Virus korona u Republici Srpskoj a “prošao” i kroz Srbiju

Anđelka Nikolić

(Petak 06. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Seoul, 05.03.2020 - južnokorejski vojnici u akciji dezinfekcije u Seulu u okviru mera sprečavanja širenja korona virusa

Svetska zdravstvena organizacija izdala saopštenje da je Egipćanin zaražen korona virusom boravio u Srbiji. Otac i sin iz Banjaluke zaraženi virusom korona. “Nema ništa od toga da mi priznamo Kosovo, a ne dobijemo ništa”, poručio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ukoliko talas migranata krene ka nama, međa prema Severnoj Makedoniji biće ´zaključana´. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije prihvatio je poziv premijera Crne Gore Duška Markovića da u sredu, 11. marta počnu razgovori na ekspertskom nivou o Zakonu o slobodi veroispovesti. Rusija će nastaviti da podržava Asada, Turska se obavezala da će razoružati džihadiste u Idlibu.

irinej-njujork-obnova

Njujork, 05.03.2020 - poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej posetio je radove na obnovi Sabornog hrama Svetog Save u Njujorku: Irinej, vladika Jovan

Korona virus u Srbiji?

“Svetska zdravstvena organizacija izdala saopštenje” objavljuju Novosti pod naslovom “Zaraženi korona virusom boravio u Srbiji”. List dodaje da je “reč o Egipćaninu (44) koji je otputovao u Francusku”.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže za blic da će “Virus korona sigurno stići u Srbiju”. On kaže da je “sasvim očekivano da virus stigne i kod nas. Može se pojaviti svakog časa, moguće je da već danas bude potvrđen prvi slučaj”.

“Egipćanin zaražen koronom boravio u Srbiji” objavljuje Srpski telegraf.

virus-bluka-skola-

Banjaluka, 05.03.2020 - kod stanovnika Banjaluke, koji je na radu u Italiji, i njegovog deteta potvrđena je zaraza korona virusom, zbog čega OŠ "Branko Ćopić" neće raditi dva dana

Virus u Republici Srpskoj

Dvoje obolelih u RS, piše u Kuriru. “Otac i sin iz Banjaluke zaraženi virusom korona”.

“Koronavirus stigao i u Republiku Srpsku” objavljuje tabloid Alo.

Srednovečni muškarac iz Banjaluke koji je privremeno zaposlen u Italiji kao i njegov sin, učenik osmog razreda  Osnovne škole „Branko Ćopić, prvi su oboleli od virusa korona u Republici Srpskoj, piše u Politici.

Ministar zdravlja Alen Šeranić je rekao da je zbog toga naložen preventivni pregled svih učenika u njegovom  razredu, a prema prvim informacijama niko od učenika za sada nema simptome.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je juče da nema razloga za paniku povodom pojave koronavirusa u Republici Srpskoj, gde su, kako je rekao, tokom poslednjih meseci zbog ove mogućnosti preduzete sve potrebne mere.

„Potpuno sam siguran da zdravstvene institucije i zdravstveni radnici u Republici Srpskoj, kao i svaka zdravstvena ustanova imaju svoj operativni plan”, rekao je Dodik.

virus-ispit-bangkok-

Bangkok, 05.03.2020 - učenici nose zaštitne maske tokom polaganja ispita za srednje škole u Bangkoku. Na Tajlandu su pooštrene mere bezbednosti zbog opasnosti od širenja korona virusa

Srbija neće prihvatiti nikakav ultimatum Prištine

“Nema ništa od toga da mi priznamo Kosovo, a ne dobijemo ništa”, poručio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Politika.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara u Novom Sadu kako će Srbija odgovoriti na ultimatum Prištine, upitao:„Kakav ultimatum? Da mi moramo da priznamo njih, a ne dobijemo ništa? Nema ništa od toga”.

Neka oni rade svoj posao, mi svoj, pa da vidimo ko je uspešniji, rekao je predsednik i dodao da je pri tom ključno da se sačuvaju mir i stabilnost.

