Dan državnosti - Sretenje

Anđelka Nikolić

(nedelja 16. februar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Orašac, 15.02.2020 - predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović predvode ceremoniju obeležavanja Sretenja, u Orašcu

Srbija je obeležila Dan državnosti-Sretenje. Srbija će nastaviti da podržava Republiku Srpski i srpski narod u Crnoj Gori kroz sve forme koje su zakonito moguće i opravdane, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić, posle sastanka na kojem su on i patrijarh Irinej razgovarali sa predstavnicima Srba iz regiona. Patrijarh Irinej izjavio je da nam jedinstvo nam nikada nije bilo potrebnije. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je odlukama Ustavnog suda BiH „pređena crvena linija” i da u Republici Srpskoj „jača saznanje da treba rešavati pitanje statusa”.

nica-karne-

Nica, 15.02.2020 - učesnici  cvetne parade na početku 136. izdanja Nicejskog karnevala koji traje od 17. do 29. februara u slavu "Kralja mode"

Vučić sa liderima Srba iz BiH i CG: Neophodan nam je mir

Srbija nastaviti da podržava Republiku Srpski i srpski narod u Crnoj Gori kroz sve forme koje su zakonito moguće i opravdane, izjavio je juče predsednik Aleksandar Vučić, posle sastanka na kojem su on i patrijarh Irinej razgovarali sa predstavnicima Srba iz regiona, prenosi Politika.

Vučić je izjavio da se „ne dovodi u pitanje da će Srbija biti uz svoj narod”, ali je dodao da je Srbiji neophodan mir „više od svega”.

„ Znam da se to ne dopada delu javnosti koji želi radikalna rešenja, ali najveći uspeh Srbije je u tome koliko dugo može da sačuva mir”, kazao je Vučić.

Ocenio je da je Srbija „ekonomski najsnažnija u poslednjih 50 godina”, da se nalazi „pred velikim političkim iskušenjima” jer, kako je rekao, „neki u međunarodnoj zajednici pokušavaju da po oprobanom receptu okrive Beograd za sva dešavanja u regionu”.

„Juče sam konačno shvatio da (bivši premijer Kosova Ramuš) Haradinaj nije bio sasvim sam kada je uvodio takse, već da je bilo onih u međunarodnoj zajednici koji nisu imali ništa protiv toga”, rekao je predsednik Srbije i nastavio da „nije slučajno nekome palo na pamet da ruši identitet Srba i RS u BiH, da od SPC u Crnoj Gori pravi Pravoslavnu crkvu”.

Vučić je zamolio rukovodstvo RS da povodom situacije u BiH posle odluke Ustavnog suda o zemljištu, ima u vidu interese celokupnog srpskog naroda i Srbije i da sve što rade, rade pravno, demokratski, kroz institucije i „bez šire destabilizacije regiona”.

“Ma gde da žive, Srbi mogu da računaju na svoju državu”, citira Kurir Vučića.

sretenje-vucic-srbi

Beograd, 15.02.2020 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima Srba iz regiona: Nikola Selaković, Nebojša Stefanović, Ivica Dačić, Milorad Dodik, Aleksandar Vučić, Patrijarh Irinej, Željka Cvijanović 

Patrijarh Irinej: Jedinstvo nam nikada nije bilo potrebnije

Patrijarh Irinej je nakon sastanka rekao da tražimo puteve i načine da kažemo ko smo.

"Ono što nam je danas potrebno je da budemo jedinstveni u najpunijem smislu reči, nismo veliki narod i možemo da opstanemo samo ako ostanemo jedinstveni u dobru", istakao je patrijarh Irinej nakon sastnka državnog vrha Srbije i vrha SPC sa Srbijma iz RS i Crne Gore, prenose Novosti.

To će nam pomoći i danas, kaže patrijarh, kada mnoge naše komšije i moćnici na nas gledaju posebnim pogledom i imaju posebnu pretpostavku o nama.

"Naše je da se pokažemo kakvi smo. Samo jedinstvo, pamet i um može učiniti da se odupremo mnogim iskušenjima i da sačuvamo naš narod, koji će ostati na ognjištima svojih predaka", ukazao je Irinej.

sretenje-patrijarh-

Beograd, 15.02.2020 – obražanje javnosti posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba iz regiona: Milorad Dodik, Aleksandar Vučić, Patrijarh Irinej

Dodik: U BiH je pređena 'crvena linija'

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je juče u Beogradu da je odlukama Ustavnog suda BiH „pređena crvena linija” i da u Republici Srpskoj „jača saznanje da treba rešavati pitanje statusa”, prenosi Politika.

