Sledi masovno testiranje na virus korona

Danijela Ćirović

(utorak 24. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 23.03.2020 – zatvorena pijaca Skadarlija (Bajlonijeva) u centru Beograda tokom vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa u Srbiji

U Beogradu je preminula žena od 60 godina, treća žrtva virusa u Srbiji. Kineski stručnjaci traže strožu disciplinu. Struka nije rekla da se izbori ne raspisuju. Janković kaže da građani ne treba da ćute, ali ni da dižu paniku. Banke se ne odriču naplate. Pojedini krše izolaciju radi „lajkova“ na društvenim mrežama. Navršila se 21 godina od bombardovanja NATO, bombe je zamenila korona.

rim-virus-zel-stan

Rim, 23.03.2020 - vojska na glavnoj zeleznickoj stanici u Rimu tokom vanrednog stanja u Italiji zbog epidemije korona virusa

Treća žrtva u Srbiji

U Beogradu je preminula žena starosti 60 godina u bolnici „Dragiša Mišović“, što je treća žrtva korona virusa u Srbiji, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Prema njegovim rečima, preminula nije imala tešku kliničku sliku, prenosi Danas.

Nakon sastanka sa kineskim ekspertima, Vučić je rekao da će se u Srbiji promeniti pristup i politika uz pomoć kineskih prijatelja i da će krenuti masovna testiranja, što će početi u narednih 48 sata.

„Imamo dovoljno testova za prvih nekoliko dana masovnog testiranja. Želimo da tretiramo sve koji su zaraženi. To znači da ćemo imati više i lečenih pacijenata“, objasnio je Vučić, dodavši da će biti hospitalizovani i slučajevi sa najblažim simptomima. On je najavio da je moguća izolacija centra Beograda.

vucic-kzs-kineski-lekari-23.3.

Beograd, 23.03.2020 - predsednik Srbije Aleksandar Vucic na konferenciji za novinare povodom situacije u vezi epidemije korona virusa: Aleksandar Vucic, Ana Brnabic, Cen Bo i kineski lekari

Kinezi traže strogu disciplinu

Kineski lekari traže najstrožu disciplinu, piše Informer, uz naslov „Srbija za 58 dana ubija koronu“. Ako bi svi građani poštovali sve mere izolacije, virus bi za 29 dana bio stavljen pod punu kontrolu, posle čega bi se za još 29 dana potpuno ugasila epidemija. Najnoviji bilans je troje mrtvih, 248 zaraženih, 124 u bolnici i 15 životno ugroženih.

Naslov u Blicu je „Životno ugroženo 15 ljudi, najmlađi ima 35 godina“. „Odlična stvar je što se disciplina građana popravila i što mere izolacije daju prve rezultate“, kaže epidemiolog Predrag Kon.

Kurir podseća da ne treba da se izlazi, da treba držati distancu i da se često peru ruke. „Ovo je prava prilika da budemo što bolje društvo“, kaže predsednik SANU Vladimir Kostić.

nzeland-market-zalihe-

Chrischurch, 23.03.2020 - stanovnici Novog Zelanda masovno kupuju u supermarketima i prave zalihe posle najave premijerke Dzasinde Ardern da je proglaseno vanredno stanje u zemlji zbog epidemije korona virusa

Struka nije bila protiv izbora

Lapsus direktorke Instituta Batut da se prvi slučaj korone u Srbiji pojavio 1. marta, izazvao je raspravu o tome zašto je izborna trka uopšte zakazivana, objavljuje Danas uz naslov „Struka nije rekla da se izbori ne raspisuju“.

