Zapadne sile traže poraz Srbije

Anđelka Nikolić

(četvrtak 20. februar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Hag, 19.02.2020 - holandski poljoprivrednici su traktorima danas blokirali saobraćaj ispred zgrade parlamenta u Hagu, u znak protesta zbog vladinih mera za smanjenje emisije ugljendioksida i azota kako bi se borila sa klimatskim promenama

Predsednik Vučić kaže da zapadne sile traže poraz Srbije a naše je da se odupremo. Grenel i Palmer imaju različit plan za Kosovo? Ministar Dačić upozorio na činjenicu da najava albanskog ministra spoljnih poslova, da će na zajedničkoj sednici vlada Albanije i Kosova u Skadru potpisati sporazum o zajedničkim troškovima za lobiranje za priznanje Kosova, ostala bez ijednog komentara zvaničnika EU, SAD, Francuske, Nemačke, Velike Britanije i Italije, takozvane Kvinte. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče  da su film „Vladalac“, emitovan na N1 televiziji, organizovali i finansirali Dragan Đilas, Dragan Šolak i Miroslav Mišković u okviru predizborne kampanje. Evropska Energetska zajednica zahteva da struja u Srbiji poskupi.

moda-milano-guci-

Milano, 19.02.2020 - Nedelja mode u Milanu (Fashion week): kolekcija - Gucci

Predsednik Srbije: Zapadne sile traže poraz Srbije, naše je da se odupremo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući  izjavu specijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan Metjua Palmera da ne isključuje mogućnost razmene teritorija, a da o parametrima treba da se dogovore Beograd i Priština, kaže da je i sam zagovarao potrebu da o kosovskom pitanju treba da razgovaraju Beograd i Priština, prenose Novosti.

"Oduvek sam to govorio, ali se plašim da nema ništa od toga da mi sami razgovaramo. A kad god ima velikih sila, posebno velikih zapadnih sila, svi će uvek da traže poraz Srbije. Naše je da se tome odupiremo", rekao je Vučić u razgovoru s novinarima posle obilaska radova na ruiniranoj Infektivnoj klinici u Beogradu.

Na pitanje novinara kako doći do kompromisa, Vučić je uzvratio pitanjem - a, kako da objasnite našu situaciju, a da ne razgovarate?

"Da li imate alternativu? Rat je alternativa, a to nećemo. Rat nije i ne sme da bude alternativa", naglasio je predsednik Srbije.

Vučić je upozorio Prištinu da Srbi neće ići, niti će ko moći da ih natera da idu u "albansku vojsku" na KiM.

Poručio je da nam sukobi nisu potrebni, već, naprotiv, decenije mira i da nam je zato “potrebna pametna politika".

vucic-infek-klinika-

Beograd, 19.02.2020 - predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić obišli su danas radove na izgradnji i rekonstrukciji Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije

Različiti planovi Amerikanaca za Kosmet?

Blic objavljuje da “američki izaslanici drugačije gledaju na spor Beograda i Prištine”. Pod naslovom “Grenel i Palmer imaju različit plan za Kosovo?” List objavljuje kako “Ričard Grenel tvrdi da ne postoji mogućnost trazmene teritorija i da nema brzog rešenja uz međusobno priznanje” dok “Metju Palmer kaže da je razmena granica između Beograda i Prištine i dalje opcija ia da je cilj međusobno priznanje”.

Tirana za kampanju priznavanja Kosova i ukidanja granica

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je da izostanak reakcije međunarodne zajednice na najave Tirane da će sa Prištinom doneti sporazum o zajedničkim troškovima za lobiranje na priznanju kosovske nezavisnosti, pokazuje vrhunac licemerja, prenosi Politika.

„To je vrhunac licemerja, i pokazatelj da njima zapravo smeta što je broj zemalja koje priznaju Kosovo spao na manje od polovine članica UN”, rekao je Dačić.

Ministar je upozorio na činjenicu da najava albanskog ministra spoljnih poslova Genta Cakaja da će na zajedničkoj sednici vlada Albanije i Kosova u Skadru potpisati sporazum o zajedničkim troškovima za lobiranje za priznanje Kosova, ostala bez ijednog komentara zvaničnika EU, SAD, Francuske, Nemačke, Velike Britanije i Italije, takozvane Kvinte.

