Vanredno stanje u Srbiji

Anđelka Nikolić

(ponedeljak 16. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 15.03.2020 - izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije

Zbog pandemije virusa korona od juče na celoj teritoriji Srbije uvedeno je vanredno stanje, saopštio je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Od danas nema škola, vrtića, fakulteta, učenici će učiti preko televizije, verovatno škole neće biti otvarane do kraja školske godine. Granice Srbije od sinoć  su zatvorene osim za diplomate, strane državljane s boravišnom dozvolom i srpske državljane koji se vraćaju iz inostranstva. U Srbiji još nema smrtnog slučaja od vrusa korona, a trenutno je zaraženo 48 osoba. Od danas ne možemo da uvezemo robu, niti medicinsku opremu iz zemalja EU – zatražena pomoć od Kine.

virus-ital-selfiji-crkva-

Giussano, 15.03.2020 - sveštenik sa selfijima parohijana u crkvi na severu Italije, jer us masovne mise suspendovane zbog pandemije korona virusa

U Srbiji proglašeno vanredno stanje zbog korona virusa

Zbog pandemije virusa korona od juče na celoj teritoriji Srbije uvedeno je vanredno stanje, saopštio je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Politika. Vučić je na pres konferenciji rekao da odluka o uvođenju vanrednog stanja stupa na snagu odmah.

„Naši roditelji, stariji izgradili su naše gradove, sela, puteve i pruge. Napravili su sve što u našoj zemlji imamo danas. Oni su sada, pre svega, napadnuti i moramo da uradimo sve što možemo da tim divnim ljudima pomognemo”, rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će odmah uslediti sednica vlade, na kojoj će biti doneta uredba o merama za vreme vanrednog stanja. Vučić je istakao da ćemo morati disciplinom i merama da se borimo.Ta disciplina znači, kaže, da penzioneri, lica starija od 65 godina moraju da budu u svojim kućama.

„Ako budemo morali, u naredna 72 sata donećemo odluku iz ljubavi prema roditeljima, i ne isključujemo mogućnost ako kršenje bude 0,1 do 0,2 odsto, da donesemo obavezujuću odluku da sva lica moraju da ostanu u svojim kućama, odnosno dvorištima, ako su na seoskom području. To važi za starija lica”, rekao je on.

Vučić je izjavio da od sutra nema škola, vrtića, fakulteta, da će učenici učiti preko televizije, kao i da verovatno škole neće biti otvarane do kraja školske godine. Kada je reč o školskom programu, rekao je da će to „ići” preko više programa, RTS 3 i RTS Planete.

„Zatvara se život da bismo sačuvali život, naše roditelje, naše stare”, naglasio je predsednik Srbije.

Predsednik je pozvao građane da ne stvaraju zalihe osnovnih životnih namirnica, jer za to nema nikakve potrebe, pošto imamo dovoljno i brašna, ulja, šećera, pirinča i drugih namirnica.

Vučić dodaje da će na dnevnom nivou biti obezbeđeno 38.000 maski samo za logističke centre kako bi trgovine i apoteke bile dovoljno obezbeđene i da je to sada najvažnija stvar.

“Zatvorene granice i škole”, naslov je u Informeru.

“Zatvaramo život da sačuvamo život”, piše u Novostima. “Nema škole i vrtića, časovi na kanalu RTS. Stariji od 65 godina da ne izlaze. Vojska oko bolnica i klinika”, piše u Novostima.

“Epidemija korone u Srbiji, borba s virusom, lekari pozivaju građane da, ako mogu, ostanu u kućama”, objavljuje Blic.

vucic-brnab-ministarstva

Beograd, 15.03.2020 - sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić s predstavnicima ministarstava odbrane, policije i zdravlja

Nema evropske solidarnosti

„Neću sada da donosim političke zaključke nego kad sve prođe, ali smo shvatili da ne postoji velika međunarodna niti evropska solidarnost i da je to bila bajka na papiru”.

Od danas ne možemo da uvezemo robu, niti medicinsku opremu iz zemalja EU i to je upravo objavila Ursula fon der Lajen, predsednica EK.

Predsednik je rekao da je zamolio za pomoć predsednika Kine Si Đinpinga, garantujući mu vekovno čelično prijateljstvo sa malom Srbijom.

“Tražili smo sve od Kine čak i da nam pošalju lekare.”

Dodao je i da sada nećemo da pokazujemo evropsku, već srpsku solidarnost, odnosno da će Srbija pomoći Republici Srpskoj.

