Policijski čas i tokom Uskrsa

Danijela Ćirović

(petak, 10.04.2020 - pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Suhl, 09.04.2020 - misa na Veliki četvrtak u praznoj crkvi u nemačkom gradu Zulu, zbog pandemije korona virusa - umesto vernika njihove fotografije

Policijski čas će biti uveden i u dane Uskrsa, a crkve zatvorene. Terapija plazmom pomaže, ističu srpski stručnjaci iz SAD. Nestorović prognozira da ćemo u maju u kafiće. Vlast svesno optužuje profesionalne medije kako bi skrenula fokus sa sopstvenih propusta. Da li će Vučić biti izolovan na 14 dana. Italija preti izlaskom iz Evropske unije.

bgd-skupstina-prazno-9.4.

Beograd, 09.04.2020 - Skupština Srbije tokom potpune zabrane kretanja u vreme vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa

Policijski čas i za Uskrs

 „Zabranja kretanja u sve dane Uskrsa?“, naslov je u Novostima. List prenosi izjavu epidemiologa dr Predraga Kona koji kaže da moramo biti striktni i obustaviti sve kontakte.

Narednih deset dana je ključno za sprečavanje širenja bolesti. I sledećeg vikenda, tokom Vaskrsa, policijski čas će biti do petka do ponedeljka, piše Informer, a razmatra se i zabrana kretanja od četvrtka.

U odvojenom tekstu dr Darija Kisić Tepavčević kaže da „nema vremena za hejtere“. „Čula sam da su me neki napadali i ismevali, ali ne bavim se takvim stvarima. Mi se borimo za ljudske živote i to je najvažnije“, kaže ona.

Kurir objavljuje kako ćemo slaviti ovaj hrišćanski praznik. Crkve će biti zatvorene, dok će vernici moći na službu na Veliki petak, ali pre policijskog časa. U crkvu će moći da uđu samo po dva vernika i oni će se smenjivati. Vaskršnje liturgije će se pratiti putem televizije. Ko ne nosi masku i rukavice u verskim objektima, biće vraćen. Pričešće će moći da se obavi u domu, na poziv sveštenika kad prođe policijski čas. Osveštanje vaskršnje vodice odlaže se za jul.

fra-pariz-nadbiskup

Pariz, 09.04.2020 - pariski nadbiskup Mišel Opeti sa svetim sakramentom blagosilja Pariz kao deo proslave Uskrsa, ispred bazilike Sakrker na Montmartru, tokom mera izolacije širom zemlje radi suprotstavljanja širenju virusa Covid-19: Michel Aupetit

Terapija plazmom pomaže

Srpski naučnici iz SAD Miloš Miljković i Nebojša Skorupan ističu za Blic da terapija plazmom pomaže, i da bi u Srbiji mogla da bude efikasna. Za ovaj list govori i ministar unutrašnjih poslova, koji kaže da je policiji najteži posao kotrola izolacije. Što se tiče situacije sa korona virusom u našoj zemlji, ukupno je potvrđeno 2.867 slučajeva.

venci-krusevac-kosare-

Kruševac, 09.04.2020 - Venac na spomen-obeležje poginulima na Košarama, pripadnicima 125. motorizovane brigade, 58. lake pešadijske brigade, 7. pešadijske brigade i 53. graničnog bataljona, u krugu kasarne "Rasina" u Kruševcu, položio je ministar odbrane Aleksandar Vulin sa pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Venac je položila i gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović

Ofanziva na „nepodobne“ novinare

List Danas piše o ofanzivi vlasti i provladinih tabloida na „nepodobne“ novinare usred pandemije. Vlast svesno optužuje profesionalne medije kako bi skrenula fokus sa sopstvenih propusta, smatraju sagovornici lista. „Ja Srbiju veoma volim, usudiću se da kažem – više od predsednika i premijerke. Upravo zato se i trudim da građane informišem objektivno i pravovremeno, jer ne želim da moja deca odu da žive u nekoj drugoj zemlji“, kaže Milan Ćulibrk, glavnik urednik NIN-a. Direktor programa N1 Jugoslav Ćosić podseća da Kurir „koji je najveći proizvođač lažnih vesti“, optužuje N1 za lažne vesti i da ugrožava zdravlje građana Srbije. „Da nije opasno, bilo bi komično“, kaže on.

