Počeo policijski čas

Anđelka Nikolić

(četvrtak 19. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 18.03.2020 - prazne ulice u centru Beograda posle 20 casova, prvog dana kada je uveden policijski cas u okviru vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa

Sinoć u 20.00 sati stupila je na snagu mera vlade po kojoj do 5.00 sati ujutru niko ne može da bude na ulici. Državljani Srbije koji dolaze iz inostranstva, a koji budu prekršili mere samoizolacije, biti smešteni u neki od tri karantina – u Vršcu, Požarevcu i Pirotu. U Srbiji 89 obolelih, a jedan pacijent kritično. Vrhunac epidemije od sledećeg vikenda do Uskrsa.

bg-apoteka-nema-

Beograd, 18.03.2020 - obaveštenje na vratima privatnih apoteka da nema osnovnih sredstava za dezinfekciju

U Srbiji u 20 časova počela zabrana kretanja

Sinoć u 20.00 sati stupila je na snagu mera vlade po kojoj do 5.00 sati ujutru niko ne može da bude na ulici, sem nadležnih organa na zadatku i onih koji imaju radnu obavezu u trećoj smeni, piše u Politici. Zabrana kretanja ne odnosi se ni na lica kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć, kao i na određene grupe poljoprivrednih proizvođača.

Nešto pre 20.00 sati preko beogradskih Terazija je prošlo policijsko vozilo iz kojeg su, uz sirene, upozorili građane preko megafona da ne smeju da budu na ulicama.

O prvom danu zabrane kretanja Blic izveštava pod naslovom: “Ulice puste, malobrojni prolaznici nose maske”.

Na pozive s društvenih mreža, građani u Beogradu su tačno u 20.00 sati počeli da s prozora i balkona aplaudiraju i kliču u znak podrške zdravstvenom osoblju Srbije, piše u Danasu.

“Prvi dan zabrane: većina penzionera ostala kod kuće, policija reagovala u nekoliko situacija”, piše u Kuriru.

“Penzioneri ne izlazite iz kuća da nam se ne bi dogodile ovakve slike kao u Italiji”, objavljuje Alo uz fotografiju mrtvačkih sanduka u Italiji.

brnab-kzs-pelemis-sreda-18.3.

Beograd, 18.03.2020 - predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na konferenciji za novinare povodom epidemije korona virusa: Ana Brnabić, Mijomir Pelemiš

Kršenje „policijskog časa” tretiraće se kao krivično delo

Ograničenje kretanja zbog virusa: Za kršenje zabrane 150.000 ili zatvor. Prvo novčana kazna, a ko se ponovi –robija i do tri godine, objavljjuju Novosti.

Kršenje „policijskog časa”, odnosno zabrane kretanja napolju između 20 sati uveče i pet sati ujutro, tretiraće se kao krivično delo „nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije”, izjavio je predsednik Udruženja sudija i tužilaca Nenad Stefanović, prenose Novosti.

Za ovo krivično delo zaprećena je novčana kazna od 100.000 do milion dinara, ili zatvor do tri godine.

“Nije šala! Ko krši policijski čas, ide tri godine u zatvor”, naslov je u Informeru.Citira se i advolkat Toma Fila: “Sve koji krše pravila vanrednog stanja odmah terati u zatvor! Životi su u pitanju”.

Startovale mere vlade kojima se ograničava sloboda kretanja građana, piše u Danasu pod naslovom: “Za kršenje policijskog časa moguć i zatvor”.

Nove mere: Specijalni karantin za povratnike koji ne poštuju samoizolaciju

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će građani Srbije koji na granici čekaju na ulazak u Srbiju biti primljeni, ali će zbog policijskog časa od 20 časova do pet ujutro morati da prekinu putovanje, prenosi Danas.

„Molili smo te ljude da ne dolaze. Ceo naš zdravstveni sistem je mnogo puta slabije finansiran od sistema zemalja u kojima žive, rade i plaćaju porez, mislim sa boljim stručnjacima ali sa slabijim resursima“, kazala je premijerka.

Brnabić je izjavila da srpske državljane iz inostranstva očekuje krivično gonjenje ukoliko, usled nesprovođenja mera samoizolacije, zaraze ili izazovu smrt drugog lica od korona virusa:

„Ako neko usled zabrane kretanja, zarazi druga lica, po članu 259. Krivičnog zakonika, može mu se izreći kazna od jedne do osam godina zatvora, a ako uzrokuje smrt očekuje ga kazna od dve do 12 godina zatvora“.

Ona je istakla je da će državljani Srbije koji dolaze iz inostranstva, a koji budu prekršili mere samoizolacije, biti smešteni u neki od tri karantina – u Vršcu, Požarevcu i Pirotu.

Gastarbajteri masovno ne poštuju pravila, piše u Novostima.

