Valjevo kao srpski Vuhan

Danijela Ćirović

(petak 27. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Valjevo, 26.03.2020 - pripadnici Vojske Srbije angažovani na pojačanoj podršci u suzbijanju korona virusa u Valjevu

Sprema se izolacija tri grada koji su žarišta zaraze. Među njima je i Valjevo, gde se virus proširio posle proslave za 70 ljudi. Dr Tiodorović kaže da je narednih 15 dana ključno. Iskustva u Italiji su pokazala da muškarci više umiru od korone nego žene. Kako je pala Kurtijeva vlada. Podgorica optužuje Beograd za krađu tri respiratora. Fratini je ogorčen na EU. Moskva je Italiji usred krize poslala 15 aviona pomoći.

rus-polic-65-

Moscow, 26.03.2020 - ruski vojnici kontrolisu penzionere u Moskvi posto je u Rusiji striktno zabranjen izlazak svim gradjanima starijim od 65 godina zbog pandemije korona virusa

Obruč oko žarišta

Sprema se izolacija žarišta, pišu Novosti, koja podrazumeva obruč oko tri grada, a na nebu su i dronovi. Razmatra se zatvaranje Beograda, Niša i Valjeva, koji su najteže pogođeni. Biće blokirani putni pravci i „odsečeni“ zaraženi stambeni blokovi. U Srbiji je zabeležn i crni rekord, jer je virus odneo tri života u jednom danu.

prva-iskra-alkohol

Beograd, 26.03.2020 - iz fabrike "Prva iskra - namenska" u Bariču isporučeno je 3.000 litara alkoholnog rastvora za dezinfekciju u suzbijanju korona virusa

Kako se Valjevo zarazilo

Blic pita zašto je grad na Kolubari postao žarište epidemije uz naslov „Zaraza se u Valjevu proširila na proslavi od 70 ljudi“.

„Valjevo srpski Vuhan“, naslov je u Kuriru. Oko 15 odsto svih zaraženih u Srbiji evidentirano je u ovom mestu. Trenutno je 600 osoba u izolaciji, od čega je čak 100 zdravstvenih radnika. Širenje zaraze krenulo je s proslave firme u selu Lelić 29. februara.

Tek objavljivanjem zvaničnih podataka o broju obolelih po gradovima i opštinama, postalo je jasno kolike su razmere širenja virusa korona u Valjevu. Bez ikakve „valjevske podvale“, piše Politika, imajući u vidu broj stanovnika, grad na Kolubari definitivno je najveće žarište zaraze u Srbiji. Prema podacima objavljenim 25. marta, čak 46 obolelih je iz ove sredine, što je procentualno gledano znatno više u odnosu na tadašnjih 173 u Beogradu ili 37 u Nišu, ako se zna da Valjevo ima nešto više od 60.000, Niš preko 200.000, a srpska prestonica u užem jezgru oko 1,5 miliona stanovnika. O ozbiljnosti situacije svedočio je i hitan poziv doktorima i medicinskim tehničarima sa položenim stručnim ispitom, koji su zainteresovani za rad na određeno vreme, da se jave u kadrovsku službu Doma zdravlja u ovom gradu.

lekari-kzs-tiodorovic-

Beograd, 26.03.2020 - redovna konferencija za medije u Vladi Srbije o preseku stanja zdravlja povodom pandemije korona virusa: Goran Stevanović, Verica Jovanović, Branislav Tiodorović (desno)

Narednih 15 dana ključno

Dr Branislav Tiodorović poručuje sa naslovnice Blica: „Izdržite još dve nedelje da sprečimo italijanski scenario.“ Narednih 15 dana su ključni, kaže on, biće povećan broj obolelih i umrlih, ali uz gvozdenu disciplinu „sigurno ćemo izbeći ono što se desilo u Italiji“. „Još smo, srećom, daleko od njih, njima je pukao zdravstveni sistem, a nultog pacijenta su otkrili posle mesec dana“, ističe Tiodorović.

pomoc-aero-brnab-ccen

Beograd, 26.03.2020 - predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić dočekala je na Aerodromu "Nikola Tesla" još jedan avion sa medicinskom pomoći i opremom iz Kine; troškove prevoza snosi EU, dok je u organizaciji pomogao UNDP: Čen Bo, Ana Brnabić, Sem Fabrici, Fransin Pikap

