Moguća zabrana kretanja za starije pa i policijski čas

Anđelka Nikolić

(utorak 17. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 16.03.2020 - na osnovu odluke o uvođenju vanrednog stanja na celoj teritoriji Srbije, koje je proglasio predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović doneli su odluke o angažovanju pripadnika Vojske Srbije na pružanju podrške civilnim vlastima u sprečavanju širenja virusne infekcije COVID-19: na graničnom prelazu Batrovci radi podrške Graničnoj policiji i Sanitarnoj inspekciji

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić naglasila da je na ulicama svih većih gradova juče bila gužva što je, kako je rekla, poražavajuće i najavila mogućnost da se građanima starijim od 65 godina zabrani svako izlaženje iz njihovih domova, pa čak i uvođenje policijskog časa. Danas počinje nastava na daljinu za osnovce i srednjoškolce. Odlaže se plaćanje računa za tri meseca, zatvaraju se šalteri svih javnih službi, đaci će dobijati ocene i za časove ispred televizora. Evropska solidarnost je nestala čim je virus banuo na vrata, ali je u Srbiju stigla prva pomoć iz inostranstva i to iz Kine, a reč je o testovima za detekciju virusa COVID-19. Uskoro bi u Srbiju mogli da doputuju i kineski lekari. Izbori se pomeraju za najmanje mesec dana. Robe ima dovoljno, magacini su puni, trgovci samo ne stižu da iznesu namirnice na rafove, kaže ministar za trgovinu, turizam i telekomunikaciju Rasim Ljajić.

bgd-red-apoteka-16.3.

Beograd, 16.03.2020 - red ispred apoteke London, u centru Beograda

Moguća zabrana kretanja za starije od 65 godina

Svi naši državljani koji dolaze u Srbiju iz Španije, Austrije, Francuske i Italije biće smešteni u karantin 28 dana, najavila je juče predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, prenosi Politika.

Svim građanima Srbije, kao i stranim državljanima koji imaju boravište u Srbiji a dolaze iz drugih zemalja, izriče se obavezna mera samoizolacije – izolacija u kućnim uslovima od najmanje 14 dana.

Takođe, vlada uvodi novčanu kaznu od 150.000 dinara za sve one koji prekrše meru samoizolacije.

Brnabić je apelovala na sve državljane Srbije koji borave u inostranstvu da odlože povratak kući, ukoliko je to moguće.

Brnabić je naglasila da je na ulicama svih većih gradova juče bila gužva, čak i veća nego običnim radnim danima.To je, kako je rekla, poražavajuće.

“Penzioneri nisu poslušali našu molbu, veliki broj njih je bio na šalterima određenih službi, u prodavnicama, apotekama. To nije samo dokaz da nema discipline nego da nema solidarnosti”, rekla je Brnabić.

Ona je najavila mogućnost da se građanima starijim od 65 godina zabrani svako izlaženje iz svojih domova, odnosno dvorišta i da se za prekršaj te mere propiše kazna od 150.000 dinara.

Brnabić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, održanoj nakon sednice Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, objasnila da će biti zatvoreni svi šalteri javnih službi, na republičkom i lokalnom nivou.

Premijerka Ana Brnabić najavila oštrije mere za penzionere, piše u Danasu pod naslovom: “Zabrana izlaska za starije od 65 godina”.

Zdravstvene ustanove koje zbrinjavaju pacijente obolele od korone ubuduće će obezbeđivati vojska.

“Još oštrije mere u borbi protiv korone” objavljuje Blic. “Zatvaraju se svi šalteri javnih službi” piše u ovom listu uz najavu da je “moguća potpuna zabrana kretanja za penzionere”.

“Veliki broj najstarijih građana neozbiljno shvatio vanredno stanje”, tvrdi Informer pod naslovom “Zabrana izlaska za starije od 65 godina?” Ovaj tabloid najavljuje kako će “policija legitimisati starije ljude na ulicama, ko bez preke potrebe izađe napolje, biće kažnjen sa 150.000 din!”

“Nemojte nas terati da uvodimo policijski čas”, objavljuje Kurir.

vlda-krizni-stab-16.3.