„Šta je motiv neprofesionalnog i neodgovornog izveštavanja“, pita Kurir uz naslov „N1 preko korone gura svoje ljude na vlast, jure profit za svog vlasika, u svemu im pomaže Đilas“.

klokot-pomoc-volonteri-

Klokot, 09.04.2020 - volonteri uručuju humanitarnu pomoć najugroženijim porodicama u selima opštine Klokot

Da li će Vučić biti izolovan

Bolest kovid 19 ne pravi selekciju, nema izuzetaka i svi su podjednako osetljivi, izjavila je na jučerašnjoj konferenciji zamenica direktora Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević, odgovarajući na pitanje da li će predsednik Srbije Aleksandar Vučić biti testiran na virus korona i da li će biti u izolaciji 14 dana jer je prisustvo virusa potvrđeno kod njegovo sina.

„Kakva će biti procedura zavisi od toga da li je neka osoba bila izložena i u bliskom kontaktu s osobom kod koje je laboratorijski potvrđena infekcija u periodu za koji se smatra da je zarazan. U skladu s tim, rade se sve dalje procedure i nema izuzetaka“, pojasnila je ona, piše u Politici.

lond-bolnica-dzonson

London, 09.04.2020 - policajci ispred bolnice Sent Tomas u Londonu, gde se na intenzivnoj nezi nalazi britanski premijer Boris Džonson zbog zaraze korona virusom

Nestorović: U maju u kafiće

Srpski telegraf objavljuje ispovest Branimira Nestorovića uz naslov „Oterali su me iz vlade posle smrti Đinđića“.

„Bio sam pomoćnik ministra i savetnik premijera sve do njegovog ubistva. A onda sam smenjen i isključen iz DS, u koji sam primljen dva meseca ranije, na Zoranovu inicijativu“, kaže on. „Nemam političke ambicije, neću se nigde učlaniti. Kada se ova kriza završi, nastaviću da se bavim onim što najbolje znam... Tokom ova dva meseca razvio sam poštovanje za predsednika, ali mi SNS izgleda kao stranka sa puno frakcija“, dodaje Nestorović. On kaže i da bi Srbija posle Uskrsa mogla da očekuje ukidanje većine mera, te se nada da ćemo „u maju moći u kafiće, a od sredine juna na more“.

rum-kluz-sezonci-

Cluj, 09.04.2020 - rumunski sezonski radnici čekaju ispred međunarodnog aerodroma Avram Iancu, u Klužu,  više od 1800 radnika iz cele Rumunije putuje na 12 letova za Berlin, Baden Baden i Dizeldorf, a većina će raditi kao berači špargle

Italija preti izlaskom iz EU

Ministarski sastanak Evrogrupe u četvrtak „ključni je događaj za sudbinu evra“, upozorile su berze uoči druge onlajn sednice posvećene zajedničkom paketu mera za borbu protiv ekonomskih posledica pandemije virusa korona. Prva ovonedeljna ministarska video-konferencija – u noći između utorka i srede – završena je bez dogovora o predloženim zajedničkim merama u vrednosti od oko 540 milijardi evra. U međuvremenu, Evropska centralna banka, kako piše Politika, je izašla s procenom da će evrozoni biti potrebno „najmanje 1.500 milijardi evra“ da se izbori sa posledicama nadolazeće krize. Dodatnu pometnju unela je Kristin Lagard, predsednica ECB, ocenom da „EU ne treba da bude opsednuta korona-obveznicama“. Tim povodom, na berzama su ostali u nedoumici. Ako EU ne prihvati korona-obeznice, Rim će biti prinuđen da se sam snalazi u borbi protiv posledica pandemije, upozorio je premijer Đuzepe Konte. Naslov teksta je „Italija preti izlaskom iz EU“.

ita-rim-doktor-cipele-

Rome, 09.04.2020 - doktor dezinfikuje cipele posle napuštanja Covid odeljenja rimske bolnice San Filippo Neri

Da vaskrsnemo bolji nego što smo bili

“Nailazi Vaskrs i treba da vaskrsnemo kao novi ljudi. Bolji nego što smo bili. Da mislimo u radosti o svakom prošlom danu, a da mislimo u prevelikoj radosti o svakom budućem danu. Sve ostalo nije dostojno čoveka. Heroji ovog vremena su svi lekari i celim srcem sam uz njih”, kaže glumica za Novosti u tekstu pod naslovom “Tanja Bošković: Trebalo bi da vaskrsnemo bolji nego što smo bili”.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...