Amerikancima hvala što žele da čuju Srbiju

Anđelka Nikolić

(utorak 03. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Vašington, 02.03.2020 - američki državni sekretar Majk Pompeo sastao se u Vašingtonu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

Znam da ne mislimo isto po pitanju statusa Kosova, ali im hvala na tome što žele da čuju Srbiju i razumeju naše probleme, rekao Vučić posle sastanka sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom. Sjedinjene Države nisu tražile nikakav ustupak od Srbije u zamenu za ukidanje taksa Prištine. Vučić je najavio je da se u narednih nekoliko dana očekuju nova povlačenja priznanja Kosova. Ministar finansija obećava penzije od 430 evra. Grčka policija  pojačana sa hiljadu vojnika i vojnih vozila, suprotstavlja se pokušajima gotovo 14.000 migranata da nezakonito uđu iz Turske u na teritoriju Grčke. Sutra se raspisuju izbori u Srbiji.

moda-pariz-Akris

Pariz, 02.03.2020 - Nedelja mode u Parizu (Fashion week): kolekcija - Akris

Vučić: Zahvalni smo Americi što uvažavaju Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče posle sastanka sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom, da je zahvalan Sjedinjenim Državama što žele da nas saslušaju, što razumeju naše probleme i što uvažavaju Srbiju, prenosi Politika.

Više od toga ne mogu da očekujem, rekao je predsednik novinarima, pred koje je sa njim izašao i američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri.

Srbiji su Sjedinjene Države potrebne kao prijatelj, istakao je predsednik.

Novinarima je preneo i da je zahvalan američkim zvaničnicima na jasnom stavu po pitanju statusa Kosova.

„Postoje neki u međunarodnoj zajednici sa kojima nikad niste baš načisto na čemu ste. Sa Amerikancima sve znate. Znam da ne mislimo isto po pitanju statusa Kosova, ali im hvala na tome što žele da čuju Srbiju i razumeju naše probleme, što nas uvažavaju”, rekao je Vučić.

"Nećemo u RING sa Amerikom": Vučić zahvalio SAD što razume naše probleme, što nas uvažava i želi da nas sasluša, objavljuju Novosti.

“Vučić razgovarao sa Pompeom u Vašingtonu” piše u Blicu pod naslovom “Može li Srbija da profitira od sukoba Kurtija i Tačija?”

Kurir javlja šta je rekao predsednik Vučić “posle sastanka s Pompeom u Vašingtonu” pod naslovom “Amerika nam je potrebna kao prijatelj”.

“Vučić s Pompeom: Srbija i SAD prijatelji” piše u tabloidu Alo.

vucic-gofri-izjava

Vašington, 02.03.2020 - izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića: Aleksandar Vučić, Entoni Godfri

Najava novih povlačenja priznanja Kosova

Sjedinjene Države nisu tražile nikakav ustupak od Srbije u zamenu za ukidanje taksa Prištine, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Politika.

Amerika je, kaže, nedvosmisleno i jasno rekla da je prva i jedina stvar koju Albanci moraju da urade u ovom trenutku - da ukinu takse.

Vučić je najavio je da se u narednih nekoliko dana očekuju nova povlačenja priznanja Kosova.

Vučić je novinarima rekao da će Srbija obustaviti diplomatsku akciju na „odpriznavanju” nezavisnosti Kosova, ako i kada Albanci prestanu da traže da Srbija prizna Kosovo.

Vučić je rekao da je u razgovoru sa predstavnikom Pentagona ukazao da Sjedinjene Države treba da budu otvorene prema Srbiji kad je reč o nabavci naoružanja, te da, ako na to nisu spremni, ne treba da nam zameraju kada oružje nabavljamo od drugih partnera.

On je rekao da ne misli da Srbiji prete sankcije zbog kupovine Pancira, pre svega jer Srbija to radi na transparentan način, što, kako je preneo novinarima, SAD veoma cene.

vucic-kruz-senat

Vašington, 02.03.2020 - susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa članom Spoljno-političkog komiteta Senata, senatorom Tedom Kruzom

U Beloj kući sastanak Vučić - Tači

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beloj kući sa Hašimom Tačijem, uz učešće američkih zvaničnika Ričarda Grenela i Roberta O'Brajana, prenosi Politika.

