Znaci slabljenja virusa

Danijela Ćirović

(četvrtak, 09.04.2020 - pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Wuhan, 08.04.2020 - medicinski radnici iz kineske provincije Đilin na aerodromu u Vuhanu, uoči povratka kući, pošto je ukinut karantin koji je trajao 11 nedelja zbog pandemije korona virusa

Zabrana kretanja produžena je od petka u 17 sati do ponedeljka u pet ujutro, što je ukupno 60 sati. To što mnogo zaraženih nema simptome, znak je da virus slabi, rekao je Kon. Vučić je izjavio da je telefonom zvao obolele, „u početku skoro sve“. Iako je na snazi moratorijum na plaćanje rata kredita, svaki deseti građanin i dalje izmiruje obaveze. Od bitke na Košarama prošla je 21 godina. Tramp je optužio SZO da se previše bavila Kinom, a nije upozorila SAD. 

virus-pomoc-turska-bg

Beograd, 08.04.2020 - pomoć koju je Republika Turska uputila Republici Srbiji u vidu opreme za sprečavanje posledica pandemije virusa Covid-19, isporučena je danas na aerodromu "Nikola Tesla" turskim vojnim avionom, koji su dočekali ministar odbrane Aleksandar Vulin i ambasador Republike Turske u Beogradu Tandžu Bilgič

Izolacija od petka do ponedeljka

Zabrana kretanja u Srbiji biće produžena od petka u 17 sati do ponedeljka u 5 časova ujutro, potvrđeno je na redovnoj konferenciji kriznog štaba. Period kada penzioneri mogu da idu u kupovinu pomeren je na petak od 4 do 7 sati ujutru, prenosi Danas. Ranije je postojala ideja da policijski čas bude uveden samo za Beograd i Niš, kao najveća žarišta, ali će to ipak važiti za celu zemlju. Do sada je zabrana kretanja važila od subote u 13 časova do ponedeljka u 5 ujutro. To nije važilo za starije od 65 godina, koji su mogli u kupovinu u subotu ujutru. Takođe, od zabrane kretanja su bili izuzeti vlasnici kućnih ljubimaca koji su mogli da svoje ljubimce izvode uveče od 23 do 1 čas i nedeljom od 8 do 10 časova ujutro. U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano još 219 novoobolelih od korona virusa, ali i četiri smrtna slučaja. Ukupno je do sada zabeleženo 2.666 zaraženih i 65 preminulih.

krizni-stab-8.4.-

Beograd, 08.04.2020 - redovna sednica Kriznog štaba Vlade Srbije, tokom vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa: Slavica Đukić Dejanović, Zoran Đorđević, Zlatibor Lončar, Ana Brnabić

Kon: Virus slabi

Dr Predrag Kon izneo je optimističku teoriju, objavljuje Blic, da to što mnogo zaraženih nema simptome, govori da virus slabi. „Otkrivanje slučajeva koji nemaju nikakve simptome može, uslovno rečeno, da ukaže da je došlo do smanjenja virulentnosti, što je veoma dobra stvar. Dosta ljudi je razvilo imunitet, a da to i ne zna“, objašnjava Kon.

dr-kon-8.4.

Beograd, 08.04.2020 - redovna konferencija za novinare lekara specijalista, članova Kriznog štaba Vlade Srbije, o epidemiji korona virusa u Srbiji: Predrag Kon

Najava ukidanja vanrednog stanja

“Vučić: Konačno vidim svetlo na kraju tunela”, naslov je u Informeru. “Nadam se da ćemo za mesec dana ukinuti vanredno stanje”, citira ovaj tabloid predsednika Republike.

vucic-sin-

Beograd, 08.04.2020 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je večeras na svom zvaničnom instagram profilu da je njegov sin Danilo pozitivan na korona virus i da je primljen u Infektivnu kliniku

Zatvoreni 60 sati

Glavni naslov na prvoj strani Informera je „Pobedićemo virus – 60 sati zabrane izlaska“. List prenosi i da su bolnice već prepune, te da samo stroga izloacija sprečava širenje bolesti.