Muškarci više umiru od korone

List Danas objavljuje šta kažu dosadašnja domaća i svetska iskustva u borbi protiv korone uz naslov „Boj dobija preventiva, muškarci više umiru“. U Italiji smrtnost kod muškog pola iznosi 71 odsto, a u Španiji je, prema podacima koji su juče objavljeni, preminulo dvostruko više muškaraca nego žena. „Naš cilj je da vrhunac krize bude oko Uskrsa, da bi krajem aprila i početkom maja, sa toplijim vremenom broj zaraženih počeo da pada“, kaže Branislav Tiodorović. Tarik Jašarević, portparol Svetske zdravstvene organizacije, preporučuje da treba reagovati brzo i testirati što više ljudi.

bg-setnja-pasa-

Beograd, 26.03.2020 - žena šeta pse ulicama Beograda u vreme pandemije korona virusa

Pobedio variolu, sad u karantinu

Veteran borbe protiv virusa za Informer kaže: „Pobedili smo variolu, pa ćemo i koronu.“ Milovan Pajović (85), viši medicinski tehničar iz Čačka, danas je u karantinu zbog korone, a 1972. lečio je obolele od velikih boginja. „Pobedićemo i ovo zlo, važno je samo da budemo disciplinovani“, kaže on za Informer.

Kako je pala Kurtijeva vlada

Odbijanje da ukine takse na robu iz centralne Srbije, na čemu insistraju SAD, i miniranje svih inicijativa da se nastavi dijalog koji bi vodio ka postizanju kompromisa Beograda i Prištine, doveli su vladu Albina Kurtija do pada, prenosi Politika. Za svega 50 dana lider Samoopredeljenja je prešao put od nekoga ko je slovio za velikog borca protiv korupcije, za šta je dobio podršku i nekih opozicionih partija, do političkog debakla kada su posle duge sednice, u noći između srede i četvrtka, za njegovu smenu glasala čak 82 poslanika. U igri za novog premijera je Agim Veliju, navodi list, koga je opozvani šef vlade smenio jer je podržao nameru Hašima Tačija da se uvede vanredno stanje.

Optužili Beograd za krađu respiratora

Broj obolelih od virusa korona u Crnoj Gori premašio je sva očekivanja, nakon što je juče potvrđeno da je obolelo još 14 osoba, odnosno da u ovoj državi ima ukupno 67 inficiranih građana. Ali, vest o velikom broju obolelih od korone u drugi plan je potisnula informacija da je navodno Srbija konfiskovala respiratore koje je Crna Gora kupila u inostranstvu, piše Politika. „Od pet respiratora koje je Fonda za zdravstveno osiguranje naručoi od predstavnika švedskog proizvođača, tri su juče zadržana na granici sa Srbijom, a potom i konfiskovana“, rekao je direktor Fonda Sead Čigrić. On je kazao da su, prema informacijama dobijenim od dobavljača, tri preostala respiratora zaplenjena.

Fratini ogorčen na EU

Bivši šef diplomatije Italije ogorčen je na saveznike, prenosi Informer. „Fratini: Evropska unije je ostavila Italijane da umru, Rusija nam je najviše pomogla, hvala joj“, naslov je teksta.

rusi-konvoj-bergamo-yan-

Četvrak 26. mart 2020, ruski vojni konvoj, u pratnji italijanskih karabinjera, na ulazu u Bergamo

Moskva poslala 15 aviona

Otkako traje borba s virusom Rusija se veoma retko spominjala u medijima, sve do pre nekoliko dana, kada je Vladimir Putin u nizu sveobuhvatnih mera objavio da se referendum o ustavnim promenama odlaže do daljeg. Za one koji žele što pre da vide kraj mandata aktuelnog ruskog predsednika, činjenica da građani Rusije 22. aprila neće glasati o teoretskoj mogućnosti da Putin dobije još dva uzastopna šestogodišnja mandata – bila je udarna vest, piše Politika. Posle upadljivog odsustva izveštaja o zaraženima u Rusiji, zbog čega su se zapadni mediji već pitali kako je moguće da država sa tolikom teritorijom ima tako mali broj zaraženih – usledio je još jedan iznenađujući potez. Rusija je na vrhuncu zdravstvene krize u Italiju poslala 15 aviona sa 100 vojnih lekara virusologa i epidemiologa, 600 respiratora, osam medicinskih timova, specijalna vozila za dezinfekciju i medicinski materijal.

„Putinov lekat tvrdi: Korona je prova za biološki svetski rat“ objavljuje Srpski telegraf. „Leonid Rošalj, predsednik med. komore Rusije: Kovid 19 je pušten da se ispita zdravstveni sistem. To će kasnije biti korišćeno u biološkom ratu!“ Uz ovo list objavljuje fotografiju Putina i Rošalja, sa potpisom: „Čovek od poverenje Leonid Rošalj sa Vladimirom Putinom“.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...