“Obraćanje prijatelju, EU zakočila izvoz” objavljuju Novosti pod naslovom “Vučićevo pismo Siju: Brate, šalji i lekare”. Uz to list citira I Nikolu M. koji je preživeo epidemiju u Kini: “Disciplina spasla Vuhan, to je recept”.

vucic-krizni-stabovi-15.3.

Beograd, 15.03.2020 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić predsedavao je sastankom Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID–19 i Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti COVID-19 po privredu: Jorgovanka Tabaković, Maja Gojković, Aleksandar Vučić, Ana Brnabić, Ivica Dačić

Moguće i ograničavanje kretanja unutar Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da se razmišlja i o ograničavanju kretanja unutar Srbije, ali da će o tome biti javnost obaveštena ukoliko dođe do velikog broja zaraženih u određenim mestima ili većim žarištima. Kako je kazao, ako bude trebalo da se zabrani međugradski saobraćaj o tome će obavestiti javnost i doneti tu odluku u roku od 48 ili 72 sati, prenosi Politika.

virus-izrael-skola-

Ramat Gan, 14.03.2020 - zatvorena Osnovna škola u Ramat Ganu, okrug Tel Aviv, u okviru sprečavanja širenja korona virusa

Vojska će čuvati bolnice, policija nadzirati izolaciju

“Ne smemo da dozvolimo ulaz u bolnice i zato će bolnice čuvati vojska. Neće biti napadani lekari, neće moći da uđe ko god hoće u bolnice. Videćete vojsku pored najvažnijih objekata”, najavio je predsednik Srbije Alekandra Vučić, prenosi Politika.

Policija, prema njegovim rečima, će da radi težak posao – nadzor nad izolacijom.Onaj ko bude prekršio naredbu o izolaciji, dobiće tri godine zatvora, najavio je on.

U drugom tekstu pod naslovom “Vojska Srbije u trećoj misiji”, Politika podseća da je svrha postojanja vojske, uz odbranu zemlje, i angažovanje u mirovnim operacijama i podtšđka civilnim strukturama u slučaju potrebe.

Reč je o takozvanoj trećoj misiji (prva je odbrana države, druga učešće u multinacionalnim operacijama), a sve one su utvrđene Strategijom odbrane Republike Srbije.

virus-barselon-polic-

Barselona, 15.03.2020 - kontrola sprovođenja mera karantina u uslovima vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa

Stiže pet miliona maski iz Kine

Srbija je kupila od Kine pet miliona zaštitnih maski, koje će stići za neki dan, izjavio je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je pokrenuta i nabavka novih respiratora, objavljuje Politika.

Upitan na konferenciji za novinare šta znači to što je rekao da je za logističke centre obezbeđeno 38.000 maski na dnevnom nivou.

„To znači da smo kupili pet miliona maski od Kine da bi mogli da premostimo 10 dana, koje će stići za neki dan, slaćemo avion. To znači da smo u postupku nabavke novih respiratora od naše kineske braće”.

Vučić je rekao da je zemlja na „polucrno”, to jest avansno platila dodatne respiratore.

vucic-patrijarh-virus

Beograd, 15.03.2020 - susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarha Irineja

U Srbiji 48 zaraženih

U Srbiji još nema smrtnog slučaja od vrusa korona, a trenutno je zaraženo 48 osoba, piše u Politici.

Naši državljani koji dođu iz inostranstva biće u karantinu 14, a iz zemalja žarišta pandemije - 28 dana.

virus-granica-ceska-poljska-s

Hradek nad Nisou, 15.03.2020 - zatvaranje graničnog prelaza na poljsko-češkoj granici zbog pandemije korona virusa

Ko će moći da uđe u Srbiju, a ko ne

Granice Srbije od sinoć  su zatvorene osim za diplomate, strane državljane s boravišnom dozvolom i srpske državljane koji se vraćaju iz inostranstva, piše u Politici.

„Na našim granicama biće vojska Republike Srbije koja će pomagati sanitarnoj inspekciji, graničnoj policiji da čuva naše granice. Srbija se zatvara večeras”, rekla je premijerka Ana Brnabić za RTS nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio vanredno stanje u zemlji.

Premijerka je rekla da se ne može zabraniti građanima da se kreću, ali da je vanredno stanje i da je najjača moguća preporuka svim građanima da sede kod kuće i budu u samoizolaciji.

Ona je najavila da od utorka kreće nastava putem RTS, RTS Planeta i digitalnim udžbenicima.

Premijerka je istakla da svi oni koji mogu da rade od kuće, to rade, a oni koji ne mogu, moraće da se preduzmu zaštitne mere, što je veliki broj kompanija već uradio.

Ponovila je da nema mesta za paniku, da nema nestašica i da je zabranjen izvoz strateških proizvoda i apelovala na građane da ne kupuju količine koje ne mogu da iskoriste u narednom periodu.