Predsednik Srbije potvrdio je da je Vašington ozbiljan u nameri da prištinske takse na srpsku robu budu ukinute i dodao da veruje da će SAD taj pritisak nastaviti.

vucic-kakao-nsad-

Novi Sad, 05.03.2020 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovali su danas postavljanju kamena temeljca povodom izgradnje fabrike "Barry Callebaut", vodećeg svetskog proizvođača visokokvalitetnih čokolada i kakao proizvoda, u Novom Sadu

Novi američki plan?

“Albanci u neviđenoj panici” objavljuje Srpski telegraf. “Trampov konačni document za Kosovo” naslov je u ovom listu. “SAD izradile novi plan Zajednica plus, nacrt sporazuma Beograda i Prištine uz posebne zahteve Srbije, pišu albanski mediji, ističući da će za njih biti po principu uzmi ili ostavi”.

Vučić: Čuvaćemo granice, ali ne podržavam fašističke izjave

Srbija je spremna u svakom trenutku da sačuva nacionalnu bezbednost i garantuje sigurnost građanima i u uslovima migrantske krize, ali u Srbiji nema mesta fašističkoj politici i izjavama, rekao je juče predsednik Aleksandar Vučić, prenosi Politika.

„Ako bude trebalo, u stanju smo da zatvorimo našu granicu, samo da vidimo šta je smisao. Mi nikakav problem i dalje nemamo, sve vreme živimo u imaginarnom strahu”, primetio je Vučić odgovarajući na pitanja novinara o napadima na njegov stav po pitanju migranata.

Kako je rekao, ako do problema dođe, Srbija će se konsultovati sa susedima i prijateljima u okruženju i preduzimaće mere.

Upitan za izjavu Boška Obradovića, koji je pozvao vojsku i policiju da preuzmu vlast u zemlji, Vučić je ponovio da je to poziv na puč i državni udar, te da je to pitanje za nadležne državne organe, tužilaštva, a ne za njega, piše u Politici.

“Vučić naložio Vojsci, MUP i BIA” piše u Novostima pod naslovom “Ako bude najezde, zatvaramo granicu!” List dodaje kako je “šef države lično protiv ksenofobije ali neće da naša zemlja bude parking za izbeglice”. Ukoliko talas migranata krene ka nama, međa prema Severnoj Makedoniji biće ´zaključana´, piše u ovom listu.

“Zatvorićemo granicu ako bude trebalo” piše u Kuriru.

izbegli-granica-turske-grcke-cetvrtak-

Pazarkule, 05.03.2020 - izbeglice na tursko-grčkoj granici

Samo jedna od deset investicija visokotehnološka

Investitori u Srbiju dolaze zbog jeftine radne snage s platama oko 300 evra, piše u Danasu pod naslovom: “Samo jedna od deset investicija visokotehnološka”.

Amfilohije prihvatio poziv premijera Crne Gore za ekspertske razgovore

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije prihvatio je poziv premijera Crne Gore Duška Markovića da u sredu, 11. marta počnu razgovori na ekspertskom nivou o Zakonu o slobodi veroispovesti, prenosi Danas.

Amfilohije je u pismu crnogorskom premijeru izrazio zabrinutost zbog činjenice da je „diskriminatorni“ Zakon o slobodi verispovesti već počeo da se sprovodi kao i da se sprovode „represivne mere prema sveštenstvu i monaštvu“.

„Ne treba izgubiti iz vida česte i radikalno anticrkvene javne nastupe najviših državnih zvaničnika, koji nepravedno optužuju Crkvu za navodnu antidržavnu delatnost i podložnost uticajima izvan Crne Gore, što su notorne neistine. To nije dobra atmosfera za razgovor“, ocenio je Amfilohije.