Vučić, kao i Tači i američki zvaničnici istakli su neophodnost ukidanja taksi i želju da pregovori između Beograda i Prištine odmah po ukidanju taksa budu nastavljeni.

Vučić je ranije poručio da po ukidanju taksi može da se razgovara o tome da li će i kojoj formi dijalog biti nastavljen i o kojim će se temama razgovarati.

„U ovom trenutku, do ukidanja taksa, nema razgovora ni o kakvim suštinskim pitanjima”, rekao je Vučić.

Ranije je na pitanje da li misli da će biti nekih konkretnih stvari tokom susreta sa Tačijem, Vučić je odgovorio:„Ne mislim”.

irinej-majami-liturgi

Majami, 02.03.2020 - poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej načalstvovao je svetom arhijerejskom Liturgijom u hramu Svetog Simeona Mirotočivog u Majamiju: patrijarh Irinej, vladika Jovan

Kupovina oružja od Izraela

“Vučić: Kupićemo novo moćno oružje od Izraela”, objavljuje Informer i navodi šta kažu “stručnjaci: Pregovara se o dron-bombarderima ´hermes 450´”.

Srpski telegraf javlja da “nabavljamo moćno oružje”, pod naslovom “Srbija uzima gvozdenu kupolu od Izraela”. Ovaj tabloid navodi da je “čuveni Ajron dom najmoderniji system kom je potrebna samo jedna sekunda za reakciju otkad neprijatelj ispali raketu”. List dodaje i “Vučić: Srbija namerava da kupi oružje od Izraela i to neće biti mala isporuka”.

 

vucic-norkvist-vasington-

Vašington, 02.03.2020 - susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa zamenikom sekretara za odbranu SAD Dejvidom Norkvistom

Ministar finansija obećava penzije od 430 evra

„Prosečna penzija će biti 430 ili 440 evra na kraju 2025. godine. O tome smo već započeli pregovore sa MMF-om”, rekao je ministar finansija Siniša Mali na Kopaonik biznis forumu, prenose Novosti.

On je objasnio da se sa MMF-om pregovara oko formule za usklađivanje penzija, jer iako je švajcarska formula, kako je rekao „dobra i obezbeđuje sigurne penzije“, ipak država želi da penzionerima omogući još veće penzije.

Mali je rekao da će bruto domaći proizvod Srbije 2025. godine biti 73 milijarde evra (skoro 30 milijardi veći od sadašnjeg) i da je tada sasvim moguće da u decembru 2025. godine prosečna plata bude 900 evra.

“Drugu industrijsku revoluciju smo pokušali, treću smo preskočili, a četvrtu nećemo propustiti”, rekao je Mali povodom “Industrije 4.0” koja je glavna tema ovog foruma.

mali-kopaonik-430-

Kopaonik, 02.03.2020 - ministar finansija Siniša Mali govorio je danas na otvaranju Kopaonik biznis foruma

Potcenjivanje brojnosti učesnika u litijama

U Informeru piše kako “Đukanović najstrašnije laze” uz naslov “Na protestima nema mnogo ljudi, to je sve foto-montaža”.

Šansa za bratski dogovor

“Crnoj Gori desila se sloga, ovo je pobeda naroda” naslov je u Kuriru za razgovor sa Andrijom Miloševićem, glumcem. “Svima želim da iskoriste ovu šansu za bratski dogovor i pomirenje, ne mislim na politiku već na pomirenje unutar svake porodice, kaže glumac”.

civil-zastita-vezba

Beograd, 02.03.2020 - pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova obeležili su Svetski dan civilne zaštite - 1. mart nizom manifestacija širom Srbije

Pritisak 14.000 migranata iz Turske na grčku granicu

Situacija na grčkoj granici, gde posle odluke Ankare da otvori granicu s turske strane i dalje stižu nove grupe migranata, napeta je već peti dan, objavljuje Politika.

Grčka policija  pojačana sa hiljadu vojnika i vojnih vozila, suprotstavlja se pokušajima gotovo 14.000 migranata da nezakonito uđu u na teritoriju Grčke.

