Žene u Srbiji bez ravnopravne moći i uticaja

Danijela Ćirović

(nedelja 08. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
London, 07.03.2020 - marš pokreta žena "Milion žena je ustalo", sa zahtevom da se prekine muško nasilje nad ženama i devojčicama u svim oblicima, dan uoči Međunarodnog dana žena

Iako vladu i parlament u Srbiji vode žene, muškarci ipak vladaju „od vrha do lokala“. U izolaciji je sedmoro medicinara zbog korona virusa. Čović kaže da Crna Gora grozničavo pokušava da izgradi identitet. Tanasković je podsetio da je papa i hrišćanin, ne samo katolik. CIA je oslobodila Ejupija.

fest-gavras

Beograd, 07.03.2020 - uručenje nagrade "Beogradski pobednik" Kosti Gavrasu, uoči premijere njegovog filma "Ponašajte se kao odrasli"

Žene politički neravnopravne

Ako bi se Srbija merila sa svetom time koga ima na čelu vlade, moglo bi se zaključiti da smo među najnaprednijim zemljama – em je žena, em se javno izjašnjava kao pripadnik gej populacije, piše Politika. Ako još pridodamo podatke da u kabinetu Ane Brnabić jednu potpredsedničku funkciju zauzima žena i da su još tri u vladi, da Narodna skupština ima ženu na predsedničkoj poziciji i dve na potpredsedničkim, a da je u skupštinskim klupama 37 odsto narodnih poslanika (93 od ukupno 250 poslaničkih mandata), i da će ih u sledećem sazivu, koji se bira sledećeg meseca, biti najmanje 40 odsto, „čini se da nam ni skandinavske zemlje neće još dugo izmicati“. Ipak, to se samo tako čini. Nema sumnje da žene sve više osvajaju politički prostor i u Srbiji, ali pitanje je kada će ravnopravno deliti i političku moć i uticaj s muškarcima. List navodi da kod nas muškarci vladaju od vrha do lokala, da trenutno nijednu relevantnu partiju ne vodi žena, i da imamo samo 18 ambasadorki.

U izolaciji sedmoro medicinara

Glavna najava na prvoj strani Novosti tiče se korona virusa u Srbiji. Naslov teksta je „U kućnoj izolaciji sedmoro medicinara“. U „Torlaku“ je testirano više od 90 ljudi, svi su bili negativni na virus. Radnici privatne klinike su bez simptoma, a zaraženi I. Đ. prebačen je iz Subotice u Novi Sad. Reporter lista svedoči o gotovo opsadnom stanju iz Lombardije.

Blic objavljuje „24 najčešća pitanja o korona virusu“. Između ostalih, koja su pravila za dezinfekciju ruku, koji su simptomi zaraze, jesu li hirurške maske efikasna zaštita, da li vakcina protiv sezonskog gripa štiti i od virusa korona. Na pitanja odgovaraju stručnjaci Instituta za javno zdravlje „Batut“.

Kurir piše o Srbinu „kome virus nije mogao ništa“. „Ne mogu da shvatim prijatelje koji se plaše. Oni nisu dobro informisani. Najvažniji je jak imunitet i održavanje higijene“, kaže kuvar Nemanja Marinković, koji se posle pet nedelja izolacije vratio sa kruzera „Dajmond princes“.

virus-vesic-koordin

Beograd, 07.03.2020 - povodom pojave prvog slučaja korona virusa u Srbiji, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić održao je danas sastanak sa direktorima predškolskih ustanova, ustanova socijalne zaštite i nadležnih sekretarijata u sklopu kojih funkcionišu ustanove u koje dolazi veliki broj ljudi: Goran Vesić, Predrag Kon, Sandra Pantelić, Nataša Stanisavljević, Jovica Vasiljević, Slavko Gak, Igor Raičević

Grozničavi identitet Crne Gore

Nebojša Čović nikoga ne ostavlja ravnodušnim, piše Politika, ni zvezdaše ni partizanovce, „kao što nekada nije ni Slobodana Miloševića, Miru Marković ili lidere DOS-a kojima se priključio da bi postao jedan od lidera demokratskih promena 5. oktobra“. „Moje viđenje onoga što se dešava u Crnoj Gori zasnovano je na pouzdanim informacijama, na onome što znam i na razumevanju tehnologije vlasti i opstanka na vlasti u našem regionu, u kojem, nažalost, uticaj stranih faktora još nije zanemaren. Pretpostavljam da je upravo to razlog za ovakvu rekaciju Đukanovića. Ono što se dešava poslednjih godina u Crnoj Gori, ta nepotrebna grozničavost u izgradnji nacionalnog identiteta, koji od Srbije nikad nije osporavan i koji postoji još od vremena Kneževine Crne Gore, agresivnost, manipulacija i podele mogu da se nazovu raznim imenima, ali to nije demokratija“, kaže Čović.

izbegli-pazarkula-subota-

Pazarkule, 07.03.2020 - migranti se okupljaju na turskoj strani tokom sukoba s grčkom policijom i vojskom na tursko-grčkoj granici u Pazarkuleu

Tanasković: Papa nije samo katolik

Vatikan ima ozbiljne rezerve prema Zakonu o slobodi veroispovesti i smatra da treba postići saglasnost svih pripadnika pravoslavlja u Crnoj Gori, rekao je Darko Tanasković, bivši ambasador u Vatikanu, Turskoj i pri UNESKO, na predavanju „Geopolitika pape Franje“ u Srpskoj kući u Podgorici. „Oni su to i saopštili, diplomatski i uglađeno, kada je premijer Duško Marković krajem prošle godine bio u poseti Vatikanu. Posle te posete je sasvim jasno da nije dobio ono što je tražio u smislu podrške za zakon. Ali je on to zato pokušao da kompenzuje izjavom da će papa ove godine posetiti Crnu Goru“, kazao je Takasković, a objavljuju Novosti. Tanasković je prokomentarisao i zahteve za kanonizaciju kardinala Aloizija Stepinca uz opasku da naša braća u Hrvatskoj zanemaruju jednu bitnu činjenicu, a to je - da papa nije samo katolik već i hrišćanin, te da je prilično naivno očekivati da bude „hrvatski katolik, ali ne i hrišćanin“.

CIA oslobodila Ejupija

Bivši pripadnik Kfora na Kosovu, norveški oficir Kristijan Kaš, izjavio je da je američka CIA sabotirala istragu terorističkog napada na autobus "Niš ekspresa" 2001. na Kosovu i da je optuženog za taj napad, člana tzv. OVK Fljorima Ejupija, pustila iz svoje baze Bondstil. Kako prenose Novosti, u predavanju na Fakultetu za diplomatiju i bezbednost, Kaš, koji poslednjih nekoliko godina živi u Beogradu, rekao je da je te podatke dobio od nekadašnjeg glavnog istražitelja Unmika Džoa Mekalistera. "Mekalister je spreman da dođe u Srbiju i svedoči", dodao je Kaš i istakao da bi SAD trebalo da se zbog toga izvine Srbiji. On je takođe rekao da je protiv podele Kosova, čak i ako je to uslov za evropske integracije Srbije.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...