Navodeći da crkva ne želi „niti podstiče“ bilo kakvu radikalizaciju, mitropolit je izrazio nadu da će Vlada Crne Gore učiniti „sve što je potrebno“ da se spreči nastavak zaoštravanja situacije od strane države.

Prvi sastanak predstavnika Vlade Crne Gore i SPC u Crnoj Gori, održan 14. februara, okončan je bez dogovora.

U međuvremenu su litije koje organizuje SPC nastavljene i njima svakog četvrtka i nedelje prisustvuje na desetine hiljada vernika i građana Crne Gore.

Rusija i Turska

“Pomirili se Putin i Erdogan” objavljuje Informer. “Rusija će nastaviti da podržava Asada, Turska se obavezala da će razoružati džihadiste u Idlibu” piše u ovom tabloidu.

putin-erdogan-moskva-

Moskva, 05.03.2020 - susret predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana u Kremlju

Turska šalje specijalce da štite migrante

Turska šalje specijalce da štite migrante, objavljuje Politika. List donosi i vest da Evropska komisija priprema dodatnu pomoć od 500 miliona evra za pomoć sirijskim izbeglicama u Turskoj kao i nekoliko mera u cilju smirivanja tenzija sa Ankarom.

Tih 500 miliona evra će biti dodatak sumi od šest milijardi evra kako je 2016. godine zaključeno sporazumom o pomoći za oko 3,7 miliona sirijskih izbeglica u Turskoj.

dacic-turkmestan-kazanj

Kazanj, 05.03.2020 - susret prvog potpredsednik Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića i predsednika Tatarstana Mintimera Šaripoviča Šaijmijeva na marginama zasedanja srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju: Ivic Dačić, Mintimer Šaripovič Šaijmijev

Treća sreća za Bajdena?

Dragan Simić, dekan Fakulteta političkih nauka ocenio je da će Donald Tramp pobediti na izborima 3. novembra, prenosi Danas.

Na tribini  - „Američki predsednički izbori posle ‘super utorka’: ko može da pobedi Donalda Trampa?“ - Simić je ocenio da je

Tramp simptom podela koje decenijama postoje u američkom društvu, kao i dubokog nezadovoljstva Amerikanaca, pored ostalog i preteranim angažovanjem SAD u svetu.

Za američke demokrate je dobro što su suzili broj kandidata za predsedničku nominaciju, za razliku od republikanaca 2016. kojima je Tramp tada „ukrao stranku“, rekao je Ivan Vujačić, profesor FPN i Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Demokratski birači su prepoznali da je Bajden kandidat „na kojeg treba baciti sve karte“, primetio je i Stevan Nedeljković, asistent na FPN.

Za Bajdena bi predstojeći izbori, posle neuspešnih pokušaja 1988. i 2008, mogli da budu „treća sreća“, ali Trampova pozicija se „čini prilično sigurna“, rekao je Dragan Živojinović iz Centra za studije SAD FPN.

Analiza informativnih sadržaja nacionalnih televizija

Pod naslovom: “Izbegavaju afere vlasti i mrze opoziciju”, Danas donosi analizu informativnih sadržaja komercijalnih nacionalnih televizija.

Ni u jednoj emisiji Jutarnjeg programa Pinka nije zabeležen slučaj da neko od gostiju negativno govori o predstavnicima vlasti.

voa-proslava

Beograd, 05.03.2020 - obeležen Dan Vojnoobaveštajne agencije (VOA): Nebojša Stefanović, Milan Mojsilović, Aleksandar Vulin

SNS predao listu za parlamentarne izbore

Predstavnici Srpske napredne stranke sa koalicionim partnerima predali su prvi juče Republičkoj izbornoj komisiji izbornu listu „Aleksandar Vučić – za našu decu”, „overenu” sa 50.000 potpisa i tako obezbedili prvo mesto na glasačkom listiću, piše u Politici.

Istakli su da iza njih stoje rezultati, da će se tokom kampanje baviti time, a ne drugima, i izrazili uverenje da će im građani pokloniti poverenje za nastavak politike razvoja i ekonomskog prosperiteta države.