To znači da morate da se organizujete pre svega sa nabavkom namirnica, ali i lekova, kao i sa iznošenjem smeća, pišu Novosti. Kako biste izbegli gužve, koje se neminovno stvaraju zbog skraćenog radnog vremena marketa, najbolje bi bilo da namirnice koje su vam potrebne za vikend kupite već danas. Jedan od saveta je i da u nabavku ne idete bez spiska, i ako je moguće u radnju koja vam je već poznata, kako bi se što manje zadržavali u zatvorenom prostoru, koji nije vaš dom. Isto se odnosi i na apoteke.

Kurir dodaje i izjavu teologa Miloša Stojkovića, koji kaže da „nije greh ne otići na liturgiju, pomolite se u kući pred ikonom“.

Sve je veće opterećenje u bolnicama, objavljuje Politika, pa se u KBC „Zvezdara“ nalazi 361 pacijent, dok je u KBC „Dragiša Mišović“ takvih 259 slučajeva.

donacija kina lab

Beograd, 08.04.2020 - ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović potpisao je danas, u prisustvu premijerke Ane Brnabić i ambasadorke Kine u Beogradu Čen Bo, ugovor sa predstavnicima kineskog instituta BGI o donaciji za izgradnju dve najmodernije laboratorije za testiranje na koronavirus u Srbiji

Otkud Vučiću telefoni zaraženih

Posle izjave predsednika Srbije da je lično zvao pacijente zaražne koronom, list Danas pita „otkud Vučiću brojevi telefona obolelih“. Gostujući u emisiji „Upitnik“ na RTS-u, Aleksandar Vučić rekao da je pacijente zove telefonom, da ih je „u početku zvao skoro sve“, ali da „sada ima mnogo bolesnika, pa ne može“. Ključno pitanje je da li su zaraženi od kovida 19 dali dozvolu da njihov broj telefona bude prosleđen, kaže Milan Marinović, poverenik za zaštitu podataka o ličnosti.

„To što nešto deluje da služi svrsi ohrabrivanja u daljoj borbi protiv bolesti, nikako ne može da bude izgovor za nepoštovanje ljudskih prava“, kaže Bojana Selaković. Draško Karađinović objašnjava da se u stanju kolektivne psihoze traži „očinska figura koja će da brine o svemu i za svakoga, a predsednik na toj činjenici kreira emocionalni narativ koji odgovara zahtevima većine“.

Srpski telegraf objavljuje da su „napali Vučićevu decu zato što su dostavljala pomoć ugroženima“.

nadbiskup-uskrs

Beograd, 08.04.2020 - beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar čestitao je vernicima predstojeći Uskrs po gregorijanskom kalendaru, koji se ove godine obeležava u nedelju, 12. aprila

Svaki deseti i dalje plaća kredit

Banke koje posluju na našem tržištu od 1. aprila primenjuju Odluku Narodne banke Srbije o zastoju otplate kredita tokom najmanje tri meseca vanrednog stanja zbog pandemije vurusa korona, pišu Novosti. Moratorijum je, kako preliminarna statistika banaka kaže, prihvatila većina dužnika, ali je od tri do 10 odsto zaduženih klijenata, bilo da su privatna ili pravna lica, odbilo pauzu i odlučilo da nastavi sa otplatom svojih kredita i lizinga. Kako iz Udruženja banaka Srbije kažu, prvi zvanični presek, za kompletan bankarski sektor Srbije, imaće sledeće nedelje. Zaduženi po osnovu raznih kredita, stambenih, keš, preduzetnici, poljoprivrednici, pojedinci, svi koji su procenili da im ne odgovara pauziranje i zapravo produžetak otplate za tri meseca, morali su do 31. marta da se jave svojim bankama i odbiju moratorijum. List navodi da svaki deseti građanin i dalje plaća kredit.