„Na pogoršanje epidemiološke situacije u Srbiji nije uticalo to da li je prvi slučaj korona virusa izolovan 1. marta ili 6. marta“, kaže Zoran Radovanović. Ana Stevanović dodaje da je raspisivanje izbora u doba zaraze skandal. „SNS je svesno dovela ljude u rizik“, ističe Radomir Lazović.

virus-darija-greska-

Beograd, 23.03.2020 - zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije Darija Kisic Tepavcevic na konferenciji za novinare u Vladi Srbije povodom stanja u vezi epidemije korona virusa

Janković: Građani da ne ćute

Saša Janković, bivši ombudsman, govori za Danas o vanrednom stanju. Naslov teksta je „Građani da ne ćute, ali ni da šire paniku“. „Mere koje je vlast u Srbiji donela načelno su primerene opasnosti, ali izvođenje nekih od njih izgleda nedovoljno pripremljeno, zakasnelo i zbunjujuće... Ako država puno improvizuje, sve može postati haotično“, kaže Janković.

budimpesta-pomoc-kina

Budapest, 23.03.2020 - dostava humanitarne pomoci iz Kine na aerodromu u Budimpesti za borbu protiv epidemije korona virusa u Madjarskoj

5G mreža izazvala koronu

Doktor Tomas Kouan tvrdi, objavljuje Srpski telegraf, „5G mreža je izazvala koronu“. Kineski Vuhan, koji je prvi ušao u bitku sa koronavirusom, prvi je grad koji je bio potpuno pokriven najsavremenijom mobilnom tehnologijom.

fra-vojna-bolnica-

Mulhouse, 23.03.2020 - poljska bolnica francuske vojske za smestaj zarazenih korona virusom na istoku Francuske

Banke se ne odriču naplate

Sve banke su na svojim internet stranama objavile uslove moratorijuma, to jest tromesečne pauze u otplati kredita kako im je to naložila Narodna banka Srbije. Svi oni kojima odgovara tromesečni zastoj u otplati zajmova ne treba ništa da rade i njihovo nejavljanje banci značiće da su oni saglasni sa ponudom, piše Politika. Moratorijum počinje da teče 31. marta po isteku deset dana nakon objave obaveštenja na zvaničnoj internet prezentaciji banke, osim ako dužnik izričito ne zahteva primenu moratorijuma pre isteka tog roka, što je dato kao opcija. Međutim, svi oni koji su se odlučili da ne plaćaju obaveze prema banci moraju da računaju da će kasnije platiti nešto veći iznos rate, jer se banke nisu odrekle naplate kamate za ovaj period.

njujork-tajmsskver-virus

New York, 23.03.2020 - prazan Tajms Skver (Times Square) u Njujorku tokom vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa

Kršenje izolacije radi „lajkova“

Iz dana u dan građani su disciplinovaniji i sve više poštuju i pridržavaju se mera samoizolacije i ograničenja kretanja, odnosno policijskog časa. Ipak, i dalje ima neodgovornih ljudi koji na ovaj način krše zakon, piše Politika. Od dana kada je proglašen policijski čas u Srbiji, na društvenoj mreži Instagram pojavio se nalog pod tim imenom. Sada ga prati oko 25.000 ljudi, a na njemu se svakodnevno objavljuju snimci sa socijalnih mreža na kojima se vidi kako građani krše policijski čas. Administratori su napisali da ne pozivaju ni na kakvu građansku neposlušnost već da je sve napravljeno radi zabave. Svejedno, porazno je to što mnogi smatraju da je smešno ako se snimaju napolju za vreme zabrane kretanja, pretrčavaju prazne ulice i kriju se iza zidova i automobila ukoliko naiđe policijska patrola.

vucic-dodik-virus-

Beograd, 23.03.2020 - predsednik Srbije Aleksandar Vucic sastao se danas sa srpskim clanom Predsednistva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom

Bombe zamenila korona

Tomahavci su najavljivali svoj dolazak jezivim šuštanjem, ispuštajući vatreni trag iza sebe. Potom bi usledile stravične eksplozije. Tako je bilo pre 21 godinu, kada je NATO, kako su tvrdili glasnogovornici, bombardovao Jugoslaviju i Srbiju „za naše dobro“, piše Politika. Kada su prve bombe pale na Straževicu, ukopano komandno mesto u beogradskom naselju Rakovica koje kasnije mnogo puta nisu uspele da razbiju ni džinovske bombe, svi stanari iz Bloka 63 u Novom Beogradu, spustili su se u sklonište. „Razmak među njima nije bio dva metra i nismo nosili maske“, stoji u tekstu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...