Prema njenim rečima, Galenika je do jutros mogla da proizvodi 60.000 maski dnevno, a od jutros 100.000 maski dnevno, a od danas je i u zatvorima u Nišu, Požarevcu, Sremskoj Mitrovici počela proizvodnja zaštitnih maski.

Na pitanje o održavanju izbora najavljenih za 26. april, Brnabićeva je rekla da će o tome govoriti predsednik i da je ona u ovom trenutku potpuno zaboravila na izbore i političke aktivnosti.

virus-brnab-vlada-15.3.

Beograd, 15.03.2020 - sednica Vlade Srbije: Ana Brnabić, Ivica Dačić, Zorana Mihajlović

Kako se lečiti u samoizolaciji

“Odbrana protiv korone, Predrag Kon: Kako se lečiti u kućnoj izolaciji”, objavljuje Kurir

Izbori mogu biti odloženi za neko vreme

Izbori mogu biti odloženi za neko vreme, citira Danas Slavicu Đukić Dejanović, ministarku bez portfelja i potpredsednicu Socijalističke partije Srbije.

vucic-orban-

Beograd, 15.03.2020 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom

Ograničene cene osnovnih namirnica

Vlada Srbije donela je odluku o zabrani okupljanja u zatvorenom za više od 50 ljudi, objavljuje Danas.

Novonastala okolnosti zahtevaju maksimalnu ozbiljnost, ali je jednako bitno ostati miran i staložen, bez panike i tenzije, koja u ovom trenutku samo može da vam naškodi, poručeno je iz Vlade.

O merama vlade, list piše pod naslovom: “Ograničene cene osnovnih namirnica”.

Brojne države širom sveta juče su se odlučile za pooštravanje mera kako bi usporile širenje korona virusa, dodatnim ograničavanjem kretanja, zabranom putovanja i uvođenjem policijskih časova.

Odavno je trebalo da dejstvuje Štab za vanredne situacije

“Uveren sam da je kompletna srpska opozicija koja se opredelila za bojkot spremna da se ponaša krajnje odgovorno”, kaže za Danas Zdravko Ponoš, potpredsednik Narodne stranke i nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

List citira Ponoša u naslovu: “Odavno je trebalo da dejstvuje Štab za vanredne situacije”.

Rast BDP-a od četiri odsto ove godine nedostižan

Kako država može da umanji ekonomske štete od pandemije, pita Danas u tekstu pod naslovom: “Rast BDP-a od četiri odsto ove godine nedostižan“.

Razlog za drastične mere

Građani ne treba da budu uplašeni jer strože mere treba da obezbede da se u okolnostima opasnosti za zdravlje ponašamo u našem najboljem interesu i interesu drugih i da izbegnemo nered i paniku, piše u Politici.

Vladan Petrov, profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu i sudija Ustavnog suda objašnjava za list da član 200 Ustava Srbije propisuje da se vanredno stanje proglašava kada javna opasnost ugrožava opstanak države i građana.

Kaže da ako Narodna skupština nije u mogućnosti da se sastane, odluku o proglašenju vanrednog stanja donose zajedno predsednik Republike, predsednik Skupštine i predsednik Vlade. U tom slučaju vlada donosi uredbu kojom propisuje mere kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava.

Te mere važe najduže 90 dana isto kao i odluka o vanrednom stanju.

Blokirana čitava Evropa

“Cela Evropa blokirana” piše u tabloidu Informer. “U Španiji za dan umrlo 100 ljudi, u Italiji 1.441 mrtav, Britanija pozvala starije od 70 godina da četiri meseca ne izlaze iz kuća”.

pariz-zatvaranje-virus

Pariz, 15.03.2020 - zatvaranje javnih i kulturnih objekata u uslovima pandemije korona virusa

Najava vakcine?

“Lek na pomolu” objavljuje Informer pod naslovom “Angela i Tramp u ratu za vakcinu”. List navodi kako su “nemački naučnici objavili da su napravili vakcinu protiv korone, Donald Tramp nudi im milijarde da pređu u Ameriku”.

Epidemija i američki vojnici

“Amerikanci kriju istinu o koroni?!” objavljuje tabloid Alo. “Da li iza haosa u svetu stoji još jedna zavera velikih sila. Dok svi pričaju o pandemiji, 20.000 američkih vojnika dolazi u Evropu. Kako I zašto njima ne preti opasnost od novog virusa” piše u ovom listu koji dodaje “najbizarniju vest decenije: ISIS se uplašio virusa, peru ruke asepsolom I beže iz Evrope”.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...