Dačić je upitao da li to znači da oni podržavaju kampanju za priznanje Kosova, a protive se našoj kampanji za povlačenje priznanja?

Vršilac dužnosti ministra spoljnih i evropskih poslova Albanije Gent Čakaj, izjavio je u razgovoru sa predsednikom privremenih prištinski institucija, Hašimom Tačijem, da je Tirana spremna da, kako je kazao, „ukloni granicu sa Kosovom”, zanemarujući činjenicu da je reč o državnoj granici između Srbije i Albanije, piše u Politici.

Vučić: Nije moj posao da obuzdavam Dodika

Predsednik Aleksandar Vučić ponovio je juče da se Srbija ne meša u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine i da dosadašnjim izjavama u vezi sa situacijom u toj zemlji ničim nije ugrozio BiH, prenosi Politika.

Istakao je i da nije njegov posao da „obuzdava” srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, kako to traže iz Sarajeva, a istovremeno ga optužuju da zadire u unutrašnja pitanja BiH.

Nakon što je dan kasnije, kako kaže, rekao da smatra da je Dodik u pravu po pitanju odluke Ustavnog suda, neki su rekli da je njegovo „mešanje” skandalozno.

„Je li hoćete da se mešam ili ne? Neću više ništa od toga, ja sam rekao šta je politika Srbije”, rekao je Vučić.

Vučić kaže da je on posle sastanka sa liderima Srba iz Crne Gore i BiH govorio o politici Srbije prema BiH, koja se zasniva na poštovanju Dejtonskog sporazuma, poštovanju integriteta BiH i integriteta RS u BiH.

„Niko nije imao šta da zameri toj rečenici, niti imate šta da joj zamerite, ali su čak i novinari u Briselu pitali o kontroverznoj izjavi... Šta je u tome kontroverzno? Baš ništa. Ali je kontroverzno bilo to da su krenuli da napadaju Srbiju i mene što nisam obuzdao Dodika. To nije moj posao, ja to neću da radim”, rekao je Vučić.

Dodik posle sednice predsedništva BiH poručio: “Uhapsite me, samo poštujem Ustav”, objavljuju Novosti.

Kopač: Biće “Turskog toka”, struja mora da poskupi

Javno preduzeće “Srbijagas” ostalo je i dalje monopolista kad je reč o uvozu gasa u Srbiji, iako bi na Horgošu, gde se preuzima ruski gas, mogao da se nađe i neki drugi uvoznik, izjavio je za Politiku juče Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, predstavljajući godišnji izveštaj o napretku Srbije u energetici u 2019.godini.

List u naslovu citira Kopača: Biće “Turskog toka”, struja mora da poskupi.

Kopač je rekao da će cena struje i u Srbiji, pre ili kasnije, morati da raste zato što proizvodnja električne energije iz uglja postala veoma skupa zbog oporezivanja CO2 emsija.

Energetska zajednica je međunarodna organizacija koje su osnovale EU, zemlje crnomorskog regiona i zemlje Jugoistočne Evrope, među njima i Srbija.

span-prot-pampl

Pamplona, 19.02.2020 - španski ratari blokirali su centar Pamplone tokom protesta zbog nepovoljnih uslova privreðivanja

Zavisnost od igrica

“Alarmantni podaci Instituta za bolesti zavisnosti” objavljuje Blic pod naslovom “Svake godine 30 dece na odvikavanju od igrica”. List dodaje da “roditelji prepoznaju zavisnost tek kada je detetu neophodno lečenje u bolnici. U 90 odsto slučajeva zavisnici su dečaci”.

izlo-sanu-petnica-

Beograd, 19.02.2020 - u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Istraživačka stanica Petnica otvorila je izložbu “Korak u nauku”

Vučić indirektno priznao da vlada nije dobro radila

Povodom najave predsednika Srbije da će smeniti većinu  ministara i poslanika SNS, Danas donosi komentare i reakcije na tu izjavu pod zajedničkim naslovom: “Vučić indirektno priznao da Vlada nije dobro radila”.