Beograd, 16.03.2020 - sednica Kriznog štaba Vlade Srbije: Ana Brnabić, Zorana Mihajlović, Zoran Radojičić, Miloš Vučević

Danas počinje nastava i ocenjivanje na daljinu

Danas počinje nastava na daljinu za osnovce i srednjoškolce, jer je proglašenjem vanrednog stanja obustavljen rad svih obrazovnih ustanova, od vrtića do fakulteta, državnih i privatnih, objavljuje Politka.

Snimljeni obrazovni sadržaj za učenike osnovnih škola emitovaće se na trećem program Radio-televizije Srbije, a za srednjoškolce na multimedijskoj platformi RTS Planeta. Sve emisije za učenje na daljinu, nakon prvog prikazivanja, ostaće sačuvane i dostupne na RTS Planeti tako da đaci mogu u bilo koje vreme ponovo da ih gledaju.

Od osam ujutru na programu RTS 3 emitovaće se snimljeni sadržaji za najmlađe osnovce. Kreće se sa po dva časa dnevno iz tri predmeta, a to su matematika, srpski jezik i svet oko nas.

Za đake od petog do osmog razreda program učenja na daljinu od starta, osim srpskog jezika i matematike, obuhvatiće i istoriju, geografiju, bilogiju, fiziku i hemiju.

bgd-trg-nikole-p-pusto-

BEOGRAD, 16.03.2020 - Trg Nikole Pašića, danas pre podne

Rezime mera

Novosti donose rezime mera u Srbiji koje su donete zbog korona virusa.

Zabrana izlaska na ulicu starijima od 65 godina, ko je prekrši plaća kaznu od 150.000 dinara.

Kad su u pitanju komunalije, odlaže se plaćanje računa za tri meseca.

Mere koje se odnose na usluge: Zatvaraju se šalteri svih javnih službi.

Mere koje se odnose na školstvo: Ocene i za časove ispred televizora.

vojska-infektivna-virus

Beograd, 16.03.2020 - vojnici obezbeđuju kliniku u Beogradu, na kojoj se leče zaraženi korona virusom

Razočarenje Evropskom unijom

Evropska solidarnost je nestala čim je virus banuo na vrata, piše u Politici pod naslovom: “Kad je teško – Kina”.

Osim što je razotkrio, između ostalog, mnoge ljudske, ali i institucionalne slabosti širom sveta, virus korona je, čak i više nego migrantska kriza, ogolio i sistem funkcionisanja Evropske unije u teškim vremenima. A to je i nas na njenim rubovima prilično razočaralo.

Od evropske solidarnosti i humanosti kao da nije ostalo mnogo. Italijani bi možda mogli najbolje da posvedoče o tome.

Evropska komisija sa Ursulom fon der Lajen na čelu, odlučila je da ograniči izvoz medicinske opreme i materijala u zemlje van EU i više ni novac ta vrata ne može da otvori.

kina-isporuka-italija

Peking, 16.03.2020 - radnici iz dobrotvorne fondacije pripremaju kutije tableta za dezinfekciju koja će danas, 16. marta 2020, biti donirana Iranu, a Kina, koja pre nekoliko nedelja nije imala dovoljno zaštitne opreme za svoje medicinske radnike, sada donira zalihe u Italiju, Iran, Južnu Koreju i druga pogođena mesta

Stigla prva pomoć iz Kine - testovi za KOVID-19

U Srbiju je stigla prva pomoć iz inostranstva u borbi sa virusom COVID-19 i to iz Kine, a reč je o testovima za detekciju virusa COVID-19, koje je donirala Kineska humanitarna organizacija „Mammoth Fondation”. Ova neprofitna humanitarna fondacija, sa centrom u kineskom gradu Šenženu, bavi se istraživanjem genetskog inženjeringa za javno dobro, objavljuje Politika.

Kompletnu akciju pomoći koordinirala je Ambasada Kine u Beogradu, u saradnji sa Vladom Srbije.

Srbija ovim putem izražava veliku zahvalnost Kini i kineskom narodu na ovoj pomoći, navodi se u saopštenju Vlade Srbije i dodaje:

„Uvereni smo da ćemo uz pomoć naših kineskih prijatelja, uz njihovu stručnost i iskustvo, uspeti da se uspešno izborimo sa virusom COVID-19 i da će Srbija iz ove bitke izaći kao pobednik”.