„Mi nećemo destabilizovati situaciju. Imamo dosta mogućnosti da branimo svoja prava u institucijama. Na kraju, narod će odlučiti. Tražićemo da se putem odluke naroda, referenduma, odluči o statusu RS”, rekao je Dodik posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i liderima Srba iz regiona i s patrijarhom SPC Irinejem.

Ocenio je da je problem u Ustavnom sudu BiH i stranim sudijama u njemu, koje, prema Dodiku, zajedno s bošnjačkim sudijama glasaju protiv RS.

Dodao je kazao da poništenje ranije sudske odluke da imovina pripada entitetima ima podršku zapadnih zemalja.

Dan državnosti-Sretenjski temelj Srbije

U prazničnom dvobroju Novosti donose specijalni dodatak o Sretenju. O obeležavanju paraznika list piše pod zajedničkim naslovom: “Dan državnosti-Sretenjski temelj Srbije”.

Već dve decenije, od 15. februara 2001, Sretenje se slavi u znak sećanja na dva važna događaja u srpskoj istoriji - na 1804. godinu, kada je u Orašcu, pod vođstvom Karađorđa Petrovića, podignut Prvi srpski ustanak, i na 1835. kada je u Kragujevcu donet Ustav Knjaževstva Srbije poznat kao Sretenjski ustav.
Istoričari su saglasni da u našoj novijoj istoriji nema važnijeg datuma od Sretenja jer se podizanjem Prvog srpskog ustanka krenulo u konačno oslobođenje od turskog ropstva a Ustavom iz 1835. izvršena je podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, što se i danas smatra standardom demokratije i ustavnosti.

Povodom Dana državnosti, juče je u Predsedništvu Srbije, predsednik Aleksandar Vučić uručiio najviša državna priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima iz zemlje i inostranstva.

sretenje-odlikovanja-

Beograd, 15.02.2020 - povodom Dana državnosti Srbije predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama

Zašto ne znamo himnu Srbije

Ilustracija “đačkog neznanja” –fotografija stranice njegove radne sveske na kojoj piše da je himna naše države “Bože prosti” - bila je hit na društvenim mrežama sa gotovo nepreglednim brojem lajkova. S kakvim se predznanjem smejuljimo omaški tog osnovca, pita Politika u tekstu: “Zašto ne znamo himnu Srbije?”.

Statistika kaže da naziv himne Republike Srbije ne zna 12 odsto njenih državljana, samo 12 procenata zna ceo tekst himne, a  40 odsto zna svega prva dva stiha.

Naša državna himna “Bože pravde” napisana je pre gotovo 150 godina, naziv nije menjala ali reči jeste u skladu s promenom vlasti, od kneževine u kojoj je rođena do republike u kojoj živimo. Prvi tekst je napisao Jovan Đorđević, književnik, dramaturg, upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Narodnog pozoršta u Beogradu. Muziku je komponovao Davorin Jenko, slovenački kompozitor i dirigent, koji je u drugoj polovini 19. veka živeo i radio u Srbiji.

sretenje-orasac-sluzba

Orašac, 15.02.2020 - ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović na liturgiji u Orašcu, uoči početka centralne državne ceremonije povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije u Orašcu

Dušan Kovačević : U Srbiji nije lako ni biti mrtav

“U Srbiji nije lako biti živ, ali nije lako ni biti mrtav", kaže za Novosti dramski pisac i akademik Dušan Kovačević o odluci da se podigne spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću.

Dušan Kovačević predsedava Odboru za podizanje spomenika kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću. Odluku je donela Skupština grada Beograda u novembru 2018. godine, a nedavno je održana i prva sednica na kojoj su se članovi složili da se u rad uključe i predstavnici SANU, SPC, Kraljevskog doma Karađorđevića, Matice srpske i dijaspore.