“Karantin na granici za sve koji uđu u Srbiju”, naslov je u Informeru.U vojnim objektima u Koroviću kod Šida I Miratovačkom polju kod Preševa otvoreni su karantini u kojima će svi putnici morati da provedu poi 28 dana.Više od 4.500 gasterbajtera koji su danima bili “Zarobljeni” na granici Austrije I Mađarske ušlo je u Srbiju, svi će morati u izolaciju.

“Ludnica na granici Srbije i Mađarske. Čekaće se i po 20 sati”, piše u Srpskom telegrafu.

granica-beloru-rus

Redki, 18.03.2020 - prazan autoput prema Rusiji na belorusko-ruskoj granici kod Redkija, pošto je Rusija u ponedeljak najavila delimično zatvaranje granice

U Srbiji 89 obolelih

U Srbiji 89 obolelih, a jedan pacijent kritično, objavljuje Blic.

U srbiji je juče  do 18 časova korona virus potvrđen kod još šestoro osoba tako da je ukupan broj zaraženih porastao na 89, prenela je novinarima premijerka Ana Brnabić.

„Od tih šestoro, troje je u kućnoj izolaciji u dobrom stanju, a troje je hospitalizovano“, kazala je premijerka.

Ona je rekla da je od ukupnog broja zaraženih, 48 u bolnicama, od kojih je šestoro na respiratorima.

Premijerka je kazala i da je spremno 6.000 kreveta za obolele od korona virusa i da će se u narednih četiri do pet dana raditi da se broj kreveta poveća na 10.000.

brnab-volonteri-

Beograd, 18.03.2020 - predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obišla je danas volontere na Vračaru, koji pomažu građanima tokom vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa

Vrhunac epidemije od sledećeg vikenda do Uskrsa

Vrhunac epidemije od sledećeg vikenda do Uskrsa, piše u Blicu pod naslovom: “Pred nama je 25 ključnih dana u borbi protiv korone”.

Nagli porast obolelih obično sledi 15 dana od pojave prvog zaraženog, što se u slučaju Srbije poklapa sa nadolazećim vikendom. Krizni je i period između dva Uskrsa, a nakon toga bi epidemija počela da slabi.

Kurir navodi mišljenje stručnjaka: “Vrhunac epidemije od 28.marta do 12. aprila”.

vojska-infektivna-dezinf

Beograd, 18.03.2020 - ispred Infektivne klinike u Beogradu

Video konferencija Vučića i Merkelove

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kancelarka Nemačke Angela Merkel zalažu se za brzi nastavak dijaloga u cilju sveobuhvatnog dogovora o punoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, navedeno je u zajedničkom saopštenju nakon video konferencije Vučića i Merkelove, prenosi Politika pod naslovom: “Samo puno poštovanje Briselskog sporazuma”.

Oni su u razgovoru razmotrili pitanje dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i, u tom kontekstu, uvođenju taksi privremenih institucija u Prištini 2018. godine na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.
Mekel pozdravlja spremnost predsednika Srbije za početak dijaloga o trgovini i necarinskim barijerama između, kako je rekla, Srbije i Kosova uz posredovanje EU.
Pozdravlja i spremnost Srbije za sprovođenje Briselskog sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnom linijom, čiji će prvi korak biti puštanje u rad stanice Merdare, pri čemu je Vučić insistirao na punom poštovanju i sprovođenju svih odredaba Briselskog sporazuma.
Vučićeva poruka Merkelovoj: “Briselski sporazum mora da se poštuje”, naslov je u Novostima.

Za penzionere po 4.000 dinara od 13. aprila

Pomoć za najstarije stže ranije, piše u Novostima pod naslovom: “Za penzionere po 4.000 dinara od 13.aprila”.

Korona paravan za opsadu Severa

“Srbi u strahu od okupacije severa Kosova I Metohije”, naslov je u Politici.

Priština planira da uvede vojsku u četiri srpske opštine, piše u Novostima pod naslovom: “Korona paravan za opsadu severa”.

Štrajk u Juri zbog nebrige oko korone

Brojni su slučajevi kršenja prava zaposlenih u Srbiji u vanrednom stanju, piše u Danasu pod naslovom: “Štrajk u Juri zbog nebrige oko korone”.

Snimak sa fejsbuka prikazuje radnike južnokorejske fabrike Jura iz Niša koji su zaustavili mašine na sat vremena zbog nebrige poslodavca u prevenciji zaraze.

U Benetonu zaražena radnica navodno je dolazila pet dana na posao, čekajući rezultate testa. Putovala je autobusom, jer joj niko nije rekao da ne dolazi na posao.

Kad virus zameni izbornu kampanju

Odmah po registrovanju prvih slučajeva obolelih od virusa koronas u našoj zemlji, sve stranke koje su najavile učešće na izborima obavestile su javnost da otkazuju predizborne skupove, piše u Politici.

