Zabranjena okupljanja u zatvorenom

Danijela Ćirović

(četvrtak 12. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 11.03.2020 - sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima svih zdravstvenih institucija koje učestvuju u borbi protiv korona virusa

Srbija je donela set mera zbog širenja korone, a pominje se da bi i izbori mogli da budu pomereni. U Nišu, kažu zaposleni, zaražene šetaju od šaltera do šaltera. Majka žene koja je donela virus u našu zemlju, navodi da nisu mogli ni da slute da će ovako nešto da se desi. Predlaže se i da se uvede bolovanje uz punu platu, ukoliko građani budu prinuđeni na izolaciju od 14 dana. Ukupan dug 20 najvećih dužnika za struju je 161 milion evra. Policija je privela vozače sa više od pet promila alkohola u krvi.

virus-ankara-dzamija-dezinf

Ankara, 11.03.2020 - dezinfekcija džamije u Ankari radi prevencije širenja korona virusa

Moguće pomeranje izbora

List Danas piše da se razmatra pomeranje glasanja donošenjem posebnog zakona uz naslov „Korona virus odlaže srpske izbore za jesen“. Ukoliko se izbori zakazani za 12. april u Severnoj Makedoniji odlože, i zvanični Beograd doneće odluku o odlaganju izbora u Srbiji, preciziraju sagovornici. I vlast i opozicija su najavili da neće organizovati javne skupove. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da može doći do pomeranja.

„Ako situacija postane teža, znam svoja ustavna ovlašćenja i moguće je dođe do pomeranja izbora, eventualno za dve do tri nedelje“, kaže on.

Informer prenosi da su zabranjeni svi skupovi sa više od 100 ljudi u zatvorenom, da je pojačana kontrola državnih granica, da će migranti morati da prođu test i karantin. Epidemiolog dr Predrag Kon navodi da je sada nepotrebno zatvarati škole. Svi treba da prijave simptome i pojačaju higijenu, a izuzetno je važno redovno i temeljno prati ruke.

virus-szo-pandemija

Ženeva, 11.03.2020 - Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je danas pandemiju koronavirusa (COVID 19) i pozvala sve zemlje sveta da daju svoj doprinos kako bi se promenio dosadašnji tok zaraze: Michael Ryan, Tedros Adhanom Ghebreyesus - gen. direktor SZO, Maria van Kerkhove

Zaražene šetaju po šalterima

Dok u Kliničkom centru Niš ponavljaju da su „u potpunosti“ i u svakom smislu spremni za prijem, izolaciju i lečenje pacijenata zaraženih korona virusom ili onih sa sumnjom na virus, deo pacijenata i zdravstvenih radnika u ovoj ustanovi to negira, upozoravajući pre svega na „veliku neorganizovanost“ koja može imati veoma štetne posledice po pacijente i zaposlene, piše Danas.

„Pacijenti kojima lekari napišu da su sumnjivi na prisustvo korona virusa šalju se do laboratorije, na rendgen ili drugu kliniku da im se urade rezultati ili da sami uzmu svoje rezultate, što je nedopustivo, jer njihovo kretanje treba da bude strogo ograničeno. Prema informacijama koje stižu do nas, i broj obolelih je mnogo veći od broja koji se saopštava, kako među pacijentima, tako i među zaposlenima“, kaže Saša Živić, načelnik odeljenja na Dečijoj internoj klinici i profesor Medicinskog fakulteta u Nišu.