“Hvala brate Si”, objavljuje Informer. “Kina nam na Vučićev apel šalje lekare i milionski vrednu opremu i lekove. Istovremeno, EU zabranila svaku pomoć Srbiji”.

“Vučić: Hvala kineskoj braći i predsedniku Siju, bratu I prijatelju Srbije”, objavljuje Srpski telegraf.

Tabloid Alo objavljuje izjavu ambasadorke Kine Čen Bo pod naslovom “Kina neće ostaviti Srbiju na cedilu”.

bgd-kina-pomoć-test-

Beograd, 16.03.2020 - u nedelju uveče je u Srbiju stigla prva pomoć iz Kine - testovi za detekciju virusa COVID-19 koje je donirala kineska humanitarna organizacija "Mamut Fondejštn"

Kinezi šalju Srbiji lekare za borbu protiv korone

Uskoro bi u Srbiju mogli da doputuju i kineski lekari, kako bi našim medicinarima pomogli u borbi protiv epidemije. Saznaju Novosti.

Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojem je posebno naglasio da se za pomoć umesto Evropskoj uniji obratio zvaničnom Pekingu, odnosno predsedniku Si Đinpingu, koga je nazvao bratom, naišlo je na ogroman odjek u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, i to ne samo među vodećim kineskim institucijama koje su spremne da nam pruže pomoć, već i kod kineskih građana.

List podseća da je u Srbiju u nedelju uveče stigla prva pomoć iz Kine u vidu testova za detekciju virusa korona.

ital-karabinjeri-milano-

Milano, 16.03.2020 - italijanski karabinjeri zaustavljaju vozače zbog blokade puta u Milanu, jer je Italija zatvorena zbog sprečavanja epidemije virusa COVID-19

Plata će i od kuće morati da se zaradi

Država ne može da nametne poslodavcu obavezu isplata određenih iznosa zarade ukoliko taj iznos zaposleni nije zaradio, piše u Politici.

List prenosi i koje su obaveze poslodavaca predviđene Uredbom o organizovanju rada za vreme vanrednog stanja koja je juče stupila na snagu.

Uredbom se utvrđuje rad van prostorija i od kuće, uvodi zabrana službenih putovanja i definišu obaveze o zaštiti zdravlja zaposlenih.

Poslodavac je dužan da omogući zaposlenima obavljanje poslova od kuće na svim radnim mestima na kojima je to moguće. Poslodavac je dužan da vodi evidenciju o zaposlenima koji obavljaju rad od kuće. Poslodavci čija je delatnost takva da nije moguć ovaj način organizovanja, dužan je da, ukoliko je to moguće, organizuje rad u smenama.

Obaveza poslodavca je da omogući održavanje svih poslovnih sastanaka elektronskim, odnosno video linkom, video pozivom ili na drugi takav način.

Poslodavci su obavezani da obezbede sve mere koje se odnose na higijensku sigurnost objekta i lica.

rim-red-apoteka-

Rim, 16.03.2020 - ljudi u redu ispred apoteke u Rimu

Prekidaju se sve izborne radnje dok traje vanredno stanje

Republička izborna komisija (RIK) donela je odluku o prekidu svih izbornih radnji u sprovođenju izbora raspisanih za 26. april 2020. godine, prenosi Politika.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da na ovaj način RIK sprovodi obavezu propisanu uredbom ali i daje svoj doprinos u borbi protiv korona virusa jer, kako je naglasio „izbori mogu da stanu ali život ne”.

Blic najavljuje sastanak predsednika Vučića sa predstavnicima stranaka pod naslovom “Izbori se pomeraju za najmanje mesec dana”.

span-pamplona-virus-

Pamplona, 16.03.2020 - šetalište u Pamploni, na severu Španije, gde je  raspoređena vojska na ulice, a za  46 miliona Španaca važi naredba da ostanu kod kuće, dok španska vlada razmatra zatvaranje granica zemlje kako bi zaustavila širenje korona virusa

Dačić: Izbori su već odloženi

Predstavnici svih političkih partija i koalicija koje su prijavile izborne liste za parlamentarne izbore biće danas na sastanku koji, na temu predstojećoh izbora, u Palati “Srbija”  organizuje predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, objavljuje Politika.

