Italija zatvara škole zbog korona virusa

Danijela Ćirović

(ponedeljak 24. februar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Sao Paulo, 23.02.2020 - parada samba škola (Unidos de Vila Maria) tokom karnevalske svečanosti u Sao Paulu

Zapad sprema ultimatum za Kosovo, najavio je predsednik Srbije. Overa potpisa za izbore koštaće bar pola miliona dinara. Na litijama u Crnoj Gori okupilo se 200.000 ljudi. U Italiji su 133 osobe zaražene korona virusom, dok su tri umrle. Vatikan otvara arhive. Kompjuterski napadi naneli su štetu prošle godine od 3,5 milijarde dolara. Preminuo je Zoran Modli.

moda-milano-dg-

Milano, 23.02.2020 - Nedelja mode u Milanu (Fashion Week); bez publike zbog koronavirusa: kolekcija - Dolce & Gabbana

Vučić o ultimatumu za Kosovo

Zapadni moćnici stavljaju Srbiju u krajnje nezavidnu situaciju, piše Informer uz naslov „Vučić: Spremaju nam ultimatum za Kosovo, nećemo ga prihvatiti, ne smemo odbiti“. Predsednik Srbije kaže da će nam ponuditi sporazum „Ahtisari plus plus“ i najavljuje da će konačnu odluku o tome doneti narod na referendumu.

"Videćete. Ali, sasvim je sigurno da nikada nisam prihvatao ultimatume, kao što je sigurno da ću nastojati da pronađem najbolje rešenje za srpski narod, ali se i truditi da ne ugrozimo mir i stabilnost, i ne uvodimo Srbiju u rat", rekao je Vučić, a prenose Novosti.

„Angela za Kosovo spremila novi plan“, naslov je u Srpskom telegrafu.

vucic-tv-prva-ultimatum-

Beograd, 23.02.2020 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić u jutarnjem programu televizije Prva

Overa potpisa za izbore 5.000 evra

Troškovi overe potpisa kod javnih beležnika za kandodovanje na predstojećim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, ostaju isti i biće i ovog puta 50 dinara po potpisu, piše Politika. To znači da će oni koji budu želeli da kandiduju svoju izbornu listu za parlamentarne izbore morati da obezbede više od pola miliona dinara samo za ovu svrhu, budući da svi, najpre sigurnosti radi, podnose više od minimalnih 10.000 potpisa neophodnih za kandidaturu. Ovlašćeni predlagač liste koju je potpisima podržalo, na primer 12.000 građana, platiće notarima za overu 600.000 dinara, to jest oko 5.000 evra.

„Pancir“ stavljen u upotrebu

„Pancir već brani naše nebo“, piše Informer. Prva dva od ukupno šest PVO sistema u subotu su prebačena u Srbiju i odmah stavljena u operativnu upotrebu. Srpska vojska danas može da sruši svaki neprijateljski avion, dron ili krstareću raketu, navodi list.

Četiri oklopljena „miga 29“ Vojske Srbije nalaze se u hali remontnog zavoda u beloruskom gradu Baranovičiju, gde se paralelno radi i na njihovoj modernizaciji. Ovi avioni su poklon Belorusije Srbiji i kada radovi na njima budu završeni biće predati srpskom Ratnom vazduhoplovstvu i protivvazdušnoj odbrani, piše Politika. „Srbija se uzda u svoje, a komšije u avione NATO-a“, naslov je teksta.

putin-venci-moskva

Moskva, 23.02.2020 - ruski predsednik Vladimir Putin polaže venac na spomenik Neznanom vojniku u Moskvi povodom nacionalnog praznika Dana branilaca otadžbine

Na litijama 200.000 vernika

„Moleći se za bratsku slogu, mir i ljubav, mi te molitve iznosimo iz hramova na ulice crnogorskih gradova prizivajući sve ljude da dođu u litije i da, kroz njih, Crna Gora postane jedna velika porodica. Sveti Vasilije je započeo ove naše litije. Mi samo za njim idemo, nikoga ne slušajući, sledeći samo njega koji nas vodi putem Bogočovjeka Hrista Verni“, ovako je ljude u do sada najbrojnijoj litiji, pred Sabornim hramom, pozdravio protojerej Nikola Pejović koji je kazao da ''kao što je dom i srce Svetog Vasilija otvoreno za svakog čoveka, tako su i ova naša sabranja otvorena za svakog onog kome je pravda, istina mir i bratska sloga i ljubav na prvom mestu''. Novosti pišu da se na litijama u Crnoj Gori okupilo čak 200.000 vernika.