Na listi naprednjaka i njihovih partnera ima 72 odsto novih kandidata, u odnosu na listu sa prethodnih izbora, dok je žena 45 odsto.

Aktuelni potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković, koji je do sada bio u SDPS-u, potvrdio je za list da je prešao u SNS i da se na izbornoj listi nalazi kao kandidat SNS-a.

Branislav Nedimović, jedini ministar na listi, koji je i prvi na njoj, rekao je da je „cilj apsolutna pobeda SNS-a, kako bi se realizovao projekat ’Srbija 2025.’”

Naprednjaci u kampanju kreću velikim skupom u Vranju 14. marta, dok će skup u Beogradu biti 18. aprila, a završna konvencija 23. aprila u Nišu.

“Nezapamćena podrška, za jedno popodne SNS skupiio 50.000 potpisa”, piše u Kuriru. Ovaj tabloid dodaje i izjavu Branislava Nedimovića, ministra poljoprivrede: “Cilj nam je apsolutna pobeda”.

sns-predaja-rik-

Beograd, 05.03.2020 - predstavnici Srpske napredne stranke (SNS) predali su danas listu za parlamentarne izbore

Disciplina u SNS je čvrstorukaška

Pod naslovom: “Disciplina u SNS je čvrstorukaška”, Danas analizuje šta je ljude nateralo i da satima čekaju kako bi potpisali za Vučićevu listu.

Dugački redovi su želja naprednjaka da se pokaže da ih narod podržava.

“Ucenjenim ljudima ništa ne pada teško, pa ni ovo lično i javno ponižavanje”, kaže Jovo Bakić.

Radomir Lazović ukazuje da je jedan broj ljudi zaista ubeđen da SNS radi za budućnost Srbije.

Ko je platio “Vladaoca”

“Šok otkriće Informer” objavljuje ovaj tabloid pod naslovom “EU plaća udar na Vučića, za film ´Vladalac´ pare dao i Šolak”. List dodaje kako je “Evropska komisija 17. maja 2019. Produkcijskoj kući Slaviše Lekića uplatila 93.548 evra a Adrija njuz, čiji je suvlasnik tajkun Dragan Šolak, 10 februara Lekiću isplatila još 75.150 evra. Ovim novcem finansiran je film ´Vladalac´ u kome je na TV N1 Vučić prikazan kao sam đavo”.

Opklade za izbore

U Informeru piše da su “objavljene kvote za opklade ko ostaje a ko leti iz vlade”. Pod naslovom “Kladionice već otpisale ove minister” list objavljuje fotografije Vukosavljevića (kultura), Kuburovićeve (pravosuđe), Trivana (ekologija) i Udovičića (sport).

Tabloid Alo objavljuje kladioničarske prognoze za isbore pod naslovom: “SNS će dobiti iznad 57 odsto”.

Ko ide na izbore?

“Da li su demokrate većinski za izbor” pita Blic pod naslovom “Troje visokih funkcionera DS idu na izbore”. Uz to blic objavljuje fotografije Paunovića, Čomićeve i Kostadinovića.

Obračun u Kragujevcu

Blic “otkriva” kako se “Nikolićev sin ne predaje bez borbe” pod naslovom “Šta je Radomir tražio da bi se sklonio iz Kragujevca”. List tvrdi da se “Nikolić nije dobrovoljno odrekao funkcije, na to ga je primorao vrh SNS”.

(Predizborni) potresi

Kurir “otkriva nove potrese na političkoj sceni” pd naslovom “Ljudi beže od Dačića i Rasima”. List navodi izjave dvoje koji su napustili SPS I SDPS.

Torta za predsednika

Tabloid Alou - uz fotografiju na kojoj je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije ispred torte na kojoj piše “predsedniče, srećan 50. rođendan” i sa logotipom Alo – objavljuje naslov: “Vučić napunio 50 leta”.

 

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...