Predviđeno je da se na sastanku razgovara o kampanji u medijima i mogućem odlaganju izbora na svim nivoima zbog virusa.

Lider socijalista Ivica Dačić kaže da će danas predstavnici SPS  biti na sastanku.

”Izbori su već odloženi. Izborne radnje su već perkinute”, navodi za list Dačić.

fra-lil-pusto

Lille, 16.03.2020 - puste ulice Lila tokom vanrednog stanja koje je proglašeno u Francuskoj zbog epidemije korona virusa

Stepen poverenja u vlast veoma nizak

Režim je objektivno i praktično ubio politički život u Srbiji, a ova aktuelna situacija je to stanje samo dodatno ogolila, kaže za Danas Đorđe Vukadinović, samostalni poslanik i urednik NSPM.

Vukadinović za list govori povodom uvođenja vanrednog stanja i odlaganja izbora. U naslovu list citira Vukadinovića: “Stepen poverenja u vlast veoma nizak”.

Ljajić: Robe ima dovoljno

Robe ima dovoljno, magacini su puni, trgovci samo ne stižu da iznesu namirnice na rafove, kaže ministar za trgovinu, turizam i telekomunikaciju Rasim Ljajić, prenosi Danas.

List piše i da sredstva za dezinfekciju stižu, a da su maske - neizvesne.

Ljajić je sinoć izjavio da inspektori imaju pravo da po skraćenom postupkom kažnjavaju trgovce koji podignu cene proizvoda koje je vlada ograničila na nivo od 5. marta.

“Kazna je do dva miliona dinara, u zavisnosti od težine prekšaja“, rekao je Ljajić za TV B92, podsetivši da su cene 36 proizvoda zamrznute, od kojih su 16 osnovne životne namirince, a ostalo su hemijska sredstva.

Govoreći o gomilanju zaliha, on je naveo da je u danu kad se očekivalo proglašenje vanrednog stanja potražnja bila tri puta uvećana od uobičajene, dan kasnije dva puta tako da on očekuje da će se i potražnja normalizovati.

bgd-metro-virus-

BEOGRAD, 16.03.2020 - veliki broj građana u kupovini u supermarketu Metro za vikend

Jednu masku prodaju za 234 dinara

Nerazumne cene u pojedinim apotekama. Jednu masku prodaju za 234 dinara, piše u Danasu.

Ponašanje nekih prodavaca potpuno je neprihvatljivo i neodgovorno u ovakvim uslovima, kaže Vera Vida iz Centra potrošača Srbije.

U svetu broj zaraženih veći nego u Kini

U svetu broj zaraženih je veći nego u Kini, naslov je u Danasu.

List objavljuje da je još 349 osoba umrlo u Italiji u poslednja 24 časa od novog korona virusa, čime je broj stradalih u toj zemlji povećan na 2.158. Od tog broja je samo u milanskom okrugu u regionu Lombardija 1.420 smrtnih slučajeva.

Prema podacima koje je sinoć saopštila italijanska Civilna zaštita, broj zaraženih je povećan za više od 3.200 osoba, što je takođe manje nego dan ranije, kada je bilo 3.590 novoobolelih.

Trenutno u Španiji ima 8.774 potvrđena slučaja. Najveći broj obolelih je u regionu Madrida (4.665).

U Hrvatskoj je potvrđeno još sedam slučajeva zaraze korona virusom, pa je ukupno zaraženih 56, od kojih je troje izlečeno, dok je u samoizolaciji gotovo 9.000 osoba, objavio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Zaraza korona virusom do sada je potvrđena kod više od 181.000 ljudi širom sveta, od kojih je umrlo više od 7.100 osoba.

“U Srbiji 57 obolelih, dvoje teško, 80 0dsto ima blage simptome” piše u Blicu.

Gorelo je Kosovo a i moja duša

Danas je 16 godina od pogrom Srba na Kosovu i Metohiji, objavljuju Novosti.

List objavljuje potresna svedočenja Srba sa Kosova i Metohije pod naslovom: “Gorelo je Kosovo a i moja duša”.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...