivati da će se talasi pandemije ponovo pojaviti tokom leta, jeseni i zime, pa se moramo navići na ovakvu situaciju bar do kraja godine.

U intervju za Dojče vele on je objasnio koje terapije već deluju i koliko dugo će stroge mere biti na snazi, a poručio je da je najvažnije da se slušaju naučnici, a ne političari.

"Sa molekularnog stanovišta, ovaj virus se potpuno razlikuje od sezonskog gripa. Najdrastičnija razlika je u tome što u populaciji apsolutno nema imuniteta, a nema ni lekova, ni vakcine, i zato se on širi vrlo lako, što situaciju čini daleko opasnijom", ocenio je Kramer.

Na pitanje koliko je realno da ćemo uskoro imati vakcinu, on je rekao da je optimista, jer vakcina nije u fazi istraživanja, nego kliničkih ispitivanja, ali je naglasio da su ona dugotrajna i imaju nekoliko faza, jer vakcina mora biti sigurna i delotvorna pre nego što je primi veliki broj ljudi.

Na pitanje do kada ćemo morati da živimo izolovani jedni od drugih, Kramer je rekao da će se ova situacija nastaviti bar do sredine ili kraja maja, nakon čega će možda biti moguće da se društvene aktivnosti do određene mere vrate u normalu.

“Ali može se dogoditi da negde ponovo izbije epidemija i onda se opet moramo vratiti na ovakav režim života. Moramo očekivati da će se talasi pandemije ponovo pojaviti i tokom leta, jeseni i zime, i zato se moramo navići na ovakvu situaciju bar do kraja godine", rekao je Kramer.

On ističe da je važno reći da oporavljeni pacijenti postaju imuni na ponovnu infekciju, što znači da mogu bez rizika po sebe i druge da se vrate na posao.

njujork-med-ses-prot

New York, 18.04.2020 - medicinske sestre na protestu ispred Medicinskog centra Džakobi (Jacobi Medical Center) u Njujorku zbog uvođenja novog pravila da je za plaćeno odsustvo neophodno pismeno odobrenje lekara, tokom vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa

 

patrijarh-liturg-sab-

Beograd, 18.04.2020 - poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej služio je na Veliku subotu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetog Marka u Beogradu

 

eu-pomoc-brnab-fabri-

Beograd, 18.04.2020 - predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović dočekala je danas na beogradskom aerodromu Nikola Tesla avion sa medicinskom opremom za borbu protiv epidemije korona virusa. Let je organizovan uz finansijsku podršku Evropske unije: Ana Brnabić, Sem Fabrici, Jadranka Joksimović

 

moskav-svestenik-blagoslov

Moskva, 18.04.2020 - pravoslavni sveštenik blagosilja tradicionalne uskršnje kolače i oslikana jaja, pripremljene za proslavu Uskrsa, u dvorištu Kazanjske crkve, koja je zvanično zatvorena za parohijane po nalogu gradskih vlasti zbog korona virusa

 

vilnus-crkva-maske

Viljnus, 18.04.2020 - litvanski pravoslavni sveštenik i vernici mole se na ceremoniji blagoslova kolača i uskršnjeg jajeta u pravoslavnoj crkvi Svetog Duha, u Viljnusu

 

bolivija-poslanik

La Paz, 18.04.2020 - poslanik u zaštitnom odelu na sednici Parlamenta Bolivije u La Pazu. Većina poslanika virtuelno učestvuje na zasedanju parlamenta, tokom vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa

 

teksas-ostin-prote-

Austin, 18.04.2020 - vojnici posmatraju  demonstracije u Teksasu protiv mera borbe protiv virusa COVID-19, dok su Ostin i mnogi drugi teksaški gradovi pod zvaničnim naređenjem "ostani kod kuće", osim za najneophodnije namirnice

 

kalifor-hant.-bicc-prot

Huntington Beach, 18.04.2020 - demonstracije protiv policijskog časa koji je uveden u okviru vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa, u Hantington Biču, Kalifornija

 

ameri-prot-concord-

Concord, 18.04.2020 - demonstracije protiv mera zatvaranja koje su vlasti odobrile zbog zabrinutosti od širenja virusa COVID-19, u State Houseu

 

florida-prot-18.4.

Orlando, 18.04.2020 - demonstracije protiv policijskog časa koji je uveden u okviru vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa, u Orlandu, Florida


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...