Sve su češći sukobi sa grčkom policijom i vojskom koja koristi vodene topove i suzavac da zaustavi migrante koji ih, opet, gađaju kamenicama i koriste dimne bombe turske proizvodnje. Reč je, kako se navodi u medijima, o organizovanoj akciji Turske, jer migrante autobusima besplatno dovoze na granicu i navodno im bacanjem dimnih bombi pomažu u pokušajima da je pređu.

Grčka vlada podigla je nivo zaštite svojih granica na maksimum i na mesec dana suspendovala podnošenje svih novih zahteva za azil.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je juče da njegova zemlja neće zatvoriti granice sa zemljama EU za sirijske izbeglice.

„Nakon što smo otvorili granicu počeli su telefonski pozivi sa zahtevom da je zatvorimo, sada ćete i vi (EU) nositi deo tereta”, rekao je Erdogan u Ankari.

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je juče kao „neprihvatljivo” to što Turska vrši pritisak na EU „preko leđa izbeglica” otvarajući svoje granice sa Grčkom.

Dramatična situacija na grčo-turskoj granici, objavljuje Danas pod naslovom: “Grčka upozorava na invaziju migranata”.

“Nova migrantska kriza” piše u Informeru pod naslovom “Rat na granici Turske i Grčke”.

“Turski lider zapretio” objavljuje Kurir. “Erdogan: Puštam milione migranata na Evropu”.

migranti-dimne-bombe

Turska, 01.03.2020 - migranti seku ogradu i bacaju kamenje na grčku policiju koja je bacila suzavac tokom sukoba blizu granične kapije Pazarkule u Edirneu, na tursko-grčkoj granici

Devojčica iz Beograda izlečena u Parizu

Blis donosi “sjajne vesti iz Pariza” o tome da je “mala Helena pobedila bolest”. List javlja da se “petogodišnja Helena Gavran iz Beograda, koja je bolovala od tumora na mozgu, sasvim oporavila od bolesti I, prema rečima lekara, sada je potpuno zdrava”.

pariz luvr virus

Pariz, 02.03.2020 - uprava muzeja Luvr odlučila je u ponedeljak da ponovo zatvori muzej za posetioce zabrinuta za širenje korona virusa

Sutra se raspisuju izbori

Blic podseća da se “sutra raspisuju izbori” pod naslovom “Teme u kampanji: Ekonomija pa Kosovo”.

Izbor direktora Koridora Srbije

“Ministarka želi da se obezbedi pred raspodelu fotelja u budućoj vladi” objavljuje tabloid Alo pod naslovom “Zorana gura druagricu na čelo ´Koridora´”. List navodi kako je “Milan Rakić, brat Katarine Rakić, zaposlen u Ministarstvu na čijem čelu je Mihajlovićeva. Katarininim postavljanjem na rukovodeće mesto ´Koridora Srbije´ Mihajlovićeva bi sebi pojačala poziciju pred naredne parlamentarne izbore.”

Pretnja Kurtiju zbog taksi

“Haradinaj preti: Kurti bićeš mrtav ako ukineš takse” objavljuje Informer.

Ko pije rakije “Andrej” i “Aleksandar Vučić”?

Među članovima SNS kruži neobično brendirano žestoko piće, piše u Danasu pod naslovom: Ko pije rakije “Andrej” i “Aleksandar Vučić”?

List donosi fotografije rakije na kojoj je štampano: “Aleksandar Vučić” “vučija rakija”, sa crtežom vuka kao i rakije sa natpisima “srpska trojka” “Andrej Vučić”.

Kompanija Simex iz Subotice za naručioca iz Srpske napredne stranke napravila je takozvanu “personalizovanu rakiju”, sa imenom po želji.

Subotička firma nije odgovorila na pitanje lista da li je predsednik Srbije odobrio da mu ime bude na bocama.

Srpske pevačice za Evroviziju

Informer, Blic, Novosti, Srpski telegraf i Alo javljaju na naslovnim straniam o tročlanoj ženskoj pevačkoj grupi “Hurikejn” koja je izabrana za predstavnika na takmičenju “Evrovizija” u Roterdamu.

 

 

 

 

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...