Boban Stojanović: “Ključni igrači Stefanović, Mali i Vulin neće biti zamenjeni” .

Đorđe Vukadinović: “Osnovni kriterijum biće koliko su hvalili Vučića i pljuvali opoziciju”.

Ljubiša Stojmirović, poslanik SNS: “Vučić je malo više na brdu i mnogo više vidi i ima više podataka od svih nas ostalih”.

Mladen Šarčević: ”Ne razmišljam o tome, ali se valjda mere rezultati”.

Promene ministara

U sledećoj Vladi Srbije najmanje dve trećine aktuelne garniture biće zamenjeno, sudeći prema najavi predsednika Srbije i lidera SNS Aleksandra Vučića, piše u Kuriru. Iako je Vučić rekao da će biti promenjeno oko 70 odsto ministara iz SNS, prema saznanjima Kurira, ova metla će zahvatiti i fotelje koje sada drže njihovi koalicioni partneri, objavljuje ovaj tabloid pod naslovom “10 ministara leti iz vlade?”

brnab-priboj-zona

Priboj, 19.02.2020 - premijerka Srbije Ana Brnabić u obilasku Slobodne zone Priboj i pogona firme Flex Academy i InmoldPlast

Vučić: Film „Vladalac“ platili tajkuni

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče  da su film „Vladalac“, emitovan na N1 televiziji, organizovali i finansirali Dragan Đilas, Dragan Šolak i Miroslav Mišković u okviru predizborne kampanje, čiji je cilj da je vrate na vlast, a njegov odgovor biće, kako je rekao, još veći rad za Srbiju, izgradnja novih bolnica, veće plate i penzije, prenose Novosti.

Ukratko, neće dozvoliti, kako je poručio, da "tajkunska banda s lakoćom zgazi pristojnu Srbiju“.

Vučić je kazao da se u tom filmu sem mržnje ne može videti ništa, a za to kako je napravljen, kaže da je to "hajkačko, a ne istraživačko" novinarstvo.

„Ovo pokazuje da će bito mnogo teže u budućnosti, jer su se razgoropadili i rešili da ulože više od milijarde koje su ukrali. Biće teški izbori“, konstatovao je on.

“Vučić o prljavoj kampanji: Ruše me ujedinjeni tajkuni Srbije”, naslov je u Informeru. ”Izbori če biti najteži do sada. Moguće je da SNS izgubi izbore”, citira taj tabloid Vučića.

“Udružili se tajkuni i političari: Vučić gubi izbore?”, objavljuje Srpski telegraf.

prot-rts-prof-

Beograd, 19.02.2020 - konferencija za novinare ispred zgrade RTS na kojoj je najavljen protest koji æe 29. februara organizovati profesori koji traže promene u Radio-televiziji Srbije: Slobodan Prvanović, Biljana Stojković, Irina Subotić

Jadranka Joksimović: Pristrasnost nezavisnih analitičara

U autorskom tekstu za Politiku ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kritikuje  “ono što naši građani imaju priliku često da čuju kao tzv nezavisne analize još nezavisnijih eksperata u pogledu evropskih integracija, koji se združeno i pregalački udruženo upinju da objasne kako se u Srbiji ne sprovode suštinske reforme”.

To je grupa “prosečnih studenata, lenjih birokrata”, “grupa direktno partijski opredeljenih pojedinaca koja je I za vreme rada u Kancelariji za evropske integracije, a kasnije Ministarstvu za evropske integracije, radila svesno i aktivno protivno instrukcijama i interesima Vlade Srbije, a za svoj privatni korporativno utemekjen interes”, ocenjuje ministarka.

“Na smešno umišljen I neutemeljen način optužuju Vladu Srbije, sebe vide kao Prometeeje evropske ideje, a zapravo su birokratski paraziti koji ničim nisu doprineli sve do 2014. Do kada su se oni i njihovi politički gurui pitali u poslovima evropskih integracija”.

asany-prot-lond-

London, 19.02.2020 - protesti ispred suda u Londnu protiv izručenja Džulijana Asanža (Julian Assange) SAD, uoči ročišta o ekstradiciji

Dokle je stigao Đukanović?