Svi su se bez razlike složili da je da je zdravlje ljudi najvažnije, da su izbori u ovom trenutku nebitni i da će sve svoje resurse staviti u službu zaustavljanja pošasti koja je, kao i ceo svet, zahvatila i našu zemlju.

Nažalost veliki je broj onih koji se proklamovanog ne pridržavaju, naprotiv, virus korona se, koliko god se to lose ili dobro pakovalo u oblande, koristi u predizborne svrhe.

Karantin za nove zatvorenike

U srpskim zatvorima nema zaraženih virusom korona, nezvanično saznaje Politika.

Novopristigli na izržavanje kazni i tek pritvorene osobe idu najpre na lekarski pregled. Predviđen ja karantin za nove zatvorenike ukoliko imaju simptome infekcije.

Korona ubija Evropu

Korona ubija Evropu. U Italiji i Španiji sve više obolelih i mtrvih, piše u Informeru.

Raspad sistema u Italiji. U Italiji više od 2.500 mrtvih, u utorak umrlo čak 349 ljudi. Španiji preti katastrofa. U Španiji na dnevnom nivou više zaraženih nego u Italiji.

Nemački stručnjaci upozoravaju: “Ako se ne uozbiljimo, epidemija može potrajati i pune dve godine, objavljuje Informer.

Novo žarište: U Španiji već umrlo 623 ljudi, piše u Blicu.

mak-debar-dezinf

Debar, 18.03.2020 - zdravstveni radnici u zaštitnim odelima dezinfikuju vozila na ulazu u grad Debar koji je najugroženiji epidemijom korona virusa u Severnoj Makedoniji

Dronovi i roboti u borbi protiv pandemije

U borbu protiv novog virusa korona uključeni su roboti, opremljeni termalnim kamerama i napredni softver za prepoznavanje lica, koji sad može da identifikuje osobu čak I ako nosi zaštitnu masku, piše u Politici.

U Izraelu, gde je broj zaraženih premašio 300, lekari pregledaju pacijente iz susedne sobe posredstvom automatizovanih mašina koje imaju stetoskope i uzimaju bris iz grla.

Kineski predsednik Si Đinping apelovao je na samom početku krize na tehnološki sector da pomogne u suzbijanju epidemije. Na pekinškom univerzitetu Cinghu napravlhjen je robot koji može da snima ultrazvukom, uzima bris iz grla i sluša organe pacijenta. Lekar ne mora da bude u istoj prostoriji, čak ni u istom gradu.

Javne ličnosti iz svog doma o virusu korona

Novosti objavljuje šta kažu velikani filma koji zbog svojih godina ne mogu da napuštaju domove:

Vlasta Velisavljević: “Ovo je ništa u odnosu na Goliotok”.

Mira Banjac: “Slušam lekare i spremam se za predstave na TV”.

Puriša Đorđević: “Nisam izlazio nigde ni za vreme okupacije”.

Danas objavljuje šta o virusu korona kažu za list javne ličnosti koje su zbog godina u kućnom karantinu.

Koraks: “Napraviti karikaturu u ovoj situaciji je delikatno”.

Trebješanin: “Pokazalo se da virus nije baš tako smešan”.

Mićunović: “Provodio sam mnogo duže u zatvorenim prostorima”.

“Konačno otkrivena istina o virusu”

Konačno otkrivena istina o virusu, piše u Srpskom telegrafu pod naslovom: “Svetski moćnici znali za koronu dva meseca ranije”.

Simulirali zarazu 75 miliona ljudi.

kina-amerika-proterivanje-

Peking, 18.03.2020 - brifing portparola kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Shuanga, posle najave da će najmanje 13 američkih novinara biti proterano iz Kine u znak odmazde zbog novog ograničenja koje je Trumpova administracija nametnula za  kineske državne medije koji posluju u SAD : Geng Shuanga

Uzeo 8.000 evra iz sefa policije

Kriminalistički tehničar iz Negotina M. Nj. (43) uhapšen je zbog sumnje da je iz sefa policijske stanice uzeo oko 8.000 evra. Nakon saslušanja, sudija za prethodni postupak, a na predlog Osnovnog javnog tužilaštva u Negotinu, odredio mu je pritvor u trajanju do 30 dana, piše u Novostima.

M. Nj. se tereti da je prisvojio novac koji je u sefu bio kao dokaz sa mesta četvorostrukog zločina u zaseoku Velja Vratna kod Jabukovca, kada su ubijeni Raja Kazimirović (72), njegova majka Dragica (93), sestra Ljubinka Oprkić (76) i sestričina Dragana Jozeljić (53).
Nezvanično, list saznaje da je priznao delo zbog kojeg se tereti, ali da sumu koju je odneo iz sefa nije uspeo da vrati u celosti.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...