tel-aviv-pusto-

Tel Aviv, 08.04.2020 - prazne ulice u Tel Avivu u vreme odluke o ograničenom kretanju zbog pandemije korona virusa

Srpski zatvorenici u obruču korone

Politika piše da su srpski zatvorenici na Kosovu u obruču korone. Sudsko veće posebnog odeljenja osnovnog suda u Prištini odbilo je zahtev odbrane da se Zlatan Krstić brani sa slobode, uprkos tome što se njegovo zdravstveno stanje zbog dijabetesa i otvorene rane na nozi drastično pogoršalo. Njegov advokat Dejan A. Vasić podseća da Krstića tužilaštvo tereti za navodni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen za vreme ratnih sukoba kod Uroševca.

„Odbijen je naš zahtev da se brani sa slobode, iako sam garantovao da će se u svakom momentu odazvati kosovskom sudu. Krstićevo stanje se toliko pogoršalo da nije u stanju da ustane, a rana koja zbog šećerne bolesti ne može da zaraste, proširila se i preti da mu ugrozi život“, kaže on.

bagdad-pusto-8.4.

Baghdad, 08.04.2020 - prazne ulice u Bagdadu tokom vanrednog stanja u Iraku zbog pandemije korona virusa

Od bitke na Košarama 21 godina

Tačno pre 21 godinu, 9. aprila 1999, u jeku NATO agresije na SR Jugoslaviju, počela je bitka na Košarama. Ovoga puta godišnjica bitke, koju je vreme svrstalo u rang slavnih borbi iz prethodnih ratova, obeležava se u vanrednom stanju, proglašenom zbog pandemije, piše Politika. Ratna stradanja i bolest, makar i opasna po život, ne mogu se porediti, ali i tada, kao i sada, do izražaja dolaze hrabrost i odlučnost, samopožrtvovanje i snaga ličnog primera. Bitka na Košarama nazvana je po karauli „Košare“, koja se nalazila na istoimenom toponimu na jugoslovensko-albanskoj granici „iznad“ Đakovice.

engl-birmingem-bolnica

Birmingham, 08.04.2020 - priprema privremene bolnice za pacijente inficirane virusom Covid-19

Tramp optužio SZO

Dok se pandemija virusa korona u Kini primiruje, Amerika beleži gotovo 2.000 smrtnih slučajeva dnevno. Frustraciju zbog ove situacije izrazio je šef Bele kuće, optuživši Svetsku zdravstvenu organizaciju da je isuviše posvećena Kini, iako joj najviše novca dolazi iz SAD, prenosi Politika. Tramp je u utorak, u danu kada je Amerika prijavila dnevni crni rekord u svetu – 1.800 mrtvih, istakao da je SZO „mnogo grešila“ i „propustila“ da upozori SAD na opasnost zaraze jer se bavila Kinom.

tramp-szo-optuzbe

Washington, 08.04.2020 - američki predsednik Donald Tramp na brifingu za novinare u Beloj kući tokom vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa

Novak zabrinut za majku

„Novak u strahu za život majke“, naslov je u Srpskom telegrafu. Zbog epidemije korone srpski teniser je zabrinut jer mu je majka imala problema sa zdravljem, navodi list.

rus-moskva-prazno-kurir

Moskva, 08.04.2020 - kurir za dostavu hrane hoda sam praznom ulicom u Moskvi jer je stanovnicima  savetovano da ostanu kod kuće kako bi izbegli širenje korona virusa, a na bilbordu piše "Ostanite kod kuće, brinite o sebi i svojim voljenima"

Trobroj dnevnih novina u petak

Politika na naslovnoj strani najavljuje da će u petak objaviti trobroj, što će verovatno učiniti i ostali dnevni listovi. To bi zančilo da će se dnevna štampa u Srbiji pojaviti u petak pa - u ponedeljak.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...