Informer prenosi pisanje “najuticajnijeg francuskomg magazine o crnogorskom diktatoru” pod naslovom “Figaro: Đukanović već otišao predaleko, lako može da padne”.

Dačić i Kinezi

“Zvaničnici Kine besni su na srpskog ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića jer smatraju da izbegava da otputuje u posetu ovoj zemlji”, objavljuje Kurir.

Dačićeva jučerašnja izjava da planira taj put, ali da ozbiljno razmišlja o tome kako da se vrati iz Kine zbog epidemije korona virusa i karantina za sve koji se vraćaju iz ugroženih područja, ozbiljno je razbesnela kineske zvaničnike, piše u Kuriru pod naslovom “Težak gaf šefa srpske diplomatije, Dačić uvredio Kineze I ugrozio Srbiju”.

Olja Bećković tužila autore Hit tvita

Olja Bećković tužila je autore Hit tvita. Poznata novinarka u tužbi navodi da je ukradena originalna idejna koncepcija Utiska nedelje, piše u Danasu.

karanovic-prsten-

Beograd, 19.02.2020 - uručenje Nagrade za životno delo Dobričin prsten Mirjani Karanović: Mirjana Karanović, Miki Manojlović, Branislav Lečić

Grade skupe kvadrate, a ginu za 60.000 dinara

Posle jš jedne smrti radnika na beogradskim gradilištima, Danas objavljuje naslov: “Grade skupe kvadrate, a ginu za 60.000 dinara”.

Tramp pomilovao Roda Blagojevića

Američki predsednik Donald Tramp pomilovao je bivšeg guvernera Ilinoisa Roda Blagojevića koji je bio osuđen na 14 godina zatvora zbog korupcije, navodeći da je ta kazna „smešna”, prenosi Politika.

Blagojević od 2012. godine služi kaznu pošto je bio osuđen za političku korupciju, prevaru i iznudu i to samo nekoliko meseci nakon što se pojavio u Trampovom rijaliti programu „Slavni šegrt”.

Blagojeviću (63), bivšem demokratskom guverneru Ilinoisa na teret se stavlja da je pokušao da proda mesto u Senatu, koje je ostalo upražnjeno odlaskom Baraka Obame.

Misterija ostavke Putinovog savetnika Surkova

Predsednik Rusije Vladimir Putin dekretom je razrešio dužnosti savetnika Vladislava Surkova – glasi saopštenje Kremlja, objavljeno u utorak, međutim iza ovog kfratkog saopštenja načazi se jedna od najkomlikovanijih priča, piše u Politici.

Odani Putinov saradnik razrešen je dužnosti savetnika na sopstevni zahtev jer je smenjen sa funkcije glavnog ruskog pregovarača za Ukrajinu.

Surkova su, dok je bio zadužen za odnose sa Ukrajinom mnogi u Kijevu smatrali „tvrdim” sagovornikom .

kruzer-bus-putnici

Yokohama, 19.02.2020 - posle 14-dnevnog karantina zbog opasnosti od korona virusa na brodu "Diamond Princess" u luci Jokohama u blizini Tokija, danas počelo iskrcavanje putnika  

Svetska zavera

“Koronavirus je svetska zavera! Biološko oružje Vuhan-400 predvideli su u ovoj knjizi i to 1981. godine! A udariće ponovo”, objavljuje Kurir.

U knjizi Dina Kunca iz 1981. godine "Oči Tame" govori se o biološkom oružju nazvanom Vuhan -400. Posle skoro 40 godina, svet drhti od učinka koronavirusa, zvanično nazvanog Kovid-19, koji se prvi put pojavio u kineskom gradu Vuhanu. Takođe, govori se da se virus u intervalima pojavljuje i nestaje i da će jedna od epidemija uslediti 2020 godine, piše u ovom tabloidu pod naslovom “Američki pisac pre 39 godina predvideo koronavirus”.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...