Kurir piše da je lična odgovornost najvažnija u ratu protiv korone. Za one koji misle da imaju virus, najbolje je da se izoluju, pozovu lekara i rade samo ono što im se kaže.

virus-niss-klinika

Niš, 11.03.2020 - Infektivna klinika u Nišu spremna da primi pacijente zaražene korona virusom

Ispovest majke žene koja je donela virus

„Bili smo presrećni što smo sa ćerkom proveli deset dana i nismo ni slutili da će se sve ovako iskomplikovati. Brinemo za nju, ali i za sve koji su zaraženi“, priča za Novosti majka tridesetdvogodišnje Nišlijke za koju je utvrđeno da ja zaražena virusom korona, kada se iz rodnog Niša vratila u Lugano, gde živi sa suprugom. Upravo od nje virus je stigao do najmanje osmoro zaraženih. Od sedam obolelih, koji su ozvaničeni u sredu ujutru, čak pet je bilo u kontaktu sa ženom iz Švajcarske. Pričajući o svojoj kćerki, Nišlijka navodi da ona ima blaže simptome. „Pratimo koliko možemo i stanje njenih drugarica iz Beograda sa kojima se ovde videla na jedan dan i kod kojih je takođe potvrđena zaraza. Mene i supruga nisu testirali, ali smo od petka u kućnom karantinu, jer se pretpostavlja da smo i mi zaraženi“, priča majka.

Bolovanje uz punu platu

Koliku će platu primati radnici ukoliko budu prinuđeni da ostanu u samoizolaciji ili karantinu 14 dana zbog širenja virusa, pita Politika. Da li se za izolaciju sami odlučuju ili treba da dobiju dozvolu pretpostavljenog. Zbog ovih i sličnih pitanja je Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata uputila juče Vladi Srbije inicijativ u za utvrđivanje prava na naknadu zarade u visini od 100 odsto zaposlenima koji su privremeno sprečeni da rade, jer su obuhvaćeni merama za sprečavanje širenja i suzbijanja virusa korona. Asocijacija predlaže da vlada donese uredbu ili drugi odgovarajući akt kojim bi utvrdila pravo zaposlenih na naknadu zarade u visini od 100 odsto koju su ostavili u prethodnih 12 meseci za vreme odsustvovanja sa rada, a pre svega za vreme obaveznog karantina i lečenja.

vucic-virus-sreda-11.3.

Beograd, 11.03.2020 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare posle sastanka sa predstavnicima svih zdravstvenih institucija koje učestvuju u borbi protiv korona virusa: Aleksandar Vučić, Predrag Kon, Mijomir Pelemiš, Branislav Nestorović, Branislav Tiodorović, Goran Stevanović

Preduzećima struja na veresiju

Ukupan dug 20 najvećih privrednih dužnika za struju u Srbiji, među kojima su mahom državna preduzeća, juče je iznosio 161 milion evra, što je više nego pre godinu dana, kada je taj dug bio 156 miliona evra, piše Politika. U vrhu liste s najvećim dugom prema EPS-u je „Železnica Smederevo“ doo, koja duguje 4,6 milijardi dinara. Kako se vidi na ovom spisku javno dostupnom na sajtu EPS-a, „Srbija Ciđin“ je, za razliku od RTB Bora, svog prethodnika, među retkim kompanijama koje su smanjile dug u protekloj godini, i to za skoro 1,9 milijardi dinara. Za preostalih 19, koji su uglavnom u kategoriji javnih i državnih preduzeća, dugovanja za struju su se uvećala, što pokazuje da nije poštovan ni zahtev MMF-a da država prestane da subvencioniše ove firme.

srebrenica-dan-opstine-

Srebrenica, 11.03.2020 - ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin na obeležavanju Dana opštine Srebrenica

Za volanom sa pet promila

Neverovatno je da je neko mogao da pronađe i otključa automobil sa 5,18 promila alkohola u krvi, jer ta količina znači potpuno odsustvo svesti, a još je gore ako je pio u toku vožnje, kaže Jasmina Milošević, direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja. Pripadnici saobraćajne policije u Kladovu prilikom kotrole, zatekli su 51-godišnjeg rumunskog državljanina koji je „folksvagenom“ rumunskih registracija upravljao sa 5,18 promila alkohola. Vozaču je određeno zadržavanje radi istrežnjenja, prenosi Politika. Policija je u Somboru uhapsila u utorak D. V. (39) zbog sumnje da je upravljao „renoom“ sa 4,39 promila alkohola i izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je lakše povređen vozač drugog automobila, a zatim pobegao.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...