Troje zaraženih umrlo u Italiji

U Italiji je poreminula treća osoba od koronavirusa, saopštio je juče regionalni zvaničnik Lombardije Đulio Galera. Galera je rekao da je žrtva starija žena iz grada Krema pored Milana i da je bolovala od raka, prenose Novosti. Druge dve osobe koje su umrle od koronavirusa preminule su na severu Italije. Smatra se da je ovo epidemija najveća van teritorije Azije - zabeleženo je da su 133 osobe zaražene, a da je troje preminulo. Kako objavljuju svetske agencije, u više od 10 gradova u Lombardiji i Venetu na nedelju dana biće zatvorene sve škole, prodavnice i restorani zbog širenja koronavirusa u toj zemlji.

„Opasnost, korona pred vratima Srbije“, naslov je u Kuriru. List navodi da je osim Italije, u Hrvatskoj dvoje ljudi pod nadzorom.

Vatikan otvara arhive

Vatikan 2. marta otvara arhive, pišu Novosti. Naslov teksta je „Svetlo na saradnju Stepinca i ustaša“. Kako navodi list, otkriva se šta je kardinal pisao papi o progonima Srba i „izlaze na videlo najveće tajne ustaške tvorevine“.

Kompjuterski napadi od 3,5 milijardi

Kompjuterski napadi u 2019. naneli su više od 3,5 milijardi dolara štete u celom svetu, piše Politika, a polovina ovih napada izvedena je putem elektronske pošte, kaže Dalibor Vinkić, stručnjak za IT i predavač aj-ti bezbednosti na Nacionalnoj akademiji za javnu upravu pri Vladi Srbije. Navodi podatke iz godišnjeg izveštaja Ef-Bi-Aja koji otkriva kako je 467.000 sajber napada oštetilo potrošače i kompanije za ogromne sume. „Sajber kriminalci čekaju pogrešan klik“, naslov je teksta.

bgd-rus-venac

Beograd, 23.02.2020 - povodom „Dana zaštitnika otadžbine” – nacionalnog praznika Ruske federacije, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović položio je vence na Groblju oslobodiocima Beograda 1944. godine, Spomenik Crvenoarmejcu i Spomenik Ruske slave na Novom groblju

Ekstremisti proganjaju migrante

Blic piše da država mora da zaustavi fašizam uz naslov „Ekstremisti proganjaju migrante u Beogradu“. Samozvane „narodne patrole“ iza kojih se krije opskurno udruženje „Nema predaje Kosova i Metohije“ šetaju Beogradom, presreću i maltretiraju migrante i uvode im rasističke zabrane kao Jevrejima u Hitlerovoj Nemačkoj, navodi list. Dele im pamflete u kojima doslovce piše: „Zabranjeno vam je kretanje van migrantskih centara od 22 do šest časova ujutru. I kretanje više od tri osobe u grupi tokom dana. Napadi na naše građane vam neće proći nekažnjeno.“

novi-pazar-rusenje-berber-

Novi Pazar, 23.02.2020 - berbernica u Prvomajskoj ulici, u blizini Arap džamije, srušena je tokom noći, a njen vlasnik Ramiz Dugopoljac izjavio je da je porušena bagerom, po nalogu čelnika Islamske zajednice u Srbiji

Preminuo Zoran Modli

Radio Laguna je objavio da je preminuo radio novinar i nekadašnji pilot Zoran Modli (71), prenosi Danas. Modli je počeo karijeru disk-džokeja početkom sedamdesetih godina dvadesetog veka u beogradskim diskotekama. Izdao je ploču „Zoran Modli i leteća diskoteka“ i bio je urednik jedne rubrike u muzičkom magazinu „Džuboks“. Modli je sa Borom Đorđevićem početkom 1975. godine osnovao grupu „Hajduk Stanko i jataci“, u kojoj je bio pevač, ali su imali samo dva singla. Bio je veoma popularan radio voditelj tokom osamdesetih kada je imao emisiju „Ventilator 202“, sve do 1987. godine. Nakon toga se posvećuje više karijeri pilota putničkih aviona. Emisiju „Modulacije“ Modli počinje na tada novoosnovanom radiju „Pingvin“ u maju 1993. godine. Od 2000. pokreće emisiju „Zair“ (Zakon akcije i reakcije) koja je godinu dana emitovana na radiju Beograd 202, a danas se emituje na beogradskom Radiju Laguna i na više nezavisnih radio stanica u Srbiji i regionu.

Marković: Osamdesete bile lake

Goran Marković, povodom 40 godina kultnog filma „Majstori, majstori“, kaže da su „osamdesete laka vremena, danas imamo ogoljeni fašizam“. „Onda smo imali protivnika koji je dopuštao štošta, pa i finansirao umetnička dela koja su ga kritikovala, a danas ispred sebe imamo spregu države i kriminala“, kaže Marković u razgovoru za Danas.

Ispovest majke Dražena Petrovića

„Kad vidim Novaka, vidim mog Dražena“, kaže Biserka Petrović, majka preminulog košarkaša, za Kurir. „Đoković kao da je izašao iz moje kuće, teško mi je kada je povređen, kada se loše piše o njemu. Moj sin i on su najjači sportisti sa ovih prostora“, navodi ona.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...