Čule su se razne ideje, neke od njih izuzetno zanimljive. Ja sam rekao (i s tim su se svi saglasili) da spomenik treba da bude reprezentativan i klasičan. Pod klasičnim se podrazumeva da ne predstavlja neku vrstu eksperimenta. Mora da bude oličenje Aleksandra, koji je, pre svega, kod nas poznat kao oslobodilac. Komandovao je u tri rata. Prvo kao regent, potom kao prestolonaslednik, a onda i kralj, posle smrti oca Petra, kaže Kovačević.

I Blic donosi intervju sa Duškom Kovačevićem, a u naslovu ga citira: “Ne treba nama neprijatelj da bismo se sami dokrajičili”.

bg-prot-15.2.

Beograd, 15.02.2020 - graðanski protest ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu pod nazivom "Putevima Vesićevih ruševina"

Mitropolit Amfilohije: Narod je vaskrsnuo, idemo do pobede

“Mila zovem izdajnikom jer je KiM predao razbojniku Tačiju, narod je vaskrsnuo, idemo do pobede", rekao je za Novosti Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije govoreći o protestima i Crnoj Gori.

“Narod Crne Gore je vaskrsnuo. Dugo gušeni oganj vere, zajedništva i bratske ljubavi u ljudima razgoreo se punim sjajem i lepotom. Stav Episkopskog saveta, sveštenstva, vernika i građana koji učestvuju u litijama zato jeste da idemo do konačne, Hristove, pobede. Nema povlačenja niti zaustavljanja. Naš narod - od deteta do starca - vratio se sebi, a ta energija je nezaustavljiva”.

Ovo poručuje Amfilohije, istinski nadahnut prizorima desetina hiljada vernika koji u svim krajevima Crne Gore mirno i istrajno koračaju u litijama u znak bunta protiv Zakona o slobodi veroispovesti.

nurdor-bg-

Beograd, 15.02.2020 - Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR je danas u 32 grada širom Srbije, uz podršku volontera i donatora, obeležilo Svetski dan dece obolele od raka, Pod sloganom „Zagrli snažno!“

Nemanja Radulović: U Parizu sam još više zavoleo svoje poreklo

“U Parizu sam još više zavoleo svoje poreklo”, kaže za Novosti violinist Nemanja Radulović.

Njegovi koncerti rasprodati su godinama unapred. Gde god da nastupi doživljava stojeće ovacije prepunih sala. Vraćaju ga do iznemoglosti na bis, traže da čuju još koju bravuru, a on im, stojeći, i sa smeškom, ispunjava želju. Ispuni, tad, i svoju, da najširem auditorijumu, kao vrsni izvođač klasične muzike, podari delić srpskog narodnog nasleđa. Koncerti Nemanje Radulovića najčešće se završavaju pljeskom publike u taktu poslednjih tonova, pre nego što se, učesnici spektakla, prepuni utisaka, razmile po noći na trgovima najvećih svetskih gradova.

Dejan Stanković: Više volim Bože pravde, od Hej, Sloveni

“Igrao sam pod tri zastave: Savezne Republike Jugoslavije, Srbije I Crne Gore I na kraju Srbije”, kaže za Kurir Dejan Stanković, prvi kapiten fudbalske reprezentacije Srbije u njenoj istoriji.

Crveni dres mi je mnogo draži od plavog. Igrao bih za državni tim I da su dresovi bili fluorescentno zeleni, jer je to moja zemlja I uvek dajem sve od sebe”, kaže Stanković.

“Više volim Bože pravde, od Hej, Sloveni”, izjavio je Dejan Stanković.

Srđan Đoković: Pravim vitrinu za sva četiri grend slema

“U naredne dve-tri godine biće Novak najbolji igrač svih vremena. Sigurno!", kaže Srđan Đoković, otac najtrofejnijeg srpskog sportiste, koji za Novosti govori o uspesima i životu svoje porodice i sina.

Novak mi je rekao: "Tata, ove godine pravi vitrinu za sva četiri grend slem pehara!".

Ne samo da će Novak biti najbolji teniser svih vremena, nego će biti ubedljivo najbolji! Uostalom, u međusobnom skoru sa najvećim rivalima, on to već jeste. Biće najbolji bez obzira na sav animozitet koji anglosaksonski zapadni svet ima prema njemu i njegovim rezultatima. Novak će im na terenu pokazati koliko nisu u pravu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...